ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Με λαϊκό γλέντι την Αποκριά συνέχισαν τον αγώνα τους

Από το λαϊκό γλέντι έξω από το δημαρχείο
Από το λαϊκό γλέντι έξω από το δημαρχείο
Στις 9 το βράδυ, την Κυριακή της Αποκριάς, μπροστά από το Δημαρχείο Ιωαννίνων, τα ξύλα για την παραδοσιακή «τζαμάλα» είχαν ανάψει, το καζάνι με την παραδοσιακή φασολάδα άρχισε να σιγοκαίει. Τη μουσική με δημοτικά και αποκριάτικα τραγούδια συμπλήρωναν το άφθονο κέφι, χορός και τραγούδι. Λαγάνα, λίγο κρασί και το λαϊκό γλέντι του ΠΑΜΕ ήταν έτοιμο.

Ετσι γιόρτασαν την Κυριακή της Αποκριάς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Ιωαννιτών μαζί με άλλους εργαζόμενους, νεολαία, γυναίκες και μικρά παιδιά, όλους όσοι πλήττονται από τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας. Μπροστά από το δημαρχείο όπου για πάνω από μια βδομάδα δίνεται ένας δίκαιος ταξικός αγώνας με εναλλασσόμενες μορφές πάλης για να μην πεταχθούν στο δρόμο 130 οικογένειες.

Εργαζόμενοι στους οποίους αποτυπώνεται το μένος και η σκληρότητα της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής εις βάρος της μόνιμης εργασίας, συνολικά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Σε αυτήν την πολιτική των απολύσεων, της απλήρωτης εργασίας, της διαρκούς και μόνιμης νηστείας - λιτότητας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, που στηρίζεται, υλοποιείται και στην τοπική διοίκηση μέσα από τον «Καλλικράτη» από τις δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των δυνάμεων του ευρωμονοδρόμου, δόθηκε για ακόμη μια φορά το μήνυμα «όχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες»

«Αναστάτωση και αναταραχή»...

Στο μεταξύ, με νέα ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας την ανησυχία της για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων με την έμπρακτη και ενεργητική στήριξη του ΠΑΜΕ στρέφεται ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων. Κάνει λόγο για «αναστάτωση και αναταραχή», πως προκύπτει «ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας» διαμηνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά της να «υπηρετήσει τη νομιμότητα», την πολιτική, δηλαδή, που πετά στο δρόμο 130 οικογένειες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έδειξαν για ακόμη μια φορά απάνθρωπο πρόσωπο και έλλειψη ηθικής απέναντι στους άνεργους, απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους του δήμου. Οτι είναι πρωτοπόροι στην εφαρμογή της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Μιας πολιτικής βάρβαρης για τους εργαζόμενους και το λαό. Την προσπάθεια να συκοφαντούν τους εργαζόμενους, να κάνουν επίκληση του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή να καλλιεργούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων, να κάνουν επίκληση των κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών και όλα αυτά για να βρουν συμμάχους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αυτήν τη γραμμή της υπονόμευσης του αγώνα από τα μέσα, του συμβιβασμού και της υποταγής στην κυρίαρχη πολιτική, που οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Εργατικό Κέντρο - Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και σε πρωτοβάθμια σωματεία που συντονίζονται από κοινού μαζί με το ΝΑΡ - ΣΥΝ επιδιώκουν να περάσουν, απέρριψαν στη χθεσινή τους γενική συνέλευση οι ίδιοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Για το 16ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της ΠΣΟ

Η αφίσα του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου
Η αφίσα του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου
Το Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) διεξάγεται κάθε 5 χρόνια σε μια διαφορετική ήπειρο. Φέτος, το 16οΣυνέδριο έχει αποφασιστεί να γίνει στην Αθήνα στις 6-10 Απρίλη. Η επιλογή της Αθήνας είναι πολύ σημαντική, γιατί φανερώνει την εκτίμηση του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προς το ΠΑΜΕ και την εργατική τάξη της χώρας μας. Τη διεξαγωγή του Συνεδρίου αυτού διεκδικούσαν και άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Τελικά, όμως, προτιμήθηκε η Ελλάδα λόγω των δυνατοτήτων του ταξικού συνδικαλιστικού μας κινήματος και λόγω των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων που ξεδιπλώθηκαν από το τέλος του 2009 μέχρι και σήμερα.

Το Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο διοργανώνεται από την ΠΣΟ. Η ΠΣΟ ιδρύθηκε στις 3 Οκτώβρη 1945 στο Παρίσι και μέχρι το 1990 κυριαρχούσε στο διεθνές αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η έδρα της διαδοχικά ήταν αρχικά στο Παρίσι, αργότερα στη Βιέννη και από το 1957 μέχρι το 2005 στην Πράγα, από όπου μεταφέρθηκε στην Αθήνα που βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Μετά τις ανατροπές του 1990-1991, η ΠΣΟ πέρασε σημαντικές δυσκολίες. Στο εσωτερικό της έγινε σκληρή διαπάλη ανάμεσα στη γραμμή των οπορτουνιστών, που ζητούσαν τη διάλυσή της, και σε συνεπείς δυνάμεις που στήριξαν τη συνέχεια και την ανασυγκρότησή της. Οι επικεφαλής των οπορτουνιστών (CGT Γαλλίας, CGIL Ιταλίας, COCO Ισπανίας) έχασαν τη μάχη αυτή και συμμάχησαν με τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία και τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα και μπήκαν μαζί με τα επίσημα αμερικανικά «συνδικάτα» και τα επίσημα συνδικάτα του Ισραήλ στην ITUC («Ελεύθερα Συνδικάτα»).

Η ΠΣΟ από το 2005 άρχισε μια συντεταγμένη πορεία ανασυγκρότησης. Σήμερα έχει 80 εκατομμύρια μέλη σε 120 χώρες του κόσμου. Ενισχύει την ταξική αντίληψη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και ακολουθεί μια αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή. Είναι οργάνωση διεθνιστική που καλλιεργεί τη διεθνή αλληλεγγύη και τον προλεταριακό διεθνισμό ανάμεσα στους εργάτες του κόσμου. Στην επίσημη έναρξη του 16ουΠαγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου, που θα γίνει την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 6μμ στο Γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, το ΠΑΜΕ οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση και μας προσκαλεί όλους να δώσουμε το διεθνιστικό μας «παρών». Μαζί με 800 ξένους συνδικαλιστές ηγέτες από 100 χώρες του κόσμου να υποδεχτούμε το μοναδικό αυτό συνδικαλιστικό γεγονός.


Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

ΟΤΕ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στις απολύσεις

Σε συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία της «Cosmote» στο Μαρούσι, στην Αχαρνών και τη Μεταμόρφωση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, συνεχίζοντας έτσι τις αντιδράσεις τους στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις. Σήμερα αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις, ενώ αύριο το μεσημέρι θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της που προβλέπουν περικοπή αποδοχών και αύξηση του ωραρίου σχεδόν στο σύνολο του Ομίλου, πάνω από 120 απολύσεις στην «Cosmote», ενώ έχουν γίνει ήδη απολύσεις στις εταιρείες «Γερμανός» και «E-value».

Στόχος των μέτρων αυτών είναι η ενίσχυση της θέσης του Ομίλου, δηλαδή η ενίσχυση έναντι των ανταγωνιστών του σε βάρος των εργαζομένων. Και βέβαια μέτρα όπως η μείωση προσωπικού και αποδοχών προωθούνται για τους ίδιους λόγους και στις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου («Ιντρακόμ» και «Wind»), αποδεικνύοντας ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί δεν έχουν σταματημό. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να τους βάλουν εμπόδια μέσα από την οργάνωση του αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση.

Την Κυριακή η σύσκεψη των χρονίως πασχόντων

Tην ερχόμενη Κυριακή στις 11.30 π.μ - αντί για αύριο Τετάρτη - θα γίνει η σύσκεψη των χρονίως πασχόντων και συγγενών τους που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η σύσκεψη θα γίνει στη Χαλκοκονδύλη 37, στο 2ο όροφο.

Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειες τους απ' τις μαζικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, θεραπείες, φάρμακα και παροχές, σε συνδυασμό με τους νέους νόμους και μέτρα που εμπορευματοποιούν παραπέρα την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα συζητηθούν ακόμα η οργάνωση του αγώνα, «η αντίσταση στη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες και τρόικα ενάντια στα δικαιώματα μας, στην ίδια τη ζωή μας».

Τέλος, η συγκρότηση Γραμματείας που θα λειτουργεί στα πλαίσια της ΣΕΑΑΝ, για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ