ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απαξιώνουν τους εκπαιδευτικούς και τις γνώσεις τους

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σε ενημέρωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον «μέντορα» εκπαιδευτικό

Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Παιδείας απαξιώνει σήμερα τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να ενταχθεί στη λογική του σχολείου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς. Αυτό επισήμανε την περασμένη Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του νέου συστήματος προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Νωρίτερα η υφυπουργός Παιδείας Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου υπερασπίστηκε το νέο σύστημα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα του «μέντορα», δηλαδή ενός παλιότερου εκπαιδευτικού που θα αναλαμβάνει την «καθοδήγηση» των νεοπροσλαμβανόμενων για δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στο θέμα του «μέντορα», ο Σ. Χαλβατζής επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της 2ετούς «δοκιμασίας» του εκπαιδευτικού «έχεις τον Μέντορα ο οποίος θα διαμορφώσει, θα καναλιζάρει, θα ποδηγετεί το νέο εκπαιδευτικό», αναρωτώμενος με βάση «ποιο πλαίσιο; Ποιες αρχές;» και σημειώνοντας ότι τα πρότυπα θα διαμορφώνονται με βάση την κυρίαρχη πολιτική επιλογή. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι ένας εκπαιδευτικός «πιστός στη λογική της επιχειρηματικότητας, στο "σχολείο της αγοράς"» αφού «η Παιδεία που θέλετε να διαμορφώσετε είναι η Παιδεία που έχει ανάγκη η αγορά και όλα προσαρμόζονται σε αυτήν. Δεν βλέπετε την ανάγκη που έχει ο μαθητής και η ίδια η χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «στο ΚΚΕ έχουμε άλλη αντίληψη για την Παιδεία, τη μάθηση, τη γνώση. Χρειάζεται ένας άλλος εκπαιδευτικός σε ένα άλλο σχολείο. Εκπαιδευτικός που να δίνει γνώσεις, να διαμορφώνει μαθητές που θα γνωρίζουν τη ζωή, την πραγματικότητα, την εξέλιξη. Να μαθαίνουν, να μορφώνονται τα παιδιά του λαού, να γίνονται ελεύθερες προσωπικότητες, να αντιλαμβάνονται την εξέλιξη, τους φυσικούς νόμους, τους κοινωνικούς νόμους. Να δρουν, να ζούνε, να αγωνίζονται, να παρεμβαίνουν για την αλλαγή της πορείας των εξελίξεων, της κοινωνίας». Τέλος, επισήμανε ότι οι πολιτικές που ασκούνται από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ «οδηγούν στην απαξίωση της ζωής και των γνώσεων των νέων. Η πολιτική σας απαξιώνει και τους εκπαιδευτικούς και τις γνώσεις τους».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΥΡΩΝΑΣ»
Στην πάλη για τις πραγματικές ανάγκες

Στην επεξεργασία συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), η οποία απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Βύρωνας» και κάλεσε τους εργοδοτικούς φορείς στην ιδιωτική εκπαίδευση σε συνάντηση την περασμένη Τρίτη. Η ΣΣΕ λαμβάνει υπόψη τη λαίλαπα των αντιεργατικών μέτρων που παίρνονται με πρόσχημα την κρίση και τις επιπτώσεις της και την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Είναι γνωστό ότι ωρομισθία, ανασφάλιστη εργασία ή «υποτιμημένα» ένσημα, απολύσεις, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, εργασιακή ανασφάλεια στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, «βασιλεύουν» στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε από την εργοδοτική πλευρά μόνον ο εκπρόσωπος του ΣΕΦΑ (φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης). Το σωματείο εξέθεσε τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην ΣΣΕ, η οποία βασίζεται στο πλαίσιο που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, και ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία που πλέον ενισχύεται από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία. Μόνο η οργάνωση της πάλης και ο αγώνας σε ταξική κατεύθυνση με μία γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τις πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό μπορεί να δώσει διέξοδο για τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη 16 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ στο κέντρο της Αθήνας. Μέλη του Σωματείου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το σχέδιο ΣΣΕ και την ανάγκη να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ και το σωματείο.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

***

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστούνται εδώ και 2,5 μήνες. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσχεση που κάνουν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αφού για να καταφέρουν να πληρωθούν τα Χριστούγεννα (μετά από τρεις μήνες) είχαν κάνει και πάλι επίσχεση. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τις δυνάμεις της να πρωτοστατήσουν στην επίσχεση, σχολιάζοντας ότι «το αυτονόητο, που είναι η σταθερή πληρωμή των εργαζομένων αναπληρωτών, γίνεται ζητούμενο»!

***

Το επίδομα των 176 ευρώ του άρθρου 14 του νόμου 3016/2002 δικαιούνται και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 306/2011 απόφαση του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο με κριτήριο την αρχή της ισότητας απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του ελληνικού Δημοσίου, που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς, η οποία είχε δικαιώσει αναπληρωτές καθηγητές επιδικάζοντάς τους για τη διετία 2005 - 2006 το επίδομα των 176 ευρώ.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για την παραχάραξη της Ιστορίας

Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν τη Δευτέρα 21 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., οι Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Ηλιούπολης και Υμηττού. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, με ομιλητή τον Κ. Σκολαρίκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Πριν και μετά την ομιλία θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο από αντιστασιακούς - μέλη του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμΕΑ
Καταγγέλλει εμπόδια στη δράση του

Τα εμπόδια που βάζουν στη δράση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων οι διοικήσεις του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) του Αγίου Δημητρίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος. Σύμφωνα με την καταγγελία του συλλόγου, στις 9 Μάρτη, ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση του Ενιαίου Συλλόγου που θα γινόταν στο αμφιθέατρο του σχολείου, για την οποία η Διεύθυνση του σχολείου είχε ενημερωθεί εγγράφως και είχε συμφωνήσει να παραχωρηθεί ο χώρος. Ομως, οι γονείς, που έφτασαν μάλιστα από διάφορα μακρινά σημεία της Αττικής, βρήκαν το χώρο κλειδωμένο, ενώ καταγγέλλουν ότι σε τηλεφωνική διαμαρτυρία τους την επόμενη μέρα, αντιμετωπίστηκαν με απότομο τρόπο.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου, θέλοντας να εξασφαλίσει την αίθουσα του σχολείου για την Κυριακή 20 Μάρτη και ώρα 10.30 π.μ. για νέα συγκέντρωση, επισκέφτηκε τους διευθυντές των σχολείων που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο. Τους έκαναν όμως «μπαλάκι», παραπέμποντάς τους στο δήμο, στη Διεύθυνση Εκπαίδευση και από κει στη Σχολική Επιτροπή. Από την τελευταία, ο σύλλογος πήρε την απάντηση ότι ...«δεν κατέστη δυνατή η έκτακτη σύγκληση της Σχολικής Επιτροπής λόγω υποχρεώσεων του προέδρου» και ότι «το αίτημά σας να γίνεται έγκαιρα 20 μέρες πριν για να έχει χρονικά περιθώρια σύγκλησής της η Σχολική Επιτροπή».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται γονείς με παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος και ξεκαθαρίζει ότι η συγκέντρωση θα γίνει κανονικά όπως έχει οριστεί την Κυριακή στις 10.30 π.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΚ ΑΕ
Νέα απεργία στις 22 Μάρτη

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 22 Μάρτη οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ΑΕ) κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Ζητούν τη διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΚ ως αποκλειστικά αρμόδιου τεχνικού φορέα του Κράτους για την παροχή Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολικών Κτιρίων για όλους ισότιμα. Διεκδικούν να σταματήσει κάθε ενέργεια κατάργησης του Οργανισμού και διάχυσης των αρμοδιοτήτων του στους Δήμους κάτι που, όπως επισημαίνει το Σωματείο τους, «θα επιφέρει μείωση της ποιότητας και αύξηση του κόστους κατασκευής και σταδιακή παράδοση της σχολικής στέγης στα μεγάλα συμφέροντα». Επίσης, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των συμβασιούχων, σε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα.

Την ημέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τον Οργανισμό στις 10 το πρωί και στη συνέχεια γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

ΚΝΕ
Εκδήλωση στη Χαλκίδα

«Διεθνείς εξελίξεις - Πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει την Τετάρτη 23 Μάρτη η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ