ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναδεικνύεται η ακατανίκητη δύναμη των λαών

Παρέμβαση του Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική

Από τις μαζικές διαδηλώσεις του αιγυπτιακού λαού στην κεντρική πλατεία του Καΐρου
Από τις μαζικές διαδηλώσεις του αιγυπτιακού λαού στην κεντρική πλατεία του Καΐρου
Με παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαιρέτισε τις λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια σε βάρβαρα καθεστώτα της πλουτοκρατίας και ταυτόχρονα κατήγγειλε την παρέμβαση των ιμπεριαλιστών ΕΕ, ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που έχουν στόχο να διαφυλάξουν την εξουσία και τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Οι λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στα βάρβαρα, καταπιεστικά καθεστώτα της πλουτοκρατίας στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία καθώς και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στην "Ενωση για τη Μεσόγειο" της ΕΕ, αποδεικνύουν την ακατανίκητη δύναμη των λαών και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα την υποκρισία των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τώρα έπιασε ο πόνος την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τις λαϊκές ελευθερίες. Τόσα χρόνια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στήριζαν, ενίσχυαν με όλες τους τις δυνάμεις, αναβάθμισαν τις εμπορικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις τους με τα βάρβαρα αυτά καθεστώτα, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, δημιουργώντας μαζική φτώχεια, εξαθλίωση των λαών, πολιτικές διώξεις, και τεράστια μεταναστευτικά κύματα οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που υπερσυγκεντρώνονται και κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο Χ. Μουμπάρακ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι συμπρόεδρος της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" της ΕΕ, ενώ το κόμμα του όπως και αυτό του Μπεν Αλί στη Τυνησία αποτελούν μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Οι δηλώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στους εξεγερμένους λαούς της περιοχής έχουν μόνο ένα στόχο: Να αποπροσανατολίσουν τη λαϊκή πάλη, να την εγκλωβίσουν σε περιορισμένα όρια και ανώδυνες αλλαγές που δε θα θίγουν την εξουσία, τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. Καταγράφουμε ότι η διακυβέρνηση της Αιγύπτου γίνεται από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Οι λαοί δεν πρέπει να εγκλωβιστούν από τις παρεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των ντόπιων συνεργατών τους σε αυτές τις χώρες.

Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους λαούς».


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Μέτωπο» κατά απεργιών από το στρατό και κινήσεις τακτικής

ΚΑΪΡΟ.--

Διαβεβαιώσεις προθέσεων συνεχίζει να δίνει η στρατιωτική ηγεσία για να πείσει τον αιγυπτιακό λαό να δώσει τέλος σε απεργίες και διαμαρτυρίες, έτσι ώστε, όπως ισχυρίζεται, «η χώρα να επανέλθει στους ρυθμούς της και ν' αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα». Μάλιστα, σε έναν έμμεσο εκβιασμό, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, κατέστησε σαφές ότι «το Συμβούλιο γνωρίζει πολύ καλά τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζει η κοινωνία, αλλά αυτές δε θα αντιμετωπιστούν όσο συνεχίζονται οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες», χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Χτες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μειωμένες, αλλά σε αυτό συνέβαλε ότι ήταν επίσημη αργία, με αποτέλεσμα όλες οι δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες, αλλά και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να μη λειτουργήσουν. Παρ' όλα αυτά, σε επτά επαρχίες οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, σε ανάλογες κινητοποιήσεις κατέβηκαν και οι σιδηροδρομικοί, όπως και οι εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, πραγματοποίησαν οι καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου και οι αλιείς. Το κατά πόσον «εισακούστηκε» ή όχι το μήνυμα της στρατιωτικής ηγεσίας μένει ν' αποδειχθεί σήμερα.

Προτεραιότητα το «σύνταγμα» και η «κάθαρση»

Παράλληλα με το «μέτωπο» απέναντι στις απεργίες, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε και σε σειρά βημάτων ... «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με την κοινή γνώμη. Ετσι, ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι εργασίες της 8μελούς επιτροπής που θα εξετάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Σε αυτήν συμμετέχουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, ένας εξ αυτών γνωστό στέλεχος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», και προεδρεύει ο μεγαλύτερος συνταγματολόγος της χώρας, ο Τάρικ αλ Μπίσρι.

Η επιτροπή εντός 10ημέρου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για συνταγματικές αλλαγές «που θα εγγυώνται τη δημοκρατική διακυβέρνηση και την ακεραιότητα οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης». Στη συνέχεια, εντός διμήνου, θα γίνει δημοψήφισμα ενώ, και στο τελευταίο ανακοινωθέν του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο καθιστούσε σαφές ότι «δεν προτίθεται να παραμείνει στην εξουσία, στην οποία βρέθηκε παρά τη θέλησή του. Στόχος είναι σε 6 μήνες να παραδοθεί η εξουσία σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο και σε μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση».

Εκτός από τις θεσμικές «μεταρρυθμίσεις», η στρατιωτική ηγεσία προχώρησε και σε βήματα «εκκαθάρισης». Ετσι, άρχισε ν' απομακρύνει όλους τους διευθυντές ασφαλείας σε διαφόρους τομείς, αρχής γενομένης από το υπουργείο Εσωτερικών και την περιοχή του Καΐρου. Η ασφάλεια και η αστυνομία είναι τα πλέον μισητά Σώματα στον αιγυπτιακό λαό, καθώς αποτέλεσαν θεμέλια της αυταρχικής εξουσίας του καθεστώτος.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εξήραν τις κινήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, έσπευσαν, όμως, να επαναλάβουν τα αιτήματα που έχουν πολλάκις διατυπωθεί από τους διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το λαϊκό τους έρεισμα. Ζήτησαν άμεση άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Επέμειναν, επίσης, ότι δε θα παρουσιάσουν υποψήφιο για τις προεδρικές αλλά ότι θα σχηματίσουν κόμμα.

Επαινοι και ετοιμότητα από Ομπάμα

Το παράδειγμα της Αιγύπτου κάλεσε να δουν όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, δηλώνοντας, φυσικά, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί. Το «δρόμο» για τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων έσπευσε να κρατήσει ανοιχτό ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Αμπούλ Γάιτ, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας έχει πληγεί από την κοινωνική αναστάτωση, και θα χρειαστεί η βοήθεια τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ και άλλων αραβικών χωρών.

Την ίδια ώρα, η σαουδαραβική εφημερίδα Αsharq al Awsat επέμενε στη φημολογία περί διαρκούς χειροτέρευσης της υγείας του Μουμπάρακ, που φέρεται να αρνήθηκε να νοσηλευτεί εντός ή εκτός Αιγύπτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ