ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Εκδήλωση για τη γυναίκα πρόσφυγα

Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και συμμετείχε η Σομαλική Κοινότητα Ελλάδας

Μετανάστριες από τη Σομαλία μιλούν για τα προβλήματά τους και την ανάγκη για κοινό αγώνα
Μετανάστριες από τη Σομαλία μιλούν για τα προβλήματά τους και την ανάγκη για κοινό αγώνα
«

Ο δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας περνά μέσα από τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την ανατροπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μέσα από τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Τα παραπάνω τόνισε η Χρυσούλα Λαμπούδη από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με θέμα την γυναίκα πρόσφυγα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη) και συμμετείχε η Σομαλική Κοινότητα Ελλάδας.

«Παλεύουμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και τις αιτίες που οδηγούν τις γυναίκες στην προσφυγιά», γράφει το πανό που κοσμεί την αίθουσα. Οι Σομαλές γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μικρομάνες που δυσκολεύονται ακόμη και να τα «βγάλουν πέρα», έχουν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο. Η εκδήλωση αυτή έγινε και μπροστά στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ και ΜΑΣ, στις 10 Μάρτη, τιμώντας αγωνιστικά τη μέρα της γυναίκας και κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν όταν το λόγο πήραν οι ίδιες οι Σομαλές μετανάστριες, οι οποίες μετέφεραν την κατάσταση των γυναικών στη Σομαλία. Περιέγραψαν τη φτώχεια και τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι εδώ συνεχίζουν να βιώνουν αντίστοιχα τραγικές καταστάσεις. Εφυγαν κυνηγημένες από τη χώρα τους και καθημερινά εδώ βιώνουν τον τρόμο και την αγωνία για το αύριο, για τη δική τους επιβίωση, αλλά και των παιδιών τους. Αυτά λένε, και περιγράφουν την ανασφάλειά τους. Ταυτόχρονα, τεράστιες είναι οι ανάγκες τους για στέγη, τροφή, γιατρούς για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Μάλιστα, με το τέλος της εκδήλωσης οι γυναίκες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Διπλή εκμετάλλευση


Η Χρ. Λαμπούδη αναφερόμενη στη διπλή εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες, επισήμανε ότι η καπιταλιστική κρίση οξύνει και βαθαίνει την ανισοτιμία των γυναικών. «Οι γυναίκες συνεχίζουν να υπολείπονται σε εργασία, σε αμοιβές, συνεχίζουν να ζουν ως ευάλωτος πληθυσμός. Στο όνομα δήθεν της ισότητας οι γυναίκες υποχρεώνονται σε δραματική παράταση του εργασιακού τους βίου. Κοινωνικές υποδομές, όπως η προστασία της μητρότητας υφίστανται κατ' επίφαση, ίσα ίσα για να μην προκαλούν με την ανυπαρξία τους. Οι βίαιες περικοπές συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατ' επέκταση των προσφύγων σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, εργασία, αμοιβές πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες».

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, τα διάφορα προγράμματα δήθεν για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, είναι το λιγότερο στάχτη στα μάτια. Η βία, επισήμανε, δεν καταπολεμιέται με προγράμματα, αλλά, όταν «Ελληνες και μετανάστες μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». Τόνισε, δε, πως «για την πραγματική αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας, λένε ότι θέλουν να καταπολεμήσουν την βία, όμως με βία διώχνουν τις γυναίκες από τις χώρες τους. Ετσι όπως κάνουν σε εσάς τις Σομαλές, που αντί να ζείτε ειρηνικά στην πατρίδα σας με τις οικογένειές σας αναγκάζεστε να γίνεται πρόσφυγες. Αυτό είναι βία».

Και κατέληξε: «Η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως ένα κομμάτι της εργατικής τάξης και προσπαθούν να δυναμώσουν την ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Γιατί μέσα από την κοινή πάλη και την ενότητα θα ενισχυθεί ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των εκμεταλλευτών, κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ