ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπλέει και με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»

Στο Ελσίνκι για την αυριανή σύνοδο του ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς

Την πλήρη σύμπλευσή του με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» και τη «συνολική λύση» που προωθείται στην ΕΕ για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των ευρωμονοπωλίων, αναμένεται να επιβεβαιώσει στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ελσίνκι ο Αντ. Σαμαράς.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί μέλη του ΕΛΚ από τα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ θα λάβουν μέρος επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ.

Αν και μέχρι τώρα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα προφασιζόμενος ότι δεν είχε το τελικό κείμενο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστηρίξει την πρόταση Ρομπάι - Μπαρόζο για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», καθώς επί της ουσίας συμφωνεί με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει. Μάλιστα, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη, αναπαράγοντας το τρομολαγνικό επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξει οργισμένη αντίδραση των διεθνών αγορών».

Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι έχει διαμορφωθεί μια συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στη βάση του δήθεν «ήπιου» σχεδίου ανταγωνιστικότητας, που προτείνουν Μπαρόζο - Ρομπάι, εξέλιξη που η ΝΔ βλέπει με θετικό μάτι. «Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας φαίνεται ότι ως στοιχείο ενός συνολικού πακέτου για την προστασία του ευρώ έχει γίνει αντιληπτό και είναι αποδεκτό», δήλωσε χαρακτηριστικά (στο ρ/σ «Αθήνα 9,84») ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα υπερασπιστεί στην αυριανή σύνοδο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου στο βαθμό που θα δοθεί και στην Ιρλανδία, ενώ θα επαναλάβει τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αποσιωπώντας βέβαια ότι πρόκειται για εργαλείο νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αντίθετος μεν με τη συνταγματική κατοχύρωση του λεγόμενου «φρένου χρέους», αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος, δηλαδή τα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ (3% του ΑΕΠ έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ χρέος), μεταξύ των οποίων και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Βέτο» από Χριστόφια στη ΝΑΤΟποίηση του νησιού

Χιλιάδες διαδηλωτές την ίδια ώρα στα Κατεχόμενα, ενάντια στην κηδεμονία από την Τουρκία

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα
Από τις μαζικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Βέτο» κατά της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ζητά να κατατεθεί αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟικό προθάλαμο του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, άσκησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους τη συνταγματική αυτή πρόνοια.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αντέδρασαν στην προεδρική απόφαση σημειώνοντας ότι σήμερα κατά τη συνάντηση των αρχηγών τους θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα, με το ΔΗΣΥ να ισχυρίζεται ότι η χρήση του άρθρου 51(α) του Συντάγματος αποτελεί «πρόκληση», κατηγορώντας τον Πρόεδρο για αλαζονεία και απειλώντας με αντίδραση της Βουλής.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων που πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν, για ακόμα μία φορά, τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, που επιχειρεί να τους επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τουρκία, κατήγγειλαν τον εποικισμό, διεκδίκησαν τον διαχωρισμό τους από την Αγκυρα και απαίτησαν άμεση λύση στο Κυπριακό και ειρήνη στο νησί.

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε υπό τη στενή παρακολούθηση της αστυνομίας του ψευδοκράτους ξεπέρασε σε συμμετοχή τις 60.000 κόσμου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δηλαδή τις 30 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας, με τη συμμετοχή και των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» του ψευδοκράτους.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Αγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Λύση, ειρήνη, αμέσως τώρα», αλλά και σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε «την ολόψυχη αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους που και σήμερα εκφράζουν ξανά με δυναμικό και ειρηνικό τρόπο τη θέλησή τους να συνεχίσουν να υπάρχουν σε αυτό το νησί και να αντιστέκονται σε πολιτικές που έχουν ως προέλευσή τους την Τουρκία».

Επικίνδυνες αυταπάτες σκορπάνε ΣΥΝ και ΚΕΑ

Η «ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού» φταίει για την κρίση και όχι βέβαια η εξουσία των μονοπωλίων, που πρέπει να ανατραπεί

Ενα άλλο «μείγμα πολιτικής» προτείνει και η ηγεσία του ΣΥΝ σαν διέξοδο απ' την κρίση, για τα οποία, όπως λέει, δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός αλλά η μορφή διαχείρισης και συγκεκριμένα η «ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού», όπως ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες.

Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει του διεθνούς συνεδρίου του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στις 10 - 12 Μάρτη στην Αθήνα με θέμα το δημόσιο χρέος. Απ' τη σκοπιά της διαχείρισης του συστήματος οι προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΥΝ όχι μόνο δεν αποτελούν διέξοδο, αλλά «σιγοντάρουν» τις προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ, απομονώνοντας την Ελλάδα απ' τα τεκταινόμενα στην ΕΕ και συσκοτίζοντας ότι το μνημόνιο πηγάζει από μια καλά επεξεργασμένη ευρωενωσιακή στρατηγική προς όφελος των μονοπωλίων, την εξουσία των οποίων αφήνει στο απυρόβλητο, ζητά «άμεση απεμπλοκή» απ' αυτό με «ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αναδιανομής του πλούτου, δίκαιης κατανομής των βαρών».

Θέλοντας τη λαϊκή συνείδηση αποπροσανατολισμένη και εγκλωβισμένη σε λογιστικού τύπου αναζητήσεις που επικαλύπτουν το κύριο, ότι ο λαός δε χρωστά δεκάρα σε κανένα και δεν πρέπει να αναγνωρίσει ένα χρέος που δεν είναι δικό του, η ηγεσία του ΣΥΝ θέτει ως άμεσο στόχο τη «σύσταση επιτροπής ελέγχου του χρέους». Κι αυτό, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου «να διασαφηνιστούν οι ακριβείς διαστάσεις του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, οι αιτίες και οι ανάγκες που επέβαλαν τη σύναψή του ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε και τη χρήση του κάθε δανείου και τα αποτελέσματά του».

Σ' αυτό το πνεύμα, προανήγγειλε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει απ' τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στη σύσταση σχετικής επιτροπής «ώστε να γίνει ένας πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος του χρέους που έχει συσσωρευτεί, μεγάλο μέρος του οποίου κατά τη γνώμη μας είναι και άδικο και παράνομο».

Τρίτος στόχος για τον ΣΥΝ είναι η «αναδιαπραγμάτευση του χρέους». Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και τη λαϊκή κινητοποίηση, ώστε να αποτελέσει αυτή μοχλό πίεσης στα χέρια μιας κυβέρνησης που εκπροσωπεί το κεφάλαιο για να πετύχει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής δανείων, που πάρθηκαν για να ενισχύσουν την κερδοφορία του.

Οπως είπε, «στόχος πρέπει να είναι όχι μία μερική και βραχύβια ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους, αλλά η απεμπλοκή της χώρας μας από την παγίδα του χρέους και από τον φαύλο κύκλο χρέος - λιτότητα - ύφεση. Και η μέθοδος που προτείνουμε εμείς είναι η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει υπό την πίεση του λαϊκού παράγοντα, με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η αναδιαπραγμάτευση αυτή «μπορεί να γίνει με ένα συνδυασμό μεθόδων και πρακτικών» που θα βρεθούν και στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου του ΚΕΑ.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση σαν «παραδομένη», «εθελόδουλη» και «αδύναμη διαπραγματευτικά», απαλλάσσοντας αυτήν και την ντόπια πλουτοκρατία από τις πρωταγωνιστικές ευθύνες που έχουν για το πετσόκομμα του λαού.

ΕΔΥΕΘ
Τιμάει τον Ν. Νικηφορίδη

Εκδήλωση τιμής στον πρωτομάρτυρα της Ειρήνης, Νίκο Νικηφορίδη, διοργανώνει το Σάββατο 5 Μάρτη η ΕΔΥΕΘ, στις 11 π.μ., στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ