ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εν μέσω ισχυρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

ΤΟΚΙΟ.-- Η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και η νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια με τον εκσυγχρονισμό αμερικανικών, ρωσικών και κινεζικών ένοπλων δυνάμεων σε συνδυασμό με τον πεπαλαιωμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει η Ιαπωνία κάνουν το Τόκιο να αναζητά εναλλακτικές βιομηχανίες αεροναυπηγικής πέραν αυτών που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη στροφή φαίνεται πως παίζει η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην πωλήσει στο Τόκιο τα νέα προηγμένα μαχητικά στελθ «F-22 Raptor». Οι Αμερικανοί προτείνουν στους Ιάπωνες τα «F-35», τα οποία εντούτοις δε θα είναι διαθέσιμα προς πώληση πριν το 2020.

Βασικός ανταγωνιστής των αμερικανικών μαχητικών είναι τα ευρωπαϊκά «Eurofighter Typhoon», τα οποία θεωρούνται μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας, ετοιμοπαράδοτα, πλην αρκετά ακριβά (κάθε μονάδα κοστίζει τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ). Επειδή, όμως, ο πεπαλαιωμένος στόλος των ιαπωνικών «F-4 FJ» και «F-15» έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης, προβάλλει πλέον επιτακτική η ανάγκη για την αγορά 40 ή 50 νέων αεροσκαφών. Το πακέτο εκσυγχρονισμού της ιαπωνικής αεροπορικής πολεμικής μηχανής έχει συνεπώς αρκετά μεγάλο κόστος, πράγμα που αναμένεται να οξύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες αεροναυπηγικής («Lockheed» και «Boeing») και το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ Γαλλίας - Γερμανίας - Βρετανίας - Ιταλίας που παράγει τα «Eurofighter». Οι Ευρωπαίοι, πάντως, έχουν ήδη προσφέρει στο Τόκιο ακόμη και τη βιομηχανική παραγωγή τμήματος των μαχητικών τζετ πέμπτης γενιάς στην Ιαπωνία, γεγονός που κάνει πιο ελκυστική την από εκεί προοπτική αγοράς αεροσκαφών, μολονότι αυτό θα δυσχέραινε την ισχυρή στρατιωτική αμερικανο-ιαπωνική συνεργασία...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι μεταλλεργάτες προτείνουν εθνικοποίηση των ορυχείων

Από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στις ελλείψεις σε βασικές και στοιχειώδεις υποδομές
Από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στις ελλείψεις σε βασικές και στοιχειώδεις υποδομές
KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η ηγεσία της «Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής» υποστήριξε χτες την εθνικοποίηση των ορυχείων ως έναν από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της φτώχειας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοαφρικανικού λαού στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής.

Μάλιστα προτάθηκε η μελέτη της εμπειρίας των εθνικοποιήσεων μεταλλευτικών εταιρειών σε Βολιβία και Χιλή και επισημάνθηκε πως το νέο μονοπάτι για την ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η εθνικοποίηση και η σύσταση συνεταιρισμών τα οποία να τεθούν στο επίκεντρο ενός νέου πλαισίου αναδιανομής της οικονομίας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας «Μail and Guardian», η Εκτελεστική Επιτροπή της Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Ν. Αφρικής εκτίμησε ότι τα επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και ανισοτήτων έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της ανεργίας συνιστά πλέον θέμα εθνικής κρίσης και μία ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή.

«Εάν αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε βασικοί τομείς της οικονομίας θα καταρρεύσουν», σημείωσε η ΕΕ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των μεταλλεργατών, καταλήγοντας πως «το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η μόνη ελπίδα για μία μελλοντική σοσιαλιστική Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής που θα θέσει στο επίκεντρο της οικονομικής χειραφέτησης την εργατική τάξη».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κοντά στην επίτευξη νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βρίσκεται η σερβική κυβέρνηση η οποία αναμένεται να ρυθμίζει ζητήματα προηγούμενων δανειοδοτήσεων, με έμφαση στη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη σερβική οικονομία.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Με αίμα βάφτηκε το κήρυγμα ενός ιμάμη στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμάκο. Στην προσπάθεια του πλήθους να «ευλογηθεί» από τον κληρικό ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου πάνω από 36 γυναικόπαιδα και άλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν. Το κατάμεστο στάδιο είναι χωρητικότητας 25.000 ατόμων.

ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περίπου 200 Βούλγαροι εθνικιστές, υποστηρικτές των κομμάτων VMRO και AΤΑΚΑ, αποδοκίμασαν χτες τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Σόφια, απαιτώντας να ζητήσει συγνώμη για την άρνηση των σερβικών μεθοριακών αρχών να επιτρέψουν την περασμένη βδομάδα την είσοδο ομάδας Βουλγάρων στη Σερβία.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Δικαστήριο της Κολομβίας καταδίκασε σε επτάμισι χρόνια κάθειρξη τον Μάριο Ουρίμπε, πρώην γερουσιαστή και εξάδελφο του πρώην προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, για τις σχέσεις με την ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση AUC. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ανάμειξή του στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως μαζικές σφαγές, που έχουν διαπράξει οι AUC.

NEO ΔΕΛΧΙ.-- Ειδικό δικαστήριο στο ινδικό κρατίδιο της Γκουτζαράτ καταδίκασε 31 κατηγορούμενους για την εκδήλωση φωτιάς σε επιβατηγό τρένο στην πόλη Γκόντρα το 2002, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 59 επιβάτες στην πλειοψηφία τους ινδουιστές. Η συγκεκριμένη επίθεση μουσουλμάνων κατά ινδουιστών οδήγησε στη συνέχεια σε επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα 1.000 νεκρούς κυρίως μουσουλμάνους.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσπάθειες υπονόμευσης από τις ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ως «ωμή επέμβαση» στα εσωτερικά της Βενεζουέλας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την πρόθεση του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), να επισκεφθεί τη χώρα και τους φοιτητές που συμμετέχουν στην απεργία πείνας έξω από τα γραφεία του ΟAS.

Απεργία πείνας που πραγματοποιούν εδώ και ημέρες με αίτημα ο Ινσούλσα να επισκεφθεί τη χώρα για να ερευνήσει τις υποθέσεις «πολιτικών κρατούμενων». Πρόθεση που εκδηλώθηκε μετά από ισχυρή πίεση και παραίνεση εκ μέρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μαδούρο, σε μία καταφανή προσπάθεια υποκίνησης των απεργιών πείνας των φοιτητών και την προσπάθεια δημιουργίας «μίας εικονικής Αιγύπτου» στη Βενεζουέλα.

Οι δημόσιες δηλώσεις Μαδούρο έπονται της επίσημης «έκκλησης» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτραπεί στον Ινσούλσα να επισκεφτεί τους φοιτητές για να λάβουν την απάντηση του Καράκας πως στη χώρα δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και οι προφυλακισμένοι πρώην αξιωματούχοι διώκονται για διαφθορά και ένας μάλιστα για άμεση συνέργεια σε φόνο. «Απορρίπτουμε την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναμειχθούν στα προβλήματά μας», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον και ακροδεξιές οργανώσεις εξορίστων πολιτών της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι αποπειρώνται να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Τσάβες». Χαρακτηριστικό είναι ότι και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι περιέχει σειρά περικοπών των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, εντούτοις δεν περιέχει περικοπές για τις «Διεθνείς επιχειρήσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID, όπως σημειώνει η Εβα Γκόλιντζερ στην εφημερίδα «Correo del Orinoco». Προσθέτει, δε, ότι για πρώτη φορά περιέχονται και οι λεπτομέρειες και για τη Βενεζουέλα προβλέπονται κονδύλια 5 εκατομμυρίων δολαρίων για «οργανώσεις πολιτών», όπως και λεγόμενες «φοιτητικές ενώσεις», που έχουν ως παράδειγμα την γνωστή «Οτπορ» της Σερβίας, που χρηματοδοτήθηκε αδρά από την CIA ενάντια στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), που απαιτεί από τον Ινσούλσα να τερματίσει άμεσα τις επιθετικές ενέργειες έναντι της Βενεζουέλας, να απέχει από τα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Στην ανακοίνωσή της η ALBA επίσης προτρέπει και τις άλλες χώρες της περιοχής και τους περιφερειακούς οργανισμούς να αντιδράσουν σε αυτές τις ενέργειες «που συνιστούν επικίνδυνη οπισθοδρόμηση σε εποχές κατά την οποία ο OAS ήταν ένα όργανο επέμβασης και επιβολής».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ικανοποιημένη η αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ευχαριστημένος «για τη μάχη που κερδίζει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών» δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερ». Ευχαριστημένοι, φυσικά, είναι οι αστοί πολιτικοί για την εφαρμογή μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που στρέφεται κατά του λαού και των εργαζομένων με σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές, αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων.

Οπως και εδώ, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ισπανία, από πέρσι το Μάη, εφαρμόζονται μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν «παγώσει» οι μισθοί και οι συντάξεις, έχει ακυρωθεί το επίδομα των 2.500 ευρώ για τις γεννήσεις, το πρόγραμμα φροντίδας για την τρίτη ηλικία, προχωρούν οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι απολύσεις κ.ά. Με τη συναίνεση των ηγεσιών των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει συμφωνηθεί η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, αλλά και η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του δικαιώματος στην εργασία», στο οποίο σαρώνονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, μέχρι τα μέσα Μάρτη σχεδιάζει να εφαρμόσει τις λεγόμενες «επιχειρησιακές συμβάσεις», έναντι των κλαδικών, συνεχίζοντας την αντεργατική κούρσα σε βάρος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ