ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόλυτη συναίνεση πίσω από τις κοκορομαχίες

Κενές περιεχομένου οι φωτοβολίδες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση και το μνημόνιο

Η προκλητική κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει το κεφάλαιο, πρέπει να εξοργίσει το λαό. Αύριο, όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Η προκλητική κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει το κεφάλαιο, πρέπει να εξοργίσει το λαό. Αύριο, όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Σε ανούσιες κοκορομαχίες με την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους επιδίδεται συστηματικά η ηγεσία της ΝΔ και, την ίδια στιγμή, στηρίζει στην πράξη το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και πλειοδοτεί για επιτάχυνση πιο προωθημένων αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Είναι χαρακτηριστική από τη σκοπιά αυτή η στάση της απέναντι στο ζήτημα της λεγόμενης «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας, όπου, ενώ ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση της κυβέρνησης και της τρόικας για παράδοση στο κεφάλαιο, επιχειρεί να δείξει ότι τάχα πρόκειται για διαφορετική πρόταση, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων.

Στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να πείσει ότι είναι άλλο «αξιοποίηση» που προτείνει το κόμμα του και άλλο «εκποίηση» που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα. Οταν, όμως, παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός του για την «αξιοποίηση», φάνηκε πεντακάθαρα η απόλυτη ταύτιση με το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, «επενδυτική αξιοποίηση είναι τα ΣΔΙΤ, εμπορική αξιοποίηση είναι η ενοικίαση, οι μισθώσεις, οι μακροχρόνιες μισθώσεις, τα leasing». Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλα εργαλεία αξιοποίησης, όπως είναι η «προχρηματοδότηση», ή όπως είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια Ακινήτων και οι εταιρείες Holding Ακινήτων. Παρ' όλα αυτά, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν πουλάμε» (!) και πως «αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση» (!), επειδή τάχα «δεν υπάρχει απώλεια κυριότητας».

Διέκρινε, επίσης, διαφορά στο σκοπό της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. «Η τρόικα κατάλαβε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία δεν σπάει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης. Μόνο που η τρόικα ενδιαφέρεται πρωτίστως να καλύψει τα αδιέξοδα του μνημονίου, ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για να απαλλαγούμε από την υπερχρέωση και από το μνημόνιο», είναι το φαιδρό επιχείρημα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να κρύψει την ταύτισή της με το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους συμμάχους του.

Προσπάθεια αθώωσης της ΕΕ

Κούφια και υποκριτική είναι η φραστική κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση και με αφορμή τις διαρροές για τη συνέντευξη του Στρος Καν, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο την ουσία του μνημονίου και τη στρατηγική της ΕΕ, που συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρόικα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, οι «αποκαλύψεις» του επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι «ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την ελληνική οικονομία», καθώς επίσης «συνειδητά αποπροσανατόλιζε το λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ».

Στη βάση αυτή, ο Γ. Μιχελάκης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, γιατί δεν πήρε έγκαιρα τα (σ.σ. τα αντιλαϊκά) μέτρα που χρειάζονταν, και γιατί δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, προτού επιλέξει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ».

Παρόλο που ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δε φοβάται τις εκλογές, ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για το «έλλειμμα συντονισμού» και την «εικόνα διάλυσης» που παρουσιάζει η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης», διαπίστωσε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου και σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι το κόμμα του διαθέτει σχέδιο, διαφορετικό, τάχα, από αυτό του μνημονίου.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο, ή «Ζάππειο 2» όπως το αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επικαιροποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε πέρυσι στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της «συνολικής λύσης» προς όφελος του κεφαλαίου, που προωθείται στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους η ηγεσία της ΝΔ προτείνει «τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και πολιτικές δημιουργίας ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης», εναρμονιζόμενη πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Εθνική στρατηγική» η αντιλαϊκή πολιτική

Στήριξη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, μέσα από την παραπέρα παράδοσή της στους ιδιώτες, πρόσφερε ο Καρ. Παπούλιας, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

«Το μόνο που μπορεί να μας κρατήσει είναι μία εθνική στρατηγική μακράς πνοής, η οποία θα υπηρετηθεί με συνέπεια από την πολιτική τάξη και θα πείσει τους Ελληνες πολίτες για την ορθότητα και την προοπτική της», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, καλώντας ουσιαστικά σε συστράτευση και υποταγή το λαό για χάρη της στρατηγικής της πλουτοκρατίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ταυτόχρονα, προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει δίχως καθυστέρηση στην «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. «Η ελληνική δημόσια περιουσία είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάγραπτη και σε εγκληματικό βαθμό καταπατημένη. Η αξιοποίησή της, όπως και εκείνη των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι επιτακτική ανάγκη», υπογράμμισε, αποδοκιμάζοντας «θεωρητικές συζητήσεις, κινδυνολογία, συνθηματολογία, κυνήγι μαγισσών και άγονες αντιπαραθέσεις», γιατί όπως είπε «χάνουμε πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις» και «έχουμε την ιστορική ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε να απαλλάξουμε την επόμενη γενιά από ένα βάρος για το οποίο δεν ευθύνεται».

Νέες δημοσκοπήσεις

Τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την εκλογική φθορά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου που κάνει η εταιρεία «Pulse», σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, η ΝΔ 20%, το ΚΚΕ 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, ενώ οι Οικολόγοι - Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία ισοψηφούν στο 2%. Ποσοστό 3% των ερωτηθέντων εκφράζουν την προτίμησή τους σε «άλλο» κόμμα, το 22% δηλώνει ότι προτίθεται να απόσχει από την εκλογική διαδικασία ή ότι θα προτιμήσουν το λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ το 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σε έρευνα της εταιρείας «Rass» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 26,1%, η ΝΔ 22,7%, το ΚΚΕ 8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1,8% και η Δημοκρατική Αριστερά 1,7%. «Αλλο κόμμα» επιλέγει το 2,8% των ερωτηθέντων, 2,6% δηλώνουν προτίμηση στο λευκό ή το άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 23%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να δώσει αποφασιστική απάντηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη φραστική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, το περασμένο Σάββατο επισημαίνει:

«Πίσω από τους φραστικούς διαξιφισμούς κυβέρνησης και ΝΔ, βρίσκεται η συμφωνία τους στην υλοποίηση της πολιτικής που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και ξεπουλά δημόσιο πλούτο. Και οι δύο κάνουν πως δεν ακούνε για τα 600 δισ. ευρώ της πλουτοκρατίας στην Ελβετία και για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που καταργούν τις συλλογικές.

Αποφασιστική απάντηση πρέπει να δοθεί σε κυβέρνηση - ΝΔ - ΕΕ στις 23 Φλεβάρη στην απεργία και με μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα πολεμήσουμε την εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή από τη Φλώρινα

Απαντώντας την Κυριακή από τη Φλώρινα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαμάχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σχετικά με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Ξέρετε τι θυμίζει αυτό; Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Γιατί χρωστάνε στον ελληνικό λαό και τώρα θέλουν να ολοκληρώσουν αυτά που του πήραν είτε με πώληση είτε με ενοικίαση 100 χρόνων της δημόσιας περιουσίας, που η αξιοποίησή της ένα μόνο στόχο πρέπει να έχει: Την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα πολεμήσουμε αυτήν την προσπάθεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ