ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

Αποφάσεις γα την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη

Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό
Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό
Με όπλο και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί και οι σύμμαχοί της προχωρούν άμεσα στην εξειδίκευση των μέτρων που έχουν δρομολογήσει απέναντι στο λαό.

Η συνέχεια δίνεται από χτες με τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και στη σημερινή των 27 κρατών (ΕΚΟΦΙΝ), με την ατζέντα τους να επικεντρώνεται στη «ενίσχυση» της οικονομικής διακυβέρνησης και στην παραπέρα θωράκιση του νομικού οπλοστασίου, για μέτρα χωρίς τέλος ενάντια στο λαό. Στόχος τους είναι να έχουν «υιοθετήσει» το νέο πλαίσιο μέχρι φέτος τον Ιούνη, προκειμένου να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς για το «Σύμφωνο Σταθερότητας», το πλαίσιο «δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη», για την «επιβολή μέτρων με σκοπό τη διόρθωση των ανισορροπιών στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, μπήκαν και οι εμφανιζόμενες αστοχίες του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για το α` δίμηνο 2011. Ηδη, δρομολογούν και τα πρόσθετα μέτρα για το 2011, που φτάνουν στο 0,8% του ΑΕΠ, για ποσά δηλαδή ύψους ακόμη 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία και αποτελούν προπομπό όσων ετοιμάζουν για τα 22 με 23 δισ. ευρώ και τα οποία θα ξεδιπλώσουν από το 2012 μέχρι και το 2015.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως η απόφαση του Συνόδου Κορυφής θα «συμβάλει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης» και ακόμη ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στο «πρόγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής». Για «καλή απόφαση» έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ, απευθυνόμενος στις λεγόμενες «αγορές», δήλωσε πως η βούληση της ΕΕ, ειδικότερα της Ευρωζώνης, είναι «ενιαία» για μια συνολική λύση - πακέτο.

Ορος και προϋπόθεση είναι η καρατόμηση εργατικών δικαιωμάτων με τον επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ζ. Κ. Τρισέ να δηλώνει χαρακτηριστικά πως η «κεντρική τράπεζα μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στα θησαυροφυλάκιά της ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Στη Βουλή οι αλλαγές βιτρίνας

Κατατέθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές βιτρίνας που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συγκάλυψη και την παραγραφή των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στα σκάνδαλα «Ζήμενς» και Βατοπεδίου και ταυτόχρονα να ξεγελάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για την αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε υπαρκτά σκάνδαλα.

Το επιφανειακό λίφτινγκ, που προωθεί η κυβέρνηση στον υφιστάμενο νόμο, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Προτείνεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα προβαίνει σε νομικό έλεγχο των στοιχείων και θα γνωμοδοτεί, αν συντρέχει περίπτωση διεύρυνσης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει και πάλι η Βουλή.

-- Προτείνεται η παραγραφή για τα αδικήματα υπουργών να είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους (άρθρα 111 και 112 του Ποινικού Κώδικα). Ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παρ. 2 του συντάγματος που προβλέπει διαφορετικό χρόνο παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα.

-- Επιβάλλεται ο περιοριστικός όρος της εξόδου από τη χώρα για τα πολιτικά πρόσωπα. Με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος υπουργών.

-- Η Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση θα μπορεί να διατάξει την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που απεκόμισε το πολιτικό πρόσωπο.

-- Τέλος, θα μπορεί να γίνει δέσμευση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στοχοπροσήλωση στη διαχείριση

Την έγνοια του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «δεν σπάνε το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας, όπως και δεν αναιρούν την κρίση χρέους που σοβεί στην Ευρώπη», καταθέτει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που επιπλέον διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της «στην ενίσχυση της ηγεμονίας των αγορών έναντι της εργασίας». Αποφαίνεται ακόμα ότι «οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες κινήθηκαν για άλλη μια φορά υπό την ηγεμονία και το φόβο των αγορών και ειδικότατα των τραπεζών», σαν να μην εκπροσωπούν αυτά ακριβώς τα συμφέροντα αλλά να αποφασίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρότι η κυβέρνηση είχε ήδη εγκρίνει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του της συνέστησε στις 25 Μάρτη «να μην απολέσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί» και «να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά».

«Στα κεραμίδια» και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς συμμερίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. καθώς σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη «μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεών μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από όσα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές» και «δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσε συγχρόνως να θέσει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας «το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε, η δομή αυτής της κυβέρνησης, που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος». Απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, ο ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνει πανέτοιμος να πάρει μέρος στη διαχείριση και σε κάθε περίπτωση πιέζει για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων που συνομολογήθηκαν στην ΕΕ. Αλλωστε ο Γ. Καρατζαφέρης, ερωτώμενος για την πρωθυπουργική παραίνεση για σύνεση, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι μια σύσταση προς τους άλλους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει μια δημιουργική αντιπολίτευση, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, κάνει προτάσεις, συστάσεις, καταθέτει σκέψεις».

ΔΗΣΥ
Φουλ στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα

Στη γραμμή της «εθνικής συνεννόησης» προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του «Συμφώνου για το Ευρώ» κινήθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, επαναφέροντας την πρότασή της για ψήφιση του επικαιροποιημένου μνημονίου από 180 βουλευτές. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» εμφανίστηκε δικαιωμένη για τη θέση του κόμματός της που έλεγε ότι «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «κανείς δεν μπορεί να μας σώσει, μόνοι μας πρέπει να σώσουμε τον εαυτό μας». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει».

Σιγόντο από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Σιγόντο στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης έκανε η «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜ.ΑΡ.), ο πρόεδρος της οποίας Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «ανάσα» την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και συμβούλεψε την κυβέρνηση να το αξιοποιήσει για να «εκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και να αντιληφθεί ότι η χώρα μπορεί να μην χρεοκοπήσει, αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και οι πολίτες της». Ολα αυτά, την ώρα που η χρεοκοπία του λαού είναι ήδη συντελεσμένη και αναμένεται να βαθύνει μετά και τις νέες αποφάσεις της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας. Γι' αυτές τις αποφάσεις, η ΔΗΜ.ΑΡ. δε λέει κουβέντα και υποκριτικά καλεί τον πρωθυπουργό «να απορρίψει» το «Σύμφωνο για το Ευρώ», όταν το έχει ήδη εγκρίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ