ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάληψη από συμβασιούχους που διεκδικούν μόνιμη δουλειά

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου
Σε κατάληψη της αίθουσας του δημαρχείου προχώρησαν χτες περισσότεροι από 500 συμβασιούχοι, οι οποίοι αντέδρασαν στο γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ημερήσια διάταξη προέβλεπε θέμα συζήτησης την προκήρυξη εκατοντάδων θέσεων συμβασιούχων με συμβάσεις μέχρι 8 μήνες, νέα δηλαδή φουρνιά εργαζομένων υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του Γ. Καμίνη, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η προσφυγή περίπου 2.500 συμβασιούχων στα δικαστήρια κατά της διακοπής των συμβάσεών τους, ζητά την πρόσληψη περίπου 743 συμβασιούχων στο δήμο.

Οι συμβασιούχοι βρέθηκαν στην αίθουσα λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να αποσυρθεί το θέμα, καθώς όπως υποστηρίζουν μία τέτοια απόφαση θα σημάνει τη δική τους αποχώρηση από την υπηρεσία. Αρχικά ο δήμαρχος - ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους - ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το χώρο, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, χωρίς να δεσμευθεί ότι το θέμα της πρόσληψης νέων συμβασιούχων θα αποσυρθεί. Η αρνητική απάντηση των εργαζομένων τον οδήγησε στην απόφαση της ακύρωσης της συνεδρίασης, την οποία μετέφερε στους επικεφαλής των παρατάξεων και στους προέδρους των σωματείων, μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος δεν έκανε πίσω από τη θέση του για νέες προσλήψεις, ενώ επιχείρησε τη διαφυγή διά της πλαγίας οδού, υποσχόμενος το ενδεχόμενο της παραπέρα διαβούλευσης με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση των εργαζομένων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος, τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι έχετε σημειώσει μια σημαντική νίκη αυτή τη στιγμή. Εχετε δείξει ότι έχετε φωνή, έχετε δίκιο και μπορείτε να το παλεύετε. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα και αυτό που είπα προσωπικά στο δήμαρχο όταν συναντηθήκαμε μαζί οι επικεφαλής είναι να αποσύρει τη διάταξη και ταυτόχρονα ο ίδιος να πει ότι στηρίζω το δικαίωμα των συμβασιούχων για να γίνουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Εχετε τη δύναμη να πιέσετε και να απαιτήσετε τη διεκδίκηση του αιτήματός σας και απέναντι στο δήμαρχο και απέναντι στην κυβέρνηση».

Οι συμβασιούχοι παρέμειναν όλο το βράδυ στο Δημαρχείο και σήμερα το πρωί αναμένεται να κάνουν συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, με δήλωσή του επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα. «Καταδικάζω, είπε ο δήμαρχος, με τον πιο έντονο τρόπο όλες τις ενέργειες που εμποδίζουν τη λειτουργία των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του δήμου μας και καλώ τους δημότες μας και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πράξουν το ίδιο».

Ο αγώνας των συμβασιούχων είναι δίκαιος

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στηρίζουν τον αγώνα των εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Αθήνας. Με τη μαζική τους κινητοποίηση απέτρεψαν τη διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε θέμα την προκήρυξη εκατοντάδων θέσεων συμβασιούχων.

Στηρίζουμε την απόφασή τους για κατάληψη του Δημαρχείου μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην αποσύρει την προκήρυξη νέων θέσεων συμβασιούχων τη στιγμή που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο αγώνας των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας είναι δίκαιος. Η δικαίωσή του απαιτεί από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση όλων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

  • Μέλη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές, αμέσως μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων με θέμα τις συγχωνεύσεις στα σχολεία, πήγε στο δημαρχείο της Αθήνας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους.
ΠΑΣΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Υπογράφει σύμβαση νομιμοποίησης της αντεργατικής πολιτικής

«Νομιμοποίηση» του αντεργατικού νόμου για τον ΟΣΕ που καταργεί όλες τις μέχρι τώρα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τους κανονισμούς εργασίας και ωρών εργασίας. Διαχωρισμός των εργαζομένων σε όσους ήδη υπηρετούν και σε όσους προσλαμβάνονται από τις αρχές του 2011 και μετά, παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων. Κατάργηση δικαιωμάτων που αναδεικνύουν τις κυβερνητικές προθέσεις για το μέλλον των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)...

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένους από τους αντεργατικούς όρους της ΣΣΕ που θα υπογράψει η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ- της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών με τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την απόφαση αυτή πήρε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας δείχνοντας τον επιζήμιο ρόλο που παίζει σε βάρος των σιδηροδρομικών, αλλά και των άλλων εργαζομένων, αφού είναι δεδομένο ότι αυτή η ΣΣΕ θα γίνει μπούσουλας και για άλλες ΔΕΚΟ, πρώτα απ' όλα για τις αστικές συγκοινωνίες.

Στη ΣΣΕ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση μια σειράς επιδομάτων. Για τους παλιούς τα ποσά που απορρέουν από αυτά επιδόματα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά, αλλά δε θα συνυπολογίζονται για τις αυξήσεις στο μέλλον, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Μεταξύ των επιδομάτων που καταργούνται είναι το επικίνδυνο και ανθυγιεινό, που το έπαιρναν μια σειρά ειδικότητες. Πρόκειται για εκ των προτέρων αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων.

Ακόμα προβλέπεται ότι ο κατώτερος βασικός μισθός (ο πρώτος μισθός στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοεισερχόμενους διαμορφώνεται στα 800 ευρώ μεικτά. Ο ίδιος βασικός μισθός πριν δύο χρόνια ήταν 950 ευρώ μεικτά. Τέλος, η κατάργηση των επιδομάτων επιφέρει και μείωση των συντάξεων, τουλάχιστον του εφάπαξ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επιδόματα ήταν συντάξιμα και ήταν μέρος του ποσού πάνω στο οποίο υπολογίζονταν η σύνταξη.

Σε αυτή την κατάπτυστη ΣΣΕ βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της η ΠΑΣΚΕ, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών. Είναι η ίδια παράταξη που πριν λίγο καιρό τάχα διαφοροποιούσε τη θέση της από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Ζητά να φορτωθούν βάρη οι εργαζόμενοι

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - για το Σύμφωνα Ανταγωνιστικότητας. Στη συνέντευξη κατέθεσε πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προβλέπει: «Αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του Νότου (...) Καθιέρωση ευρωομόλογων (για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους και επενδύσεων) (...) Προώθηση πολιτικών εναρμόνισης σε κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, των κοινών ορίων στη φορολογία...».

Με άλλα λόγια, αποδέχεται ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του χρέους και να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, διαμορφώνει οικονομικά αιτήματα όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά κάποιους αποκαλούμενους μέσους όρους που δεν αντιστοιχούν σε αυτές τις ανάγκες, καλλιεργεί την αυταπάτη της εφαρμογής δήθεν φιλεργατικών «λύσεων», μέσα στον καπιταλισμό με όρους ταξικής συνεργασίας, δηλαδή ταξικής υποταγής των εργατών στο κεφάλαιο. Ισχυρίζεται, για παράδειγμα, ότι «η λύση βρίσκεται στην αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη» και μάλιστα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις «λύσεις» αυτές ζητά να τις προωθήσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ...τάχα προς όφελος όλων.

Τέλος, επαναφέρει την πρότασή της για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Το κύριο ζητούμενο για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση και όχι η εμπλοκή σε διαδικασίες οι οποίες ακόμα και αν καταδικάζουν στα λόγια την εκάστοτε συνθήκη δεν είναι ικανές να εμποδίσουν, στην πράξη, την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση ενάντια στη μείωση των μισθών

Παρέμβαση στην εταιρεία πληροφορικής «Singular» έκανε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, απαιτώντας από την εργοδοσία να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για μείωση των μισθών. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία να συμμετάσχουν σε γενική συνέλευση, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την οργάνωση της αντίδρασής τους στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ