ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σοσιαλδημοκρατία στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης

Αποκαλυπτική η κοινή συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» με τις κάλπικες διακηρύξεις περί «εναλλακτικού σχεδίου» των «σοσιαλιστών»

Σ' ένα κρεσέντο υποκρισίας με στόχο να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και να συγκαλύψουν ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία χέρι - χέρι με τους συντηρητικούς τσακίζουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα προς όφελος των μονοπωλίων, επιδόθηκαν χτες ο Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» (ΕΣΚ) Π. Ράσμουσεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου του ΕΣΚ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, οι Παπανδρέου και Ράσμουσεν παρουσίασαν ένα δήθεν «εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ευρώπης».

Πίσω από τις πομπώδεις αναφορές τους, επιδίωξαν να κρύψουν ότι οι προτάσεις τους κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή με τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και έχουν στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Π. Ράσμουσεν επιχείρησαν να κρύψουν τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και προσπάθησαν να την αποδώσουν στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών.

Την ίδια ώρα ξεπερνώντας κάθε όριο εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων ο πρωθυπουργός και ο Π. Ράσμουσεν κατηγόρησαν τη «συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ», γιατί με τις προτάσεις της στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» υπονομεύουν την ανάπτυξη. Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου και ο «ομοϊδεάτης» του προσπάθησαν να κρύψουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση της «συνολικής λύσης» που προωθείται στην ΕΕ μέσω του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας» έχοντας προσυπογράψει όλα τα μέτρα που χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ενδεικτικό της υποκρισίας τους είναι ότι την ίδια στιγμή που ο Π. Ράσμουσεν υποστήριζε «πως υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος για την Ευρώπη» από το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» έδινε τα «εύσημα» στον Γ. Παπανδρέου για το «πρόγραμμα που ακολουθεί» η ελληνική κυβέρνηση λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα και διαλύοντας τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάριζε ότι η «ελληνική κυβέρνηση πήρε θαρραλέες αποφάσεις» και σημείωνε ότι «άσχετα με τις τελικές αποφάσεις που θα υπάρξουν στη Σύνοδο Κορυφής» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα να «υλοποιήσει», συνεχίζοντας την επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων!

Συνεχίζοντας την κοροϊδία σε βάρος των λαών και κρύβοντας ότι οι αντιδραστικές συνθήκες και πολιτικές της ΕΕ έχουν την υπογραφή και των Ευρωπαίων «σοσιαλιστών», υποστήριξαν ότι το «εναλλακτικό σχέδιό τους σε πέντε χρόνια θα δημιουργήσει 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας» σε σύγκριση, όπως υποστήριξαν «με το δρόμο που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις ανεργίας».

Πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις τους κρύβεται ότι στον πυρήνα των προτάσεών τους είναι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με νέες επιδοτήσεις και η εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού για τους Ευρωπαίους κεφαλαιοκράτες. Σ' αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται καινοτόμα εργαλεία «όπως είναι το ευρωομόλογο» που θα ενισχύσει την ανάπτυξη προσφέροντας ζεστό χρήμα στο βιομηχανικό κεφάλαιο. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Π. Ράσμουσεν τάχτηκαν υπέρ της επιβολής φόρου επί των «χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», που και αυτός με τη σειρά του θα χρησιμοποιηθεί ως πριμοδότηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ο Π. Ράσμουσεν ανέφερε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά και να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός. «Είναι πλέον ώρα η κ. Μέρκελ να πει ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να δράσει από κοινού με τους άλλους στην Ευρώπη», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας εξ ονόματος του ντόπιου κεφαλαίου που ζητά καλύτερους όρους δανεισμού ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή παρέμβαση της ΕΕ με ισχυρό Ταμείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ώστε να μπούμε σε μια ασφαλή πορεία και να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης» και ισχυρίστηκε ότι «οι συντηρητικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά τις αγορές».

ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παίρνει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας ταξικά χαρακτηριστικά

Με τον ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, συναντήθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Χτες Παρασκευή 4 Μάρτη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Αμάρ Μπαγντάς, ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, που βρίσκεται στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν, επίσης, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Ηλίας Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εκτιμήσεις των δύο κομμάτων για την κατάσταση στην περιοχή, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στις άλλες χώρες. Ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που υπάρχουν στην περιοχή.

Τα δύο κόμματα εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη στήριξή τους στους λαούς που αγωνίζονται και καταδίκασαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών της περιοχής, επεμβάσεις που προετοιμάζονται με διάφορα προσχήματα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καταγγέλθηκαν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ ενάντια στη στρατιωτική συνεργασία της χώρας με το Ισραήλ, που, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, προσβλέπει στην προετοιμασία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων για μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.

Τη συνάντηση απασχόλησε ακόμη η πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, οι συνέπειες που βιώνουν οι λαοί, καθώς και τα ζητήματα της ανάπτυξης του εργατικού ταξικού κινήματος, η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Οπως σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ζήτημα είναι σήμερα ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας να παίρνει ταξικά χαρακτηριστικά. Είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν τα αδιέξοδα και τα όρια του καπιταλισμού, καθώς και την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής.

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Νικηφορίδη

Σήμερα Σάββατο, στις 11 π.μ., στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, στα 60 χρόνια από την εκτέλεσή του, οργανώνει, σήμερα Σάββατο, η ΕΔΥΕΘ, στις 11 π.μ., στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ομιλία σε εργαζόμενες στην «DOMUS»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 8 π.μ., το εργοστάσιο της «DOMUS» (Θηβών 208, Α. Ι. Ρέντης) και θα μιλήσει σε εργαζόμενες γυναίκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι σφαγείς των λαϊκών δικαιωμάτων εμφανίζονται ως σωτήρες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συνέντευξη Παπανδρέου - Ράσμουσεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Είναι πρόκληση, οι σφαγείς των λαϊκών δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να εμφανίζεται ως σωτήρας.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι εκπροσωπούν κόμματα του κεφαλαίου, όπως και οι φίλοι τους οι συντηρητικοί, κόμματα που κάνουν ό,τι μπορούν για να τσακίσουν τα λαϊκά δικαιώματα όπου Γης. Γι' αυτό και μέσα σε άλλα απέκρυψαν την αιτία της κρίσης, που είναι κρίση του σάπιου και ξεπερασμένου ιστορικά καπιταλιστικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τις γελοιότητες περί χρηματοπιστωτικής κρίσης, λες και δεν είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές συμμέτοχοι στο τραπεζικό σύστημα.

Την πρόκληση οι λαοί πρέπει να την αντιμετωπίσουν με πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ