ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κόβουν τα επιδόματα και προκαλούν τους ανέργους

Από πρόσφατη κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Περιστερίου
Από πρόσφατη κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Περιστερίου
Μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν ότι τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και τα άλλα κοινωνικά επιδόματα θα δίνονται μόνο ύστερα από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των δικαιούχων, με την οποία επιβεβαίωνε την απόφαση που έχουν πάρει από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ για την περικοπή των επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και εργατικές οικογένειες, η υπουργός Εργασίας κάνοντας το μαύρο άσπρο σχολίασε ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τα επιδόματα.

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χτες η Λ. Κατσέλη με τον αρμόδιο επίτροπο Λ. Αντορ δήλωσε προκλητικά πως «... βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας. Ενα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας».

Η υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων καθώς:

Η μείωση κατά 500 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για τα επιδόματα το 2012 αποτελεί ρητό όρο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Για το σκοπό αυτό ήδη η κυβέρνηση κάνει τη σχετική «μελέτη» στην οποία αναφέρεται η υπουργός. Μάλιστα, την προηγούμενη Παρασκευή στη συνάντησή της με τους περιφερειάρχες δήλωνε για το ίδιο θέμα: «Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των κοινωνικών επιδομάτων και η αξιολόγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος η εξυγίανση μέσω του ελέγχου των κονδυλίων που δαπανώνται για επιδόματα...». Αρα τα εισοδηματικά κριτήρια ήδη εφαρμόζονται στη μελέτη που κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τη μείωση των δαπανών γι' αυτό το σκοπό. Αρα, αν κάποιος εργαζόμενος έχει κάποιο εισόδημα πριν μείνει άνεργος μεγαλύτερο απ' αυτό που θα θέσει η κυβέρνηση με τη μελέτη, ή υπάρχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από αυτό που θα τεθεί ως όριο, ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο, τότε δεν θα λαμβάνει κανένα επίδομα ανεργίας, αλλά και άλλα επιδόματα που δίνουν δημόσιοι οργανισμοί.

Ακριβώς τα ίδια είπε προχτές και ο Ολι Ρεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η περικοπή των 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία», για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και την δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων».

Από όλα αυτά γίνεται φανερό ότι στο στόχαστρο των περικοπών μπαίνουν κυρίως επιδόματα όπως της ανεργίας, τα οικογενειακά, το έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό, αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι νέες περικοπές που σχεδιάζονται θα γίνουν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ειδικά, τα επιδόματα ανεργίας αφορούν πάνω από 670.000 εργαζόμενους ετησίως, ενώ άλλες 130.000 αφορούν τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας μαζί με τις οικογενειακές παροχές για τα παιδιά αφορούν περίπου 400.000 οικογένειες, η επιδότηση ενοικίου της Εργατικής Κατοικίας περίπου 140.000 οικογένειες. Συνολικά, εκτιμάται πως οι περικοπές στα επιδόματα των μεγάλων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας θα θίξουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση όμως προκαλεί όχι μόνο γι' αυτά που σχεδιάζει, αλλά και γι' αυτά που ήδη κάνει σε βάρος των ανέργων. Ισχυρίστηκε η υπουργός Εργασίας ότι κανένας άνεργος δεν θα χάσει το επίδομα ανεργίας, όταν πέρα από το γεγονός ότι αυτό το επίδομα είναι ψίχουλα (454 ευρώ), το λαμβάνουν μόνο τρεις στους δέκα! Μόλις προχτές ο ίδιος ο ΟΑΕΔ δημοσίευσε τα στοιχεία που δείχνουν ότι τακτικό επίδομα ανεργίας είτε εποχικό επίδομα λαμβάνουν μόλις 258.285 άτομα όταν την ίδια στιγμή (Γενάρης 2011) το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στους 834.292 άτομα.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Εδωσε συγχαρητήρια για τα αντιλαϊκά μέτρα

Τα συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει, εξέφρασε χτες ο επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Απασχόληση Λ. Αντορ, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Επίτροπος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι άξια συγχαρητηρίων η κυβέρνηση για το πρόγραμμα που εκτελεί και αφορά μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αύξηση των φόρων και ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «αύξηση της γήρανσης» οδηγεί σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και είπε ότι πρέπει να «καταστήσουμε ελκυστική την εργασία στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους», πράγμα που πρακτικά σημαίνει δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο Λ. Αντορ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μετακίνηση των εργαζομένων, ενώ αναφερόμενος στα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις ισχυρίστηκε ότι το ύψος τους και οι προϋποθέσεις χορήγησής της είναι θέμα που καθορίζει το κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι αυτό που προωθεί η ΕΕ με κάθε μέσο είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολήσιμους που θα δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Επίσης κατεδαφίζει και καταργεί την Κοινωνική Ασφάλιση αφού η πρόβλεψη ότι στην Κοινωνική Ασφάλιση θα δίνεται μόνο το 2,5% του ΑΕΠ κάθε χώρας σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Γ. Τούσσας πρόσθεσε ότι η ΕΕ με πρόσχημα την ισότητα των δύο φύλων επιτίθεται κατά των γυναικών, αφού όχι μόνο αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, αλλά θεωρεί και «τροχοπέδη» τις πρόσθετες υποχρεώσεις που αυτές έχουν. Απευθυνόμενος στον επίτροπο είπε ότι αυτή η πολιτική της ΕΕ δε θα περάσει έτσι, αφού οι λαοί αντιστέκονται και θα την ανατρέψουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύσκεψη για τον ΟΕΚ στις 11 Μάρτη

Πλατύ κάλεσμα σε Σωματεία, Ομοσπονδίες, όλους τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκειμένου να συμμετάσχουν σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 11 Μάρτη και ώρα 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1), απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σκοπός της σύσκεψης είναι - όπως τονίζεται - να κουβεντιάσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε για να μη βάλουν η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ την «ταφόπλακα» στον Οργανισμό, για να διεκδικήσουμε:

  • Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες.
  • Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους.
  • Να εξασφαλίσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων και η ανακύκλωσή τους με κομματικά κριτήρια.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση δράση για την προστασία των ανέργων

Για την ανεργία και τις δηλώσεις της Λ. Κατσέλη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Καθώς η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση και η ΕΕ όχι μόνο αφήνουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους απροστάτευτους, αλλά σχεδιάζουν ακόμα και την περικοπή του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, που παίρνει μόνο ένα μέρος των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να το επιτρέψουν, δεν πρέπει να ανεχθούν να μένουν απροστάτευτοι οι άνεργοι, για να ρέουν δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά ταμεία προς τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να αναπτυχθεί πολύμορφη δράση όλων των εργατικών και λαϊκών οργανώσεων, για να προστατευθούν οι οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ