ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι φοιτητές δικαιούνται ... περίπου 2 βιβλία ανά μάθημα!

Μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και προοπτική κατάργησής τους, με πρόσχημα την προώθηση του ψηφιακού βιβλίου

Αμεση και αποφασιστική είναι η απαίτηση των φοιτητών, όλα τα απαραίτητα συγγράμματα για τις σπουδές τους να δίνονται δωρεάν
Αμεση και αποφασιστική είναι η απαίτηση των φοιτητών, όλα τα απαραίτητα συγγράμματα για τις σπουδές τους να δίνονται δωρεάν
Το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σημειώνει ότι στην κάθε επιλογή συγγράμματος πρέπει να περιλαμβάνεται «ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο» και ένα βιβλίο βοήθημα. Στην εγκύκλιο «ως βοήθημα νοείται το βιβλίο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάγνωση του αντίστοιχου προτεινόμενου συγγράμματος». Πάνω σε αυτό το «παιχνίδι» βιβλίου - βοηθήματος, το υπουργείο Παιδείας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη διανομή συγγραμμάτων, διευκρίνισε ότι ...τελικά ο φοιτητής δικαιούται ...περίπου δύο βιβλία ανά μάθημα.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου υποστήριξε ότι σε πολύ λίγα μαθήματα (3,9%) δίνονται πάνω από δύο βιβλία, ενώ ισχυρίστηκε ότι «ένα βιβλίο και ένα βοήθημα, σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ένα δίτομο βιβλίο που πρέπει να δώσει είναι ΟΚ» και ότι έχει εξηγηθεί στις Γραμματείες των σχολών πως «εάν η επιλογή είναι μέχρι δύο βιβλία δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα». Επίσης, πρόσθεσε πως εάν για ένα μάθημα απαιτούνται 3 ή περισσότερα βιβλία, αυτό θα αποφασίζεται με αιτιολογημένη απόφαση απ' τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, θα εξετάζεται αν υπάρχει άλλη επιλογή κ.τ.λ.

Ηδη όμως, στις σχολές περνάει η κατεύθυνση για ένα βιβλίο και «ζυμώνεται» στους φοιτητές ότι τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Σε μάθημα της Νομικής ... ειπώθηκε ότι το δεύτερο βιβλίο πρέπει να αγοραστεί - λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου - ενώ σε μάθημα του ΕΜΠ, όπου δίνονται 5 βιβλία, οι φοιτητές θα κληθούν να αγοράσουν 3 βιβλία, ακόμα και αν ένα απ' τα τέσσερα βαφτιστεί «βοήθημα».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την περασμένη βδομάδα, διοργάνωσε κινητοποιήσεις για το θέμα, απαιτώντας να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος. Ακόμα και οι διευκρινίσεις για τα ...περίπου δύο βιβλία το λιγότερο ανά σύγγραμμα δεν είναι αρκετές. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν ανάγκη, σε κάθε μάθημα, το απαραίτητο επιστημονικό υλικό χωρίς παζάρια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει τα δωρεάν συγγράμματα για τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Ο νόμος - πλαίσιο σε λίγες μέρες θα πάει για ψήφιση στη Βουλή και σε αυτόν, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, «θα υπάρχει δραστική απόφαση και επιλογή για τα συγγράμματα». Μάλιστα, σημείωσε πως «το υπουργείο θα προχωρήσει και σε μια προκήρυξη για 2.000 ηλεκτρονικά συγγράμματα, ώστε να έχουμε άμεσα μια πρώτη προσέγγιση, με τελικό, βέβαια στόχο - και σύντομα - τα συγγράμματα και οι σημειώσεις να δίνονται ηλεκτρονικά».

Κατάργηση της δωρεάν διανομής και μέσω του «ψηφιακού βιβλίου»

Στόχος είναι η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων με πρόσχημα την προώθηση του ψηφιακού βιβλίου. Ο Ι. Πανάρετος υποστήριξε πως - σε παγκόσμιο επίπεδο - η κατεύθυνση είναι το ψηφιακό βιβλίο και εξέφρασε την ελπίδα η χώρα μας να αξιοποιήσει πρώτη αυτές τις δυνατότητες. Το υπουργείο Παιδείας, για την προώθηση του ψηφιακού βιβλίου παρουσίασε ολόκληρη δημοσκόπηση απ' την οποία, μεταξύ άλλων προκύπτουν τα εξής: Το 81,51% των φοιτητών δείχνει προτίμηση στο έντυπο βιβλίο έναντι του ηλεκτρονικού, το 69,48% των φοιτητών έχει δει, γνωρίζει τι είναι αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό αναγνώστη, ενώ μόνο το 0,71% χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικό αναγνώστη. Η «ζύμωση» περί ψηφιακής εποχής οδηγεί επίσης το 62,46% των φοιτητών να «συμφωνεί (γενικά και απόλυτα) με την άποψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα βιβλία των σπουδών θα είναι ηλεκτρονικά».

Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη διανομή συγγραμμάτων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ, που εφαρμόστηκε το τελευταίο 6μηνο. Προέκυψε, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι έγινε νωρίτερα η διανομή συγγραμμάτων, σε σχέση με άλλες χρονιές, 242.444 φοιτητές που έκαναν δήλωση και παρέλαβαν συγγράμματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 73% των μαθημάτων (30.987) δίνονται συγγράμματα, ενώ στο 27% των μαθημάτων (11.608) οι φοιτητές εξετάζονται με βάση σημειώσεις και χωρίς συγγράμματα. Να σημειωθεί ότι στα 30.987 μαθήματα που δίνονται συγγράμματα οι φοιτητές έχουν μόνο μια επιλογή συγγράμματος στα 8.215. Δύο επιλογές συγγραμμάτων έχουν σε 19.093 μαθήματα, τρεις επιλογές σε 2.926 μαθήματα, τέσσερις επιλογές σε 533 μαθήματα, πέντε επιλογές σε 131 μαθήματα και πάνω από 6 επιλογές σε 89 μαθήματα.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στη Θεσσαλονίκη
Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων που οδηγούν στο σχολείο της αγοράς αποτελούν οι προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Οδηγώντας τους μαθητές ειδικά από τις λαϊκές περιοχές να στοιβάζονται σε πληθωρικά τμήματα με συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργίας του σχολείου και εξάρτησή του από τους χορηγούς, στη μαζική παραγωγή ευέλικτων καταρτίσιμων.

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα Τετάρτη μια σειρά φορείς στην Καρδίτσα, όπου δεκάδες σχολικές μονάδες επηρεάζονται άμεσα από το μέτρο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 11.30 π.μ., στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί προπαγανδιστικά να υπερασπίζεται το μέτρο με «παιδαγωγικά» επιχειρήματα. «Είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια ώστε να έχουμε σχολεία που να έχουν τη δυνατότητα να έχουν παιδαγωγική επάρκεια. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θέλει σχολεία μεγάλα», είπε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας χτες το πρωί στο «Μέγκα», συμπληρώνοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας το υπουργείο θα γνωρίζει πόσα σχολεία συγχωνεύονται.

Διάφορες αντιδράσεις

Σε κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» αύριο Πέμπτη στη 1.30 μ.μ. με μαζική παράσταση στο γραφείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β' Αθήνας. Το ΔΣ του Συλλόγου έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για την ίδια μέρα από τις 12 μέχρι τις 3 μ.μ. και καλεί τους Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων των περιοχών Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, μαζικούς φορείς και σωματεία εργαζομένων να συμμετάσχουν.

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, διοργανώνουν η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παιονίας, την Κυριακή 13 Μάρτη στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Πολυκάστρου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Σγούρος, καθηγητής, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κιλκίς. Παρέμβαση θα κάνει ο Ακης Οργαντζής, δημοτικός σύμβουλος Παιονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την κάθετη αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι διοικήσεις των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Να μην περάσει ο νόμος - έκτρωμα

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος - πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάρτη, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει εγκύκλιο σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τη μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Το ΜΑΣ σήμερα διοργανώνει κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των Πανεπιστημίων, απαιτώντας «να μην περάσει ο νόμος - έκτρωμα», ενώ στις 17 Μάρτη καλεί σε συλλαλητήριο για το θέμα. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και οι μαθητές μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, με αιχμή το ζήτημα των συγχωνεύσεων και συνολικά ενάντια στο σχολείο της «αγοράς», που προωθείται.

Το ΜΑΣ, επίσης, καλεί αύριο Πέμπτη, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και την Παρασκευή 11 Μάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ