ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ
Σε κρίσιμη κατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης

Συνολικά 36 απεργοί πείνας διέκοψαν από την Κυριακή τη λήψη νερού, ζάχαρης και αλατιού. Σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί, ήδη, 41 μετανάστες

Αλλοι 15 μετανάστες μεταφέρθηκαν χτες σε νοσοκομεία

Icon

Αλλοι 15 μετανάστες μεταφέρθηκαν χτες σε νοσοκομεία
Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει πως υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν, 41 μετανάστες απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν χτες και προχτές από το μέγαρο «Υπατία» σε νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, η κυβέρνηση στέλνει αστυνομικούς στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, για εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας, αλλά και ενημέρωση των αρχών για τα στοιχεία του ιατρικού τους φακέλου. Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι πως οι αστυνομικοί πήραν τα ονόματα γιατρών όταν αρνήθηκαν να τους δώσουν τα ονόματα των απεργών πείνας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Α. Χάτζι τόνισε πως από την Κυριακή το μεσημέρι 36 απεργοί πείνας αποφάσισαν να διακόψουν τη λήψη νερού, ζάχαρης και αλατιού. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι απεργοί πείνας είναι οργισμένοι. Μετά από 35 μέρες απεργίας πείνας, σε σκληρές συνθήκες, στις σκηνές και το κρύο, ακούν απειλές για απελάσεις, ενώ δεν μπορούν να γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ Ραγκούση, Νταλάρα και Παπουτσή. Δεν θα πάρουν τις άδειες παραμονής σε αναπηρικό καροτσάκι». Αναρωτήθηκε, δε, αν η κυβέρνηση θέλει να μιλήσει πάνω σε πτώμα απεργού πείνας, τονίζοντας πως τις επόμενες ώρες θα υπάρξει νεκρός, αν επιμείνει η κυβέρνηση στην αδιάλλακτη στάση της.

Ο Θ. Καραμπέλης, από την ομάδα ιατρικής στήριξης, ανέφερε πως έξι απεργοί πείνας νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό», έξι στο «Ιπποκράτειο», έξι στο «Αμαλία Φλέμινγκ», τέσσερις στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ τρεις απεργοί μεταφέρθηκαν χτες στον «Ευαγγελισμό» και δύο στο «Λαϊκό». Πρόσθεσε, δε, ότι «πλην ενός που αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα, οι υπόλοιποι παρουσιάζουν εικόνα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Η απόφαση 36 απεργών να διακόψουν τη λήψη νερού, ζάχαρης και αλατιού, θα οδηγήσει σε πολλά ακόμη περιστατικά. Είναι ζήτημα ωρών και όχι ημερών. Εχουμε, πλέον, απεργία δίψας από ανθρώπους ήδη επιβαρυμένους από την πολυήμερη απεργία πείνας».

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το αίτημα των απεργών είναι η χορήγηση άδειας παραμονής και όχι 6μηνη «ανοχή» και τονίστηκε πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι στο «Αμαλία Φλέμινγκ» εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί του τοπικού αστυνομικού τμήματος που απαίτησαν από τους γιατρούς να τους δοθούν τα ονόματα των νοσηλευόμενων απεργών πείνας, όπως και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους. Το ίδιο συνέβη και στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου οι γιατροί απειλήθηκαν με δίωξη. Και στα δύο νοσοκομεία, οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία ταυτότητας των γιατρών. Στο «Ιπποκράτειο» αστυνομικοί ζήτησαν τον αριθμό των νοσηλευομένων. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γιατροί των νοσοκομείων αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες.

Με χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, ανέφερε ότι «υπάρχουν οι νόμοι του κράτους» και πως «με κάθε τρόπο προσπαθούμε να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν». Με χτεσινή του ανακοίνωση, ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου της Αθήνας συμπαρίσταται στον πρύτανή του Θ. Πελεγρίνη, σχετικά με το αίτημα των εισαγγελικών αρχών να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της παραμονής των μεταναστών απεργών πείνας στη Νομική.

Στη Θεσσαλονίκη

Για 36η μέρα συνεχίζουν σήμερα την απεργία πείνας οι 50 μετανάστες που στεγάζονται στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Χθες, άλλοι 4 απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υπογλυκαιμικά επεισόδια. Συνολικά 10 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 3 στο «Ιπποκράτειο», 3 στο «Γεννηματάς», 1 στο ΑΧΕΠΑ και 3 στον «Αγ. Παύλο». Οι απεργοί πείνας πήραν την απόφαση από χθες Δευτέρα 28 Φλεβάρη να κόψουν τη ζάχαρη, γιατί, όπως δηλώνουν, «δεν έχουν άλλη λύση εφόσον η κυβέρνηση παίζει με τη ζωή τους». Η υγεία τους, σύμφωνα με τους γιατρούς, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και αναμένεται από εδώ και πέρα όλο και περισσότεροι απεργοί να μεταφέρονται με υπογλυκαιμικό κώμα στο νοσοκομείο. Επίσης μεγάλος είναι ο κίνδυνος να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

  • Σήμερα Τρίτη, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους μετανάστες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Διαιώνιση των αντιμεταναστευτικών νόμων

Στη γραμμή εφαρμογής του νόμου και σε κάθε περίπτωση διασύνδεσης του ζητήματος της νομιμοποίησης και παραμονής των μεταναστών και της ανανέωσης των αδειών τους με τον αριθμό των ενσήμων, επιμένει και το υπουργείο Εργασίας, χωρίς βέβαια να κάνει κάτι ουσιαστικό για την ανασφάλιστη εργασία και το κλέψιμο των ενσήμων τους από την εργοδοσία. Ετσι, χτες, μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Α. Νταλάρα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ η απάντηση της τελευταίας στην ερώτηση «αν η κυβέρνηση αφήσει τους μετανάστες να πεθάνουν;» ήταν: «... σεβόμαστε τους αγώνες, αλλά σεβόμαστε και τους νόμους. Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε». Μόνο που αυτά ακριβώς τα νομοθετικά εργαλεία, που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν μετατρέψει τους μετανάστες σε «παράνομους» διαρκώς κυνηγημένους και σε φτηνούς εργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εφαρμογή της «νομιμότητας» είναι αυτή, που μέχρι τώρα κρατά τους μετανάστες σε αυτήν την άθλια κατάσταση, την οποία δε θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση. Γι' αυτό συνεχίζει να συνδέει το ζήτημα της νομιμοποίησής τους με την αγορά εργασίας και ακριβέστερα με τις ανάγκες της εργοδοσίας σε φθηνό, ευάλωτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Στάχτη στα μάτια...

Η εξαγγελία του υπουργείου ότι προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων από τα 200 στα 120 γίνεται μόνο γι' αυτούς που ήδη διαμένουν «νόμιμα» στη χώρα, αλλά λόγω και της διόγκωσης της ανεργίας - όπως αναγνωρίζει και το υπουργείο - «κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας, λόγω της μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ενσήμων». Ετσι, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας «αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που εξαγγείλαμε, θα δοθεί γι' αυτούς λύση». Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή της, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Αρωγός στην πολιτική της κυβέρνησης ήρθε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου «Το υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ...» Μόνο που είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που «προσεγγίζει» τις θέσεις της κυβέρνησης καθώς και αυτή συνδέει τη νόμιμη παραμονή τους και εργασία με δικαιώματα, με τον αριθμό των ενσήμων. Απλώς η ΓΣΕΕ αντί για 120 ζητάει ο αριθμός τους να είναι 100. Πόσοι όμως από τους μετανάστες με δεδομένη την ασυδοσία της εργοδοσίας αλλά και την έκρηξη της ανεργίας, μπορούν να εξασφαλίζουν ετησίως τα 100 ένσημα;

Τέλος, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση εξήγγειλε τη μείωση των απαραίτητων ενσήμων από τα 80 στα 50, προκειμένου Ελληνες και μετανάστες να έχουν το δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο κοροϊδία, αφού δεν καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενους και περιστασιακά εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που συνολικά οι παροχές Υγείας και με το νέο νομοσχέδιο έχουν μπει σε τροχιά ξέφρενης εμπορευματοποίησης και ακόμα και οι ασφαλισμένοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ