ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Με ΕΕ και ΔΝΤ για το στραγγάλισμα του λαού

Οι δήθεν «αποκαλύψεις» του Στρος - Καν επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα του λαού ήταν προσχεδιασμένο

Οι προειδοποιήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και των κομμάτων της επιβεβαιώνονται (από συλλαλητήριο του Κόμματος στο Σύνταγμα στις 15/11/2010)
Οι προειδοποιήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και των κομμάτων της επιβεβαιώνονται (από συλλαλητήριο του Κόμματος στο Σύνταγμα στις 15/11/2010)
Την ειλημμένη - πριν από τις εκλογές του 2009 - απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένας «μηχανισμός», ο οποίος, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη τρομοκρατία σχετικά με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, θα χρησιμοποιούνταν σαν εργαλείο για να περάσουν τα βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που είχε στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, ήρθε να επιβεβαιώσει με τις δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν.

Οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο γαλλικό «canal +» ότι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2009 - δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ - αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, βάσει πολύ συγκεκριμένου σχεδίου και με γνώμονα τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, προετοίμαζε την προσφυγή στην τρόικα.

Το κλίμα που είχε διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ όλη εκείνη την περίοδο, κάνοντας λόγο για τα «υπέρογκα ελλείμματα» που παρέλαβε από τη συνένοχη ΝΔ και για «αδυναμία δανεισμού από τις αγορές», ήταν το έδαφος που έστρωνε για την επιβολή των σκληρών ταξικών μέτρων που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση φρόντισε να εγκλωβίσει το λαό ανάμεσα στη Σκύλλα της ΕΕ και στη Χάρυβδη του ΔΝΤ και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την παρουσία και τις «πρωτοβουλίες» τους για να επιβάλει το σύνολο των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αναπαράγει τα κέρδη του σε συνθήκες κρίσης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει από τις 11 του Φλεβάρη του 2010, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θέματα τεχνικής φύσης και, βεβαίως, έχει συνδράμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση». Μάλιστα, είχε προσδιορίσει και το ακριβές χρονικό διάστημα τονίζοντας: «Προ διμήνου εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος - Καν την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωνε τότε ο πρωθυπουργός, «εκτός Ευρωζώνης έχει δείξει την τεχνογνωσία του, την οποία και έχουμε ζητήσει για να μας συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. (...) Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι και χρήσιμη αυτή η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τις εξελίξεις και σε πλήρη συνεργασία με την ΕΕ προωθούσε την προσφυγή στο μηχανισμό της τρόικας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, στο ίδιο διάστημα και σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (από τη συνέντευξη στο Ζάππειο στις 13.1.2010 για τις 100 μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ).

Δικομματικά φούμαρα

Τις επαφές και τις συνομιλίες του Γ. Παπανδρέου με τον Στρος - Καν επιβεβαίωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι «δεν έγινε τίποτα κρυφό». Κάναμε το «πατριωτικό μας καθήκον για να σώσουμε τη χώρα» (!) ισχυρίζονταν χτες προκλητικά κυβερνητικά στελέχη.

«Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τίποτα», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου «στην έναρξη της κρίσης ξεκίνησε όπως όφειλε, να κάνει όλες εκείνες τις διερευνητικές συζητήσεις με όλους τους φορείς, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, έτσι ώστε, όπως είπε, να αναγκάσουμε την ΕΕ να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της χώρας».

Ο ισχυρισμός του Γ. Πεταλωτή, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως «διαπραγματευτικό όπλο» την προσφυγή στο ΔΝΤ, για να πιέσει την ΕΕ, ήταν το κύριο αποπροσανατολιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να πετύχει την προσφυγή τελικά στον ενιαίο μηχανισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε παράλληλα να αξιοποιήσει τις δηλώσεις του Στρος - Καν για να οξύνει την αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση. Εκανε λόγο για υποκρισία από τη ΝΔ και υποστήριξε: «Το να ανακαλύπτουμε τώρα, δήθεν, κρυφές επαφές που ήταν φανερότατες, είναι τουλάχιστον υποκρισία. Και ειδικά, όταν βγαίνει σήμερα ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ να πουν ότι ρωτήσαμε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ποιοι; Αυτοί που κορόιδευαν συστηματικά τον ελληνικό λαό. Αυτοί που μας οδήγησαν αθωράκιστους στην κρίση. Ακόμη και σήμερα δείχνουν μια υποκρισία άνευ προηγουμένου».

Τις δηλώσεις του Στρος - Καν σχολίασε και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «ήταν ιδιωτική συζήτηση δυο ανθρώπων που γνωρίζονται καλά» και έσπευσε να σημειώσει, προασπίζοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των ξένων συμμάχων της, πως «η προσπάθεια που κάνουμε να μετατρέψουμε το ΔΝΤ σε μπαμπούλα είναι πολύ λανθασμένη».

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προτείνει «σχέδιο Μάρσαλ» για τις αραβικές χώρες

Αναβαθμισμένο ρόλο στα σχέδια των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των εξελίξεων στις αραβικές χώρες αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διά του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, δηλώνει την προθυμία της να αναλάβει τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Δημοκρατίας», το οποίο θα μπορούσε «να προσφέρει κατάρτιση και τεχνογνωσία σε νέους πολιτικούς που αναδεικνύονται στις Αραβικές χώρες».

Οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο επαναπατρισμού Ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δ. Δρούτσα, η Ελλάδα και άλλες χώρες, τάχθηκαν υπέρ ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου - τύπου «Μάρσαλ», για την παροχή ισχυρών πακέτων χρηματικής ενίσχυσης, που θα κατευθυνθούν στη χειραγώγηση και στον επηρεασμό των εξελίξεων σε χώρες όπου εξελίσσονται θετικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις. Επιπλέον, οι υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν τον πιθανό κίνδυνο μιας αυξημένης ροής μεταναστών από τις χώρες της βορείου Αφρικής προς την ΕΕ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Μπίζνες με δημόσια γη και Ενέργεια

Την παράδοση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στον κρατικό επιχειρηματικό όμιλο «Qatar Investment Authority» του Κατάρ, αλλά και τη σύμπραξη «ενεργειακών συμφωνιών» ανάμεσα στις δυο χώρες, διαπραγματεύτηκε χτες ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αραβικό Εμιράτο, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Χτες, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αλ Θάνι και τον εκτελεστικό διευθυντή της «Qatar Investment Authority» Ahmad Al Sayed. Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, συζητήθηκε «το σχέδιο ανάπλασης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού», για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κυβέρνηση του Κατάρ.

Ο Χ. Παμπούκης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών στον τομέα της Ενέργειας. Η κυβέρνηση, μετά το «ναυάγιο» της επένδυσης στον Αστακό από το Κατάρ, απόρροια έντονων επιχειρηματικών συγκρούσεων μεταξύ ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και της αραβικής κοινοπραξίας, επιχειρεί να «αναθερμάνει» το ενδιαφέρον. Σήμερα, ο Χ. Παμπούκης θα συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προαποφασισμένη η προσφυγή στο ΔΝΤ

Τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Στρος - Καν

Κατά τη χτεσινή περιοδεία στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ερωτώμενη για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ αμέσως μετά τις εκλογές και πολύ πριν την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, απάντησε:

«Με συγχωρείτε, εγώ νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει πολύ πριν τις εκλογές και πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Αυτό το "χρήματα υπάρχουν" το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην τρόικα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ