ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ξεχωριστή αποκριάτικη πρόταση

Την Κυριακή 27 Φλεβάρη, στον Περισσό, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δημιουργικές δραστηριότητες

Στις τελικές της φάσεις έχει μπει η προετοιμασία για την αποκριάτικη γιορτή που στήνει η ΚΝΕ για τα παιδιά, την Κυριακή 27 Φλεβάρη. Μικροί και μεγάλοι είναι καλεσμένοι σε ένα ξεχωριστό πρωινό στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, γεμάτο με δραστηριότητες, κέφι και αποκριάτικο χρώμα.

Η πρωτοβουλία της Οργάνωσης έρχεται να υλοποιήσει την απόφαση του συνεδρίου της για παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, που σήμερα, από ακόμα πιο νωρίς, έχουν μπει στο στόχαστρο της προσπάθειας της κυρίαρχης τάξης να διαμορφώσει με όλα τα μέσα συγκεκριμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Ερχεται σαν απάντηση στην αναζήτηση από πλευράς των γονιών δημιουργικών δραστηριοτήτων και διεξόδων, που να συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, χωρίς το εμπόδιο της εμπορευματοποίησης. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη ανταπόκριση στο πρόσφατο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά στην Αθήνα και άλλες πόλεις, όπου όλοι οι επισκέπτες διατύπωσαν την επιθυμία να επαναληφθούν, αλλά και να καθιερωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Νέα αφορμή, αυτή τη φορά για να ανταποκριθεί η ΚΝΕ σε αυτή την ανάγκη που εξέφρασαν οι νέοι γονείς, αποτέλεσαν οι Απόκριες. Με τον πήχη ψηλά, μετά την επιτυχία των χριστουγεννιάτικων φεστιβάλ, με τον μοναδικό τρόπο που δουλεύουν τα μέλη της ΚΝΕ, την εθελοντική ανιδιοτελή τους προσφορά, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στήνεται ένα αποκριάτικο σκηνικό. Η γνωριμία με την τέχνη, η δημιουργική έκφραση, ο χορός και το τραγούδι έχουν όλα τη θέση τους σε αυτή τη γιορτή.

Πρωτότυπη χοροθεατρική παράσταση

Από το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά, που έγινε το Δεκέμβρη
Από το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά, που έγινε το Δεκέμβρη
Στο πρόγραμμα της γιορτής, ξεχωρίζει η παρουσίαση της χοροθεατρικής παράστασης «ο Αγησίλαγος» από ομάδα της ΚΝΕ. Πρόκειται για μια κεφάτη παράσταση, ντυμένη με όμορφη μουσική, πάνω στο έργο του Δημήτρη Μπασλάμ (δημιουργού και του «Γαργαληστή»). Συνδυάζει το θέατρο, το τραγούδι και το χορό, κλείνοντας μέσα της και ένα δίδαγμα, χωρίς ωστόσο να αναλώνεται σε ηθικολογίες. Απευθύνεται ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες λόγω της μπόλικης μουσικής και κίνησης των ηρώων, αλλά δεν θα αφήσει αδιάφορους και τους μεγάλους.

Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι ο Αγησίλαγος, ένας λαγός που αγαπάει πολύ τη μαγειρική και την παρέα και έχει πολλούς φίλους στο δάσος. Ενα πρωί ξυπνά με μαγουλάδες και στην προσπάθεια να γίνει καλά, ξεκινά μια περιπέτεια στο δάσος, που, καθώς εξελίσσεται, προστίθενται νέοι ήρωες. Ενα δέντρο που μιλάει, ένας πελεκάνος - γιατρός, μία καμήλα, ένας ασβός...

Ηδη, οι πρόβες προχωρούν για την ομάδα της ΚΝΕ, η οποία θα αναλάβει να παρουσιάσει το έργο στο απαιτητικό κοινό των μικρών επισκεπτών. Την ομάδα συγκροτούν φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές, οι οποίοι δουλεύουν συλλογικά για το τελικό αποτέλεσμα, με πραγματικό μεράκι, πέρα από τις υπόλοιπες επαγγελματικές και άλλες δραστηριότητές τους. Με μάσκες οι οποίες κατασκευάζονται με την τεχνική της γυψόγαζας, προϊόν κι αυτές της δικής τους δουλειάς, θα τους βοηθήσουν να ενσαρκώσουν τα ζώα που πρωταγωνιστούν στην παράσταση.


Η παράσταση προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι. Από τις 10 το πρωί όμως, θα λειτουργεί στο χώρο της γιορτής το εργαστήρι κατασκευής αποκριάτικης μάσκας και χαρταετού. Με απλά υλικά, εύκολα στο χειρισμό ακόμα και από μικρές ηλικίες, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους σε ένα αγαπημένο τους θέμα και, με τη βοήθεια και καθοδήγηση μεγαλύτερων, να φτιάξουν τη μάσκα και το χαρταετό τους με τη δική τους μοναδική υπογραφή.

Η έκθεση που θα υπάρχει στους χώρους της γιορτής θα δώσει στους μικρούς επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από φωτογραφίες και όχι μόνο, αποκριάτικα έθιμα από διάφορες περιοχές της χώρας. Το παραδοσιακό γαϊτανάκι θα δώσει ξεχωριστό τόνο στο αποκριάτικο ξεφάντωμα, το οποίο θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι και θα κλείσει με κέφι τις εκδηλώσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της γιορτής, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο για μικρούς και μεγάλους με προτάσεις για ποιοτικό βιβλίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ της Αθήνας τα βιβλία είχαν γίνει κυριολεκτικά ανάρπαστα από τους επισκέπτες, δείχνοντας ότι οι γονείς αναζητούν βιβλία, που έχουν μείνει διαχρονικά τόσο για το παιδαγωγικό ψυχαγωγικό τους περιεχόμενο όσο και για τον τρόπο που παρουσιάζουν στα παιδιά τους νόμους της φύσης. Ειδικά μάλιστα σήμερα, που το σχολείο καλλιεργεί τη σύγχυση και την αμάθεια.

Πρόθεση της ΚΝΕ είναι μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία να απαντήσει σε υπαρκτές ανάγκες των νέων γονιών και των παιδιών, να φέρει στο επίκεντρο τον προβληματισμό και τη διέξοδο από τα κοινά χρόνια αλλά και νέα προβλήματα με τα οποία τους φέρνει αντιμέτωπους η καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό και έχει τονίσει ήδη την ανάγκη ανάλογες πρωτοβουλίες να φτάσουν σε εργατογειτονιές, εκεί που το θέατρο και η δημιουργική δραστηριότητα καταντά «πολυτέλεια», με τη συμβολή εργαζομένων, γονέων, σωματείων και άλλων φορέων.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ