ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Σύμμαχος της κυβέρνησης στην υποβάθμιση του σχολείου

Επιβεβαίωσε εκ νέου χθες η δημοτική αρχή Αθήνας τη σύμπλευσή της με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων, στις οποίες συμπράττει, μακριά από τα αιτήματα και τις ανάγκες μαθητών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών. Για τρίτη φορά χθες, στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση αρνήθηκε να πάρει θέση στο ζήτημα των καταργήσεων και να γίνει συζήτηση, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να διαβουλεύεται με το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό αίτημα να εκφράσει ο δήμος την αντίθεσή του στην κατάργηση 21 δημοτικών σχολείων της πρωτεύουσας, που υπέβαλαν για τρίτη φορά χθες οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ, η διοίκηση, διά στόματος της αντιδημάρχου, Ν. Παπαχελά, ήταν σαφής: Αν περιμένετε μια απόρριψη των συγχωνεύσεων από μας, δε θα την ακούσετε. Η ίδια έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης του θέματος, επειδή το υπουργείο δεν έχει καταθέσει τις τελικές του προτάσεις.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός, η κατεύθυνση για την κατάργηση 21 δημοτικών σχολείων στην Αθήνα βρίσκει καθολική αντίδραση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποβάθμιση των λίγων ειδικών νηπιαγωγείων που έχει η Αθήνα για παιδιά με βαριές αναπηρίες. Ζήτησε ο δήμος να εκφράσει την απαίτηση να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς οι αίθουσες θυμίζουν κλουβιά, δεν υπάρχουν αυλές, και άλλα. Ενδεικτικά, ανέφερε το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αθηνών ΕΛΕΠΑΠ για το οποίο προτείνεται ο υποβιβασμός του κατά μια οργανική θέση, από 2θέσιο σε 1θέσιο, λόγω μειωμένου αριθμού νηπίων και λόγω έλλειψης αίθουσας»!

Για το θέμα των συγχωνεύσεων, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία θα επιχειρηθεί να δοθεί παράταση. Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή προχωρά στην υλοποίηση των εντολών του υπουργείου, επί των οποίων - όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος - θα γίνονται δεκτές μόνο... ειδικά αιτιολογημένες αντιρρήσεις και όχι γενικά πολιτικές αντιρρήσεις!

Απολύσεις στον «9,84»

Στο δρόμο αναμένεται να βρεθούν αρκετοί εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοσταθμού «9,84». Ο Γ. Καμίνης έκανε σαφές χθες ότι θα γίνουν απολύσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική ...διαδικασία ενημέρωσης και συζήτησης - όπως τη χαρακτήρισε - από τη νέα διεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται - όπως καταγγέλθηκε χθες στη συνεδρίαση - και κλήσεις προς αορίστου χρόνου εργαζόμενους να παραιτηθούν. «Είναι απαράδεκτο η διοίκηση του σταθμού να ζητά παραιτήσεις εργαζομένων», τόνισε ο Ν. Σοφιανός.

«`Η θα εξυγιανθεί ή θα κλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καμίνης. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει εκ των προτέρων τις απολύσεις που αναμένονται, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δοθούν για κοινωνικές δαπάνες...

Στο μεταξύ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ απείχαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, καταγγέλλοντας το νέο αυτό θεσμό ως θεσμό συναίνεσης. «Δε νομιμοποιούμε τη διαδικασία...», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός , συμπληρώνοντας πως ο αθηναϊκός λαός έχει σωματεία, συνδικάτα, συλλογικούς φορείς, ατομικότητες, που μπορούν να ακουμπήσουν. Υπογράμμισε πως αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί η διαδικασία ελέγχου και πίεσης προς τη διοίκηση, ώστε η πλειοψηφία, όσο γίνεται, να λειτουργήσει προς όφελος του δημότη.

Τελικά, δεν εξελέγη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, καθώς δεν υπήρξε υποψηφιότητα που να συγκεντρώσει τα 2/3 των συμβούλων, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης». Αναμένεται νέα ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση.

  • Σε αρένα παραλίγο να μετατραπεί η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με αφορμή συζήτηση για πρόσφατη αποκριάτικη εκδήλωση του Δήμου στην πλατεία Αττικής, στη διάρκεια της οποίας κάτοικοι εκδιώχθηκαν από μέλη της «Χρυσής Αυγής». Τη σχετική καταγγελία έκανε χθες κάτοικος και πρώην διαμερισματική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», απέναντι στην οποία επιτέθηκε φραστικά ο σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής», Ν. Μιχαλολιάκος , διαψεύδοντας ότι αυτό συνέβη. Αντηλλάγησαν βαρείς χαρακτηρισμοί, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για λίγα λεπτά. Στη διάρκεια του επεισοδίου, μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν και «συνεργάτες» του Ν. Μιχαλολιάκου, οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά σε συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
Ενισχυμένη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»

Ενισχυμένη βγαίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» πανελλαδικά στις δικηγορικές εκλογές, ενώ εκπροσωπείται στα διοικητικά συμβούλια τριών επιπλέον δικηγορικών συλλόγων (Πειραιάς, Πάτρα και Γιάννινα). Στην Αθήνα, θα έχουμε και δεύτερο γύρο, όπως αναμενόταν, στις εκλογές για την προεδρία στον ΔΣΑ. Στις επαναληπτικές εκλογές 6 και 8 Μάρτη θα αναμετρηθούν οι Δ. Βερβεσός και Ι. Αδαμόπουλος. Το χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών ήταν η αυξημένη αποχή. Από τους 21.376 εγγεγραμμένους ψήφισαν 12.489 ποσοστό 58,43%, όταν στις προηγούμενες εκλογές του 2008 είχε ψηφίσει το 68,28% του εκλογικού Σώματος των δικηγόρων.

Στις φετινές εκλογές του ΔΣΑ, συμμετείχαν 14 συνδυασμοί, εκ των οποίων οι δύο («Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων» και «Αλμα στο Μέλλον Κίνηση Ανεξάρτητων Δικηγόρων») κατέβηκαν χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.

Ο Αγ. Βρεττός, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» που απαρτίζεται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, καθώς και από άλλους ριζοσπάστες δικηγόρους πήρε 5,32%, ενώ στην προηγούμενη τριετία η παράταξη για την προεδρία είχε πάρει ποσοστό 4,78%.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι πρόεδροι έλαβαν: Δ. Βερβεσός (26,07%), Ι. Αδαμόπουλος (19,92%), Μ. Ζαφειρόπουλος (19,51%), Θ. Σχινάς (8,62%), Π. Γαλετσέλλης (7,73%), Αγ. Βρεττός (5,32%) Β. Κατσαφάδος (3,16%), Χ. Αναλυτής (2,56%), Π. Περάκης (2,43%), Δ. Μουστακάτος (1,75%), Γ. Μαραγκός (1,62%), Κλ. Καραντζάς (1,31%).

Επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν σε 14 συλλόγους μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΚΗ «ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Καταθέσεις τριών αστυνομικών

Με την απουσία των 4 από τους 9 κατηγορούμενους της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», άρχισαν χτες, οι καταθέσεις τριών αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, στη δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού. Στον Γ. Μουρδουκούτα, στον Χ. Ξένο και στον Αχ. Σιώκα είχε ανατεθεί η παρακολούθηση του σπιτιού στο Χαλάνδρι, όπου ήταν το σπίτι κάποιων από τους κατηγορούμενους και, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε χαρακτηριστεί ως «κρησφύγετο».

Οι συνήγοροι ανέδειξαν τις διαφορετικές καταθέσεις των αστυνομικών, στα διάφορα στάδια της προανακριτικής διαδικασίας, ως προς την αναγνώριση των χαρακτηριστικών των ατόμων που έμπαιναν ή έβγαιναν από την οικία και έκαναν λόγο για «αναβάθμιση στις καταθέσεις». Στις αρχικές καταθέσεις οι αστυνομικοί είχαν πει ότι δεν αναγνώριζαν κανένα πρόσωπο γιατί δεν μπορούσαν να διακρίνουν χαρακτηριστικά, στον εφέτη ανακριτή κατονόμασαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα, οι συνήγοροι ρώτησαν χαρακτηριστικά «ποιος σας υπέδειξε τα ονόματα για να τους δέσετε;».

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως τα ονόματα είτε τα μάθαιναν από την υπηρεσία εκ των υστέρων, είτε βλέποντας τα πρόσωπα των νεαρών στην τηλεόραση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, συνδύασαν τα χαρακτηριστικά... «Για αστυνομική εκδοχή των γεγονότων που δεν πρέπει να εμφανίζεται στη δικαιοσύνη με κάποιο μάλιστα βούλευμα και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να υιοθετείται από τη δικαιοσύνη», μίλησαν οι συνήγοροι.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε και τονίστηκε από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων ο πρόχειρος τρόπος που συλλέχθηκαν «πειστήρια» και ο πρόχειρος τρόπος, χωρίς μάλιστα κανένα προβλεπόμενο μέτρο ασφάλειας, που μεταφέρθηκαν και αφέθηκαν σε κάποιο γραφείο. Ακόμα, ειπώθηκε ότι παρά το ότι παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο σπίτι γιατί εκεί γίνονταν έκνομες δραστηριότητες και οι τρεις μίλησαν για παράθυρα ανοιχτά, φώτα και άτομα που δεν έπαιρναν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 23χρονος που συνελήφθη στις 23 Φλεβάρη στο κέντρο της Αθήνας και είχε ασκηθεί εναντίον του δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο γιατί είχε στην κατοχή του τόξο, βέλη κι ένα τσεκούρι, σύμφωνα με την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι είχε επάνω του τσεκούρι και είπε ότι οι αστυνομικοί το «πρόσθεσαν». Οσο για το τόξο, είπε στον ανακριτή, ότι είναι αθλητικό τόξο με βέλη μικρά για αρχάριους που δεν είναι επικίνδυνα. Οπως υποστήριξε επίσης, το είχε πάρει μαζί του για συμβολικούς λόγους. Νεαροί που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια πορείας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους το Σάββατο στον ανακριτή, κάποιοι, με περιοριστικούς όρους.

Πτωτική τάση στη γρίπη

Πτωτική τάση στη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες διαπιστώνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) , αν και εκφράζουν φόβους για νέο κύμα της γρίπης αφού οι ψυχρές θερμοκρασίες συνδέονται με την αύξηση των περιστατικών της. Εως χτες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν 107 σοβαρά περιστατικά επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 125 θάνατοι.

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στις 9.49' το πρωί και έγινε αισθητή στην Ανατολική και τη Νότια Κρήτη, ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους στην περιοχή της Ιεράπετρας, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου. Ωστόσο, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί κάποιες ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ