ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ελιγμοί και ρητορεία υποταγμένα στην κάλπη

Επιδιώκουν την επανασυγκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική τους επιβίωση

Για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνεται η προσπάθεια να αναγεννηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απ' τις στάχτες του, για εκλογικές σκοπιμότητες, καθώς οι συμμετέχοντες σ' αυτόν «οσμίζονται» πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ενδεκαμελούς οργάνου (3 μέλη απ' τον ΣΥΝ, 3 από το «μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου, 3 απ' την ΑΝΑΣΑ, 1 απ' το ΔΗΚΚΙ και ο Μ. Γλέζος), που θα καθοδηγεί το σχήμα.

Οι ανταγωνισμοί του προηγούμενου διαστήματος μπαίνουν κάτω από το χαλί, μπροστά στην κοινή στόχευση για εκλογική επιβίωση και αφού δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς στις πρόσφατες εκλογές η ξεχωριστή κάθοδος δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Την άρον άρον επανασυγκόλληση είχε «επιχρίσει» με κορόνες περί ενωτικών διεργασιών, κοινών δράσεων, ενότητας κ.λπ. η ΚΠΕ του ΣΥΝ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για προσπάθεια να συσκοτιστεί το γεγονός ότι πρυτανεύουν οι τακτικισμοί και οι ελιγμοί, που άλλωστε ενδημούν στο χώρο.

Μια ματιά και στην απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ αποκαλύπτει πόσες «κωλοτούμπες» είναι διατεθειμένοι να κάνουν, προκειμένου να παρέμβουν στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και να τη χαλιναγωγήσουν προς όφελος του συστήματος.

Στην απόφαση αυτή, ο ΣΥΝ διαπιστώνει την «ηγεμονία της εργατικής τάξης», έπειτα από χρόνια αναλύσεων για τα δήθεν νέα «ιστορικά υποκείμενα» και χλευασμών προς την ιστορική αποστολή της. Συμπεραίνει ότι απαιτείται από μέρους του «αυτοτελής ειδική πολιτική δουλειά μέσα στην εργατική τάξη (...) που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της επιρροής μας (...) που θα βοηθήσει την ίδια την τάξη να ασκήσει τον δυνάμει ηγεμονικό της ρόλο στα πλαίσια ενός ευρύτερου μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων».

Το ενδιαφέρον βέβαια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την εργατική τάξη, περιορίζεται στη συμβολή του, ώστε να παραμείνει το εργατικό κίνημα μακριά από κάθε ριζοσπαστική διέξοδο προς όφελος του λαού. Ηταν σαφής ως προς αυτό ο γραμματέας της ΚΠΕ Δ. Βίτσας λέγοντας χτες (ρ/σ ΝΕΤ) ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και να μην έρθει κάποια κυβέρνηση που θα κάνει τα ίδια ή παρόμοια. Ποια κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση η οποία θα συγκροτείται από το μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν την απεμπλοκή από το μνημόνιο και θα έχει καταλύτη τις δυνάμεις της αριστεράς».

Μιας κυβέρνησης, δηλαδή, που θα χωράει από τους ΠΑΣΟΚους τύπου Μητρόπουλου και Δημαρά, μέχρι τους κάθε λογής οπορτουνιστές και η οποία θα αναρριχηθεί με αντιμνημονιακή ρητορεία για να διαχειριστεί τον καπιταλισμό και τις κρίσεις του προς όφελος της τάξης που θα συνεχίζει να κατέχει την εξουσία, αφού ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από το κεφάλαιο.

Εξίσου σαφής είναι και η απόφαση της ΚΠΕ που θέτει στόχο τη «μετατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επανίδρυση της», καθώς η υπάρχουσα οδηγεί πιθανόν «στην οικονομική και πολιτική διάλυση της ευρωζώνης».

Ο ΣΥΝ αναμασά τα ιδεολογήματα περί κρίσης χρέους προκειμένου να πλασάρει στον λαό σαν δήθεν διέξοδο τη «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών και την αποχρέωση με ελάχιστο επιτόκιο σε ικανό χρονικό διάστημα», καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι προς όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου και των μεγαλοδανειστών της κυβέρνησης, που προτείνουν ανάλογες λύσεις για να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε οριακή κατάσταση το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας διοργάνωσαν απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί την περασμένη Κυριακή

Ενα από τα κτίρια του ΜΤΣ, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, έκτασης 60.000 τ.μ. που «αξιοποιήθηκε» για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, σε βάρος των ασφαλισμένων - δικαιούχων του Ταμείου
Ενα από τα κτίρια του ΜΤΣ, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, έκτασης 60.000 τ.μ. που «αξιοποιήθηκε» για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, σε βάρος των ασφαλισμένων - δικαιούχων του Ταμείου
Σε επικίνδυνο σημείο έχει οδηγήσει τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, που λειτουργούν ουσιαστικά σαν επικουρικά ταμεία για τους αποστράτους - μετόχους, η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη και της εκάστοτε στρατιωτικής ηγεσίας.

Η αντιασφαλιστική πολιτική του δικομματισμού αποτυπώνεται πιο ανάγλυφα στην περίπτωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) και της Αστυνομίας (ήδη έχουν ενταχθεί και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.). Με κυβερνητική απόφαση και αφού προηγουμένως είχε σταματήσει να καταβάλει τα μερίσματα, προχώρησε σε μείωση του μερίσματος των αποστράτων του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας κατά 25%, αλλά και στην αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία στελεχών από 4% σε 5%. Τα χρέη του ΜΤΣ έχουν ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι για αύξηση του χρέους κατά 60 εκατ. ευρώ το έτος.

Σημειώνεται πως οι περίπου 60.000 συνταξιούχοι - μερισματούχοι θα παίρνουν κατά μέσο όρο ανά μήνα 260 ευρώ αντί 350 ευρώ, ενώ στους εν ενεργεία θα κρατούνται περίπου 20 ευρώ παραπάνω από το μισθό τους. Στην κατάρρευση του ΜΤΣ οδήγησε η διαρκής αφαίμαξη των πόρων του και κυρίως η απαξίωση και εκποίηση - την ονόμασαν «αξιοποίηση» - της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του.

Σημείο αναφοράς αυτής της βλαπτικής για το ΜΤΣ διαδικασίας, ήταν η παράδοση προς «αξιοποίηση» στην «Τράπεζα Πειραιώς», του μεγάρου του ΜΤΣ, στο Σύνταγμα (Πανεπιστημίου και Σταδίου) συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ. (εμπορικό κέντρο Attica) με απαράδεκτους μάλιστα όρους. Σήμερα, η εν λόγω τράπεζα ζητάει ακόμα πιο χαμηλά μισθώματα.

Αντιδρώντας σ' αυτήν την κατάσταση, η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) διοργάνωσε την Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης των εν ενεργεία και των αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, καταγγέλλονται διαχρονικά οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, που με τις επιλογές τους οδήγησαν τα Μετοχικά Ταμεία σε οικονομική ασφυξία, καθώς και η Διοίκηση του ΜΤΣ, για τη διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από τις υποχρεωτικές κρατήσεις των στρατιωτικών. Διακηρύσσουν ακόμα ότι δε δέχονται λύσεις που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους και δε θα δεχθούν την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΜΤ.

Οι λαοί γράφουν την Ιστορία

Αλλοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία απ' τη σκοπιά του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου και άλλοι κράζουν για την «ιστορική αλήθεια» απ' τη σκοπιά του πιο κραυγαλέου εθνικισμού. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που στόχο έχουν να υποτάξουν την Ιστορία στα συμφέροντα της αστικής τάξης, να τη διαστρεβλώσουν και να αφαιρέσουν από το λαό την πείρα και τα διδάγματα που προκύπτουν προς όφελός του από τη θεώρηση και ερμηνεία της Ιστορίας με εργαλείο τον ιστορικό υλισμό. Οχι τυχαία, οι αφηγητές και των δύο εκδόσεων παραχάραξης στήνουν στα δέκα μέτρα το εργατικό λαϊκό κίνημα, το κομμουνιστικό κίνημα, το ΚΚΕ. Αποκαλύπτοντας ότι πραγματική τους στόχευση είναι ο ίδιος ο λαός, για να μη σταθεί ποτέ στα πόδια του και να μη διεκδικήσει την εξουσία και τον πλούτο που του ανήκουν.

Απ' αυτόν το «χορό» δεν θα μπορούσε να λείψει ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε την περασμένη Κυριακή: «Εχουμε ανθρώπους και θα ξαναγράψουμε την ιστορία. Εχουμε ιστορική ευθύνη να ξαναγράψουμε την παραχαραγμένη από τους αριστερούς, ιστορία. Θα ξαναγράψουμε την αλήθεια για τον συμμοριτοπόλεμο του '44 - '49. Θα ξαναγράψουμε την αλήθεια για το πολυτεχνείο και τον Κυπριακό Αγώνα. Θα ξαναγράψουμε την αλήθεια για κάτι το οποίο ακούστηκε πλαγίως αλλά δεν τόλμησε η ιστορία να αναδείξει. Για το πώς έπεσε το μέτωπο του 1922 όταν όλοι οι "φρέσκοι" τότε κομμουνιστές φρόντισαν και τοποθετούντο στα Τ.Τ. στις τηλεπικοινωνίες και άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο, να στέλνουν το μήνυμα ότι κατέρρευσε το μέτωπο και έτσι ήρθε η καταστροφή. Πρέπει να θυμίσουμε πως όταν η Ελλάδα έλεγε το ΟΧΙ, οι κομμουνιστές της εποχής εκείνης ήταν κάτω από το σύμφωνο Μόσχας - Βερολίνου και κατηγορούσαν για τον πόλεμο. Η Ιστορία πρέπει να ξαναγραφεί. Δεν μπόρεσε να το κάνει η ένοχη τότε ΕΡΕ, η δειλή στη συνέχεια ΝΔ. Θα μπορέσει να το κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ».

Εμετικό παραλήρημα από τον πρόεδρο της φιλοχουντικής και φιλοβασιλικής αγέλης του ΛΑ.Ο.Σ. Οταν οι κομμουνιστές έχυναν το αίμα τους για την πατρίδα και για να ζήσει ο πολύπαθος λαός της καλύτερες μέρες, οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι του Καρατζαφέρη και τα σημερινά του ινδάλματα, όταν δεν προσπαθούσαν να σώσουν το τομάρι τους, προσφεύγοντας στην ανοιχτή προδοσία, έβρισκαν φιλόξενα καταφύγια αποφεύγοντας το «καμίνι» της πάλης. Στην ιμπεριαλιστική μικρασιατική εκστρατεία, οι Ελληνες κομμουνιστές ανέδειξαν από την πρώτη ώρα τον πραγματικό χαρακτήρα του πολέμου, τον τυχοδιωκτισμό της ελληνικής αστικής τάξης, το ρόλο των ξένων συμμαχικών δυνάμεων. Οι προειδοποιήσεις τους επαληθεύτηκαν και αυτός είναι ο λόγος της κατασυκοφάντησής τους από τον Καρατζαφέρη και την τάξη που υπηρετεί. Οσο για το 1940, πάει πολύ ο υμνητής των Γερμανοτσολιάδων να βγάζει γλώσσα στους ήρωες κομμουνιστές και άλλους πατριώτες, που μέσα από τις φυλακές και τα ξερονήσια, όπου τους κρατούσε ο Μεταξάς, ζητούσαν να πάνε στην πρώτη γραμμή και να δώσουν το αίμα τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Αυτή τους τη θέληση διατράνωσαν οι Κομμουνιστές, με τον πρωτοπόρο ρόλο τους στην οικοδόμηση του ΕΑΜ, στην οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, όταν οι όμοιοι του Καρατζαφέρη υπηρετούσαν τους Γερμανούς. Και στη συνέχεια, όταν πάλι οι όμοιοι του Καρατζαφέρη οι γερμανόφιλοι αστοί, μαζί με τους αγγλόφιλους αστούς και τον αγγλικό στρατό αρχικά και στη συνέχεια τον αμερικάνικο, χτυπούσαν το λαό γιατί ήθελαν να επιβάλουν με το αίμα των όπλων την εξουσία τους, δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά αφού ο λαός τους είχε γυρίσει την πλάτη, οι κομμουνιστές, πρωτοπόροι στο λαϊκό αγώνα, με απαράμιλλο ηρωισμό από τις γραμμές του ΔΣΕ, του λαογέννητου στρατού, πάλεψαν για μια Ελλάδα του λαού της.

Αυτή είναι η αλήθεια που πονάει την αστική τάξη, επειδή βρίσκονταν πάντα στην αντίπερα όχθη από εκείνη που στεκόταν ο λαός, οι αγώνες και το πραγματικό του συμφέρον. Οσο κι αν αλυχτούν οι παρατρεχάμενοι τύπου Καρατζαφέρη, δε θα μπορέσουν να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα της τάξης τους. Το μπόι του λαού και του ΚΚΕ, που στάθηκε πάντα στην πρωτοπορία της πάλης του, είναι τεράστιο μπροστά τους.


Β - Π



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ