ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Κατέθεσε συνολικό πλαίσιο δράσης ενόψει κινητοποιήσεων

Με ζητήματα αιχμής που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα αλλά και ικανοποιούν ζωτικές ανάγκες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι δυνάμεις Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν στο τελευταίο (15/3/2011) Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Από κοινού η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ συμφώνησαν σ' ένα πλαίσιο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, και απέναντι στο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αποφασίστηκε, λοιπόν, για τις 31 Μάρτη 2011 να προκηρυχτεί 24ωρη απεργία στην περιφέρεια με 5ωρη στάση (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αθήνα και στον Πειραιά με πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ. μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Επίσης στις 23 Μάρτη 2011 θα αναπτυχθούν διάφορες πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέθεσε συνολικό πλαίσιο δράσης που καταψηφίστηκε από τις άλλες δυνάμεις. Πρότεινε στο ΓΣ να γίνει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 30 Μάρτη και γενική απεργία στις 13 Απρίλη. Να γίνουν σε όλα τα σωματεία Γενικές Συνελεύσεις και να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζί με τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους των νέων και των γυναικών. Να γίνει συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 30 Μάρτη στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Παρά τα διαφορετικά πλαίσια η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι η απόφαση για τις κινητοποιήσεις ήταν ομόφωνη, παραποιώντας και αυτό ακόμα το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών. Είναι χαρακτηριστικό πως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επαναβεβαίωσαν την ουσιαστική στήριξή τους στο νέο νόμο 3918/2011 (ΦΕΚ Α' 31), που ανοίγει δρόμους στη μείωση των δημόσιων κρεβατιών, τις συγχωνεύσεις, ακόμα και τις καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων, πολυιατρείων και νοσοκομείων του ΙΚΑ. Επίσης με κεντρικό όργανο τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ανοίγει το δρόμο στην αύξηση των πληρωμών για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις. Η «Υγειονομική Πρωτοβουλία» (στηρίζεται από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) περιόρισε την πρότασή της στην περιγραφή των προβλημάτων ξεκόβοντάς τα από τις αιτίες που τα γεννούν, ενώ δεν ψήφισε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ, την οποία ψήφισε και η ΔΑΚΕ, γιατί δεν καταδικάζει το μνημόνιο.

Οι δυνάμεις Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, εκτός από τις κινητοποιήσεις, μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες σε όλες τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για γενικές συνελεύσεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις με ζητήματα αιχμής:

  • Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.
  • Να εξοφληθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί από τα Ταμεία - πρωτίστως από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) - με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην αποχαρακτηρισθούν οι κλάδοι από τα ΒΑΕ και να ενταχθούν οι υγειονομικοί.
  • Να μην κλείσουν και να μη συγχωνευτούν νοσοκομεία και πολυιατρεία. Καμιά μείωση δημόσιων κρεβατιών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΠΝΟ

Από κινητοποίηση των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» για την ανεργία στα γραφεία της ΠΝΟ
Από κινητοποίηση των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» για την ανεργία στα γραφεία της ΠΝΟ
Οι παρασκηνιακές συναλλαγές των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ), που δρουν και στην ΠΝΟ, απευθείας με τους εφοπλιστές και το υπουργείο, σε βάρος των συμφερόντων των ναυτεργατών, αποκαλύφθηκαν πλήρως και στη διάρκεια δυναμικής παρέμβασης που έγινε την περασμένη Πέμπτη το πρωί, από την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Η Εκτελεστική συγκλήθηκε μετά τις καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Επιτροπής Ανέργων, για την απόφαση του υπουργού Γ. Διαμαντίδη να μειώσει τη σύνθεση του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «CRYSTAL» του ομίλου Λούη από 100 σε 68 άτομα, αναφέροντας μάλιστα ο υπουργός σε δελτίο Τύπου ότι αυτό αποτελεί και «απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ». Στην Εκτελεστική, επιβεβαιώθηκε η αυθαιρεσία του Γ. Διαμαντίδη - από την Ομοσπονδία, μετά την παρέμβαση των ναυτεργατών, εκδόθηκε και σχετικό δελτίο Τύπου που «αδειάζει» τον υπουργό - και ότι ο υπουργός συνεχίζει να επιδίδεται, όπως και με τη διατήρηση της πολιτικής επιστράτευσης, σε ευθεία παρέμβαση στο εσωτερικό των σωματείων.

Από τις τοποθετήσεις ωστόσο των εκπροσώπων των σωματείων εντοπίστηκαν αυτοί που συμφώνησαν με το υπουργείο για τη μείωση της σύνθεσης του «CRYSTAL». Πρόκειται για τις πλειοψηφίες στις διοικήσεις των Ενώσεων Θαλαμηπόλων, Τροφοδοτών, Οικονομικών Αξιωματικών και Ναυτών. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Αν. Νταλακογιώργος, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΠ, είχε φροντίσει να απουσιάζει.

Ομως, σημαντικό στοιχείο για το πώς ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός υπηρετεί και υπηρετείται από τους εφοπλιστές, ήταν τα όσα ανέφερε, στη διάρκεια της παρέμβασης στην ΠΝΟ, ένας ναυτεργάτης. Ηταν ναύτης σε πλοίο της ΑΝΕΚ και στις πρόσφατες εκλογές στην Ενωση Ναυτών, ο ίδιος μαζί με έναν ακόμα ναύτη του ίδιου πλοίου, έβαλαν υποψηφιότητα με τον «Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών» που στηρίζουν οι ταξικές δυνάμεις της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης». Οπως ανέφερε, «δέχτηκα απειλές ότι θα πεινάσουν τα παιδιά μου επειδή βάζω με τους άλλους και όχι με το συνδυασμό του Νταλακογιώργου, από τον ταμία της ΠΕΝΕΝ», άνθρωπο του Νταλακογιώργου και «τον αρχικαπετάνιο της εταιρείας Αγγελιδάκη». Οι δύο ναύτες δεν υπέκυψαν στις απειλές και απολύθηκαν.

Σε δελτίο Τύπου οι ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Επιτροπή Ανέργων καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους να «καταδικάσουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να την προωθήσουν. Να συμπήξουμε πανεργατικό μέτωπο ενάντια στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που την προωθούν. Να αναπτύξουμε αγώνες προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Την απάντηση επιβάλλεται να την πάρουν μέσα από τους αγώνες μας».

ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενας νεκρός και ένας τραυματίας σε έργα αποχέτευσης

Από τις αρχές του χρόνου 12 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στους τόπους δουλειάς

Ενας εργαζόμενος έχασε προχτές το πρωί τη ζωή του κι ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά σε έργα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στη Μάνδρα Αττικής, που είχε αναλάβει η εργολαβική εταιρεία «ΕΡΓΟ ΑΤΕ». Νεκρός είναι ο Αλεξάντερ Μπεσχμέλνοφ, 48 χρόνων, και τραυματίας ο Τρόσκου Κάμπερ. Οι δύο εργαζόμενοι εργάζονταν σε όρυγμα βάθους 6 μέτρων, όταν υποχώρησαν τα πρανή της εκσκαφής και τους καταπλάκωσαν. Πρόκειται για τον 12ο νεκρό εργάτη από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του «Ρ», γεγονός που αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν και επιδεινώνονται όλο και περισσότερο.

Η Κομματική Οργάνωση Μάνδρας του ΚΚΕ καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλα τη «λογική της εντατικοποίησης της εργασίας και του μικρότερου κόστους για την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο», ενώ ζητούμενο παραμένει ακόμα αν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, αντιστηρίγματα για να συγκρατούν το χώμα όταν γίνονται εργασίες σε τέτοιο βάθος. «Είναι ώρα η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο, να πάρουν την ευθύνη τους. Να μπουν πιο οργανωμένα στον αγώνα, όχι μόνο για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, αλλά για να απαλλαγούν μια για πάντα από τα βάσανα που τους φορτώνει το σάπιο, παρασιτικό, βάρβαρο και βαθιά αντιδραστικό καπιταλιστικό σύστημα, να ανατρέψουν όχι μόνο τις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά την ίδια την εξουσία των εκμεταλλευτών», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΚΟ Μάνδρας του ΚΚΕ.

ΠΑΤΡΑ
Περιοδείες σε χώρους Πρόνοιας

Σε χώρους Πρόνοιας στην Πάτρα θα περιοδεύσει την Τρίτη 22 Μάρτη κλιμάκιο της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με τον Χάρη Χουρδάκη, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 9.30 π.μ. επίσκεψη στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, στις 10.30 π.μ. στη «Μέριμνα», στις 11.30 π.μ. στην «Κιβωτό της Αγάπης», στις 12.30 μ.μ. στο «ΠΙΚΠΑ». Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση στα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34).

Συγκέντρωση τυφλών τη Δευτέρα

Κάλεσμα στους τυφλούς και τις οικογένειές τους να πάρουν μαζικά μέρος, με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, στη συγκέντρωση των τυφλών τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 11 π.μ. (Βερανζέρου και Σωκράτους) και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Σύνταγμα στο υπουργείο Οικονομικών, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Σύσκεψη για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται και την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε αυτά διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Μάρτη η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ευγένειας - Χαραυγής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Αθλητικού - Πολιτιστικού Κέντρου Νέων Ευγένειας (Τραπεζούντος 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ