ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ολοι μαζί στις 23 του Φλεβάρη

Στην εντατική προετοιμασία της κινητοποίησης έχουν ριχτεί οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ

Τη δυναμική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 του Φλεβάρη οργανώνουν εντατικά αυτές τις μέρες οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ, μετά και το αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση της Ομόνοιας καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Σε κλείσιμο καταστημάτων καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου καλεί σε «καθολική πανδημοτική απεργία όλων των κλάδων των ΕΒΕ μαζί με όλους τους εργαζόμενους». Για μια ακόμη φορά, εργαζόμενοι, ΕΒΕ, αγρότες, νέοι και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, ετοιμάζουν τη συνολική, ενωτική και συντονισμένη απάντησή τους.

«Λουκέτα», χρέη, αναδουλειά, φορολογικά χαράτσια, αλλά και η γενικότερη πολιτική της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της υποβάθμισης της Παιδείας, συνιστούν και για τους μικρούς ΕΒΕ το εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική. Επισημαίνοντας ότι «κλείνουμε τα μαγαζιά μας για να μη μας τα κλείσουν για πάντα», η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της για τις 23 του Φλεβάρη: «Στο χρόνο που πέρασε, χιλιάδες μικρομάγαζα έβαλαν λουκέτο και πολλοί συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν στην ανεργία και την εξαθλίωση. Η θέση μας συνεχώς θα χειροτερεύει.

Τα φερέφωνα της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ καθημερινά μας "γανώνουν" τα αφτιά ότι φταίνε οι πορείες, οι απεργίες και η κακή ψυχολογία που εμποδίζουν τον κόσμο να ψωνίσει.

Και όμως:

  • Οι γειτονιές της Αθήνας και όλης της χώρας ερημώνουν και ο τζίρος πέφτει, χωρίς πορείες και απεργίες.
  • Δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά μας γιατί με τις χιλιάδες απολύσεις φούντωσε η ανεργία και η φτώχεια.

Γιατί το χρήμα που άδειασαν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων οι πολιτικές της κυβέρνησης της "τρόικας" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, το πρόσφεραν απλόχερα στις τράπεζες, στους βιομήχανους και τα πολυκαταστήματα με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια».

Και καταλήγει η ΠΑΣΕΒΕ: «Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ. Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011!!! Απεργούμε. Ολοι στην Ομόνοια 11 το πρωί!!! Για να βάλουμε φραγμό στα νέα μέτρα και στην απάνθρωπη πολιτική τους».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επιλεκτικές διευκολύνσεις για έκδοση βίζας

Συστήθηκε ομάδα εργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού - Τουρισμού

«Ευέλικτες λύσεις» για την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση έκδοσης βίζας πολιτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα αναζητά η κυβέρνηση και αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου, στην οποία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Ν. Κανελλόπουλος. Μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αλλοδαποί επισκέπτες να βγάζουν στη χώρα τους ή οπουδήποτε αλλού το χρήμα που θα ξοδέψουν στη δική μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση γίνεται λιγότερο ...ευέλικτη στις διευκολύνσεις της.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες κατευθύνονται από την τουριστική αγορά, η οποία προσδοκά σε εκείνους τους Κινέζους που πλουτίζουν όλο και περισσότερο και τους Ρώσους που αυξάνουν την επισκεψιμότητά τους όσο πιο εύκολα βγάζουν βίζα. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας των δύο υπουργείων που θα εξετάσει περισσότερο το θέμα, καθώς κρίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης ακόμη βελτίωσης των διαδικασιών. Το 2010 εκδόθηκαν από τη Μόσχα 328 χιλ. βίζες, αντί των 216 χιλ. το 2009. Από το Κίεβο εκδόθηκαν 33 χιλ. από 15 χιλ. Ο Π. Γερουλάνος δήλωσε ότι το 2010 οι αφίξεις διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2009 και ο φετινός στόχος είναι να αυξηθούν, κάτι που ήδη διαφαίνεται από την αύξηση των κρατήσεων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που είχε προβλεφθεί από τους τουριστικούς φορείς, αλλά ενισχύεται από τις ακυρώσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία.

ΕΣΕΕ
Ερχονται ανατιμήσεις σε τρόφιμα

Αυξήσεις τιμών σε είδη διατροφής προαναγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εξαιτίας των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Κάνει λόγο για «επερχόμενη εκτίναξη των τιμών των τροφίμων» και υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των φόρων ακυρώνουν τις όποιες μειώσεις τιμών και διαμορφώνουν «φορολογική ακρίβεια». Σχολιάζει ως ενδεικτική την αύξηση του τιμάριθμου σε περίοδο εκπτώσεων και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά μείωσης των τιμών ακόμα και πριν από την επίσημη έναρξή τους και εκτιμώντας ότι οι τέσσερις από τις 5,2 μονάδες του πληθωρισμού οφείλονται στην αύξηση των έμμεσων φόρων καταδεικνύουν τις επερχόμενες ανατιμήσεις. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, αναφέρει η ΕΣΕΕ, «παγώνει» την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα και επιδεινώνει παραπέρα την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 789.500 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 68 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων για παραβάσεις που σχετίζονται με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων. Μεταξύ άλλων, πρόστιμα επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις:

  • «ΑΛΕΞ ΠΑΚ ΑΕ», γιατί σε κατάστημά της στην Πάτρα βρέθηκε μη ασφαλής εξοπλισμός που απαγορεύεται να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • Σε τρία «Καρφούρ Μαρινόπουλος», για σειρά παραβάσεων, πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ.
  • «Βικελίδης Χρυσανθίδης ΑΒΕΕ» στην Καβάλα για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων, πρόστιμο 4.000 ευρώ.
  • «Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ» στο Περιστέρι, για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, πρόστιμο 21.000 ευρώ.
  • «SAN GIORGIO DEL MONTE» AE, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και ειδών διατροφής στο Περιστέρι, πρόστιμο 23.000 ευρώ.
  • «UNIK», σούπερ μάρκετ τροφίμων στο Περιστέρι, πρόστιμο 45.000 ευρώ για σειρά παραβάσεων, μεταξύ άλλων για έλλειψη άδειας λειτουργίας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
  • «ΜARKET IN ΑΕΒΕ», πρόστιμο 23.000 ευρώ για σειρά παραβάσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ