ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Πρωτοβουλία συντονισμού από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Βήμα συντονισμού της κοινής δράσης γονέων και μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων ενάντια στην πολιτική παραπέρα υποβάθμισης της παρεχόμενης μόρφωσης που δρομολογεί η κυβέρνηση μέσα από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, αποτέλεσε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και τη συμμετοχή εκπροσώπων από εργατικά σωματεία της εκπαίδευσης, από συλλόγους γονέων και μαθητών. Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του Γενικού Λυκείου Παναιτωλίου, του ΕΠΑΛ Καινουρίου, των Γυμνασίων Καμαρούλας, Αγίου Βλασίου, Σαρδηνίας, Παλαιομάνινας, Φυτειών, Μαλεσιάδας και συγχώνευση για τα Γυμνάσια - Λύκεια Γαβαλούς - Ματαράγκα, Καινουρίου - Παναιτωλίου.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιματισμού, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Καθαριστριών δημόσιων σχολείων, η Ενωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αγρινίου, ο Σύλλογος Επαγγελματικού Λυκείου, το ΕΠΑΛ Καινουρίου, καλούν σε κοινή δράση και αγώνα μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικούς, συνολικά τους εργαζόμενους μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παλέψουν για αποκλειστικά και ουσιαστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, σύγχρονα δημόσια σχολεία με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κ.ά.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών στη Θεσσαλία ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων. Από την περασμένη Δευτέρα, σε καταλήψεις προχώρησαν οι μαθητές στο Γυμνάσιο Ζάρκου Τρικάλων, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων Μαγνησίας και στο ΕΠΑΛ Αγιάς. Την κατάληψη συνεχίζουν και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαριτσάνης Ελασσόνας, όπου με κοινό ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Διδασκόντων, Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπρόσωποι των μαθητών εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια συγχώνευσης των σχολείων.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Κάλεσμα αγώνα στους συμβασιούχους διδάσκοντες

«

Η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων όλων των κλάδων από πλευράς κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ εφαρμόζεται και στο Πανεπιστήμιο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) και απευθύνει κάλεσμα αγώνα στους συμβασιούχους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια (που έχουν προσληφθεί με βάση το ΠΔ 407/80).

Η ΔΗΠΑΚ αναφέρει ότι «ειδικά για τους συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε περικοπές πιστώσεων κατά 15-20%. Ετσι οι πιστώσεις είτε επιμερίζονται σε περισσότερους διδάσκοντες (οικονομική εξαθλίωση) ή έχουμε ριζικό περιορισμό του αριθμού διδασκόντων, άρα και των μαθημάτων (απολύσεις και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών). Στα περισσότερα ΑΕΙ οι συμβάσεις δεν υπογράφηκαν έγκαιρα και οι διδάσκοντες έμειναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Κάποια Τμήματα δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις.

Παράλληλα οι διορισμοί των νέων μελών ΔΕΠ καθυστερούν 2-3 χρόνια, με μοναδική προοπτική τη θέση ΠΔ 407/80. Η κατάσταση είναι αφόρητη ιδιαίτερα στα νεότερα Τμήματα, όπου κυριολεκτικά τα προγράμματα σπουδών είναι στον αέρα. Σημαντικός αριθμός μαθημάτων έχει ήδη καταργηθεί. Οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, με εξάμηνες συμβάσεις και πενιχρούς, ακόμα και μηδενικούς (!) μισθούς, εξωθούνται στην αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού έργου ως πάρεργου, στη συμπλήρωση του μισθού τους με ιδιωτικές εργασίες ή σε αναζήτηση αμοιβών από ερευνητικά προγράμματα.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ακόμα ένα βήμα στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ, μέσα και από το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει. Οι διδάσκοντες των χαμηλών βαθμίδων μετατρέπονται σε "ευέλικτα δόκιμο" προσωπικό, όμηρο συμβάσεων. Η βαθμίδα του λέκτορα καταργείται και παράλληλα διευρύνεται ο θεσμός των συμβασιούχων. Οι επίκουροι καθηγητές θα βρίσκονται υπό διαρκή δοκιμασία για να περάσουν στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και τη μονιμότητα. Το νέο καθεστώς των "manager" θα αποφασίζει με ποιους όρους θα εργάζονται οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση και το ύψος της μισθοδοσίας τους, σε συνάρτηση προφανώς με την επιχειρηματική ανταποδοτικότητά τους».

Να μην αποδεχτούν την περικοπή των δικαιωμάτων τους

Η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «η πείρα δείχνει ότι τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε από την πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, τους Πρυτάνεις και τις Συγκλήτους, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν χείρα βοηθείας στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Περιγράφει τα έργα και τις ημέρες τους και σημειώνει ότι «ακόμα και αν, εκ παραδρομής και λόγω πίεσης, ψηφίζουν κείμενα συμπαράστασης στους 407, στην πράξη έχουν συμβάλει καθοριστικά και στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα ΑΕΙ, ήδη από τότε που έκλιναν την "αυτοτέλεια" σε όλες τις πτώσεις, που ψήφιζαν τους 4ετείς προγραμματικούς σχεδιασμούς και τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων». Στη συνέχεια προσθέτει: «Να γυρίσουμε τις πλάτες σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στις παρατάξεις τους στα ΑΕΙ, στις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που "ενοχλούνται" επιλεκτικά από τις αντιλαϊκές ανατροπές. Που μιλούν παραπλανητικά για την "προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου", την ίδια στιγμή που έχουν στηρίξει στην πράξη το άνοιγμα του επιχειρηματικού δρόμου στα Πανεπιστήμια».

Καλεί τους συμβασιούχους «να μην υποκύψουν, να μην αποδεχτούν την περικοπή των δικαιωμάτων τους για τους στόχους της πλουτοκρατίας, να μην καταθέσουν την ερευνητική και εκπαιδευτική δουλειά τους στη στρατηγική ενίσχυσης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στην πολιτική που φτωχαίνει τη ζωή και την προοπτική του λαού και της νέας γενιάς. Είναι καιρός να ανοίξει και στα ΑΕΙ μια γραμμή καθαρής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία. Το Πανεπιστήμιο δεν άλλαξε ούτε μπορεί να αλλάξει την κοινωνία - η κοινωνία αλλάζει το Πανεπιστήμιο».

Οργάνωση της πάλης από τα κάτω

Υπογραμμίζει ότι «είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι δεν χωράνε ατομικές λύσεις», τους καλεί σε «ενιαίο μέτωπο μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους σπουδαστές και φοιτητές των λαϊκών εργατικών στρωμάτων» ενάντια στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το «μνημόνιο της Παιδείας». Η ΔΗΠΑΚ καλεί σε αγώνα και διεκδικεί:

  • Καμιά απόλυση - μη ανανέωση συμβάσεων διδακτικού και λοιπού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εξέλιξη του επιστημονικού διδακτικού προσωπικού, με βάση το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο.
  • Γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, την κάλυψη των χρωστούμενων και των λειτουργικών/εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΕΙ και της εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων διδασκόντων με άμεση προκήρυξη αντιστοίχων θέσεων ΔΕΠ, που θα καλύπτουν όλες τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Οχι στις περικοπές μαθημάτων και στις προσαρμογές των προγραμμάτων σπουδών σε επιχειρηματικές απαιτήσεις.
  • Αμεση πρόσληψη των υπό διορισμό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Κατοχύρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
  • Υποτροφίες για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες στο ύψος του βασικού κατώτατου μισθού (1.400 ευρώ) αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε μορφής ετεροαπασχόλησης των υποψήφιων διδακτόρων. Οι υποψήφιοι διδάκτορες να συμμετέχουν στη διδασκαλία εφόσον αυτό τεκμηριωμένα υπηρετεί το ερευνητικό και παιδαγωγικό τους έργο.

Οργάνωση της πάλης από τα κάτω, με αποφάσεις των Συλλόγων, με συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, που δε θα παζαρεύουν, αλλά θα απαιτούν και θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας συνολικά και στην Παιδεία. Για μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου».

ΣΑΜΟΣ
Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών

Λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών διεκδικούν φορείς της Σάμου που κινητοποιούνται σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί. Από τις 21 Φλεβάρη η δωρεάν μεταφορά έχει διακοπεί εξαιτίας του χρέους προς τα ΚΤΕΛ. Για σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 4ωρη στάση εργασίας. Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι θα γίνει και στην πλατεία Εύδηλου στην Ικαρία για το θέμα της μεταφοράς μαθητών.

Εκλογές στα δημόσια ΙΕΚ

Ξεκίνησαν από χτες οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής. Σήμερα Τρίτη εκλογές γίνονται στα ΙΕΚ Γκράβας και Περιστερίου, σήμερα και αύριο στα ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Αύριο επίσης στα ΙΕΚ Αμαρουσίου, Αιγάλεω, ΟΑΕΔ Ηρακλείου. Οι εκλογές συνεχίζονται μέχρι τις 11 Μάρτη. Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, δράση μέσα από το ΣΥΣΔΙΕΚ και τα σωματεία και πάλη στο πλευρό του ΠΑΜΕ καλεί ο Σύλλογος τους σπουδαστές.

Διαμορφώνουν αντίληψη «άρπα - κόλλα»

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, χτες, διαγωνισμό για τη λογοτεχνία (;), με όλο το σκεπτικό του σχολείου της «αγοράς»

Ενα δείγμα απ' την ...αντίληψη «άρπα - κόλλα» που θα έχει το σχολείο της «αγοράς» είναι ο μαθητικός διαγωνισμός που ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας. Με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπαδιαμάντη και τα 100 χρόνια από τη γέννηση των Ο. Ελύτη, Ν. Γκάτσου και Σ. Τσίρκα, το υπουργείο Παιδείας οργανώνει ένα διαγωνισμό για τους μαθητές. Με μια μικρή «έρευνα» στη σχετική ιστοσελίδα (www.i-create.gr) μπορεί κανείς να διακρίνει το περιεχόμενό του. Οι μαθητές δε θα έρθουν σε επαφή ούτε στοιχειωδώς με το έργο των παραπάνω λογοτεχνών.

Οι μαθητές μέσα σε λίγους μήνες θα διαγωνιστούν σε τρία «αντικείμενα»: «Δημιουργία video διάρκειας έως 5 λεπτά», «σχεδιασμός blog - ιστολόγιου» και «σχεδιασμός αφίσας». Οι κύριες πηγές των μαθητών δε θα είναι - κυρίως - το έργο των λογοτεχνών και μια σχετική βιβλιογραφία, αλλά το ...YouTube! Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, πηγές θα είναι «σύνδεσμοι σε κείμενα», «σχετικά video από το YouTube, τα αρχεία της ΕΡΤ, την Εκπαιδευτική Τηλεόραση».

Δεν πρόκειται για ...σύγχρονη αντίληψη προσέγγισης της λογοτεχνίας, αλλά για βασική αντίληψη για τη μάθηση στο «νέο» σχολείο. Οι νέες τεχνολογίες δε θα αξιοποιούνται βοηθητικά, αλλά θα είναι κυρίαρχες «προσφέροντας» την ευκολία. Είναι φανερό πως με το συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν καλλιεργείται η αγάπη για τη λογοτεχνία και η «γνωριμία» με το έργο των τεσσάρων λογοτεχνών. Αντίθετα χτίζεται μια ολόκληρη αντίληψη που απομακρύνει τους μαθητές απ' το βιβλίο και τους μαθαίνει την «ευκολία» σε όλα.

Κινητοποίηση στον Πειραιά

Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες ενάντια στην οικοδόμηση του «νέου» σχολείου της αγοράς η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και προγραμματίζει αύριο Πέμπτη 3 Μάρτη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Connect (εταιρεία που απευθύνεται στα σχολεία για να διαφημίσει φροντιστήρια με αντάλλαγμα κάλυψη αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής, π.χ. πετρέλαιο). Η Ομοσπονδία καλεί μαζικούς φορείς, ενώσεις, σωματεία και συσπειρώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ