ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επιμένουν απεργιακά, ελίσσεται η στρατιωτική ηγεσία

Συνεχίζουν με απεργίες οι εργαζόμενοι, ζητώντας εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες
Συνεχίζουν με απεργίες οι εργαζόμενοι, ζητώντας εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες
KAΪΡΟ.--

Επιμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ορισμένοι εργασιακοί κλάδοι, αρκετά σημαντικοί, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για ριζικές αλλαγές, παρά τις, έμμεσες πλην σαφείς, απειλές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα και στις υφαντουργίες στο Δέλτα του Νείλου ζητούν άμεση έναρξη ερευνών για την εκτεταμένη διαφθορά, ο καθένας στον τομέα του, και άσκηση δίωξης κατά των υπευθύνων. Η Διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τους εργαζόμενους να ανακαλέσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να εκλέξουν αντιπροσωπείες, ανά κατάστημα, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που θέτουν με τη διοίκηση. Οσο για τους περίπου 12.000 εργάτες στις συγκεκριμένες υφαντουργικές μονάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν οι πρωτεργάτες των απεργιών του 2008 για μισθολογικές αυξήσεις και μείωση τιμής των βασικών ειδών διατροφής.

Από την πλευρά του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε σε νέους ελιγμούς κατευνασμού της κοινής γνώμης, ανακοινώνοντας ότι απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε δύο ακόμη επιχειρηματίες - στελέχη του κόμματος του Μουμπάρακ και μέλη του στενού περιβάλλοντός του και στον πρώην υπουργό Γεωργίας, οι οποίοι τίθενται υπό έρευνα για διαφθορά. Για τον ίδιο λόγο, ερευνώνται άλλοι δύο επιχειρηματίες, όπως επίσης ο πρώην πρωθυπουργός και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Πληροφοριών.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι εντός διμήνου θα γίνει το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, 365 είναι οι νεκροί από τις μέρες των διαδηλώσεων και 5.500 οι τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμη.

Η σημαντικότερη, όμως, δήλωση της χθεσινής μέρας, πιθανότατα, ανήκει στον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική».

ΙΡΑΝ
Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει νέων διαδηλώσεων

Προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να προσεταιρισθούν τις διαμαρτυρίες, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή

TEXEΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Ιράν, δύο εικοσιτετράωρα μετά τις διαδηλώσεις οπαδών της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, που διοργανώθηκαν με αφορμή την έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και πήραν αντικαθεστωτικό χαρακτήρα (ανάλογο με τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την εκλογή Αχμαντινετζάντ τον Ιούνη του 2009), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο διαδηλωτές. Το ισλαμικό καθεστώς, διά του προέδρου Αχμαντινετζάντ, προειδοποίησε ότι «οι διαδηλώσεις αυτές δεν οδηγούν πουθενά» και επανέλαβε την έκκληση του Συμβουλίου για το Συντονισμό της Ισλαμικής Προπαγάνδας για μεγάλες διαδηλώσεις την Παρασκευή κατά «των εγκλημάτων της ανταρσίας -δηλαδή της αντιπολίτευσης-, που εξυπηρετούν σχέδια των εχθρών του μεγάλου ιρανικού έθνους».

Το κάλεσμα στη συγκεκριμένη διαδήλωση ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο, που ήταν ήδη στο «κόκκινο» μετά την πρόταση που κατέθεσαν 221 βουλευτές και, ήδη, εξετάζεται. Οι βουλευτές ζητούν δικαστική δίωξη σε βάρος των Καρουμπί και Μουσαβί, των δύο ηγετών των «μεταρρυθμιστών», σε βαθμό ακόμη και επιβολής θανατικής ποινής.

Ο Μουσαβί χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις της Δευτέρας από τις σημαντικότερες της αντιπολίτευσης, καλεί σε νέες διαμαρτυρίες και επικρίνει έντονα τις «ΗΠΑ και τους σιωνιστές γιατί προσπαθούν, ματαίως, να επωφεληθούν των γεγονότων εντός Ιράν», καταλήγοντας πως ό,τι και αν γίνει, αφορά μόνο τον ιρανικό λαό.

Στις διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τις ΗΠΑ κα την ΕΕ, αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, επιδιώκοντας επίσης προφανώς να προσεταιριστεί μέρος της λαϊκής αγανάκτησης. Η Μέρκελ χαρακτήρισε «απαράδεκτο τον τρόπο που η ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

  • Δύο ιρανικά στρατιωτικά πλοία αναμενόταν να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τελικό, δηλωμένο, προορισμό τη Συρία, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνταν δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για τη «μη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».
ΛΙΒΥΗ
Αντικαθεστωτικές αντιδράσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το κλίμα αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται ότι έφτασε και στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Βεγγάζη με αιτήματα συνταγματικές αλλαγές και τερματισμό της κυριαρχίας του καθεστώτος Καντάφι και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο έχουν καλέσει στη λεγόμενη «Ημέρα Οργής» για τη Λιβύη.

Κατά τα ολονύχτια επεισόδια τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, 38 άτομα, διαδηλωτές και αστυνομικοί. Ακολούθησαν διαδηλώσεις υποστηρικτών του καθεστώτος Καντάφι, σε μια σειρά από πόλεις, σε Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη. Ακολούθησαν, όμως, και νέες αντικαθεστώτικες διαδηλώσεις στην Ζεντάν, κοντά στη Βεγγάζη, όπου το κλίμα είναι εχθρικό προς τον Καντάφι, καθώς από εκεί κατάγονται οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το 1993, όπου πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα.

Τα επίσημα ΜΜΕ μετέδωσαν, χθες, εικόνες μόνο από τις φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις. Η εφημερίδα «Quryna», που ανήκει στον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, αναφέρεται στα γεγονότα, δίνοντας την εκδοχή ότι η αστυνομία προσπάθησε να διαχωρίσει «σαμποτέρ» που είχαν παρεισφρήσει μεταξύ των διαδηλωτών στη Βεγγάζη. Σε αυτό το κλίμα έντασης ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται μισθολογική αύξηση 100% για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επιπλέον, σε μια παράλληλη, αλλά όχι εντελώς άσχετη εξέλιξη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «επανένταξης στην κοινωνία», του οποίου ηγείται ο αλ Ισλάμ, γνωστοποιήθηκε, χθες, ότι απελευθερώθηκαν 110 μέλη της Λιβυκής Ισλαμιστικής Μαχητικής Οργάνωσης, που σχετίζεται με την «αλ Κάιντα».

Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι ανέλαβε την εξουσία στη χώρα, το 1969, ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρις, ακολούθησε την πορεία του λεγόμενου «αραβικού σοσιαλισμού», αντιπαρατέθηκε με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει συμμαχήσει μαζί τους, και επικρίνεται για τον αυταρχικό τρόπο που μαζί με την οικογένειά του διοικεί τη χώρα.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Τρίτη μέρα διαμαρτυρίας

MANAΜΑ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της πρωτεύουσας εμφανίζονταν μερικές χιλιάδες πολίτες κατά την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων, που έλαβαν απρόσμενα μεγάλες διαστάσεις μετά το θάνατο ενός διαδηλωτή, από λαστιχένια σφαίρα, την πρώτη μέρα (Δευτέρα) και το θάνατο ενός δεύτερου σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην κηδεία. Χθες, μετά και από την τηλεοπτική παρέμβαση - διάγγελμα του ίδιου του βασιλιά, η κηδεία του δεύτερου διαδηλωτή κύλησε ήρεμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σε απόσταση και δεν επενέβησαν, τακτική που φαίνεται ότι ακολουθούν και με τους διαδηλωτές της κεντρικής πλατείας Μαργαριταριού. Την έντονη ανησυχία τους δεν έκρυβαν οι ΗΠΑ (ο 5ος αμερικανικός στόλος, που περιπολεί σε όλον τον Περσικό Κόλπο, σταθμεύει στο Μπαχρέιν), με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά «αυτοσυγκράτηση και μη βία από όλους».

Τα αιτήματα των διαδηλωτών θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν σε μια λίστα που δημοσιοποίησε ο σιιτικός συνασπισμός «αλ Ουίφακ» (Εθνική Ισλαμική Ομοσπονδία Συμφωνίας), που «πάγωσε μέχρι νεοτέρας» και τη συμμετοχή του στο Κοινοβούλιο (18 από 40 βουλευτές). Ζητούν να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι (στην πλειοψηφία τους σιίτες), να δημιουργηθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και ισχυρή Βουλή (που δε θα έχει την ίδια εξουσία με το διορισμένο ανώτερο σώμα της Βουλής), να εκπονηθεί νέο Σύνταγμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του λαού, να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο, και να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατοικιών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις νεκροί και τριάντα τραυματίες είναι ο απολογισμός των σκληρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και φρουρούς ασφαλείας στην πόλη Κουτ, της νότιας επαρχίας Ουαζίτ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την ανυπαρξία υποδομών και υπηρεσιών στην πόλη και ζητούσαν την παραίτηση του κυβερνήτη αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης, όπως και την τιμωρία όσων εμπλέκονται στην εκτεταμένη διαφθορά που απομυζά τους, ούτως ή άλλως, ανύπαρκτους πόρους για την περιοχή.

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Νέο γύρο - προς το παρόν - λεκτικής πολεμικής ξεκίνησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος, την Τρίτη, επιθεωρώντας τα ισραηλινά στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ, κάλεσε τους στρατιώτες «να είναι σε εγρήγορση γιατί τα βόρεια σύνορα μπορεί να μην είναι πάντα ήρεμα» αναφερόμενος στην λιβανέζικη «Χεζμπολλάχ».

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ, κάλεσε τους μαχητές να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει έναν νέο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου ανταπάντησε ότι «το Ισραήλ θα αμυνθεί με κάθε τρόπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ