ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «ΣΟΦΤΕΞ»
Να μη λείψει κανείς από την απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Στις 23 Φλεβάρη να μη μείνει κανείς συνάδελφος που να μην πάρει θέση μάχης στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Με αυτήν την απόφαση, οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας «SOFTEX» ολοκλήρωσαν τη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση. Βασικό στοιχείο στην πάλη των εργαζομένων, όπως αναδείχθηκε από τη συνέλευση, είναι η απάντηση στη συντονισμένη επίθεση, που γίνεται σε βάρος της ίδιας τους της ζωής. Με την επιχείρηση κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία, την εκ περιτροπής εργασία, την ακρίβεια, αλλά και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, χτες στη γενική συνέλευση μίλησε η Αφροδίτη Ρέντζιου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την επίθεση που εξελίσσεται στον τομέα της Υγείας και με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Χρήστος Κατσούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «SOFTEX», επισήμανε: «Μπροστά μας έχουμε την 24ωρη πανελλαδική. Εδώ δε συζητάμε αν θα συμμετέχουμε ή όχι, αλλά το πώς, άνθρωπο τον άνθρωπο, θα κατέβουν όλοι στο δρόμο και στη συγκέντρωση. Δουλειά, λοιπόν, καθημερινά, με τους συναδέλφους». Παρέμβαση, έκανε και ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, σημειώνοντας την ανάγκη συνολικής ταξικής απάντησης απέναντι στην αντεργατική επίθεση που ξεδιπλώνεται και εντείνεται όλο αυτό το διάστημα.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, η Α. Ρέντζιου τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα θα τσακίσει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΕΕ και τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ένα και μοναδικό σκοπό έχουν. Να απαλλάξουν το κράτος από την ευθύνη του να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες Υγείας, να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς - πελάτες», επισήμανε.

Υπογράμμισε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα παρέχει ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών Υγείας προνοιακού επιπέδου. «Θα παρέχει σε όλους μας μια ακτινογραφία, ένα καρδιογράφημα, άντε μια εξέταση αίματος. Για τις υπόλοιπες εξετάσεις θα χρειάζεται να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θέλουν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι η υγεία είναι ατομική ευθύνη», τόνισε.

«Δεκάρα δε δίνουν για την υγεία μας. Εκοψαν 600 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και 167 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας, την ίδια στιγμή έδωσαν 75 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες. Το 2010 τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Υγείας έφτασε στα 2,3 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η ουσία του πολυνομοσχεδίου, ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εμπορευματοποίηση στο χώρο της Υγείας. Γι' αυτούς η υγεία είναι κόστος και θέλουν να εξασφαλίσουν φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο», υπογράμμισε. «Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σας καλεί και ενόψει της απεργίας στις 23 Φλεβάρη, να συντονίσουμε τα βήματά μας και να διεκδικήσουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό», σημείωσε.

Μιλώντας στη συνέλευση, εργαζόμενος της επιχείρησης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Κατήγγειλε ότι συγγενής του απευθύνθηκε στο «Αττικόν» για χημειοθεραπεία και τον παρέπεμψαν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία όπου έπρεπε να πληρώσει χιλιάδες ευρώ για τη θεραπεία του. «Πλέον δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Να συμμετέχουμε στους αγώνες, στην απεργία στις 23 και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ», τόνισε.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Στον αγώνα με τις ταξικές δυνάμεις

Κάλεσμα σε όλους τους υγειονομικούς να πάρουν μέρος μαζικά στη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας 11 π.μ.-3 μ.μ., να οργανώσουν σε κάθε νοσοκομείο, μαζί με άλλα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, καταλήψεις στα εξωτερικά ιατρεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και να συμμετάσχουν στα απογευματινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και την απεργία στις 23 Φλεβάρη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ).

Η ΑΣΥ με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων Αττικής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έγινε προχτές Τρίτη. Εκεί οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΑΣΥ τονίζει ότι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ υπερασπίστηκαν το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, διατυπώνοντας αντιρρήσεις σε επιμέρους πλευρές, στήριξαν τα κυβερνητικά σχέδια για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, εμφάνισαν ως θετικό σημείο τις προσλήψεις 2.900 εργαζομένων όταν οι συνταξιοδοτήσεις ξεπερνούν τις 6.500 μόνο το 2010.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, αφού υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, δήλωσαν ότι διαφωνούν με το πολυνομοσχέδιο. Κρύβοντας ότι στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ - μαζί με την ΠΑΣΚΕ - ψήφισαν την απόφαση ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και απέρριψαν την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία.

Οι συνδικαλιστές της ΑΡΣΙ υπερασπίστηκαν τη συμμαχία τους με την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών, που επιδιώκουν την απόσυρση του νομοσχεδίου για να πάνε σε νέο διάλογο με το υπουργείο Υγείας. Το κοινό τους πλαίσιο αποδέχεται να συνεχίζεται η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αντίστοιχα, οι συνδικαλιστές της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, αν θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, αν το σύστημα Υγείας θα είναι δημόσιο ή ιδιωτικό και επιτέθηκαν στη θέση του ΠΑΜΕ για την ανάγκη κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.

«Κοινό σημείο των παρατάξεων αυτών είναι τα εμπόδια που βάζουν να στραφεί ο αγώνας ενάντια στην πηγή και αιτία των προβλημάτων. Ενάντια, δηλαδή, στην επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται και τα δικαιώματα των υγειονομικών και οι λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», υπογραμμίζει η ΑΣΥ. Τονίζει ότι οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων είναι επικίνδυνες, αφού μπαίνουν εμπόδιο στην ενίσχυση της πάλης των υγειονομικών και επισημαίνει την ανάγκη σε κάθε χώρο δουλειάς να συγκροτηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ.

Συνεδριάζει στην Αθήνα η Γραμματεία της Διεθνούς των Οικοδόμων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Διεθνούς Γραμματείας των Οικοδόμων με τη Γραμματεία της ΠΣΟ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Διεθνούς Γραμματείας των Οικοδόμων με τη Γραμματεία της ΠΣΟ
Ξεκίνησε, χτες, πρώτη μέρα, τις εργασίες της η Γραμματεία της Διεθνούς Οργάνωσης των Εργαζομένων στις Κατασκευές, το Ξύλο και τις Βιομηχανίες Οικοδομικών Υλικών (UITBB). Στη Γραμματεία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Βραζιλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία, την Ινδία, την Πορτογαλία και το Καμερούν, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΠΣΟ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Γιώργο Μαυρίκο. Χτες, η Γραμματεία εξέλεξε ομόφωνα νέο Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς τον Ντ. Τσακραμπάτρι, από την Ινδία, ενώ υπενθυμίζουμε πως πρόεδρός της είναι ο Γιάννης Πάσουλας. Χτες και σήμερα - οπότε ολοκληρώνονται οι εργασίες - θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα, όπως τα ζητήματα των οικονομικών μεταναστών (σε κοινή συνεδρίαση με την ΠΣΟ), προτάσεις για δράση, δραστηριότητες, περιφερειακές συναντήσεις, συζήτηση για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κλπ.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Συνεχίζει τον αποπροσανατολισμό

Την αποπροσανατολιστική της τακτική, με στόχο να απορροφήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και να τις διοχετεύσει στο «διάλογο» - τον οποίο παρουσιάζει περίπου ως πανάκεια - και τη νομική οδό, συνεχίζει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε την προθυμία της να προσέλθει στο «διάλογο» με την κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο, το ωράριο και γενικότερα την αποδοτικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, όπως νοείται η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. Ανέφερε ότι πρόκειται να καταθέσει προσφυγή στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για παρεμβάσεις που θίγουν εργασιακά δικαιώματα, ενώ προβάλλει την αυταπάτη ότι μέσα από διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να επιλέγουν την πορεία τους.

Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο μισθολόγιο περικοπών, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να βρει τα θετικά του σημεία, καθώς όπως τονίζεται σε κείμενό της «οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός παλιών και νέων βρίσκονται στην κατεύθυνση των αιτημάτων μας». Ακόμα είναι έτοιμη να συζητήσει και το θέμα του ωραρίου παρόλο που εμφανίζεται αντίθετη στη «γενικευμένη αύξησή του». Για τα οικονομικά προβλήματα των Ταμείων περίσσεψαν οι διαπιστώσεις αλλά αποκρύπτει ότι η ίδια είναι που, μεταξύ άλλων, διατυπώνει προτάσεις σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων τους, όπως ο δανεισμός του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ). Τέλος, η πλειοψηφία και για την Υγεία καλλιεργεί την αυταπάτη ότι ένας «ενδελεχής διάλογος» είναι δυνατόν να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ