ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα του αθλητισμού

Στο περιθώριο έχει μπει ο αθλητισμός στα σχολεία
Στο περιθώριο έχει μπει ο αθλητισμός στα σχολεία
Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα της Βουλής από εκπροσώπους Ομοσπονδιών, Σωματείων, εργαζόμενους και επιστήμονες στον αθλητισμό. Οπως επεσήμανε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα: «Ειπώθηκαν πολύ χρήσιμα πράγματα. Ποσοτικά και ποιοτικά, πολλά, μας βοηθάνε πάρα πολύ να επεξεργαστούμε καλύτερα τις θέσεις μας». Ο προβληματισμός «αγκάλιασε» αρκετά πεδία.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σκακιού, Β. Ανδρώνης, ανέφερε πως «καταργήθηκε μέχρι και το 1 ευρώ επιδότηση σε κάθε μαθητή που έπαιρνε μέρος στο σχολικό πρωτάθλημα. Τα σωματεία είναι έτοιμα να κλείσουν και η ομοσπονδία αναστέλλει συνεχώς αναπτυξιακά προγράμματα»... Και ο ταμίας του συνδέσμου προπονητών βόλεϊ, Κρ. Αυγερόπουλος, ότι: «Στην ΓΓΑ υπάρχει τμήμα σχολικού και Πανεπιστημιακού αθλητισμού. Είναι 10 χρόνια στο ψυγείο. Και υπάρχει μια αμειβόμενη επιτροπή που δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα»...

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστής, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο Ελληνικός αθλητισμός αποτελεί μόρφωμα χωρίς αρχή, τέλος, κεντρικό μπούσουλα και τελευταία δεν έχει και πόρους. Αυτήν τη στιγμή, ο ελληνικός αθλητισμός, σε όλες του τις δράσεις και τα επίπεδα χρηματοδοτείται με 120 εκ. ευρώ. Οταν η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός είναι βασική συνιστώσα όχι μόνο ποιότητας ζωής και υγείας, αλλά και διέξοδος σε μια σειρά αδιέξοδα που πρώτα η νεολαία και μετά οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν.

Οι δείκτες υγείας, ειδικά της νεολαίας, τα τελευταία χρόνια σκαρφαλώνουν στις πρώτες θέσεις διεθνών ερευνών, στα ζητήματα της υποκινητικότητας και παχυσαρκίας. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής των τελευταίων 2 - 3 δεκαετιών που έχει υποβαθμίσει το θέμα της σχολικής φυσικής αγωγής και όχι μόνο. Στην Ελλάδα, ο σχολικός αθλητισμός φθίνει, τα σχολικά γυμναστήρια είναι τριτοκοσμικά, το υπουργείο Παιδείας το μόνο που κάνει είναι να διοργανώνει σχολικά πρωταθλήματα κυρίως με τους αθλητές των σωματείων. Τα Ελληνόπουλα που δεν είναι σε σωματείο δε μετέχουν, στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας, σε κανένα άθλημα.

Καταστρεπτικός ο στοιχηματισμός

Χρηματοδοτείται με προνομιακό τρόπο όλο το κομμάτι του επαγγελματικού αθλητισμού. Πέρα από τα ζητήματα της εμπορευματοποίησης τα τελευταία χρόνια έχει μπει και το καταστρεπτικό θα έλεγα θέμα του στοιχηματισμού. Εκεί τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο άγρια και δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Η πολιτεία υπό την πίεση των παραγόντων των επαγγελματικών αθλημάτων και ομάδων και των μαζών που αυτοί κινητοποιούν τα δίνει όλα εκεί και δε χρειάζεται να περιγράψω, είναι γνωστά. Από τις χρηματοδοτήσεις μέχρι τον αποκλεισμό κάθε ερασιτεχνικής αθλητικής δραστηριότητας από τα 3 κρατικά κανάλια. Και βεβαίως τελευταία έχουν εκχωρηθεί τα εθνικά στάδια στις επαγγελματικές ομάδες, με αποτέλεσμα να εκδιώκονται τα ερασιτεχνικά σωματεία να ξοδεύονται πολλά λεφτά για κατασκευές και ανακατασκευές και συμπληρώσεις.

Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Ιδιαίτερα τα μεγάλα κόμματα είναι εγκλωβισμένα σ' αυτές τις λογικές και αναπαράγουν με ελαφρές παραλλαγές αυτές τις πολιτικές».

Ο Δ. Γρηγοριάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σωστά τέθηκαν τα ζητήματα. Ο ελληνικός αθλητισμός έχει να κάνει με 3 βασικούς πυλώνες. Τον αθλητισμό για όλους, τον κοινωνικό αθλητισμό, με ΦΑ και σχολικό αθλητισμό και με τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Σήμερα, με εξαίρεση τον αγωνιστικό που πλήττεται λιγότερο απ' όλους οι άλλοι δύο έχουν καταρρεύσει. Στον αθλητισμό για όλους, που σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν κοστίζει πάνω από 4 - 6 εκατ. ευρώ, δε λειτουργεί τίποτα. Προγράμματα, για τα οποία παλέψαμε χρόνια, τα δομήσαμε επ' ωφελεία της νέας γενιάς, του Ελληνα πολίτη σήμερα δε λειτουργούν. Με το πρόσχημα ότι βρισκόμαστε σε μια τεράστια οικονομική κρίση.

Σχολικός αθλητισμός και Φυσική Αγωγή δεν υπάρχουν

Σχολικός αθλητισμός; Προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να τον κρατήσουμε. Αθλητικά σχολεία. Σήμερα μέσα σε 2 μήνες κατέρρευσε αυτός ο πυλώνας. Καταλαβαίνοντας ο καθένας ότι όλα αυτά τα χρόνια δε δουλέψαμε σε στέρεες βάσεις. Με το επιχείρημα πως είχε ξεφύγει η στόχευση, σταμάτησε το πρόγραμμα. Και συνάδελφοί μου είναι χωρίς δουλειά.

Η ΦΑ έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3 ώρες σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η Φυσική Αγωγή δεν υπάρχει στην ουσία. Γίνονται 4 ώρες ως την 4η δημοτικού, 4η και 6η 3 ώρες, στο γυμνάσιο 2 ώρες, 2 στις πρώτες τάξεις του Λυκείου και 1 στην τρίτη. Σήμερα, μάθημα ΦΑ στο σχολείο το κάνουν δάσκαλοι. Αυτό είχε σταματήσει το 1993».

Ο Παύλος Γερακάρης, πρόεδρος των αθλητικών συντακτών είπε: «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αθλητικές εφημερίδες. Οι οποίες είναι μαγαζιά, επιχειρήσεις. Που συντηρούνται κανείς δεν ξέρει πώς. Στα σάιτ υπάρχουν περίπου 2.000 που εργάζονται χωρίς δικαιώματα. Με χαρτζιλίκια που θα ζήλευαν σε χώρες της Αφρικής. Διακινείται μαύρο χρήμα, μέσω της διαφήμισης».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΑ, Γ. Δέτσης ζήτησε «να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και να ξαναδώσουμε την άλλη πραγματική άθληση δωρεάν για όλους». Ενώ ο πρόεδρος των ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Γ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε: «Τι κέρδισε ο αθλητισμός ως επαγγελματικός; Εξαρση βίας και ντόπινγκ. Εγιναν ογκώδεις εγκαταστάσεις, με πολλαπλάσια έξοδα απ' όσο συμβατικά στοίχισαν - και ποτέ δεν αποδόθηκαν στο λαό».


Προβοκάτορες με αποστολή να χτυπηθεί το κίνημα

Στη δράση ομάδων δήθεν «φιλάθλων» που διατάσσονται σε υπηρεσία ενάντια στους λαϊκούς αγώνες αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα

Δημόσια καταγγελία για τη δράση προβοκατόρων που σχετίζονται με ομάδες «φιλάθλων» έκανε για πολλοστή φορά χτες από το βήμα της εκδήλωσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε μεταξύ άλλων:

«Επιτρέψτε μου όμως να θέσουμε ένα άλλο ζήτημα σχετικό με την βία στα γήπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που το θέτουμε επίσημα, μπροστά σε δημοσιογράφους. Την πρώτη φορά, το θέσαμε δύο μέρες μετά την μεγάλη διαδήλωση που είχε γίνει στην Αθήνα και που δυστυχώς συνοδεύτηκε από τον θάνατο τριών αθώων ανθρώπων. Την δολοφονία των εργαζομένων - δολοφονία ήταν - στην Μαρφίν. Τότε, με στοιχεία που όχι απλώς έπεσαν στην αντίληψή μας αλλά τα εξακριβώσαμε, κάναμε την εξής καταγγελία: Οτι υπάρχουν ομάδες "φιλάθλων" σε εισαγωγικά, ή τμήματα ομάδων "φιλάθλων" τα οποία χρησιμοποιούνται στα γήπεδα ως ένα είδος γυμναστικής και προετοιμασίας για να χρησιμοποιηθούν γενικότερα μέσα στην κοινωνία και για άλλους σκοπούς και λόγους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους είναι η χρησιμοποίησή τους για τις διαδηλώσεις. Ως ομάδες, όπως λέμε εμείς στην πολιτική μας ορολογία, προβοκατόρων. Καταθέσαμε τότε συγκεκριμένα στοιχεία, δημόσια όχι στα αυτιά κάποιου. Είχαμε στοιχεία ότι υπήρχε στρατολόγηση τέτοιων ομάδων από "φιλάθλους", ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα χρησιμοποιούνται ως μπράβοι σε νυχτερινά κέντρα. Νοικιάζονται, είναι επαγγελματική δουλειά. Το βράδυ μπράβος, το σαββατοκύριακο "φίλαθλος", τις άλλες μέρες προβοκάτορας. Και μάλιστα, καταγγείλαμε ότι είχαν σταλεί και χρησιμοποιηθεί στους κόλπους του συλλαλητηρίου που οργάνωνε το ΠΑΜΕ, με σκοπό να υπάρχουν προβοκάτσιες. Το καταγγείλαμε, πέρασε στα ψιλά, κανείς δεν έδωσε και πολύ μεγάλη σημασία. Και ορισμένοι είπανε "ναι, το ΚΚΕ λέει τα δικά του φαντασιόπληκτα πράγματα και συνωμοτικά σενάρια".

Πρέπει να σας πω ότι και τα γεγονότα το βράδυ του Σαββάτου, στον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, έχουν σχέση με τέτοιες ομάδες "φιλάθλων". Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι έχουμε επίσης συγκεκριμένες πληροφορίες, ότι αυτή η πρόβα τζενεράλε που έγινε το Σάββατο το βράδυ, με υπαρκτές αφορμές - δεν λέω ότι ήταν ανύπαρκτες αλλά η προβοκάτσια πάντα πατάει σε κάποια πραγματικότητα - αυτοί έχουν επίσης αποστολή στις 23 του μήνα που είναι γενική πανελλαδική απεργία που συμμετέχουν, τουλάχιστον σαν εξαγγελία, οι πάντες και ελπίζουμε βεβαίως, να έχει επιτυχία γιατί τα προβλήματα του λαού είναι οξυμένα.

Και θέτουμε αυτό το ζήτημα δημόσια. Και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Γιατί πραγματικά το ζήτημα είναι ότι πια δεν πλήττεται μόνο ο αθλητισμός, δεν πλήττονται λαϊκά αγωνίσματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και άλλα, δεν πλήττονται μόνο αυτά. Καταλαβαίνετε πλήττεται κάθε έννοια συλλογικής δραστηριότητας που περικλείει μέσα το σπέρμα του προοδευτισμού, του ριζοσπαστισμού. Είτε το περικλείει, είτε μπορεί στην πορεία να το αναπτύξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ