ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πράσινο φως» και στο νέο μνημόνιο διαρκείας

Βλέπει αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει τους αντιλαϊκούς στόχους και πιέζει για ένταση των μέτρων

Η κυβέρνηση συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική της βαρβαρότητας. Ο λαός πρέπει να την πληρώσει και αυτή με το νόμισμα της αντεπίθεσης
Η κυβέρνηση συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική της βαρβαρότητας. Ο λαός πρέπει να την πληρώσει και αυτή με το νόμισμα της αντεπίθεσης
Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο 4» στέλνει η ηγεσία της ΝΔ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συναίνεσή της σε αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη. Γι' αυτό από την όποια κριτική της απουσιάζει κάθε αναφορά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια ώρα η αναθεώρηση του «μνημονίου» προβάλλεται σαν απόδειξη των «αδιεξόδων της οικονομικής πολιτικής» και της «κυβερνητικής αδυναμίας» να πιάσει τους αντιλαϊκούς στόχους για το 2010.

Προκειμένου να θολώσει τα νερά για την απροκάλυπτη σύμπλευση με την κυβέρνηση και την τρόικα, ο εκπρόσωπος Τύπου αργότερα ζήτησε την παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου για αναξιοπιστία, επειδή πέρσι το Μάη διαβεβαίωνε ότι «αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει».

Στην πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ, παρά τις δημαγωγικές κορόνες του τύπου «ο λαός και η οικονομία δεν αντέχει νέα μέτρα», συμφωνεί πλήρως με τις προωθούμενες αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως επίσης με τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ πλειοδοτεί σε νέα μέτρα κρατικής επιχορήγησης των επιχειρήσεων.

Αυτό ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου σχεδίου της ΝΔ για την «έξοδο από την κρίση», που θα παρουσιαστεί από τον Α. Σαμαρά στο Ζάππειο στις αρχές Απρίλη, ώστε να ενσωματώνει και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη. Εκτός από τη «συνολική λύση», δηλαδή τη στρατηγική των ευρωμονοπωλίων, η ηγεσία της ΝΔ θέλει να προβάλει ιδιαίτερα και τις επιδιώξεις της εγχώριας πλουτοκρατίας και για το σκοπό αυτό ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εφοπλιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες κ.ο.κ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, με αφορμή τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με την Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών, δεν έκρυψε ότι το «Ζάππειο 2» γράφεται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Αυτό που τους ζητήσαμε είναι να μας δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση και για να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε κάποια από αυτά τα θέματα σ' αυτό που λέμε "Ζάππειο 2", στο επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο δουλεύει, ήδη, η ομάδα εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μέτωπο ενάντια στους αγώνες

Από την άλλη, βέβαια, η ΝΔ δεν κρύβει την εναντίωσή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις, φτάνοντας στο σημείο να διαστρεβλώνει κατάφωρα το περιεχόμενό τους, όταν δεν μπορεί να τις καταδικάσει. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Τύπου εμφάνισε τη μεγάλη, όπως παραδέχθηκε, συμμετοχή του κόσμου στην απεργία και στη συγκέντρωση ως «αποτέλεσμα απόγνωσης ενός κόσμου που δεν βλέπει ελπίδα και πρόοδο ανάπτυξης», αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια στιγμή, αποκηρύσσει ουσιαστικά την ιδέα των πρόωρων εκλογών, με τον εκπρόσωπο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν, αφού η κυβέρνηση «έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή» και πως «κανένας δεν τους πιέζει και εκβιάζει» (!). Ο εκπρόσωπος, τέλος, κατήγγειλε «το εχθρικό μιντιακό περιβάλλον» που αντιμετωπίζει το κόμμα του, επικαλούμενος ότι δεν προβάλλονται οι θέσεις για διάφορα θέματα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανησυχία εκφράζουν πρώην πρέσβεις και διπλωμάτες

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τις λεγόμενες «διερευνητικές επαφές» και το περιεχόμενο των διευθετήσεων

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων εκφράζουν, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, 33 πρώην πρέσβεις και διπλωμάτες της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Οι επεκτατικές στοχεύσεις της Τουρκίας εδράζονται σε μακροχρόνιες προοπτικές και τούτο είναι σε όλους γνωστό. Οιαδήποτε σημερινή συμφωνία με ελληνικές υποχωρήσεις θα εξασφάλιζε οφέλη μόνο στην Τουρκία, η οποία μετά κάποια μικρή χρονική ίσως διακοπή θα συνέχιζε την ίδια αρπακτική τακτική.

Τυχόν συνδιαχείριση των πόρων του Αιγαίου πριν από τη διεύρυνση των χωρικών μας υδάτων και την επακόλουθη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα παρείχε ίσως πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη. Η συνδιαχείριση, όμως, προϋποθέτει δύο απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προηγουμένως: α) Την επέκταση των χωρικών υδάτων με ανεξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση της χώρας μας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και β) τον ορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Εάν δεν τηρηθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις, η Τουρκία ασφαλώς θα χρησιμοποιούσε τα ad hoc δικαιώματα, τα οποία ενδεχομένως θα της παραχωρηθούν προσωρινά για να αποδυναμώσει τα de jure ελληνικά και να ενισχύσει τις δικές της πάγιες παράνομες θέσεις.

Εφόσον η Ελλάδα υποστηρίζει ότι συζητά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία επιμένει ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα "ζητήματα του Αιγαίου", η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Δεν μπορεί, πράγματι, να παραμένει μυστικό τόσο το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, όσο και η διαπραγματευτική γραμμή εκκίνησης της ελληνικής πλευράς. Πρέπει να επισημανθεί ότι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος Καστελορίζου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής σημειώνεται: «Οι πενήντα τουλάχιστον "διερευνητικές επαφές", όπως και άλλες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, είναι φανερό ότι έχουν ξεπεράσει το επίπεδο του "διαλόγου" και κινδυνεύουν να εκληφθούν ως διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση είναι - έτσι τουλάχιστον ασκείται διεθνώς - αμοιβαία ανταλλαγή παραχωρήσεων με σκοπό να επιτευχθεί λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι και οι δύο έχουν νόμιμους τίτλους.

Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νόμιμων δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλλαγμα, η Τουρκία».

«Καίγεται» για τα δάνεια

Το 2009, λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΝ έπινε νερό στο όνομα της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», ως της μόνης «εποικοδομητικής», όπως έλεγε. Τώρα που αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, επανέρχεται δριμύτερος σε ρόλο συμβουλάτορα της κυβέρνησης. Μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84», ο Γ. Δραγασάκης έδωσε πραγματικά τα «ρέστα» του όταν ομολόγησε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της χώρας στα μάτια των αγορών και των δανειστών της! Το πώς δηλαδή θα μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει φθηνότερο χρήμα για να συνεχίσει να μπουκώνει το κεφάλαιο.

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό που κρίνεται - κατά κοινή ομολογία - είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει και να δανείζεται με λογικά, ανεκτά, επιτόκια από τις διεθνείς αγορές ή όχι. Ο,τι κίνηση γίνει, πρέπει να απαντά σε αυτό το κρίσιμο θέμα (...) Η γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση, αν ήθελε να διαπραγματευτεί (...) θα πρέπει να θέσει συνολικά το πρόβλημα, να το προετοιμάσει, να δει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα ή όπλα, να πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή, να πει τι θα συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου) αποτύχουν και να ξέρουμε πού πάμε».

Για τα δάνεια της κυβέρνησης ανησυχεί ο ΣΥΝ και καλεί το λαό να κάνει το ίδιο. Να προβληματιστεί δηλαδή για το ποια εκδοχή από αυτές που προωθεί το κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του είναι η πιο αποτελεσματική και συμβάλλει στην αποκατάσταση της χώρας στα μάτια των δανειστών της. Κρύβει από το λαό ότι η στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ είναι ενιαία και η όποια «διαπραγμάτευση» γίνεται με γνώμονα το ποια μονοπώλια θα χάσουν και ποια θα κερδίσουν περισσότερα ή λιγότερα από την καταστροφή κεφαλαίων. Σε όλα αυτά τα παζάρια, η χασούρα του λαού είναι ένα το κρατούμενο, αλλά ο ΣΥΝ θέλει να αποπροσανατολίσει τη λαϊκή πάλη καλλιεργώντας αυταπάτες. Είναι υπόλογος στο λαό για την επικίνδυνη πολιτική του και σαν τέτοιος πρέπει να απομονωθεί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.


Β. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ