ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ «περιοδεύει» στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει πελατεία για το εγχώριο τουριστικό κεφάλαιο, περίπου 80 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες κλπ.) των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Σπάρτης και Τρίπολης, που δουλεύουν στις σωστικές ανασκαφές για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Σπάρτη, παραμένουν απλήρωτοι από τις 10 Δεκέμβρη...

Πρόκειται για συμβασιούχους - φυσικά... - οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς αυτεπιστασίας, δηλαδή ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, άρα ο εργοδότης τους είναι το ΥΠΠΟ-Τ ή το ελληνικό δημόσιο. Η διευκρίνιση αυτή είναι αναγκαία, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΠΟ-Τ «πετάει» το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υποδομών. Για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, όμως, που υπό αντίξοες συνθήκες προστατεύουν ό,τι μπορούν από την πολιτιστική κληρονομιά, η κραυγή αγωνίας είναι σαφής: «S.O.S ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3,5 ΜΗΝΕΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ 80 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ»! Ετσι ξεκινά το μήνυμά τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ του κεφαλαίου στις κατασκευές και το ΥΠΠΟ-Τ προχωρά σε σχετικές θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να «επιταχυνθεί» το αρχαιολογικό έργο προς όφελος των «μεγάλων έργων» και των μεγαλοεργολάβων. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση νομοθέτησε το «μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» μεταξύ ΥΠΠΟ-Τ και υπουργείου Υποδομών, νομοθέτημα που οι έκτακτοι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν «μονομερή απόφαση που περιορίζει ασφυκτικά την αρχαιολογική εργασία προς όφελος των εργολάβων στα μεγάλα δημόσια έργα». Το «μνημόνιο» αυτό «πέρασε» ως άρθρο στο νόμο για τον κινηματογράφο, μαζί με δύο ακόμα άρθρα για την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών και τη σύνταξη «έκθεσης αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης», τα οποία συμπληρώνουν το επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο για τα μνημεία, τα ευρήματα και τους εργαζόμενους.

Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο

Avaton

Σε ηλικία 72 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο εξαιρετικός ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, από τον αδελφό του Λάμπρο Τσάγκα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, Ανάληψη Λειβαδιάς.

Ο Χρήστος Τσάγκας είχε σημαντική πορεία στο θέατρο. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και σκηνοθέτησε περίπου άλλα τόσα. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου, όπως τον Δημήτρη Χορν, την Κατίνα Παξινού, την Αννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Μελίνα Μερκούρη, τον Δημήτρη Μυράτ, την Βούλα Ζουμπουλάκη, το «Θέατρο Τέχνης», κ.ά.

Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε το 1960. Ηταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας και συνιδρυτής του θιάσου «Παλκοσένικου» και του θεάτρου «Κνωσός», όπου ανέβασε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Επαιξε στα έργα «Αγριόπαπια» (1977), «Η παρεξήγηση» (1988), «Κρουαζιέρα» (1976), «Μια νύχτα άνω κάτω» (1987), «Ο θείος Βάνιας» (1986), «Ο λάκκος και η φάβα» (1976), «Ο μικρός Εϊολφ» (1978), «Οι εξόριστοι» (1979), κ.ά.

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 25 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Μέχρι το πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού, «Σιλουέτες» του Κώστα Ζώη, «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου κ.ά. Συμμετείχε και σε περισσότερα σίριαλ. Με τη χαρακτηριστική του φωνή, μας ταξίδεψε στην ποίηση των Καβάφη, Ρίτσου, Ελύτη κ.ά.

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Ο Οδυσσέας Ελύτης
Ο Οδυσσέας Ελύτης
«Στα κρυφά φεύγω με όλα τα κλοπιμαία στο νου μου/ για μιαν απ' την αρχή ζωή απροσκύνητη. / Χωρίς κεριά χωρίς πολυελαίους/ Με μόνο μια στη θέση αδάμαντος βέρα χρυσή ανεμώνη...» Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη γέννηση και δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το «φευγιό» του Οδυσσέα Ελύτη, του μεγάλου μας ποιητή που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό, μ' ένα σπουδαίο έργο, πλημμυρισμένο από ελληνικά χρώματα, γνήσια λυρική ουσία, θαυμαστή γεωμετρία ποιητικών συλλήψεων, αρμονία γλωσσικών επιτευγμάτων. Ο ποιητής (βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979) - το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης - γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1935 δημοσιεύτηκε το πρώτο ποίημά του «Του Αιγαίου» και το 1939 οι «Προσανατολισμοί», η πρώτη ποιητική του συλλογή. Η μεγάλη τομή στο έργο του γίνεται το 1959, με το «Αξιον Εστί», κορυφαία στιγμή της νεοελληνικής ποίησης, που έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της εξουσίας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη και την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αφιερώνει στον Οδυσσέα Ελύτη τις φετινές εκδηλώσεις της Παγκόμιας Μέρας Ποίησης. Συγκεκριμένα το ΕΚΕΒΙ οργανώνει: Καμπάνια, με στίχους του Ελύτη που θα «ταξιδεύουν» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα (σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων), Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ρόδο και Ζάκυνθο. Ποιητικές βραδιές σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας, όπου σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάζουν ποίηση του Ελύτη. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε βιβλιοπωλεία και στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα (8μμ, ελεύθερη είσοδος) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης, θα παρουσιάσει αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Ερως ο λυσιμελής» και στίχους των Σαπφώ, Αλκμάν, Αρχίλοχου, Μελέαγρου, Κριναγόρα, Αλκαίου και επιλογή από την «Παλατινή ανθολογία». Απαγγέλλουν: Ρένα Βενιέρη, Γρηγόρης Βαλτινός, Βασίλης Οικονόμου, Ζωή Φυτούση. Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν οι: Irina Valentinova, Φρόσω Γλύτσου, Λόρνα, Γρηγόρης Βαλτινός, Ζωή Φυτούση. Σκηνοθετική επιμέλεια Βασίλη Οικονόμου.

Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (8μμ, ελεύθερη είσοδος) ο Νάνος Βαλαωρίτης με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ο Ομηρος και το Αλφάβητο», θα μιλήσει για τη δομή των ομηρικών επών και το ελληνικό αλφάβητο.

Στον «Ιανό» (7μμ, ελεύθερη είσοδος) πολλοί άνθρωποι της λογοτεχνίας και της επιστήμης θα διαβάσουν αγαπημένα τους ποιήματα, ενώ άνθρωποι της μουσικής και του τραγουδιού θα παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα.

Τα κλεμμένα της Αιγύπτου

Κατάλογο εκθεμάτων που έκαναν «φτερά» από τα μουσεία της χώρας συνέταξε το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Al Ahram». Ο κατάλογος περιλαμβάνει 81 αντικείμενα, μεταξύ αυτών κι εκείνα που κλάπηκαν από το Μουσείο Καΐρου από αρχαιοκάπηλους που εκμεταλλεύθηκαν την πρόσφατη λαϊκή εξέγερση κατά του Χ. Μουμπάρακ και αντικείμενα που κλάπηκαν πρόσφατα από την αποθήκη Τελ ελ Φαράινε. Αυτά τα αντικείμενα προέρχονται από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη Μπούτο.

Σήμερα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση ανεβαίνει η χορογραφική δημιουργία της καταξιωμένης χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα», σε μουσική του Σταύρου Γασπαράτου. Μέσα από τη συνύπαρξη του χορού και της μουσικής εξερευνώνται τα όρια της ανθρώπινης φύσης και τίθενται ερωτήματα: Τι είναι σήμερα αμαρτία; Πώς διαχωρίζει κανείς την απόλαυση από την ενοχή;

Η Εταιρεία Συγγραφέων απένειμε το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» για το 2010 στην καθηγήτρια του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πολυγραφότατη μελετήτρια της κλασικής αγγλικής και ελληνικής λογοτεχνίας, Τζίνα Πολίτη, για το σύνολο του έργου της. Για την βραβευόμενη μίλησε η Λίζυ Τσιριμώκου. Η αντιφώνηση της Τζίνας Πολίτη αφορούσε στις βλαβερές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ανθρωπιστικές σπουδές. Το συμβολικό βραβείο της ΕΣ ήταν ένα μικρό γλυπτό που φιλοτέχνησε και φέτος ο γλύπτης Θόδωρος.

Τη Δευτέρα (7μμ) στο «Booze Cooperativa» (Κολοκοτρώνη 57, 211-4000863) οι εκδόσεις «Κέδρος» θα παρουσιάσουν το νέο πεζογραφικό βιβλίο του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη «Περί αλητείας». Πρόκειται για ιστορίες - μνήμες του συγγραφέα από γνωστά και μη πρόσωπα που έχει γνωρίσει. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάγκος Ανδρέας (συγγραφέας) και ο Βάσιας Τσοκόπουλος (ιστορικός). Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Σ' ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια, ρυθμό, παλμό και παράδοση προσκαλούν ο Βασίλης Βασιλάτος και το συγκρότημα «Ιστορίες για Κρουστά», αύριο (9.30 μ.μ.), στο «Κύτταρο» (Αχαρνών και Ηπείρου). Παρουσιάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, διασκευασμένα τραγούδια της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής παράδοσης, αλλά και τραγούδια του επερχόμενου δίσκου τους. Guests: Νικήτας Κλιντ, Μίλτος Πασχαλίδης.

Αλλαγή χώρου για τη μουσική παράσταση των ηθοποιών Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννου Περλέγκα και του συγκροτήματος «Ραστ-Χιτζάζ». Για τεχνικούς λόγους, οι δύο παραστάσεις (22 και 29/3, 10μμ) μεταφέρθηκαν στο «Ποντίκι» (Επτανήσου 9 & Ανδρου, Κυψέλη, τηλ. 2108232971) και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Οι δύο ηθοποιοί αναλαμβάνουν ρόλο τραγουδιστή για δύο βραδιές, πλημμυρισμένες από ρεμπέτικα, λαϊκά και άλλα αγαπημένα τους τραγούδια. Παίζουν οι: Λένα Κιτσοπούλου (τραγούδι), Γιάννος Περλέγκας (τραγούδι - κιθάρα), Στράτος Γκρίντζαλης (μπουζούκι), Γιώργος Πετρούδης (μπουζούκι), Μπάμπης Παπαδημητρίου (μπαγλαμάς), Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν - πιάνο).

H Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών πραγματοποιεί τη Γενική Συνέλευσή της, σήμερα Σάββατο, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας.

Το αμερικανικό μουσείο «Γκεττί» (σ.σ. γνωστό από την εμπλοκή του σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας) επιστρέφει, τελικά, στην Ιταλία το άγαλμα της Αφροδίτης του Μοργκαντίνο (5ος αι. π.Χ.), στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, το 2007. Το άγαλμα κλάπηκε πριν 30 χρόνια από την αρχαιολογική ανασκαφή και κατέληξε στο «Γκεττί», που το αγόρασε έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο επαναπατρισμός και η επανέκθεσή του (αρχικά μάλλον στο Παλέρμο) θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ