ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΒΙΟΜΠΟΤ
Μια αναλογική προσέγγιση στη ρομποτική

Μπορεί ο άνθρωπος να μιμηθεί την κίνηση βιολογικών μορφών ζωής με μηχανές; Για ποιο σκοπό γίνεται η περισσότερη έρευνα στον τομέα;

Ο Μαρκ Τίλντεν κατασκευάζει τα ρομπότ του κυρίως από εξαρτήματα που βρίσκει από πεταμένες στα σκουπίδια ηλεκτρονικές συσκευές
Ο Μαρκ Τίλντεν κατασκευάζει τα ρομπότ του κυρίως από εξαρτήματα που βρίσκει από πεταμένες στα σκουπίδια ηλεκτρονικές συσκευές
Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα ρομπότ, που βασίζονται σε ψηφιακή τεχνολογία, οι μηχανές νευρωνικού δικτύου του Μαρκ Τίλντεν, ρομποτικού φυσικού του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Αλαμος των ΗΠΑ, είναι βασισμένες σε αναλογική τεχνολογία. Αντί να γράψει περίτεχνα προγράμματα για να κάνει τα ρομπότ του να περπατήσουν, σχεδιάζει ειδικά κυκλώματα που αυτόματα αναζητούν μια επιθυμητή κατάσταση. Αποτέλεσμα -συνήθως- είναι η κίνηση.

Οταν τα ρομπότ του συναντούν εμπόδια, προσπαθούν μανιωδώς να τα ξεπεράσουν και να συνεχίσουν το δρόμο τους, στέλνοντας μια θύελλα σχεδόν τυχαίων παλμών προς τους κινητήρες τους. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: τα ρομπότ του Τίλντεν μπορούν να κινηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όσο ανώμαλη και περίεργη κι αν είναι.

Με δεδομένη την αντίθεση ανάμεσα στην ομαλή ροή κινήσεων των φτηνών μηχανών του και τη νευρική, αδέξια συμπεριφορά πολλών σημαντικά πιο ακριβών ρομπότ, είναι φυσικό ο Τίλντεν να είναι έντονα σκεπτικιστής σχετικά με τη χρήση ψηφιακών υπολογιστών για την κίνηση ρομπότ, που αντιγράφουν την κίνηση βιολογικών όντων: «Μόλις μια συσκευή χρειαστεί να αλληλεπιδράσει με σύνθετο περίγυρο -όπως ένα δάσος ή ένας άνθρωπος- η ψηφιακή τεχνολογία συναντά το φράγμα της πολυπλοκότητας, όπου μια μικρή βελτίωση της συμπεριφοράς της συσκευής μπορεί να στοιχίσει χιλιάδες ανθρωποώρες. Το βλέπουμε ήδη με τους προσωπικούς υπολογιστές, κι αυτοί απλώς κάθονται πάνω σε ένα γραφείο. Αν οι φορητοί υπολογιστές έπρεπε να κινούνται και να εργάζονται στον πραγματικό κόσμο, η πολυπλοκότητα θα απαιτούσε συνεχείς ενημερώσεις του λογισμικού τους. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στη γλώσσα της ψηφιακής λογικής. Είναι πολύ εύθραυστα μηχανήματα για να ριψοκινδυνέψουν όπως ριψοκινδυνεύει καθημερινά κάθε ζωντανός βιολογικός οργανισμός.» «...Ερευνώ τις αναλογικές συσκευές μήπως και βρω άλλες λύσεις για να κάνω μια μηχανή να νομίζει πως είναι ζωντανή».

Μια κατσαρίδα δεν αποφεύγει την πρόσκρουση σε εμπόδια, απλώς τα υπερπηδά τόσο γρήγορα, που φαίνεται σαν να μην τα χτύπησε. Το ρομπότ της εικόνας ακολουθεί την ίδια τακτική, με αποτέλεσμα να προχωρά σε ευθεία γραμμή ανεξάρτητα από τις ανωμαλίες του εδάφους
Μια κατσαρίδα δεν αποφεύγει την πρόσκρουση σε εμπόδια, απλώς τα υπερπηδά τόσο γρήγορα, που φαίνεται σαν να μην τα χτύπησε. Το ρομπότ της εικόνας ακολουθεί την ίδια τακτική, με αποτέλεσμα να προχωρά σε ευθεία γραμμή ανεξάρτητα από τις ανωμαλίες του εδάφους
«Συμπτωματικά» πάντως, οι περισσότεροι από τους ερευνητές στον τομέα των βιομπότ (ή βιορομπότ αν προτιμάτε) εργάζονται για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και κυρίως το αμερικάνικο. Να ευχηθεί κανείς να πετύχει η έρευνά τους; Αν το αποτέλεσμα θα ήταν η κατασκευή μηχανών που θα απελευθέρωναν ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο από τη σωματική εργασία η απάντηση θα ήταν οπωσδήποτε καταφατική, πολύ περισσότερο που ενδεχομένως θα ήταν και αρκετά φτηνές ώστε να μη χρησιμοποιούνται μόνο από τους πλούσιους. Αλλά στα ζητήματα των συνεπειών της τεχνολογικής προόδου καλό είναι να πάψουμε να ευχόμαστε και να αρχίσουμε τη δράση. Γιατί η πρώτη χρήση που θα βρουν οι μηχανές αυτές θα είναι όχι η προστασία κάποιων στόχων, αλλά η δολιοφθορά εναντίον καθενός που αντιστέκεται και αντιπαρατίθεται στον ιμπεριαλισμό, στρατιωτικά ή μη.


Το ρομπότ - αστακός του Τζόζεφ Οϊερ σχεδιάστηκε για να βρίσκει θαλάσσιες νάρκες. Οι αστακοί δε βασίζονται στην όραση για να βρίσκουν τη λεία τους και το ρομπότ θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο: θα τη βρίσκει με την «αφή». Μια ουρά και δυο δαγκάνες θα σταθεροποιούν την κίνησή του, στην τελική του μορφή Κόστος υλικών πρωτοτύπου: 400.000 δρχ.
Το ρομπότ - αστακός του Τζόζεφ Οϊερ σχεδιάστηκε για να βρίσκει θαλάσσιες νάρκες. Οι αστακοί δε βασίζονται στην όραση για να βρίσκουν τη λεία τους και το ρομπότ θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο: θα τη βρίσκει με την «αφή». Μια ουρά και δυο δαγκάνες θα σταθεροποιούν την κίνησή του, στην τελική του μορφή Κόστος υλικών πρωτοτύπου: 400.000 δρχ.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»


Κόκκινο Δίκτυο
Χαφιεδισμός και με το νόμο

Οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να παρακολουθούν τα μηνύματα που λαμβάνουν και αποστέλλουν, καθώς και τα τηλεφωνήματα που δέχονται και πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σ' αυτές, χωρίς καν να τους προειδοποιούν ότι ακολουθούν μια τέτοια πρακτική: η σχετική απόφαση ελήφθη από τη βρετανική κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ από την 24η Οκτωβρίου, γράφουν οι Financial Times (Λονδίνο). Η εφημερίδα σπεύδει να σχολιάσει ότι η «τυπική πρόσβαση» αυτή δίνεται ώστε να διαπιστώνεται αν γίνεται «σωστή» χρήση επιχειρηματικών «πόρων» όπως είναι η πρόσβαση στο Internet και στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, η Πατρίτσια Χιούιτ, υπουργός αρμόδια για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια να πειθαναγκαστούν οι βρετανικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τη σχετική συμφωνία των εργαζομένων ή τουλάχιστο να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και τους αποδέκτες τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων για την παρακολούθηση «εγκαταλείφθηκε».

Αρκετά από τα εργατικά συνδικάτα αντιμετωπίζουν με καχυποψία την κίνηση, που παραπέμπει απ' ευθείας σε οργουελικούς εφιάλτες, χωρίς ωστόσο να ορθώνουν αγωνιστική απάντηση. Οπως το θέτει η Λούσυ Αντερσον, υπεύθυνη εργασιακών δικαιωμάτων του Κονγκρέσου των Εργατικών Ενώσεων (TUC, το αντίστοιχο της δικής μας ΓΣΕΕ): «Οι εργοδότες δε θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα τηλεφωνήματα (των εργαζομένων τους), και οπωσδήποτε όχι πριν υπάρξει συναίνεση» (δηλαδή παραβιάστε με έναν ακόμη τρόπο τα δικαιώματά μας, αλλά όλα κι όλα, να έχουμε συναινέσει πρώτα!). Η δίδα Χιούιτ πάντως (η υπουργός) αντιπαρέρχεται την εκτίμηση ότι η απόφαση αντιστοιχεί στην απόδοση πλήρους ελευθερίας στις επιχειρήσεις να χαφιεδίζουν εις βάρος των εργαζομένων τους. «Υπάρχουν όρια τα οποία δεν πρέπει να υπερβούν, όπως η παρακολούθηση προσωπικών κλήσεων για αδικαιολόγητους πρόστυχους λόγους». Αν οι επιχειρήσεις ακολουθήσουν αυτόν τον κανόνα, είπε η υπουργός, τότε δεν υπάρχει θέμα «παραβίασης του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» από πλευράς τους, που επικαλούνται εκπρόσωποι των εργαζομένων (!). Η ίδια ομολογεί ότι το θέμα είναι «περίπλοκο», και γι' αυτό «χρειάστηκε αρκετός καιρός διαπραγματεύσεων».

Για το ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από τις εν λόγω «διαπραγματεύσεις» δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έτσι; «Αυτές οι αλλαγές είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός», λέει ο Νάιτζελ Χίξον, υπεύθυνος ηλεκτρονικού επιχειρείν της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών. «Είναι απογοητευτικό», προσθέτει μελιστάλαχτα ο ίδιος, «που η κυβέρνηση δε συμβουλεύτηκε νωρίτερα τις επιχειρήσεις καθώς θα αποφεύγαμε αχρείαστες συγκρούσεις».

ΗΕπιτροπή Προστασίας Δεδομένων, μια «ανεξάρτητη διοικητική αρχή», αναμένεται αυτήν τη βδομάδα να δημοσιεύσει ένα κανονιστικό κείμενο σχετικά με το πώς θα πρέπει να διεξάγεται η παρακολούθηση, με έμφαση στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. «Οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν ταχυδακτυλουργίες, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προϋποθέσεις», λέει ο δικηγόρος Εδουάρδο Ουσταράν, προσθέτοντας πως «αυτές οι αλλαγές πρέπει να τύχουν ήρεμης διαχείρισης και χωρίς πανικό - υπάρχει πολύς πανικός τριγύρω».

Το Κογκρέσο των Εργατικών Ενώσεων ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτά ορίζονται στο Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο, η δικαίωσή του από τα αστικά δικαστήρια μοιάζει αρκετά απίθανη.

Στην άγρια δύση της «νέας οικονομίας», οι ταξικές συγκρούσεις μασκαρεύονται... ηλεκτρονικά, αλλά η ουσία μένει η ίδια. Και δεν μπορεί παρά να αναμένει κανείς με ξεχωριστό ενδιαφέρον την (πολύ πιθανή) προβολή - μεταφορά της σχετικής «συζήτησης» στα καθ' ημάς.


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ