ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ
Καθολική η συμμετοχή, απεργιακές φρουρές παντού

Στιγμιότυπο από την απεργιακή φρουρά στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στην Αθήνα (Γ' Σεπτεμβρίου)
Στιγμιότυπο από την απεργιακή φρουρά στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στην Αθήνα (Γ' Σεπτεμβρίου)
Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ (ΟΤΕ - «Cosmote» - «Γερμανός» - «Ε-Value») και συντριπτική συμμετοχή τους στις απεργιακές φρουρές, από νωρίς το πρωί, ολοκληρώθηκαν χτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διημέρου ενάντια στις απολύσεις που έγιναν σε «Γερμανό» (70 εργαζόμενοι) και «E-Value» (20) και στις απολύσεις που προτίθεται να κάνει στην «Cosmote» η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

Κυριολεκτικά νέκρωσαν όλοι οι χώροι εργασίας καθώς στα κτίρια του Ομίλου στην Αθήνα (Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Αχαρνών, Μεταμόρφωση, Φραγκλοκλησιάς, Γ' Σεπτεμβρίου, κ.α.) όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα περιφρουρήθηκαν με αποφασιστικότητα από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στην Αθήνα (Γ' Σεπτεμβρίου), στο πλευρό των απεργών που περιφρουρούσαν το χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές του ταξικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας με προμετωπίδα το πανό του συνδικάτου που έγραφε: «Καμία υποταγή στην πλουτοκρατία - Μέτωπο αγώνα για την εξουσία».

Συγκροτημένη αποφασιστική απάντηση

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους - έξω από το υπουργείο Εργασίας - ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Αλέκος Περράκης τόνισε ότι «και τις δύο ημέρες της απεργίας η συμμετοχή των εργαζομένων αγγίζει το 100%. Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι συνολικά στον Ομιλο ΟΤΕ όχι μόνο δε συμφωνούν με τα μέτρα που επιβάλλουν κυβέρνηση και διοίκηση, αλλά δίνουν μαζικό - ισχυρό ενωτικό αγώνα στο σύνολο της αντεργατικής επίθεσης. Στέλνουν μήνυμα στους μηχανισμούς απεργοσπασίας που στήνουν κυβέρνηση - εργοδοσία για να αποδυναμώσουν έναν αγώνα που έχει ξεκινήσει από τα κάτω. Τώρα εμείς κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα. Δεν το περίμεναν και φοβήθηκαν από τη συγκροτημένη και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων».

Τέλος, κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΣΕΤΗΠ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ του ΠΑΜΕ. Να δημιουργήσουμε προοπτικές για έναν Δημόσιο Ενιαίο φορέα Τηλεπικοινωνιών - λαϊκή περιουσία που θα λειτουργεί με εργατικό έλεγχο».

Οι εργαζόμενοι, μετά το συμβολικό αποκλεισμό στο υπουργείο Εργασίας, συμμετείχαν σε κοινή συγκέντρωση με τους εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο στην «Cosmote» στο Μαρούσι όπου από νωρίς το πρωί είχαν στήσει απεργιακές φρουρές σε όλες τις εισόδους με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει κανένα τμήμα.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που ακολούθησε το απόγευμα, αποφασίστηκε από την ερχόμενη Τρίτη και κάθε μέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κεντρικά κτίρια του Ομίλου. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα αποκλείσουν τα κτίρια στην Αχαρνών και στην Κηφισίας, την Τετάρτη τα κτίρια του Μεγάρου ΟΤΕ και τα κεντρικά της «Cosmote», την Πέμπτη συγκέντρωση το πρωί στην πλ. Κολοκοτρώνη, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις για να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει τον αγώνα των εργαζομένων, η ΕΣΚ - ΟΤΕ πρότεινε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 10 Μάρτη, κάτι όμως που απέρριψε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ).

Θεσσαλονίκη - Ξάνθη - Ηράκλειο

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της «Cosmote» στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων που ανακοίνωσε ο όμιλος του ΟΤΕ και των σχεδιασμών για μείωση των αποδοχών τους και αύξηση του ωραρίου εργασίας.

Στην Ξάνθη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία εμποδίζοντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει η «Cosmote» για να λειτουργήσει τα τηλεφωνικά κέντρα. Η εργοδοσία της «Cosmote» έκανε εκτροπή όλων των κλήσεων προκειμένου οι πελάτες της να εξυπηρετούνται από την «E-VALUE». Ομως η απεργοσπαστική τακτική της εργοδοσίας πήρε απάντηση καθώς από τις 3.30 τα ξημερώματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΣΕΤΗΠ απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις της «E-VALUE» εμποδίζοντας τη λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην «Cosmote» και στο Ηράκλειο της Κρήτης στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποίησαν ενάντια στις απολύσεις και στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προτίθεται να κάνει στη συγκεκριμένη εταιρεία. Χτες το πρωί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στο Ηράκλειο το οποίο παρέμεινε κλειστό. Με πανό του ΠΑΜΕ οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις απολύσεις, απαιτώντας τηλεπικοινωνίες στην υπηρεσία του λαού.


Τα κατορθώματα των κεφαλαιούχων

Ούτε τα δικά τους όργανα και οι θεσμοί δεν μπορούν πια να κρύψουν το μεγάλο φαγοπότι που έχουν στήσει διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες και ολόκληροι επιχειρηματικοί όμιλοι, που, με πρόσχημα τα κονδύλια για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων, έχουν στήσει το δικό τους κανάλι, για να αυξάνουν τα κέρδη και τον πλούτο τους.

Δεν τους φτάνει η συνεχώς κλιμακούμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δεν τους αρκεί που μειώνουν τους μισθούς και τις άλλες απολαβές των εργαζομένων. Δεν τους είναι αρκετές οι φοροαπαλλαγές, τα οικονομικά κίνητρα, η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ή ότι ακόμα και τα μεροκάματα τα πληρώνει σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο, θέλουν για τα ταμεία τους μέχρι τελευταίας δεκάρας και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Και δεν είναι ότι απλά τα θέλουν και χρησιμοποιούν όλους τους νόμιμους τρόπους και αξιοποιώντας τις ευλογίες ΕΕ - κυβέρνησης, που άλλωστε γι' αυτούς θεσπίζουν τα κονδύλια τύπου ΕΣΠΑ. Ενεργοποιούν, οι άθλιοι, και ένα σωρό άλλους ...«παράλληλους δρόμους», προκειμένου να αυξάνουν τα κεφάλαιά τους.

Είναι, λοιπόν, ενδεικτικό ότι, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα χτεσινής εφημερίδας, η μελέτη της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων (η γνωστή ΜΟΔ), εντόπισε ότι: «Κολοσσοί του κατασκευαστικού κλάδου έφαγαν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια για κατάρτιση». Οι επιδοτήσεις για την απασχόληση τρώγονται από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αποκλείονται όλες οι μικρές. Σχολάρχες καταφέρνουν να εισπράττουν κονδύλια, εμφανίζοντας τις επιχειρήσεις - σχολεία που κατέχουν ως ...ΜΚΟ.

Κοντά σε όλα αυτά αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά τι ακριβώς σημαίνει «ιδιωτική επένδυση» στο παράδειγμα της χρηματοδότησης του αυτοκινητόδρομου «Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα». Εκεί, λοιπόν, το έργο, που ουσιαστικά θα ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι και θα το εκμεταλλεύονται, αφού τεθεί σε κυκλοφορία, το 20% θα γίνει με απευθείας χρηματοδότηση του Δημοσίου, το 32% από έσοδα που θα πληρώνουμε όλοι εμείς στα διάφορα διόδια της χώρας και το 41% από τραπεζικά δάνεια. Τι μένει για να βάλουν οι «επενδυτές»; Επίσημα 7%, αλλά αν πάρουμε υπόψη μας το πώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες «μαγειρεύουν» τις υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι από τα ταμεία τους δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ!


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη...

Οσο πιο βάρβαρα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα τόσο μεγαλύτερα και τερατώδη είναι τα ψέματα που λένε οι κυβερνώντες για να τα δικαιολογήσουν. Η γενική αυτή αρχή βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη χτεσινή δήλωση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, που με μεγάλη φυσικότητα διαβεβαίωσε ότι «ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας». Πρώτα απ' όλα η διαβεβαίωση αυτή αποτελεί βάναυση πρόκληση και ύβρι στους νυν ανέργους, που ελάχιστοι παίρνουν επίδομα ανεργίας. Τα προχτεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Από τους 834.292 εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους μόλις οι 258.285 παίρνουν το επίδομα ανεργίας. Και, βέβαια, οι άνεργοι δεν είναι μόνο όσοι είναι επίσημα καταγεγραμμένοι, αλλά τουλάχιστον άλλοι τόσοι, που δικαιολογημένα οργίζονται με την παραπάνω δήλωση της υπουργού. Από την άλλη η δήλωση αυτή δεν απαντά, σκόπιμα, στο ερώτημα που ετέθη στην υπουργό αν δηλαδή θα περικοπούν και μάλιστα άγρια τα επιδόματα ανεργίας των 454 ευρώ με βάση την πρόβλεψη του μνημονίου για ...«εξοικονόμηση»(!) 500 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της καθιέρωσης ...εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας! Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι με βάση τα παραπάνω, τα επιδόματα ανεργίας θα τα παίρνουν μόνο οι άποροι... Είναι αδίστακτοι και οδηγούν στη χρεοκοπία και την πτώχευση το λαό για χάρη της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Ομως την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός.

***

«Το θέμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τη στήλη, επανέρχομαι όμως σήμερα, επειδή προχθές συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου και καταψηφίσθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα, πρόταση νόμου του ΚΚΕ, η οποία, αν εφαρμοζόταν ποτέ, θα επέφερε την αναγωγή της ανεργίας σε επάγγελμα, προστατευόμενο μάλιστα από το κράτος, όλο αυτό δε μέσω της κρατικοποίησης της ανεργίας». Καμία εντύπωση, βέβαια, δεν προκαλεί το επίπεδο και το βάθος της κριτικής που ασκεί από τη στήλη της χτες στην «Καθημερινή» ο Στ. Κασιμάτης. Το αντιΚΚΕ μένος του είναι δεδομένο και καταγραμμένο εδώ και δεκαετίες... Και, βέβαια, αδιαφορεί επιδεικτικά για τη ζωή των ανέργων γιατί ο ίδιος δεν κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση τους. Πάντα τα αφεντικά θα χρειάζονται άθλιους δημοσιολόγους που θα φωνάζουν ότι είναι δίκαιο να κοπεί το επίδομα ανεργίας στους ανέργους, που επειδή τους στέλνουν στον Καιάδα της εξαθλίωσης τους αποκαλούν υβριστικά «τεμπέληδες» (ενώ αυτοί ταΐζονται από τ' αφεντικά, τους κηφήνες, για να τους κάνουν τη βρώμικη δουλειά), για να μπορούν να παίρνουν τα λεφτά οι τράπεζες και τα μονοπώλια...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ