ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μειώνονται οι δικαιούχοι και το ποσό της επιδότησης ενοικίου

Η κυβέρνηση έκανε ακόμα πιο δυσμενείς τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα και, ταυτόχρονα, μείωσε το ποσό της επιδότησης

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Εργασίας για τον ΟΕΚ
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Εργασίας για τον ΟΕΚ
Πρόκληση για το σύνολο των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αποτελούν οι όροι που αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού κατ' εντολή της κυβέρνησης και αφορούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, αφού στόχο έχουν να πεταχτούν εκτός χιλιάδες δικαιούχοι. Κι αυτό γιατί όχι μόνο αύξησε τα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά προχώρησε και στη μείωση του συνολικού κονδυλίου για την υλοποίησή του. Συγκεκριμένα, φέτος θα διατεθούν για το πρόγραμμα 110 εκατομμύρια ευρώ, όταν για το ίδιο πρόγραμμα, το 2007 το κονδύλι υπολογιζόταν στα 185 εκατομμύρια ευρώ!

Σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί μειώνονται, η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας του κεφαλαίου και των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, η διοίκηση του ΟΕΚ αύξησε τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης (δηλαδή τα ένσημα) για τους δικαιούχους. Για παράδειγμα:

  • Δικαιούχος μεμονωμένο άτομο από 2.200 ένσημα, που απαιτούνταν για να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, τώρα χρειάζεται 2.800 ένσημα.
  • Δικαιούχος νιόπαντρος, από τα 1.400 ένσημα, σήμερα χρειάζεται 1.900.

Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο ΟΕΚ αύξησε τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης και στους μακροχρόνια άνεργους! Για παράδειγμα:

  • Δικαιούχος νιόπαντρος μακροχρόνια άνεργος ή εποχιακά εργαζόμενος χρειάζεται 1.500 ένσημα, από τα 1.000 που απαιτούνταν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μπορεί να προπαγανδίζει ότι διατήρησε το ίδιο γενικό εισοδηματικό κριτήριο που φτάνει μέχρι τα 12.000 ευρώ για την ένταξη στο πρόγραμμα, δεν λέει κουβέντα, όμως, για το γεγονός ότι μείωσε το ποσό της επιδότησης. Συγκεκριμένα:

  • Δικαιούχος μεμονωμένο άτομο με μέγιστο εισόδημα τα 11.500 ευρώ δικαιούταν ποσό επιδότησης 115 ευρώ το μήνα.

Τώρα, ο δικαιούχος μεμονωμένο άτομο με εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δικαιούται ποσό επιδότησης 100 ευρώ, με εισόδημα από 6.001 έως 9.000 το ποσό επιδότησης πέφτει στα 80 ευρώ και με εισόδημα από 9.001 έως 12.000 το ποσό της επιδότησης πέφτει στα 60 ευρώ!

Απέργησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

Απέργησαν χθες οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιδρώντας στα μέτρα μείωσης του προσωπικού και των μισθών, αύξησης των ωρών εργασίας. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας σε πολλά κτίρια και γραφεία του ΟΤΕ, ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΝΥΜΑ (κτίριο του ΟΤΕ στην Γ' Σεπτεμβρίου).

Στη συγκέντρωση ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), επεσήμανε ότι οι εργοδότες στον κλάδο έχουν εξαπολύσει κοινή επίθεση στους εργαζόμενους για να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες συγκαλύπτουν τις αιτίες και το γενικό χαρακτήρα της επίθεσης, υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) κήρυξε τη χθεσινή απεργία χωρίς να οργανώσει ούτε μια συγκέντρωση. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ αναφέρθηκε στο ρόλο των ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων που απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΤΗΠ για συντονισμό της αγωνιστικής δράσης. Ακόμα, κατήγγειλε την εργοδοσία στον ΟΤΕ η οποία στη χθεσινή απεργία καλούσε εργαζόμενους να πάνε για δουλειά. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΜΕ ΟΤΕ, θα γίνουν νέες απεργίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 24 Μάρτη. Επίσης, χθες, έγινε στάση εργασίας στην «Ιντρακόμ», ενάντια στις έξι απολύσεις εργαζομένων που δε δέχθηκαν να μειωθούν οι μισθοί τους. Ο γενικευμένος χαρακτήρας της επίθεσης επιβεβαιώνεται και από τις απολύσεις συμβασιούχων (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους) στη «Wind» και τους σχεδιασμούς της «Singular» (μέλος του Ομίλου MIG, προμηθευτής του ελληνικού Δημοσίου και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής) για μείωση των μισθών σε ένα τμήμα εργαζομένων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΜΑΙ - ΤΑΞ» ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Με απεργία και περιφρούρηση απάντησαν οι εργαζόμενοι

Με 24ωρη απεργία χτες και ολοήμερη περιφρούρηση του αγώνα απάντησαν οι εργαζόμενοι στην τρομοκρατία της επιχείρησης «ΜΑΙ-ΤΕΞ» στην Ξάνθη και στην ανελέητη επίθεση που έχει εξαπολύσει στα εργασιακά τους δικαιώματα, με απολύσεις, καταστρατήγηση της ΣΣΕ, καθυστέρηση των πληρωμών κλπ. Την 24ωρη απεργία αποφάσισε το Κλαδικό Συνδικάτο Ιματισμού Ξάνθης και στο πλευρό του στην περιφρούρηση της απεργίας βρέθηκαν μαζικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η εργοδοσία του Βαφείου «ΜΑΙ - ΤΕΞ», τις τελευταίες μέρες, απέλυσε 2 εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων (σύνολο 90) για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και την εγγραφή τους στο κλαδικό Συνδικάτο Ιματισμού.

Ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο Γιάννης Βένος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, της οργάνωσης των βιομηχάνων που, αποθρασυσμένη από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τώρα και της ΝΔ προηγούμενα, συντονίζει την ενιαία επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση εργασίας, υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές, δεν αναγνωρίζονται οι ειδικότητες, δεν πληρώνονται οι υπερωρίες και η σαββατιάτικη εργασία.

Χτες από το πρωί οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι του εργοστασίου, με τη συνδρομή της αστυνομίας, προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία. Μάλιστα απειλούσαν τους εργάτες πως αν δεν μπουν για δουλειά θα απολυθούν. Κόντρα στην τρομοκρατία, με την ενεργό και αποφασιστική δράση των ταξικών δυνάμεων, η απεργία έγινε και στις τρεις βάρδιες. Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ενωμένα και αποφασιστικά να σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία.

  • Τους απεργούς της «ΜΑΙ - ΤΕΞ» στην Ξάνθη χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ).
ΜΕΤΚΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Μαζική συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ, στο Βόλο, πραγματοποίησαν προχτές το πρωί συνδικαλιστικά στελέχη και πλήθος εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση. Κατήγγειλαν, μεταξύ των άλλων, την εργοδοτική τρομοκρατία απέναντι στον εργαζόμενο Κώστα Στεργίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκλεγμένο συνδικαλιστή στις διοικήσεις του εργοστασιακού σωματείου, του κλαδικού συνδικάτου Μετάλλου, της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και της διοίκησης του ΕΚΒ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ «η εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ, με πρωταγωνιστή το εδώ διευθυντικό στέλεχος Γιώργο Οικονόμου, δίνοντας συνέχεια στο σχέδιο "απαλλαγής" της από "ενοχλητικούς εργαζόμενους" που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, εξακολουθεί να κρατά σε πλήρη απομόνωση (από τον Οκτώβρη 2009) τον συνάδελφο Κώστα Στεργίου, από τους άλλους εργαζόμενους, ενώ τον τελευταίο μήνα δεν του δίνει αντικείμενο εργασίας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλους 4 εργαζόμενους που έχουν επαναπροσληφθεί μετά από προσφυγή στα δικαστήρια».

Και συνεχίζει: «Τα επιχειρήματα και οι κατηγορίες της εταιρείας είναι από ψευδή έως γελοία, ανάξια κριτικής και αντιπαράθεσης. Οι επιδιώξεις τους όμως είναι προφανείς. Να απαξιώσουν προσωπικά τον συνάδελφο Κ. Στεργίου και κυρίως να απαξιώσουν την αξία όλης της αγωνιστικής ταξικής συνδικαλιστικής του δράσης στα μάτια των εργαζομένων. Πρόκειται για εργοδοσία αποθρασυμένη επειδή δεν συναντά οργανωμένη, συλλογική και δυναμική αντίδραση». Καταγγέλλει, επίσης, ότι : «Η εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου έχει ακέραια την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αλλά και για την επίθεση στο συγκεκριμένο συνδικαλιστή. Εχει δώσει "αέρα στα πανιά" της εργοδοσίας για την επίθεση που έχει εξαπολύσει. Εξίσου όμως υπεύθυνες είναι και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του ΕΚΒ οι οποίες εκτρέφουν στους κόλπους τους τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τονίζει ότι το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητες αυτές τις αντεργατικές ενέργειες. Καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν μαζί με το ΠΑΜΕ και τα άλλα ταξικά σωματεία και συνδικαλιστές.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η εξόρμηση στους τόπους δουλειάς

Σήμερα θα γίνει η γενική πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα και αλλού, την οποία διοργανώνει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για τη νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό τον αφανισμό και των τελευταίων δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ