ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Διαπιστώνουν «αποκλίσεις» - ετοιμάζουν «μέτρα»

Πτώση 9% στα έσοδα για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης

Μετά και από τις τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους φόρους λαϊκής κατανάλωσης (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι) παρά και τα απανωτά χαράτσια απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά στο λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει από τώρα την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση.

Και δεν πρόκειται μόνο για το πακέτο με τα επιπλέον 25 δισ. ευρώ (νέες αυξήσεις φόρων και παραπέρα καρατόμηση δαπανών) που ήδη έχουν έτοιμα για την περίοδο 2011 - 2015 αλλά, από πάνω, και για τα «διορθωτικά μέτρα», αυτά που θα βάλουν σε εφαρμογή, προκειμένου να καλύψουν τις υπάρχουσες «αστοχίες» της εγκληματικής πολιτικής τους.

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, τα κρατικά έσοδα για το 2μηνο Γενάρη με Φλεβάρη του 2011 εμφανίζουν μείωση πάνω από 9% με τον κρατικό προϋπολογισμό (σε 12μηνη βάση) να βάζει στόχο για αύξηση 8,5%. Ετσι, «με το καλημέρα» η «απόκλιση» από τους αντιλαϊκούς στόχους για το α' δίμηνο υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, και οφείλεται στην κάθετη πτώση της μάζας του ΦΠΑ μετά και τη συνεχή συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα έσοδα για το φετινό α' δίμηνο διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ από 8,7 δισ. πέρυσι. Κάθε απόκλιση από τους στόχους τους σηματοδοτεί τα συνοδευτικά διορθωτικά μέτρα. Να σημειωθεί ακόμη πως από την 1η Γενάρη του 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή και οι νέες προκλητικές φορο-ελαφρύνσεις για τα κέρδη και τα μερίσματα της πλουτοκρατίας, πολιτική που επίσης σκοπεύουν να φορτώσουν στο λαό. Με την τελευταία «επικαιροποίηση» του μνημονίου τους βάζουν για το 2011 «διορθωτικά μέτρα» που φτάνουν στο 0,75% του παραγόμενου ΑΕΠ, δηλαδή για ακόμη 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία σκοπεύουν να «εξειδικεύσουν» στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Το αντιλαϊκό ξεσάλωμα θα εκδηλωθεί και με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και για τα φετινά εισοδήματα (2011) που θα δηλωθούν την επόμενη χρονιά. Στην καρμανιόλα μπαίνουν και ισχύουσες σήμερα «φορο-ελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011
Συμπληρωματική αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων

Διευκρινιστικές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών

Η ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου με πρόσχημα τη σύνδεσή του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό, τα «τεκμήρια διαβίωσης», νέας κοπής, για την παραπέρα αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων ,είναι ανάμεσα στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα εισοδήματα για το 2010 και θα τους «αποδώσουν» με την υποβολή και στη συνέχεια με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται φέτος.

Σχετικό διευκρινιστικό οδηγό κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Για την αναγνώριση των δαπανών που μειώνουν το φόρο απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών που τις αποδεικνύουν.

Ειδικότερα :

Νοίκια : Αναγνωρίζουν μόνον το 20% της δαπάνης και για ποσό που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ. Απαιτείται η προσκόμιση των αποδείξεων ή η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, όπου θα αναγράφονται τα ποσά και ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Τα ίδια ισχύουν και για τα μισθώματα παιδιών που αφορούν στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών παιδιών που βαρύνουν το φορολογούμενο και που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Δίδακτρα: Αναγνωρίζουν το 20% και μέχρι 1.200 ευρώ. Απαιτείται η απόδειξη παροχής υπηρεσιών (δίδακτρα για ιδιαίτερα κατ' οίκον μαθήματα και για φροντιστήρια).

Ιατρική - νοσοκομειακή περίθαλψη: Το συνολικό ετήσιο ποσό αφαιρείται από το εισόδημα. Ιατρικές αμοιβές θεωρούνται αυτές που αφορούν γιατρούς - φυσικά πρόσωπα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Επίσης για φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο, κατηγορία για την οποία απαιτείται και γνωμάτευση γιατρού. Για νοσοκομειακή περίθαλψη απαιτούνται η διπλότυπη απόδειξη της κλινικής και βεβαίωση για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό της δαπάνης αναλυτικά. Για την απασχόληση νοσοκόμου και βεβαίωση γιατρού για το είδος της νόσου και τη διάρκειά της.

Στεγαστικά δάνεια: Αφορούν μόνο στην εξυπηρέτηση τόκων για αγορά α' κατοικίας. Για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 οι τόκοι αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα, ενώ για τα μετά την 1/1/2003 οι τόκοι αναγνωρίζονται σε ποσοστό 20% και μειώνουν το συνολικό φόρο. Απαιτείται η σχετική βεβαίωση από την τράπεζα.

Φυσικό αέριο - φωτοβολταϊκά: Ποσοστό 10% της δαπάνης αφαιρείται από το φόρο και όχι πάνω από 6.000 ευρώ.

Οι αποδείξεις λιανικής: Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δε χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων. Για εισοδήματα από 6.000 μέχρι 12.000 ευρώ το 10% του εισοδήματος. Για το επόμενο κλιμάκιο (πάνω από 12.000 ευρώ) οι ελάχιστες δαπάνες (προκειμένου να αναγνωρίσουν το αφορολόγητο) φτάνουν στο 30% για το κομμάτι του εισοδήματος που ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Το ανώτερο ποσό αποδείξεων που αναγνωρίζεται είναι στα 15.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 30.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα.

Για παράδειγμα, ετήσιο προσωπικό εισόδημα στα 15.000 ευρώ θα πιάσει το λεγόμενο αφορολόγητο με αποδείξεις αξίας: 12.000χ10%=1.200 ευρώ+3.000χ30%=900 ευρώ, συνολικά δηλαδή (1.200+900) 2.100 ευρώ. Εφόσον η αξία των αποδείξεων είναι μικρότερη από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, τότε επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% πάνω στη «διαφορά» των αποδείξεων που τους «λείπει». Αντίστοιχα προβλέπουν επιστροφή φόρου (10%) για τα ποσά πάνω από τα ζητούμενα, με το πλαφόν αποδείξεων που υποβάλλονται να μπαίνει στα 15.000 ευρώ (30.000 για τους συζύγους). Αφορούν στις δαπάνες που γίνονται στην Ελλάδα «για την αγορά και λήψη υπηρεσιών» και εφόσον προσκομιστούν οι αποδείξεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πολιτική εμπαιγμού των ελαιοπαραγωγών

Να ρίξει στάχτη στα μάτια των ελαιοπαραγωγών επιχειρεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκος, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για τη στήριξη της τιμής του ελαιολάδου και την αποκατάσταση της ισορροπίας της αγοράς.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τέθηκε θέμα ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ και πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό. Ομως, ακόμα κι αν τελικά ενεργοποιηθεί η ιδιωτική αποθεματοποίηση, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους ελαιοπαραγωγούς και την άνοδο της τιμής παραγωγού στο λάδι. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2009 σε επίπεδο ΕΕ και δεν είχε προσφέρει τίποτα στη βελτίωση των τιμών παραγωγού. Ιδιωτική αποθεματοποίηση σημαίνει ότι θα αποθηκευτεί το λάδι σε δεξαμενές για μερικούς μήνες και μετά θα ξαναβγεί στην αγορά. Οι φορείς που θα αναλάβουν να κάνουν ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πληρωθούν για τη φύλαξη. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση ενεργοποιείται όταν η τιμή πέσει στο 1,77 ευρώ/κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και για τιμή 1,71 ευρώ/κιλό για το παρθένο. Δηλαδή, όταν η τιμή πέφτει σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα.

Επίσης, ο Γ. Κουτσούκος ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δανειοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων από τις τράπεζες, προκειμένου να συγκεντρώσουν ποσότητες λαδιού. Ανεξάρτητα από το αν θα γίνει τελικά κάτι τέτοιο ή όχι, είναι επίσης εμφανές ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν να ωφεληθούν. Υπάρχουν, άλλωστε, και τα παραδείγματα των άτοκων δανείων στους συνεταιρισμούς για τη συγκέντρωση δημητριακών από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά οι παραγωγοί δεν ωφελήθηκαν και οι Ενώσεις δεν μπορούν τώρα να γυρίσουν τα λεφτά που δανείστηκαν πίσω.

Οσο κυριαρχούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, οι κανονισμοί της ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ, αυτή και ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και της αγροτιάς συνολικότερα. Θα κυριαρχεί μονίμως η ανελέητη κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών και σε βάρος των καταναλωτών. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ μαζί με όλη την αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα. Και ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ