ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και απαξιώνονται

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο οι έκτακτοι αρχαιολόγοι με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργασίες συγκόλλησης κεραμικής στο κτίριο της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι από φοιτητές Αρχαιολογίας ή αλλιώς ...από μελλοντικούς έκτακτους αρχαιολόγους
Εργασίες συγκόλλησης κεραμικής στο κτίριο της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι από φοιτητές Αρχαιολογίας ή αλλιώς ...από μελλοντικούς έκτακτους αρχαιολόγους
Η 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων για αύριο διαφέρει από τη μακριά σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου ως προς το συμβολισμό της: Την ίδια μέρα ξεκινά τις εργασίες της η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του 2010 στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, δηλαδή τα νέα τεκμήρια που προστίθενται στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του λαού.

Αυτή η αρχαιολογική έρευνα «δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή των έκτακτων αρχαιολόγων», όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους προσθέτοντας: «Επίσης, η συνέχιση όλων αυτών των έργων που προβάλλονται είναι ανέφικτη χωρίς την εργασία των προσώπων που έχουν αναλάβει με κόπο, αφοσίωση και προσωπικές θυσίες την αποπεράτωσή τους». «Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, με την εργασία μας σε πλήθος σωστικών ανασκαφών σε όλη την Ελλάδα, επαναφέρουμε στο φως, ξεγεννώντας μέσα από τη γη, μνημεία της ιστορικής μας κληρονομιάς. Εργαζόμαστε υπό δυσμενείς έως αναξιοπρεπείς, όχι μόνο καιρικές, αλλά και εργασιακές συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και συχνά χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Αντιμετωπίζουμε συνεχώς έντονες προσωπικές και ενίοτε προσβλητικές πιέσεις για επίσπευση των εργασιών, εις βάρος κάποιες φορές της ορθής επιστημονικής μεθοδολογίας. Βλέπουμε με οδύνη να καταχώνονται τα ανακαλυφθέντα μνημεία, με αστραπιαίες αποφάσεις, στο βωμό της τεχνοκρατικής "ανάπτυξης" και του fasttrack. Μένουμε μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι, καθώς μετακυλίονται στην πλάτη μας από τους εργοδότες οι καθυστερήσεις των πληρωμών του Δημοσίου ή των εκταμιεύσεων των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Με τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι βιώνουμε πλέον τον εφιάλτη της ανεργίας, καθώς μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υπολειτουργούν και τεχνικά έργα διακόπτονται ημιτελή».

Προσθέτουν τους περιορισμούς του «ΠΔ - Παυλόπουλου», «που δεν μας επιτρέπουν να ξαναεργαστούμε μόλις συμπληρώσουμε 24 μήνες εργασίας. Ως συνέπεια, οι περισσότεροι πεπειραμένοι αρχαιολόγοι, με την τόσο σημαντική προσφορά στον πολιτισμό, αντιμετωπίζουμε τον αποκλεισμό διά παντός από την εργασία, μην έχοντας δυνατότητα να κάνουμε ούτε αίτηση στις ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων».

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 11 π.μ. έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και της Θεσσαλονίκης έξω από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής (όπου γίνεται και το συνέδριο) στις 9.30 π.μ., απαιτώντας πρωτίστως την κατάργηση του «24μήνου».

Η αρχαιολογική συνάντηση

Η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιείται για 24η χρονιά, θα διαρκέσει έως τις 12/3, θα συμμετάσχουν 152 σύνεδροι και θα γίνουν 80 ανακοινώσεις. Οι συναντήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού αποτελούν τη μοναδική, ουσιαστικά, ευκαιρία παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου. Παρουσιάζεται πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και Θράκης. Συμμετέχουν αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι ξένες αρχαιολογικές σχολές που δρουν στην Ελλάδα, ενώ τα πρακτικά εκδίδονται κάθε χρόνο.

Ομως, εκτός από το ότι όλος αυτός ο πλούτος απαξιώνεται από τη διαχρονική, αντιδραστική πολιτιστική πολιτική του αστικού κράτους απέναντι στους εργαζόμενους στον πολιτισμό και στα μνημεία, αυτή η γνώση παραμένει κτήμα αποκλειστικά της επιστημονικής κοινότητας και δεν γίνεται και κτήμα του λαού, πάλι βέβαια με ευθύνη του κράτους.

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

Τέσσερα έργα παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης: Κάθε Τετάρτη (9 μ.μ.) και Κυριακή (7 μ.μ.) το «Σε μια κόλλα χαρτί» του Στάθη Μαυρόπουλου. Ενα «θεατρικό ντοκιμαντέρ», με θέμα δύο δίκες που συγκλόνισαν τη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη: Του Γρηγόρη Στακτόπουλου (υπόθεση Πολκ, 1948) και του Αριστείδη Παγκρατίδη (ο «δράκος του Σέιχ Σου», 1963). Σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου και του συγγραφέα. Σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί Ρ. Αντονυ, μουσική επιμέλεια Κ. Βόμβολου. Παίζουν: Κ. Δανιηλίδης, Μ. Κυριάκογλου, Σ. Μαυρόπουλος, Μ. Μεβουλιώτης, Δ. Ναζίρης, Μ. Σπηλιοπούλου, Μ. Τσαλκιτζόγλου.

Κάθε Πέμπτη και Σάββατο (9 μ.μ) «Το κρυφό δωμάτιο» (2008) της Καρόλ Φρεσέτ. Εργο ποιητικό και σκληρό, πάνω στις ανομολόγητες επιθυμίες και τους κρυφούς μας φόβους, και ταυτόχρονα μια πολιτική παραβολή για την ευθύνη μας απέναντι στους άλλους. Μετάφραση Νικηφόρου Παπανδρέου, σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, φωτισμοί Κ. Εφραιμίδου - Μ. Λαζαρίδου. Παίζουν: Κ. Δανιηλίδης, Α. Ευσταθίου, Ν. Παπαγαβριήλ, Μ. Σπηλιοπούλου και Ε. Σταμούλη.

Κάθε Παρασκευή (9 μ.μ.) η Εφη Σταμούλη ερμηνεύει τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου, σκηνογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Μανωλεδάκη, φωτισμοί: Χ. Γιαλαβούζης. Τον Νέο υποδύεται ο Νίκος Ράμμος. Φωνή αφηγητή: Δημήτρης Ναζίρης. Ακούγονται αποσπάσματα από την ομότιτλη σονάτα του Μπετόβεν, σε εκτέλεση Γ. Ε. Λαζαρίδη.

Κάθε Κυριακή (11.30 π.μ.) παίζεται ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Σαιντ-Εξυπερύ. Σκηνοθεσία Δήμητρας Χουμέτη, σκηνικά - κοστούμια Νατάσας Σταματάρη, φωτισμοί Ρ. Αντονυ, μουσική επιμέλεια Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Παίζουν: Κ. Δανιηλίδης, Γ. Δημητριάδης, Α. Ευσταθίου, Μ. Μεβουλιώτης, Ν. Παπαγαβριήλ, Μ. Τσαλκιτζόγλου.

ΔΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Κοσμοπολιτισμός και αγορά...

Πλήρως εναρμονισμένο με την αγοραία πολιτική της κυβέρνησης στον κινηματογράφο είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σύμφωνα με τον αντιδραστικό νέο νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, «πέταξε» εκτός ΕΚΚ τους αιρετούς εκπροσώπους των συλλογικών φορέων του χώρου. Αυτό άλλωστε διατυπώνεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, στην οποία σημειώνεται ότι «η επιλογή των προσώπων αποτυπώνει τα κύρια χαρακτηριστικά της στρατηγικής του ΥΠΠΟΤ για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου».

Το γεγονός ότι το επταμελές διορισμένο ΔΣ (ένα κράμα αστικού «κοσμοπολιτισμού» και αγοράς) αποτελείται κατά βάση από παραγωγούς - ενώ συμμετέχει και ένας ...Δανός διευθυντής φωτογραφίας και μέλος μιας ευρωπαϊκής «δεξαμενής σκέψης» για την πολιτική για τον κινηματογράφο, που είναι σαφώς επικουρική του αντιδραστικού προσανατολισμού της ΕΕ - επιχειρείται να παρουσιαστεί από το ΥΠΠΟΤ ως ...«εξωστρέφεια», «υιοθέτηση και προώθηση νέων μοντέλων παραγωγής και διανομής» κλπ.!

Πρόεδρος παραμένει ο παραγωγός Γ. Παπαλιός, αντιπρόεδρος η Τατιάνα Καραπαναγιώτη (επίσης παραγωγός) και μέλη: Ιρις Ζαχμανίδου, σκηνοθέτρια, Ελίζ Ζαλαντώ, παραγωγός, Χριστίνα Κάλλας, σεναριογράφος - παραγωγός, Χένινγκ Κάμρε, διευθυντής φωτογραφίας, Αντώνιος Κοτζιάς, ειδικός ψηφιακών οπτικών εφέ.

Μουσική Τετάρτη

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση επί σκηνής ο Πάρις Περυσινάκης και ο Haig Yazdjian δίνουν ραντεβού σήμερα (10 μ.μ.) και για δύο ακόμη Τετάρτες (16 και 23/3) στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, τηλ.: 210.7237150) για να μοιραστούν ζωντανά μελωδίες και δεξιοτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς. Οι πανάρχαιες μουσικές παραδόσεις της Κρήτης και της Αρμενίας σμίγουν στο δοξάρι της λύρας και στις χορδές του ούτι, στον αυτοσχεδιασμό του αμανέ, του ριζίτικου, στις μάνες και στην κρητική μαντινάδα. Τραγούδια από τις δισκογραφικές συναντήσεις των δυο καλλιτεχνών, καθώς και από το πλούσιο προσωπικό τους ρεπερτόριο ολοκληρώνουν τον μουσικό διάλογο δυο εξαιρετικά ταλαντούχων εκπροσώπων της σπουδαίας μουσικής παράδοσης της Μεσογείου. Παίζουν: Πάρις Περυσινάκης (Λύρα - Κρουστά - Τραγούδι), Haig Yazdjian (Ούτι - Κρουστά - Τραγούδι)

  • «Των μαγεμένων προσευχές», όπως κάθε Τετάρτη, στη μουσική σκηνή «9/8», με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και τη μουσική του συντροφιά. Σήμερα, καλεσμένοι οι: Θ. Σιάρκου, Α. Τσαρούχης και Ν. Χολογκιτας.
  • Ο «Καθρέφτης» παρουσιάζει το νέο cd του Νικήτα Βοστάνη και του Μάρκου Σαριμανώλη, «Στου παραδείσου τον βυθό», με ερμηνευτές τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Τουμπάκη, σήμερα (9 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Είσοδος ελεύθερη.
  • Τα τραγούδια του νέου τους άλμπουμ «Στην κοιλιά του κήτους», αλλά και άλλα από προηγούμενες δουλειές τους, ερμηνεύουν οι «Mode Plagal» σήμερα (10 μ.μ.), στο «TAF» (Νορμανού 5, Μοναστηράκι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ