ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν «μηδενική ανοχή» για τους μετανάστες

Στους μετανάστες εντοπίζουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της παγκόσμιας κάμψης της τουριστικής αγοράς

Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» από τις δυνάμεις καταστολής επιθυμούν να εφαρμοστεί στο κέντρο της Αθήνας οι ξενοδόχοι, που αναζητούν «ευνομία και ευταξία», σε αντίθεση με την υφιστάμενη γκετοποίηση, που - κατά τη γνώμη τους - συνίσταται στη συγκέντρωση μεταναστών, των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά και στο παρεμπόριο! Η σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) δίνει έμφαση στη διογκούμενη εγκληματικότητα των μεταναστών και εναντιώνεται σε «ευαισθησίες» που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπισή τους. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), με την παρουσία εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, του ΣΕΛΠΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, πολυκαταστημάτων, του Δήμου, της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων, επικεντρώνει σε 12 σημεία για την αντιμετώπιση του «προβλήματος», το οποίο διώχνει τους πελάτες, ρίχνει τις τιμές και συρρικνώνει το αγοραστικό κοινό των καταστημάτων.

Η βασική φιλοσοφία της πρότασης των ξενοδόχων είναι η μεταφορά του προβλήματος αλλού και όχι η λήψη μέτρων που θα χτυπούν τις αιτίες δημιουργίας του. Να δημιουργηθούν ξενώνες μεταναστών μακριά από το κέντρο, να ιδρυθούν κέντρα φιλοξενίας έξω από το Δήμο της Αθήνας, έως και να μεταφερθούν εκτός κέντρου όλες οι υπηρεσίες αρωγής. Αλλά και να ελεγχθούν οι χρήσεις γης, να απομακρυνθεί το χονδρικό εμπόριο, να συσταθεί ειδικό αστυνομικό σώμα για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας. Ωστε αυτό να μετατραπεί από γκέτο εξαθλίωσης σε αποστειρωμένο γκέτο εικονικής πραγματικότητας και ψυχαγωγίας, που θα καλοπερνάνε όσοι έχουν λεφτά για ξόδεμα. Μέσα στις προτάσεις εντάσσεται και η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κέντρου, η καλύτερη καθαριότητα, η πάταξη του παρεμπορίου και μια σύσταση για νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει υπερεξουσίες στην ΕΛ.ΑΣ. για όλους τους ελέγχους σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα γκέτο από τις δημοτικές αρχές.

Οι ξενοδόχοι και οι συμπάσχοντες έμποροι νοιάζονται μόνο να αστράφτει η βιτρίνα και ας «βρωμάει» η αυλή. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 450 εκατ. ευρώ από παράνομες δραστηριότητες στο κέντρο. Αλλά το «ζουμί» βρίσκεται αλλού: Τα 2 τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου έχουν χάσει το 25% της πελατείας τους και 31% του τζίρου τους. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο τζίρος στο κέντρο έπεσε κατά 25%, ενώ στο Λεκανοπέδιο σε ομοειδή καταστήματα μόνο 11,1%. Στα ξενοδοχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι υψηλές κατηγορίες, καθώς «οι μεγάλες και πολυτελείς μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής». Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι απειλούνται με κλείσιμο δεκάδες ξενοδοχεία, καθώς «διαχρονικά επιδεινώνεται το πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, υποβαθμίζεται η τουριστική εικόνα της περιοχής και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εντός της επίμαχης ζώνης, ουσιαστικά, υπολειτουργούν».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
Να δοθεί άμεση λύση!

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών, που σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε χρόνο, πλήττουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο Φαρκαδόνας, απαιτούν από την κυβέρνηση οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής.

Η αναγκαιότητα αγωνιστικής δράσης για την διεκδίκησή τους επισημάνθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», με αφορμή τις νέες πλημμύρες που σημειώθηκαν πριν λίγες μέρες στη Φαρκαδόνα, προκαλώντας ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων του δήμου, διαμορφώθηκε σχετικό υπόμνημα το οποίο θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πολιτικά κόμματα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο υπόμνημα αφού γίνεται αναφορά στο πρόβλημα και στις αιτίες του - ανυπαρξία έργων υποδομών, όπως εκτροπή του Αχελώου, αποστραγγιστικά κανάλια κ.ά. - και στις διεκδικήσεις των φορέων που τα τελευταία χρόνια έχουν στείλει στα αρμόδια υπουργεία πάνω από 30 παρόμοια υπομνήματα, τονίζεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το εισόδημα των παραγωγών, να χρεοκοπήσουν και να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς την ΑΤΕ και να έχουμε χιλιάδες ξεκληρισμένα αγροτικά νοικοκυριά». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η σημερινή νομοθεσία του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει το 100% της οποιασδήποτε ζημιάς» και πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών και το μεγάλο κόστος παραγωγής π.χ. σπόρια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο κ.ά».

Οσον αφορά στα αιτήματα που θέτουν με το υπόμνημά τους οι φορείς, ανάμεσα στ' άλλα είναι:

Αμεσα να κηρυχτεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυροπαθής, καθώς αποτελεί ζώνη ανάσχεσης των νερών της Θεσσαλίας.

Να δοθεί φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μείωση του κόστους παραγωγής.

Κατάργηση του ΦΠΑ.

ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Να δοθούν οι αποζημιώσεις σε πραγματικές τιμές με βάση το κόστος παραγωγής από κάθε μορφής θεομηνία ή άλλο αίτιο π.χ. ζημιές από σκουλήκι, χαλάζι, πλημμύρα, ξηρασία κ.ά.

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρή Δευτέρα 7 Μάρτη. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητάει μείωση των φόρων στα καύσιμα

Αμεση δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης, που όπως όλα δείχνουν έχει δρομολογηθεί για το φθινόπωρο του 2011, ζητάει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας που συνεδρίασε προχτές ενόψει των εξελίξεων στις τιμές των καυσίμων. «Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και εισοδηματικής αφαίμαξης είναι απαράδεκτο να διατηρούνται οι φόροι σε επίπεδα που κάνουν τα καύσιμα της χώρας απλησίαστα και τα ακριβότερα της Ευρώπης», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ακόμη, με αφορμή τη σύλληψη πρατηριούχου με «πειραγμένες» αντλίες, η ΟΒΕ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων είναι η εγκατάσταση των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών - εκροών από τα διυλιστήρια μέχρι το πρατήριο.

ΕΟΑΣΝΛ
Συνάντηση με Σκανδαλίδη

Συνάντηση με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει χτες αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων, χωρίς να προκύψει κάτι προς όφελος των αγροτών της περιοχής και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που τέθηκαν. Ο Κ. Σκανδαλίδης επικαλέστηκε τη νομιμότητα των κανονισμών της ΕΕ σε πολλά από τα αιτήματα. Οπως για παράδειγμα η καθιέρωση εγγυημένων τιμών και για τις αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι. Ανέφερε επίσης πως από βδομάδα θα κάνει ανακοινώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων για τις βροχοπτώσεις στο βαμβάκι από τον ΕΛΓΑ και για το πράσινο σκουλήκι από τα ΠΣΕΑ χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Μετά τη συνάντηση ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, δήλωσε στο «Ρ» πως δε δόθηκε καμία λύση στα προβλήματα που υπάρχουν και όσον αφορά το θέμα της «ευρωνομιμότητας» που επικαλέστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως: «Νόμιμο είναι ό,τι συμφέρει τον αγρότη. Κι αυτό είναι να μπορούμε να παράγουμε, να ζούμε με αξιοπρέπεια και να καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προκλητικά κέρδη και το 2010

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνέχισαν να αποσπούν και για το 12μηνο του 2010 οι τραπεζικοί όμιλοι με τα καθαρά κέρδη για την Τράπεζα Κύπρου να διαμορφώνονται στα 306 εκατ. ευρώ και για την Μάρφιν - Πόπουλαρ στα 95,3 εκατ. ευρώ.

Οπως και συνολικά για το τραπεζικό κεφάλαιο, το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται ιδιαίτερα συμπιεσμένο μετά τις λογιστικές εγγραφές για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους. Για την Τράπεζα Κύπρου πριν τις «προβλέψεις» απογειώθηκαν στα 725 εκατ. ευρώ, παίρνοντας και αύξηση 18%. Στην περίπτωση της Μάρφιν διαμορφώνονται στα 366,6 εκατ. ευρώ με υποχώρηση 18,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ