ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση τιμής για τη γυναίκα εργάτρια

Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποίησε το Συνδικάτο την περασμένη Τετάρτη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Γεμάτη η αίθουσα του Συνδικάτου. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Τασιούλας
Γεμάτη η αίθουσα του Συνδικάτου. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Τασιούλας
Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ταξικού κινήματος για την πιο μαζική και δραστήρια συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα, αποτέλεσε η εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη, για τις γυναίκες, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη). Η αίθουσα του Συνδικάτου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από εργάτες και εργάτριες, από οικοδόμους, που πήγαν μαζί με τις γυναίκες τους και τις κόρες τους, από εργαζόμενες μισθωτούς τεχνικούς, που εργάζονται στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, από μετανάστες και μετανάστριες.

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου, επισήμανε: «Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι καθαρό: Η συμμετοχή των γυναικών στην πάλη θα δώσει μεγάλη ώθηση στον αγώνα. Και γυναίκες και άντρες απέναντί μας έχουμε τον ίδιο ταξικό αντίπαλο. Την εξουσία του κεφαλαίου. Εκεί βρίσκεται η ρίζα των αιτιών όλων των προβλημάτων. Εχουμε ευθύνη σαν συνδικαλιστές, σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να συμβάλλουμε στη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα. Εχουμε ευθύνη σαν πρωτοπόροι εργάτες να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και αντιλήψεις και να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα».

Παίρνοντας το λόγο η Γεωργία Φλούδα, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε πως: «Δεν αρκεί να μιλάμε για ισοτιμία της γυναίκας αν δε βάλουμε το κύριο: Σε ποια κοινωνία, στα πλαίσια ποιας πολιτικής, ποιος ευθύνεται για αυτή την ανισοτιμία και πώς θα εξαλειφθεί». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο που η σημερινή επίθεση εκφράζεται στις γυναίκες (αύξηση της ανεργίας, «εξίσωση» προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, χτύπημα της μητρότητας κλπ.).

Αμέσως μετά η Γ. Φλούδα, σημείωσε: «Είναι πρόκληση σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ικανοποιούνται οι ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα όλοι, να δουλεύουν λιγότερο και να αμείβονται καλύτερα, να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη άντρες και γυναίκες, να γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Είναι ανάγκη οι γυναίκες να δώσουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ανυπακοής. Να περάσουν στην αντεπίθεση. Να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τα "μνημόνια" που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση και την ανισοτιμία τους. Να ενταχθούν ενεργά στο κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Πλούσια συζήτηση

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας - ντοκιμαντέρ, αφιερωμένης στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Στο επίκεντρο, βρέθηκε η θέση της Γυναίκας στο Σοσιαλισμό, όπου επισημάνθηκαν οι κατακτήσεις της: Για πρώτη φορά έγινε πράξη η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγή και στην κοινωνική δράση. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, που ένας μετανάστης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ΜΚΟ και στις γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις και αναπτύχθηκε προβληματισμός για τον ταξικό και όχι φυλετικό χαρακτήρα του γυναικείου ζητήματος.

Παρέμβαση έγινε και για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των γυναικών, όπου οι βλαπτικοί παράγοντες φτάνουν μέχρι και τις αποβολές ή και τις τερατογενέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις γυναίκες που εργάζονται με μπλοκάκι (κύρια από το χώρο των μισθωτών τεχνικών στο χώρο των κατασκευών) και δεν έχουν ούτε καν δικαίωμα στην άδεια μητρότητας, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που η εργοδοσία απολύει γυναίκες στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Ξεχωριστά, τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα της πολιτιστικής παρέμβασης και δημιουργίας, έτσι ώστε ακόμη περισσότερες γυναίκες να ενταχθούν στην πάλη, μέσα από τα ενδιαφέροντά τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζουν τη δράση τους εργαζόμενοι και ΕΒΕ στις κατασκευές

Πλατιά σύσκεψη των εργαζομένων και των ΕΒΕ του κλάδου των κατασκευών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με στόχο τον καθορισμό ενιαίων κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, την προστασία των ανέργων και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Αυτό αποφασίσθηκε μέσα από κοινή συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη και στην οποία συμμετείχαν τα ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων, του Σωματείου Επίπλου, εκπρόσωποι των συνδυασμών του ΠΑΜΕ στα σωματεία Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών, Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων και οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ.

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις 27 νέες απολύσεις που ανακοίνωσε η κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ) που κατασκευάζει το έργο. Οι απολύσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες μετά τη φιέστα υποδοχής ενός Μετροπόντικα στο σταθμό του Ευκλείδη, στη διάρκεια της οποίας ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η πρόοδος των εργασιών θα είναι τέτοια που θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων στα έργα.

Με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: «Οι συνεχιζόμενες απολύσεις του τεχνικού προσωπικού στο Μετρό Θεσσαλονίκης ενισχύουν την υπάρχουσα αίσθηση ότι οι τεχνικές εργασίες σε αυτό θα σταματήσουν σύντομα και για μεγάλο πιθανώς χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργατοτεχνίτες που εξακολουθούν ακόμα να εργάζονται και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται δίπλα στα εργοτάξια του Μετρό». Ακόμα, απαιτούν την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων στο ΜΕΤΡΟ, την επίσπευση από την πλευρά της κυβέρνησης όλων των διαδικασιών για να λυθούν προβλήματα που παρουσιάζει το έργο (μελέτες, απαλλοτριώσεις, κ.λπ.) και τα οποία επικαλείται η κοινοπραξία για να δικαιολογεί τις απολύσεις. Τέλος, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «η προστασία του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τέτοιου μεγέθους και χρησιμότητας έργα, διασφαλίζεται μόνο όταν την κατασκευή τους αναλαμβάνει Δημόσιος φορέας κατασκευών σε μια οικονομία που τα σχεδιάζει και τα υλοποιεί με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει απόπειρα τρομοκράτησης από αστυνομικούς

Την απόπειρα τρομοκράτησης μελών του από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, την περασμένη Τετάρτη 16 Μάρτη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά. Οπως αναφέρει, «τα μέλη μας πραγματοποιούσαν εξόρμηση σε συνάδελφους οικοδόμους για να τους ενημερώσουν για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου που θα γίνει στις 30 Μάρτη. Την ώρα που οι συνάδελφοί μας τελείωναν την εξόρμηση και επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητό τους, κυκλώθηκαν από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι, με την αιτιολογία ότι τους θεωρούν ύποπτους, απαίτησαν να τους ελέγξουν και τους ρωτούσαν επίμονα και με εριστικό τρόπο τι δουλειά έχουν εκεί και ποιοι είναι».

«Οι συνάδελφοί μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είπαν την ιδιότητά τους και το λόγο που βρίσκονταν εκεί. Ο ένας από τους αστυνομικούς συνέχιζε να είναι επιθετικός και προσπαθούσε να τρομοκρατεί τους συναδέλφους μας καθόλη τη διάρκεια του ελέγχου. Μάλιστα, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, με έντονο ύφος προς τους συναδέλφους μας, είπε πώς ονομάζεται και από τη στιγμή που αυτός τους θεωρούσε ύποπτους θα έπρεπε να κάνουν ό,τι λέει αυτός».

«Καλό είναι λοιπόν, τονίζεται στην ανακοίνωση, να γνωρίζουν και η Ελληνική Αστυνομία και ο συγκεκριμένος αστυνομικός ότι το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται από τέτοια περιστατικά. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να οργανώνουμε την εργατική τάξη με όσα μέσα και αν προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Γι' αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους οικοδόμους του Πειραιά να δώσουν οι ίδιοι απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης των συναδέλφων μας με την παρουσία τους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου, στις 30 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά».

Εκδήλωση ΠΑΜΕ για ΣΣΕ

Εκδήλωση με θέμα «Πολιτική και πρακτική προσέγγιση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ)», οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αύριο Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 το πρωί, στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ. Εισηγητής θα είναι ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ