ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Εργατική λαϊκή απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Νέο Δελχί

Από μαζική διαδήλωση στο Νέο Δελχί την Τετάρτη
Από μαζική διαδήλωση στο Νέο Δελχί την Τετάρτη
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μαζικές διαδηλώσεις με ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινγκχ πυροδότησαν για ακόμα μία φορά οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, και δη στα τρόφιμα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εξευτελιστικές αμοιβές. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών Ενώσεων και των εργατικών Ομοσπονδιών της Ινδίας, την Τετάρτη, για πορεία στο Κοινοβούλιο, στο Νέο Δελχί, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που θωρακίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που επωμίζονται όλα τα βάρη, με αποτέλεσμα οι εργατικές οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία ζουν σε συνθήκες που ξεπερνούν κατά πολύ τα κατώτατα όρια της φτώχειας, ενώ οι αυξήσεις των τροφίμων, και όχι μόνο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την απελπιστική τους κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η ινδική κυβέρνηση προχωράει σε αναπτυξιακές συμφωνίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα και πολυεθνικούς κολοσσούς, επιδεικνύοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάντα προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, καθώς το μεροκάματο δεν ξεπερνά τα 2-3 δολάρια τη μέρα...

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σε ανακοίνωσή του, συγχαίρει τον κόσμο που συμμετείχε μαζικά στην κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι καταδίκασε την «κυβερνητική πολιτική αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων που διαλύει τις ζωές του εργαζόμενου λαού», προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις ήταν και «μία προειδοποίηση στην κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκ», η οποία ξεπουλά ζωτικούς τομείς του δημόσιου τομέα σε ινδικά και ξένα μονοπώλια. Στην ανακοίνωση του ΚΚ Ινδίας (Μ), υπογραμμίζεται ότι η τελευταία κινητοποίηση «σηματοδοτεί τη δέσμευση της εργατικής τάξης να αντιταχθεί στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα». Παράλληλα, καταδικάζει την αδιαφορία της κυβέρνησης στις ποικίλες και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι στις κινητοποιήσεις απαιτήθηκε η προστασία των εργατών σε τομείς χωρίς οργάνωση, όσων δεν έχουν συμβόλαια, αλλά και των μισθωτών.

Κλείνοντας, το ΚΚ Ινδίας (Μ) σημειώνει ότι η κινητοποίηση της Τετάρτης ήταν ένα δείγμα της κοινής θέλησης του εργατικού κινήματος να παλέψει ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και χρειάζεται η πάλη να κλιμακωθεί.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Τώρα κάνει «αυξήσεις» για να αποφύγει τη λαϊκή οργή

ΡΙΑΝΤ.--

Σειρά παροχών, μέτρων ανακούφισης, αλλά και προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας ανακοίνωσε αμέσως μετά την επιστροφή του στην πατρίδα, μετά από απουσία τριών μηνών προκειμένου να εγχειρηθεί στη σπονδυλική στήλη και να αναρρώσει, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ. Ο 86χρονος μονάρχης ανακοίνωσε ένα συνολικό πακέτο 36 δισ. δολαρίων, που θα διατεθεί για αύξηση κατά 15% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, για προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (η ανεργία στη νεολαία μεταξύ 15 - 24 χρόνων στη χώρα κυμαίνεται στο 40%), για περαιτέρω παροχές στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης και για την ενίσχυση του ταμείου ανάπτυξης, από όπου χορηγούνται επιδόματα και άτοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας, για σπουδές εντός και εκτός χώρας, για δημιουργία καινούριων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για εμφανή προσπάθεια να «προληφθεί» η οποιαδήποτε έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του, με δεδομένες τις καταιγιστικές εξελίξεις σε άλλες αραβικές χώρες (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη). Μέχρι στιγμής, στη Σαουδική Αραβία επικρατεί ηρεμία.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε συνάντηση με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Κχαλίφα, για να συζητήσουν την ένταση που επικρατεί στο εμιράτο, που βρίσκεται μια ανάσα από τη Σ. Αραβία. Οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν αφορούν άμεσα και τη Σ. Αραβία, καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού του εμιράτου είναι σιίτες (ενώ η βασιλική οικογένεια σουνίτες) και αποτελούν και το βασικό κορμό των διαμαρτυριών των τελευταίων ημερών. Τα γεγονότα αυτά θα μπορούσε κάλλιστα να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και μεταξύ της σιιτικής μειονότητας της Σ. Αραβίας, η οποία είναι εγκατεστημένη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, όπου βρίσκεται και ο περισσότερος πετρελαϊκός πλούτος. Επιπλέον, στο Μπαχρέιν ελλιμενίζεται ο 5ος Αμερικανικός Στόλος που περιπολεί στον Περσικό Κόλπο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεν ικανοποίησε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

KAΪΡΟ.--

Με μια μεγάλη διαδήλωση υποδέχονται σήμερα ο αιγυπτιακός λαός και τα συνδικάτα τη νέα κυβέρνηση που όρκισε, χθες, ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο κρατά τα ηνία της χώρας μέχρις ότου διοργανωθούν, όπως υποστηρίζει, ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και ολοκληρωθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ισλαμιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η ομοσπονδία των νεολαιίστικων οργανώσεων που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία και αρκετά συνδικάτα, τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση «κυριαρχείται» από «πρόσωπα της εποχής Μουμπάρακ και αυτό δε θα γίνει για πολύ ακόμη ανεκτό».

Ενώπιον του στρατάρχη Μουχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος παραμένει και υπουργός Αμυνας, ορκίστηκε, χθες, η νέα 10μελής κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμάντ Σαφίκ. Στο νέο σχήμα έχουν εισέλθει και φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης, όπως ο Μουνίρ Αμπντέλ Νουρ, του αντιαποικιακού Wafq, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, ο ανεξάρτητος Γιεχία αλ Γκαμάλ που έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Γκαουντάτ ΑΜπντέλ Κχάλε, από το κόμμα Tagammu, που έγινε υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Εντούτοις, στις θέσεις - κλειδιά, στα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Αμυνας, παραμένουν τα ίδια πρόσωπα. Επίσης, εκπρόσωποι του Κέντρου Εκπροσώπησης Συνδικάτων και Υπηρεσιών καταδίκασαν την παραμονή στο υπουργείο Εργασίας προσώπων που προέρχονται από «τα επίσημα καθεστωτικά συνδικάτα», όπως υποστήριζαν, και προειδοποίησαν ότι «αν συνεχίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να μην ακούει τις επιθυμίες των εργαζομένων και του λαού, τα πράγματα δε θα μείνουν ήρεμα». Ενδεικτικό, ίσως, της έντασης που συνεχίζει να επικρατεί είναι ότι χθες πυρπολήθηκε η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας στο Κάιρο από χαμηλόβαθμα μέλη των υπηρεσιών που διαμαρτύρονται ζητώντας αύξηση μισθών.

Από την άλλη, ο στρατός επιμένει στους γνωστούς ελιγμούς. Χθες, μετά τους πρώην υπουργούς Εσωτερικών, Τουρισμού και Στέγασης, συνελήφθη και ο πρώην υπουργός Ενημέρωσης, αλλά και ο πρώην διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης προκειμένου να ανακριθούν για διαφθορά. Επίσης, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, για τον ίδιο λόγο.

ΥΕΜΕΝΗ
Επιμένει σε ελιγμούς ο Σάλεχ

Παραιτήσεις και προτάσεις «άμεσων αλλαγών» από τους βουλευτές του

ΣΑΝΑ'Α.--

Εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας «να προστατεύουν πλήρως όλους τους διαδηλωτές, και τους αντικαθεστωτικούς και τους φιλοκαθεστωτικούς, και να παρεμβαίνουν για να αποτρέπουν συγκρούσεις μεταξύ τους» φέρεται να έδωσε ο, από το 1978, ισχυρός άνδρας της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οπως ενημέρωσε ο πρέσβης της Υεμένης στις ΗΠΑ τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι «θα διαφυλαχθεί το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται».

Στο μεταξύ, εντός χώρας, συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, οι διαμαρτυρίες. Μετά τις τελευταίες συγκρούσεις, την Τετάρτη, τα πνεύματα χθες ήταν πιο ήρεμα. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους στο νότο, στο Αντεν, όπου τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα λόγω και του αυτονομιστικού κινήματος.

Πριν δύο 24ωρα, 11 βουλευτές του κόμματος του Σάλεχ, του κόμματος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου που ελέγχει τη Βουλή, παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών. Επίσης, παρέδωσαν στον Πρόεδρο επιστολή, που φέρει 28 υπογραφές, και προτείνει δέκα σημεία άμεσων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η έναρξη πολιτικού διαλόγου με όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές δυνάμεις, η αναδόμηση του στρατεύματος και των δημοσίων υπηρεσιών έτσι ώστε όντως να είναι πιο αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού και να συμμετέχουν κατά δίκαιη αναλογία και πολίτες από το νότο, και δημόσια αναγνώριση λαθών και προβλημάτων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επανεξέταση πολιτικής ενόψει εγκαινίων κρατικού ανθρακωρυχείου

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Στο επίκεντρο της δημοσιότητας τίθεται εκ νέου στη Νότια Αφρική η πιθανότητα στροφής της σημερινής συντηρητικής οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της εθνικοποίησης μέρους του μεγάλου ορυκτού πλούτου που διαθέτει το υπέδαφος της χώρας. Αφορμή, τα εγκαίνια ανθρακωρυχείου της νέας κρατικής εταιρείας ορυκτών «African Exploration Mining and Finance Corporation» αυτό το Σαββατοκύριακο στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, το οποίο θα έχει ως βασική αποστολή την παραγωγή άνθρακα για τις ανάγκες της κρατικής εταιρείας ενέργειας. Η εξέλιξη πάντως αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έπειτα και από την πρόσφατη πρόταση της «Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Ν. Αφρικής» για αντιμετώπιση της μεγάλης φτώχειας που πλήττει τον έναν στους δύο Νοτιοαφρικανούς μέσω της εθνικοποίησης των ορυχείων.

Πάντως, προς το παρόν, η υπουργός Ορυχείων Σούζαν Σαμπάνγκου απέκλεισε γενίκευση της πολιτικής εθνικοποιήσεων ομνύοντας σε φιλοκαπιταλιστικές πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς». Παρέπεμψε δε τους δημοσιογράφους που την ρώτησαν σχετικώς για τις τελικές αποφάσεις στο προγραμματισμένο για το 2012 συνέδριο του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ