ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αποφασιστικά στη μάχη της απεργίας

Αγωνιστικό προσκλητήριο για κλείσιμο των καταστημάτων από την ΠΑΣΕΒΕ, που στην Αθήνα καλεί στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προσπάθειες των αγωνιστικών δυνάμεων για τη μαζική και μαχητική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην αυριανή κινητοποίηση. Δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία έχουν λάβει αποφάσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 του Φλεβάρη και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις με το κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ. Στην Αθήνα οι αγωνιστικές δυνάμεις καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί.

Η έννοια της πτώσης του τζίρου, της αναδουλειάς, της δυσκολίας να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια για δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Η φράση «πάω για λουκέτο» δεν είναι πια μια υπερβολή που λέγεται για να δοθεί έμφαση στα προβλήματα, αλλά ένα βάσιμο ενδεχόμενο. Τα χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν αφορούν μια μειοψηφία «κακών» μικροεπιχειρηματιών, ενώ οι οικογένειες που στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης πολλαπλασιάζονται. Κάθε μέρα η κυβέρνηση πιέζει όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερους εργαζόμενους και τους σπρώχνει στην ανέχεια. Κάθε μέρα αυτό εκφράζεται στο κάθε μικρομάγαζο που βαδίζει προς το τέλος του, προκειμένου να ικανοποιηθεί η τρόικα, η οποία θεωρεί «μη ανταγωνιστικό» το μεγάλο πλήθος πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Γι' αυτό και η κινητοποίηση στις 23 του Φλεβάρη δεν είναι μια ακόμη κινητοποίηση, αλλά αναγκαία πράξη αντίστασης που επιβάλλεται από τα πράγματα να είναι ισχυρή, μαζική και μαχητική, ικανή να προσελκύσει ακόμη περισσότερους στον αγώνα, που θα κλιμακωθεί, αφού δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια υπαναχώρησης. Η πανελλαδική κινητοποίηση, με τις θέσεις των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων εργαζομένων, μικρών ΕΒΕ, φτωχομεσαίων αγροτών δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία ή έκφραση δυσαρέσκειας. Δεν είναι αμυντική κίνηση, αλλά επιθετική, με σαφή πλαίσιο και προσανατολισμό, με στόχο και γνώση για το τι πρέπει να γίνει: Να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Να ανατραπεί η πολιτική που γεννά μνημόνια και αναπαράγεται από αυτά. Να εφαρμοστεί μια πολιτική υπέρ του λαού και κατά των μονοπωλίων. Αυτό δηλώνουν και πολλές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Εμφαση στην αδράνεια και το συμβιβασμό

Πιο αναγκαία από ποτέ η αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στα σωματεία και η αγωνιστική τους αφύπνιση με μπροστάρη την ΠΑΣΕΒΕ

Η επιβεβαίωση ότι η μοναδική αξιόμαχη δύναμη που θέλει και μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται σε βάρος και των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, είναι η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), προέκυψε από το εκλογικό Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με διαδικασίες «εξπρές». Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός εστίασαν στη μάχη των «κουκιών» και επέβαλαν την αγωνιστική απραξία της Συνομοσπονδίας σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τους μικρούς ΕΒΕ, όπου τα «λουκέτα» και η αναδουλειά «θερίζουν» ανελέητα τον κλάδο, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του μνημονίου και εκτός αυτού, έρχονται να εγγυηθούν την καταστροφή χιλιάδων επαγγελματιών, μικρών βιοτεχνιών και μικρομάγαζων.

Είναι αποκαλυπτικό ότι ακόμη και η πρόταση του αγωνιστικού συνδυασμού «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» για συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση με κλείσιμο των καταστημάτων, δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία με ευθύνη των ΠΑΣΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ που περιφρονούν την βάση περισσότερο από ποτέ και επιδίδονται απροσχημάτιστα στη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών. Με δική τους, επίσης, ευθύνη το Συνέδριο αναλώθηκε στην καταγραφή των προβλημάτων.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη προβάλλοντας την ανάγκη αγωνιστικής ενεργοποίησης των μικρών ΕΒΕ, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους νέους και όλους εκείνους που πλήττονται από τη φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική. Απαίτησαν αλλαγή της στάσης της ΓΣΕΒΕΕ, που περιορίζεται στην κατάθεση μνημονίων, στον «κοινωνικό διάλογο» και στην παράθεση θέσεων που κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής που ευθύνεται για τις καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του κλάδου. Σε αντίθεση με αυτές, η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ξεδίπλωσε ένα διεκδικητικό πλαίσιο που όχι μόνο περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ, σε σχέση με τον ΟΑΕΕ, τη χρηματοδότηση, την αναθέρμανση της οικοδομής, τη στήριξη της μικρής βιοτεχνίας, την επαγγελματική στέγη, το φορολογικό, αλλά και μέτρα που μπορούν να εγγυηθούν το «αύριο» της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΕΒΕ. Το βάρος της μάχης μεταφέρεται πλέον στα σωματεία, όπου η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ώστε να συσπειρωθούν, να ενεργοποιηθούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και των μελών τους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ως εξής: Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη, με ποσοστό 17,98% από 22,39% και 9 έδρες από 11. Η ΠΑΣΚΜΜΕ έλαβε ποσοστό 46,82% από 39,92% και 24 έδρες από 21. Η ΔΑΚΜΜΕ ποσοστό 16,10% από 21,27% και 8 έδρες από 11 έδρες. Η ΑΣΚΕΒΕ ποσοστό 15,36% από 16,42% και 8 έδρες από 8. Οι «Νέοι Ορίζοντες» έλαβαν 3,42% και 2 έδρες.

ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Μπλόκο στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς

Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο εναντίον της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και κοινής δράσης αγροτών, εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κατά της ενιαίας αντιαγροτικής - αντεργατικής επίθεσης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρτα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, με τα προϊόντα απούλητα, ή να διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές. Δυσβάσταχτο το κόστος για τους κτηνοτρόφους. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν φέτος έως και 70%, ενώ οι τιμές έχουν παγώσει εδώ και 5 χρόνια. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από τη ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ, στο φόντο των κυβερνητικών σχεδίων για ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημά της. Τα πορτοκάλια της Αρτας μένουν στα δέντρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθοδικής πορείας των τιμών από 8 έως 10 λεπτά το κιλό (από 16-18 πέρσι). Σε συνδυασμό με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή στα χυμοποιήσιμα και την ακαρπία, διώχνουν τους εσπεριδοκαλλιεργητές από τα χωράφια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί απαίτησαν βιώσιμες τιμές, προστασία και κρατική στήριξη, βάζοντας παράλληλα στο επίκεντρο της πάλης έναν άλλο δρόμο αγροτικής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει φθηνά και υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Ακολούθησε το ψήφισμα διεκδίκησης από τον Β. Μπέτσα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι του ΜΑΣ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την ελεύθερη διέλευση για 2 περίπου ώρες των οχημάτων από τα διόδια της ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας.

ΕΣΕΕ
Εκτίμηση για 120.000 «λουκέτα»

Στη λογική της διαχείρισης, θεωρώντας δεδομένη την κεντρική φιλοσοφία της ασκούμενης πολιτικής, κάνοντας λόγο για επέκταση πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών με ...μέτρο, εκτιμώντας ότι «οι συνενώσεις τραπεζών θα είναι για το καλό της αγοράς», κινήθηκε χτες η πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει του αυριανού κλεισίματος των καταστημάτων.

Παρουσιάζοντας μελέτη για το «δημοσιονομικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης», εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα κλείσουν 120.000 «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, με απώλειες φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο στα 8 δισ. ευρώ περίπου. Τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (απώλεια εσόδων 309,5 εκατ. ευρώ), 66.000 ατομικές επιχειρήσεις (απώλεια 3,6 δισ. ευρώ), 24.000 ΟΕ (απώλεια 2,3 δισ. ευρώ) και 6.000 ΑΕ (απώλεια 1,7 δισ. ευρώ).

Ενδεικτική της στάσης της πλειοψηφίας της διοίκησης απέναντι στις πολυεθνικές είναι η ...πρόσκληση που απηύθυνε ο Β. Κορκίδης στους «πολυεθνικούς ομίλους να έρθουν να επενδύσουν στο κέντρο της Αθήνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ