ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Μεγάλη ανταπόκριση από ανθρώπους του Αθλητισμού

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κλείσιμο της προχτεσινής εκδήλωσης για τον Αθλητισμό

Από την προχτεσινή εκδήλωση
Από την προχτεσινή εκδήλωση
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση από εκπροσώπους ομοσπονδιών, σωματείων, αθλητών, προπονητών, εργαζομένων και επιστημόνων από το χώρο του Αθλητισμού, στο κάλεσμα του ΚΚΕ για μια συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) και του Αθλητισμού. Οι θέσεις του ΚΚΕ», που έγινε προχτές σε αίθουσα της Βουλής.

Στην κατάμεστη αίθουσα - για περίπου 3 ώρες - έγιναν τοποθετήσεις, γόνιμος και ειλικρινής διάλογος για πολλά από τα θέματα που αφορούν το σημαντικό αυτό πεδίο. Περιγράφηκαν γεγονότα, καταστάσεις, πολιτικές και πρακτικές που συνθέτουν και διαμορφώνουν τη ζώσα πραγματικότητα. Απαντες εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους για το «γκρίζο παρόν και παρελθόν», την αγωνία τους για το δυσοίωνο μέλλον. Αλλά και προτάσεις για το πώς αυτό μπορεί να αλλάξει.

Κυρίαρχα στοιχεία η ανάγκη επαναπροσδιορισμού στο χαρακτήρα και το ρόλο του Αθλητισμού. Η ανάδειξη της Φυσικής Αγωγής και η κατανόηση της χρησιμότητάς της, η αλλαγή ιεράρχησης αξιών και πλαισίων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε:

«Πάρα πολλά από αυτά που ειπώθηκαν πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Και δεν το λέω από ευγένεια. Είναι πολύ χρήσιμα πράγματα που θα τα μελετήσει η επιτροπή που έχουμε. Εχω πάντως την αίσθηση ότι πολλά πράγματα μπορούμε να τα εντάξουμε και στις δικές μας θέσεις ή αν έχουμε κάποια ερωτηματικά, να δώσουμε κάποια συνέχεια. Εγώ τουλάχιστον σε μερικά έχω κάποια ερωτήματα. 'Η αν κάπου δεν συμφωνούμε να σας πούμε, προς το παρόν, δεν πειστήκαμε για αυτό. Αλλά ποσοτικά και ποιοτικά, πολλά από όσα αναφέρθηκαν εδώ μας βοηθάνε πάρα πολύ να επεξεργαστούμε καλύτερα τις θέσεις μας.

Λαϊκός κοινωνικός έλεγχος

Θέλω να κάνω μόνο ένα σχόλιο σε ένα ζήτημα. Επειδή είναι της μόδας τώρα "μαζί τα φάγαμε", "όλοι φταίμε" κλπ. να σας διαβεβαιώσω ότι - σαν Κόμμα - την έννοια της συλλογικότητας δεν την βλέπουμε σε αντιπαράθεση, αντίθεση, με την προσωπική ευθύνη. Ισα ίσα είμαστε πολύ αυστηροί σ' αυτό που λέμε προσωπική ευθύνη στα μέλη και στελέχη μας.

Επομένως, αυτό που θα πω δεν έχει καμιά σχέση με την προσωπική αθώωση κανενός. Είτε είναι γονιός, είτε καθηγητής κλπ. κλπ. Ομως χρειάζεται να υπάρχει σωστή πολιτική, καθαρά πράγματα, στρατηγική όπως λέμε εμείς, να έχεις καλό σκοπό. Σ' αυτή τη βάση δεν αρκεί να έχεις μόνο σωστή πολιτική από τα πάνω. Συνήθως η πολιτική, όπως και να το κάνουμε, χαράζεται από τα πάνω. Χρειάζεται ο λαϊκός έλεγχος, ο κοινωνικός έλεγχος. Χωρίς αυτόν, μπορεί να στραβώσει και η σωστή πολιτική.

Αυτό που λέμε ατομική ευθύνη σήμερα μπορεί να λειτουργήσει με την προϋπόθεση πως έχεις το σθένος να ελέγξεις, μακριά από φόβους κλπ., μια συλλογικά επεξεργασμένη σωστή πολιτική.

Κράτησα μια λέξη που είπατε. Η αλήθεια είναι ότι στη δεκαετία του '80 η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, σαν αποτέλεσμα αν θέλετε μιας προοδευτικής του - να το πω - πορείας, ανεξάρτητα αν διαφωνούσαμε και τότε. 'Η σαν αποτέλεσμα γενικών αλλαγών, διεργασιών στη συνείδηση του λαού. Η χούντα έπεσε, ξεμπερδέψαμε με τους θρόνους, τους παραθρόνους, τους στρατούς, τους στρατιωτικούς - σαν κέντρο άσκησης εξουσίας δεν έχουμε πρόβλημα με το στρατό και τους στρατιωτικούς έτσι γενικά και αφηρημένα - υπήρχε εν πάση περιπτώσει μια προοδευτική κινητικότητα και προοδευτικές διεργασίες στην συνείδηση του κόσμου. Καθιερώνονται ορισμένα πράγματα. Αθλητισμός για όλους κλπ., μια σειρά κοινωνικά προγράμματα που για την Ελλάδα ειδικά φαίνονταν ή ήταν προοδευτικά και πολύ εκσυγχρονιστικά θα έλεγα. Οι παλιότεροι ξέρουν ποια Ελλάδα ήταν μέχρι τις 21 Απριλίου 1967. Αρκετά πίσω απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα επεξεργαστούμε θέματα

Ομως αυτά όλα δεν λειτούργησαν. Τα θετικά στοιχεία που είχαν εξανεμίστηκαν σύντομα. Δεν θα κάνω τώρα κάποια ανάλυση. Αλλά ακόμα και όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει το σωστό, να έχει δηλαδή μια καλή πρόθεση, αν αυτή δεν είναι ενταγμένη μέσα σε μια συνολική πολιτική, οι ίδιες οι αντιφάσεις ακυρώνουν και ορισμένα πράγματα προοδευτικά.

Με αυτή την έννοια, σήμερα είναι ένα κουβάρι αυτή η ιστορία της Φυσικής Αγωγής, του Αθλητισμού, της κινητικής αναψυχής. Εχει γίνει ένα κουβάρι, γιατί υπάρχουν πράγματα, έστω επιμέρους τα οποία θα μπορούσαν - δεν χρειάζεται επανάσταση, ούτε κομμουνισμός - να λυθούν. Μπορούσαν να γίνουν ορισμένα.

Αν θέλετε, έχουν διαφθαρεί συνειδήσεις, έχουμε συνηθίσει, έχουμε εξοικειωθεί με ορισμένα πράγματα. Και μεις σαν Κόμμα - και θα το κάνουμε αυτό - πέρα από τη συνολική μας αντίληψη για αυτά τα θέματα, να επεξεργαστούμε κάποια βήματα. Να δώσουμε τη μάχη να κερδηθούν ορισμένα πράγματα. Νομίζω αυτό είναι ένα κέρδος που βγάλαμε από τη σημερινή δουλειά.

Αλλά είναι και ένα κουβάρι. Δηλαδή πράγματα που θα μπορούσαν να λυθούν σήμερα είναι πολύ μπερδεμένα και έχουν δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά αισθανόμαστε ότι γι' αυτό το Μαζικό Αθλητισμό, σαν υπόβαθρο του υψηλού επιπέδου Αθλητισμού, αξίζει.

Να κλείσω με ένα σχόλιο. Να ποιο είναι το συμπέρασμα από αυτό που ειπώθηκε ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, που ήταν σοσιαλιστική, κάποιοι πέθαναν από ντόπινγκ. Πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα χρόνια όταν τ' ακούγαμε αυτά δεν μπορούσαμε να τα πιστέψουμε γιατί δεν ήταν εμπορευματοποιημένος ο Αθλητισμός εκεί.

Το ψάξαμε καλύτερα, χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει την ανάλυση. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ, οι παγκόσμιοι αγώνες, καταλαβαίνεται ότι έμπαινε ο πρωταθλητισμός. Πήρε λαθεμένα δυστυχώς και ένα χαρακτήρα ότι ο σοσιαλισμός έπρεπε να είναι παντού πρώτος. Φαίνεται ότι πέσανε σ' αυτήν τη λογική. Και, δυστυχώς, όχι μόνο σ' αυτόν τον τομέα.

Να σας πω πού είναι το πρόβλημα; Οταν θες να κάνεις άμιλλα του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό στο ίδιο γήπεδο δεν μπορείς να την κάνεις. 'Η θα έχεις αθλητές που δεν θα μπαίνουν στους προκριματικούς γιατί δεν θα πιάνουν τα ρεκόρ ή θα μπεις σ' αυτήν τη λογική. Και αυτό το πράγμα είναι επίσης και ένα δίδαγμα. Η άμιλλα του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνεται στον Αθλητισμό. Στον Μαζικό Αθλητισμό ναι.

Αλλά στα ρεκόρ δεν έπρεπε να το βάλουνε, διότι αυτό τους οδήγησε σε άμβλυνση συνείδησης και φαίνεται ότι και εκεί το ντόπινγκ υπήρχε. Οταν αντιδράσαμε αρχικά πριν 20 χρόνια ήταν αυθόρμητη η αντίδρασή μας και ειλικρινής. Δεν το κάναμε για λόγους, πως να σας πω, στενά κομματικούς. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Αλλά καταλήγουμε, δεν μπορείς να έχεις άμιλλα δύο διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων παντού».

ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΣΦΠ - ΠΑΟ
Πειθαρχικές διώξεις για τα επεισόδια

Πειθαρχική δίωξη άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για ευρείας κλίμακας επεισόδια, καθώς επίσης στον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη και το γενικό αρχηγό Τάσο Μητρόπουλο για τη συμπεριφορά τους στον αγώνα. Ο χαρακτηρισμός των επεισοδίων όχι ως εκτεταμένων, αλλά ως ευρείας κλίμακας συνεπάγεται τιμωρία της έδρας των «ερυθρολεύκων» για μία ή δύο αγωνιστικές.

Για τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη κατηγορείται ως συνυπεύθυνη και η ΠΑΕ Ολυμπιακός για δυσφήμιση του αθλήματος. Συγκεκριμένα, η πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Αντωνακάκης αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός εγκαλείται, γιατί δεν τήρησε τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και δε συμμορφώθηκε με τους κανόνες, δεν προστάτευσε το κύρος του ποδοσφαίρου, αλλά το δυσφήμισε με ενέργειες και πράξεις που δημιουργούν αίσθημα απαξίωσης στους φιλάθλους. Επίσης, αναφέρεται πως ο Β. Μαρινάκης μετέβη στα αποδυτήρια και επιτέθηκε κατά ποδοσφαιριστών της αντιπάλου ομάδας και ιδιαίτερα κατά των Σισέ, Νίνη και Τζόρβα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως οπαδοί του Ολυμπιακού δημιούργησαν στον εν γένει χώρο ευρείας κλίμακας επεισόδια για την καταστολή των οποίων χρειάστηκαν αυξημένα μέτρα. Επίσης, αναφέρεται πως οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και μανία στους Σιμάο, Σισέ, Καντέ, Τζόρβα, Ζιλμπέρτο, Νίνη και Γκοβού, τους οποίους ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν. Η απολογία της πλευράς Ολυμπιακού αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας και η απόφαση πιθανώς θα βγει αυθημερόν.

Από την πλευρά του, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος έδωσε εντολή στην Εισαγγελέα Πειραιά, Ειρ. Μαρακάκη: Να κάνει αυτοπροσώπως την έρευνα και να μην την αναθέσει σε πταισματοδίκη που θα συνεργαζόταν με την Αστυνομία. Να εξετάσει με μεγάλη προσοχή το βίντεο του αγώνα. Να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τα καπνογόνα μπήκαν μέσα στο γήπεδο. Να πάρει κατάθεση από τους παριστάμενους στο ντέρμπι εισαγγελείς.

  • Νέα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση της αστυνομίας όσον αφορά στα επεισόδια του ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Γ. Καραϊσκάκης». Γίνεται λόγος για επίθεση στον Σισέ από σεκιούριτι προπηλακισμούς παικτών και επιρρίπτει ευθύνες σε παίκτες του Παναθηναϊκού για προκλητική συμπεριφορά.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Καθοριστική για τους στόχους τους, που είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στους ομίλους, είναι η 5η αγωνιστική του ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται αύριο στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Φενέρ/Ούλκερ (20.15 ΝΕΤ), όπου με νίκη (χωρίς να χρειάζεται να καλύψουν τη διαφορά της ήττας τους στο ΣΕΦ) κλειδώνουν την πρωτιά. Οι «πράσινοι» υποδέχονται σήμερα στο ΟΑΚΑ την Λιετούβος Ρίτας (19.00 ΝΟVA 3), θέλοντας να κάνουν το ένα από τα δύο βήματα που χρειάζονται για να στεφθούν και τυπικά πρώτοι στον όμιλο.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Εχοντας δύσκολη αποστολή, αλλά και καλή ψυχολογία μετά την εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι όπου στάθηκε όρθιος (0-0) απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, ο Αρης αγωνίζεται σήμερα στην Αγγλία με αντίπαλο την Μάντεστερ Σίτι (22.05 ΑΝΤ1) στο δεύτερο αγώνα των δυο ομάδων για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Σε Μιλάνο και Μασσαλία συγκεντρώνονται σήμερα τα βλέμματα στο Τσάμπιονς Λιγκ αφού εκεί θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες των δυο τελευταίων παιχνιδιών για τη φάση των «16» της διοργάνωσης. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ θα υποδεχθεί την Μπάγερνν (21.45 ΝΕΤ) σε μια επανάληψη του περσινού τελικού της διοργάνωσης, ενώ στο άλλο παιχνίδι η Μαρσέιγ θα φιλοξενήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ