ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
Σελ. /32
Ομοφωνία στο ισόβιο ευρωμνημόνιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις ευλογίες και τα χειροκροτήματα της γερμανικής κυβέρνησης απέσπασε, καθ' όλα δικαιολογημένα, η δήθεν «ήπια» πρόταση της Κομισιόν και του προέδρου της ΕΕ για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ. Κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο χαρακτήρισε χτες «πολύ ενθαρρυντική» την πρόταση των Μπαρόζο και Ρομπάι που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο σχεδίων για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που διασφαλίζει την κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων συμπιέζοντας δραστικά το λεγόμενο «κόστος εργασίας». Το σχέδιο των «έξι σημείων» που είχε παρουσιάσει στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η γαλλογερμανική πλευρά δε διέφερε πουθενά από τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει στις αρχές του χρόνου η Κομισιόν «για την ανάπτυξη», όπως πρώτος έσπευσε να το επισημαίνει ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Ο. Ρεν. Και τα δύο σχέδια περιλαμβάνουν τις ίδιες βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές, όπως, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση «το προσδόκιμο ζωής», δηλαδή δουλειά μέχρι τον τάφο, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, συγκράτηση μισθών και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση των έμμεσων φόρων, δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία... Σε αυτά υπάρχει ομόφωνη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών - μελών της ΕΕ και στο μόνο που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις είναι να υπάρχει κάποια «ευελιξία» στον τρόπο εφαρμογής τους... Καθόλου όμως δεν παρηγορεί τους λαούς η «ευελιξία» στη σφαγή των δικαιωμάτων τους...

Δεν κρύβουν τη χαρά τους...

Χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για τα νέα πεδία που ανοίγονται μετά την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης για την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Υγεία και τις συντάξεις πρόσφερε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ σε ημερίδα που οργάνωσε πρόσφατα η «Ιντεραμέρικαν». Στην παρέμβασή του ο Γ. Ρωμανιάς ανέδειξε τη συρρίκνωση της εγγύησης του κράτους για την καταβολή των δημόσιων συντάξεων («πρώτος πυλώνας») στο ύψος της αποκαλούμενης «βασικής σύνταξης». Οπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, «σε μια σύνταξη 1.800 ευρώ που πρόκειται να χορηγηθεί το 2020, η βασική σύνταξη είναι 160 ευρώ και, συνεπώς, το κράτος εγγυάται μόνον αυτά τα 160 ευρώ - ενώ μέχρι σήμερα η εγγύηση του κράτους κάλυπτε το σύνολο των 1.800 ευρώ». Με βάση λοιπόν τις παραπάνω διαπιστώσεις, αλλά και το γεγονός ότι η σταδιακή μείωση των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το 2015 και μετά μπορεί να προσεγγίσει το 50% των σημερινών συντάξεων περί το έτος 2025, υπέδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, το μεγάλο περιθώριο που διαμορφώνεται για την επέλαση του ιδιωτικών κολοσσών. Τόνισε επίσης ότι η ιδιωτική ασφάλιση υπό όρους μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα, «που βρίσκουν σαφή νομιμοποιητική βάση στο διεθνούς εμβέλειας κείμενο της έκθεσης Beveridge». Τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της Υγείας ανέλαβε να αναδείξει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λ. Λιαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η δημόσια δαπάνη σε περισσότερο από 2% του ΑΕΠ έως το τέλος της χρονιάς σημαίνει περισσότερο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Μερικοί δεν κρύβουν με τίποτα τη χαρά τους ούτε βέβαια το «στρατόπεδο» που ανήκουν...

Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Υποκριτική και δημαγωγική είναι η φραστική αντίθεση της ηγεσίας της ΝΔ στις μαζικές απολύσεις που έγιναν στην COSMOTΕ. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί πάνω απ' όλα προσκυνά το θεό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ενώ η φραστική αντίθεσή της δεν της κοστίζει τίποτα, πασχίζοντας ως τυπική αντιπολίτευση να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο και ας είναι κάλπικο, είναι δε και ψηφοθηρική. Αυτό ακριβώς επιχειρείται μέσα από τη χτεσινή δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας, όπου, από τη μια, επισημαίνεται ότι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ο πυρήνας της στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης» και, από την άλλη, αποδοκιμάζονται οι απολύσεις στην «Cosmote», που, όπως σημειώνεται, «δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα της εταιρείας». Ομως, οι απολύσεις δικαιολογούνται από τη διοίκηση της εταιρείας στο όνομα ακριβώς της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή για τη διασφάλιση της κερδοφορίας νυν και εσαεί... Δεν αρκεί στην εταιρεία ότι το λεγόμενο μισθολογικό κόστος έχει πέσει στο 10%, αλλά θέλει να το ρίξει και άλλο επικαλούμενη την ανταγωνιστικότητα... Το κυρίαρχο, λοιπόν, είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση, αναγνωρίζουν και καθαγιάζουν αυτό το δικαίωμα του κεφαλαίου. Τα υπόλοιπα, δηλαδή τα εύκολα λόγια, είναι για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των «θυμάτων» της καπιταλιστικής κρίσης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καταστρέφουν τη μόρφωση

Τα σχέδια του υπουργείου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων έχουν, ήδη, προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Η αφετηρία της κριτικής στις συγχωνεύσεις της κυβέρνησης έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αποκαλύπτει ή όχι τους στόχους της. Γι' αυτό το λόγο και τα «εύκολα» επιχειρήματα («κόβουν από παντού κόβουν και στα σχολεία, γι' αυτό κάνουν συγχωνεύσεις») ή, η απομόνωση του ζητήματος (ένα απλό «όχι» στις συγχωνεύσεις) λειτουργούν το λιγότερο αποπροσανατολιστικά.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ένα νέο «σχολικό χάρτη» (όπως τον ονομάζει) για να προωθήσει όλο το σχεδιασμό της για το σχολείο της «αγοράς» και δεν έχει κανένα πρόβλημα να το παραδεχτεί. Η ίδια η υπουργός Παιδείας, σε προχτεσινή ημερίδα όπου μίλησε σε δημάρχους, απάντησε στο ερώτημα «γιατί φέτος ο νέος σχολικός χάρτης»: «Γιατί από φέτος προχωρά η εφαρμογή του νέου σχολείου. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία που θα μπορούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα. Γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε την εφαρμογή του "Καλλικράτη", σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Οι συγχωνεύσεις, λοιπόν, γίνονται γιατί προωθείται το «καλλικρατικό» σχολείο της «αγοράς», όπου το σχολείο θα είναι «αυτόνομο», θα έχει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, θα αναζητά χορηγούς για να λειτουργήσει, θα συνδέεται με την τοπική διοίκηση και οι γονείς θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη «δωρεάν» Παιδεία. Σε αυτό το σχολείο τα προγράμματα εκπαίδευσης θα είναι διαφοροποιημένα και θα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις «προτάσεις» των χορηγών, τις «τοπικές ιδιαιτερότητες» κ.ά. Το ενιαίο της εκπαίδευσης σπάει και φτιάχνουν σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι μαθητές θα κατηγοριοποιούνται από νωρίς και η γνώση που θα τους παρέχεται θα είναι μόνο χρηστική (οι λεγόμενες «δεξιότητες»). Σχολεία ταξικά διαφοροποιημένα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού.

Στα μεγάλα πολυδύναμα σχολεία που σχεδιάζονται, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, θα εφαρμοστούν όλες οι παραπάνω αλλαγές. Μάλιστα, απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει προγραμματισμός για κατασκευή νέων σχολείων, οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών και υπεράριθμα τμήματα με πάνω από 30 μαθητές. Η στέρηση της μόρφωσης, η διαφοροποίηση στα προγράμματα, η παρέμβαση των επιχειρήσεων στα σχολεία θα μπορέσουν να γίνουν καλύτερα και πιο «ευέλικτα» σε μεγάλα σχολεία. Ακόμα και μέσα στο ίδιο το σχολείο, στην ίδια τάξη οι μαθητές θα χωρίζονται σε αυτούς που «παίρνουν τα γράμματα» και σε αυτούς που «δεν τα καταφέρνουν». Με το πρόσχημα της «ελεύθερης» επιλογής μικρά παιδιά θα οδηγούνται, από νωρίς, σε διαφορετικά προγράμματα, δραστηριότητες κτλ. Επίσης, τα σχολεία, με βάση τα κριτήρια της «αγοράς» (προσέλκυση χορηγών, σύνδεση με τις επιχειρήσεις), θα κατηγοριοποιούνται. Τα «ανταγωνιστικά» σχολεία θα πριμοδοτούνται και τα άλλα θα ενισχύονται με διαφόρων ειδών «προγράμματα» προώθησης της «ανταγωνιστικότητας».

Με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων επιδιώκουν να φτιάξουν το «χάρτη» για το σχολείο της «αγοράς», της αμάθειας και των μεγαλύτερων ταξικών φραγμών. Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν αυτό το σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ