ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
Το πραγματικό δίλημμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Στρος Καν πως ο Γ. Παπανδρέου επιζητούσε από την πρώτη στιγμή την παρέμβαση του ΔΝΤ δεν είναι βέβαια ότι ο πρωθυπουργός είναι αναξιόπιστος, όπως έσπευσαν να αποφανθούν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ευθύς εξαρχής αυτό που απασχολούσε την κυβέρνηση ήταν πώς θα περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να περάσουν τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτός ακριβώς είναι ο πραγματικός λόγος που την έκανε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, που είναι γνωστό για την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητά του να επιβάλει τέτοια μέτρα. Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μια φορά ότι το έλλειμμα και το χρέος ήταν πρόσχημα και ο πραγματικός στόχος ήταν η κατεδάφιση των λαϊκών κατακτήσεων, το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πρόσχημα ήταν και είναι η χρεοκοπία της χώρας. Ο πραγματικός στόχος της ήταν να βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο του λαού ώστε να τον εξαναγκάσει να αποδεχθεί τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτόν ακριβώς το ρόλο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το μνημόνιο, του μηχανισμού δηλαδή που χρεοκοπεί το λαό για χάρη της σωτηρίας της πλουτοκρατίας και της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ δηλαδή επαναφέρουν με επιτακτικό τρόπο το πραγματικό δίλημμα: 'Η ο λαός θα απαλλαγεί από την εξουσία του κεφαλαίου ή θα υποταχθεί πιο πολύ στο ζυγό της.

Συναίνεση σε προωθημένες ανατροπές

Το «Ζάππειο 2», δηλαδή το επικαιροποιημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, που προετοιμάζει να ανακοινώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 του Μάρτη ο Α. Σαμαράς, θα είναι το ίδιο με το «Ζάππειο 1». Δηλαδή μια στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας, εμπλουτισμένη με διαρθρωτικές αλλαγές, που στη συνέχεια θα υιοθετήσουν η κυβέρνηση και η τρόικα. Η πρόταση που παρουσίασε πέρυσι τον Ιούλη στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς, με τον προσχηματικό τίτλο «Στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση», δεν ήταν παρά «ένα μνημόνιο με ανάπτυξη». Αποδεχόταν δηλαδή ως δεδομένα και αναγκαία τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που στη συνέχεια τις υπερψήφισε όλες, αλλά επιχειρούσε φυγή προς τα μπρος, προτείνοντας μια δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων στο όνομα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Μέτρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου... Ολα αυτά λίγους μήνες μετά είχαν ενσωματωθεί στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια κυβέρνησης και τρόικας. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και τώρα. Η ηγεσία της ΝΔ περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για να προτείνει τις προτάσεις που τυχόν δεν περιληφθούν ή που είναι γενικόλογες. Ηδη έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημιουργίας δημοσιονομικών πλεονασμάτων, υπέρ του «Συμφώνου της ανταγωνιστικότητας»... Με λίγα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει να ανοίγει δρόμους και να καλλιεργεί τη συναίνεση σε προωθημένες αντιλαϊκές ανατροπές.

«Φιλίες» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Το Ελλάδα - Ισραήλ έχει γίνει τελευταία κάτι σαν τη διαδρομή... Παγκράτι - Κολιάτσου για τους Ελληνες υπουργούς.

Τις προάλλες είχε πάει εκεί ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, για να πουλήσει κρουαζιέρες και να προωθήσει τον ελληνικό... πολιτισμό, με το αζημίωτο πάντα.

Την Κυριακή που μας πέρασε πήγε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, για να «συσφίξει» τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Ακολούθως θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για συμμετοχή σε ενεργειακό συνέδριο.

Μακάρι οι επισκέψεις αυτές να είχαν αγαθά κίνητρα, την προώθηση της φιλίας των λαών και την έναρξη αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων.

Αλλά σε μια ευρύτερη περιοχή που φλέγεται από τις εξεγέρσεις των φτωχών και την έξαρση της αδικίας, το ζητούμενο δεν είναι το συμφέρον των λαών, αλλά των επιχειρηματιών. Γιατί πίσω από κάθε προσέγγιση, είτε αυτή ευτυχήσει, είτε όχι, βρίσκονται κάθε φορά πολύ συγκεκριμένα «πορτοφόλια» και συμφέροντα.

Τρέχουμε για τον «πολιτισμοτουρισμό», που δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα του εργαζόμενου να ξεκουραστεί και να μάθει.

Τρέχουμε και για την «περιβαλλοντοενέργεια», όχι για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου, έτσι όπως μπορεί να γίνει με την πρόοδο της επιστήμης και τις ανάγκες των καιρών για «καθαρή», φτηνή ενέργεια. Αλλά για να γιγαντωθούν οι ντόπιοι ηλεκτροπαραγωγοί και έμποροι και για να ικανοποιηθούν τα ξένα μεγαθήρια, σε βάρος του λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Αύριο όλοι στην απεργία! Ολοι με το ΠΑΜΕ, στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε 71 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ολοι με τα πανό και τα λάβαρα των ταξικών Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών. Μπροστάρηδες στον αγώνα, στην οργάνωση και την αντεπίθεση της τάξης μας, ενάντια στη συνδυασμένη αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, τρόικας και των συμμάχων τους. Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση μπορεί να τους ταρακουνήσει, μπορεί να δείξει τη δύναμη της εργατικής τάξης, ότι δεν ανέχεται, δε νομιμοποιεί τη βάρβαρη πολιτική. Με τη συμβολή του κάθε εργάτη και της κάθε εργάτριας, μπορεί αυτή η απεργία να μετατραπεί σε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα. Κάθε εργάτης και εργάτρια έχουν χρέος να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους, για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Κάθε τόπος δουλειάς και εκπαίδευσης, κάθε εργοστάσιο και γιαπί, κάθε καράβι και γραφείο, κάθε συνοικία και γειτονιά, μπορεί να γίνει κάστρο αγώνα και αντίστασης. Να σημάνει συναγερμός: Κανείς στη δουλειά! Τίποτα να μη δουλέψει! Καμιά μηχανή να μην πάρει μπρος! Να εκφραστεί στην πράξη απειθαρχία και ανυπακοή ενάντια στη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει. Με ενιαίο αγώνα παντού, οργάνωση και αλληλεγγύη, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, τη βαρβαρότητα, την επιχείρηση αφαίμαξης του λαού. Κάθε εργάτης και εργάτρια να κάνουν σημαία του αγώνα τους πως δε θα δεχθούν να πληρώσουν αυτοί την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος για το οποίο δε φέρουν καμιά ευθύνη. Να πληρώσει η πλουτοκρατία, να πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν.

Η αυριανή απεργία να δώσει απάντηση όχι μόνο στα μέτρα που έχουν ήδη πάρει, αλλά και σε όσα έρχονται αύριο: Δεν είναι μόνον η επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, είναι και η επίθεση σε Υγεία και Παιδεία. Είναι η απόπειρα γενικευμένης εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με δραστική μείωση μισθών και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο παντού, οι νέες αντασφαλιστικές ανατροπές, η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η εφαρμογή του «ενιαίου μισθολογίου» στο δημόσιο τομέα που τσεκουρώνει τους μισθούς, το νέο φορονομοσχέδιο που χτυπά τους ΕΒΕ κ.λπ. Αυτή η επίθεση αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Αφορά τους εργατοϋπάλληλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τους επαγγελματοβιοτέχνες και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες. Ολοι πρέπει να μπουν στη μάχη της απεργίας, διαμορφώνοντας το δικό τους μέτωπο απέναντι στο μέτωπο που έχουν υψώσουν τα μονοπώλια.

Σε αυτήν τη μάχη, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ο λαός μπορεί να βγει στο προσκήνιο. Είναι ο μοχλός στήριξης της πολιτικής που υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, το δίκιο του. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και δυνάμεις του ευρωμονόδρομου σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στα συνδικάτα, ενισχύουν την πολιτική των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Για να υπάρξει νικηφόρα αντεπίθεση από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, απαιτείται ισχυρή οργάνωση, ενιαίο μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια, στις κυβερνήσεις τους και τους συμμάχους τους. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να ενισχύσει κάθε συνεπής εργάτης και εργάτρια. Αυτός είναι και ο αγώνας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ