ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνένοχη στη σφαγή του λιβυκού λαού

Ενεργοποιεί τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό για να πείσει ότι δε συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

Από το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη
Από το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη
Την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Λιβύης επιχειρεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, αναλαμβάνοντας «δεσμεύσεις» απέναντι στους ιμπεριαλιστές συμμάχους και στην ντόπια πλουτοκρατία, διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι «σέβεται τις υποχρεώσεις της ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Η αποφασιστικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έπρεπε να είναι άμεση», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, το περασμένο Σάββατο, στο πολεμικό συμβούλιο που έστησε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Παρίσι.

Η κυβερνητική προπαγάνδα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

α) Να «πείσει» ότι η κυβέρνηση δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, κοντά στις ακτές της Λιβύης βρίσκεται μια ελληνική φρεγάτα, ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ συμμετέχει στο συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει αεροδρόμια (Σούδα, Αραξο, Ανδραβίδα, Ακτιο), λιμάνια και τον εναέριο χώρο της χώρας που χρησιμοποιούν ήδη τα «συμμαχικά» αεροσκάφη και πλοία, από όπου εξαπολύουν τις δολοφονικές τους επιθέσεις. Και, βέβαια, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η χώρα θα συμμετάσχει με περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναλάβει το συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

β) Να παρουσιάσει τη δολοφονική επέμβαση σαν «ανθρωπιστική επιχείρηση». Την ίδια τακτική είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι ορδές του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσαν τον ελληνικό έδαφος για τις δολοφονικές τους επιχειρήσεις.

γ) Να καθησυχάσει το λαό ότι δεν «κινδυνεύει» δήθεν η χώρα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Λιβύη δε διαθέτει όπλα για να πλήξει το ελληνικό έδαφος, κρύβοντας ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Μεσογείου μόνο δεινά θα φέρει για τον ελληνικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

Το ένα ψέμα πάνω στο άλλο

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ισχυρίστηκε ακόμη ότι «δεν συμμετέχει η Ελλάδα ενεργά με δικές της δυνάμεις σε αυτές τις επιχειρήσεις, ανταποκρίνεται όμως σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών, όπως και έχουμε την υποχρέωση, για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα». Χαρακτηριστική ελληνική «διευκόλυνση» στο φονικό είναι η χτεσινή επιδρομή στη Λιβύη 4 βελγικών πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Αραξου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, υποστήριξε χτες σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι «η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με αντίποινα». Οπως υποστήριξε, «ούτε η αντιαεροπορική άμυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήματα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη μπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα την Κρήτη».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στρατιωτικά στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη αλλά θα παράσχει διευκολύνσεις στις δυτικές δυνάμεις». Ωστόσο, ο ίδιος αυτοδιαψεύστηκε αφού ξεκαθάρισε ότι στις επιχειρήσεις «συμμετέχει μια φρεγάτα που ούτως ή άλλως πλέει εδώ και πολλές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ένα από τα ραντάρ που διαθέτουμε». Δηλαδή, με στρατιωτικά μέσα που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού, όπως σημείωσε, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει επίσης στην επιβολή του εμπάργκο όπλων και της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή

Φωτογραφίζοντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο άμεσο μέλλον, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει σε «φίλες και σύμμαχες χώρες» βάσεις και αεροδρόμια όπως τη Σούδα και τον Αραξο, «όπως υποχρεούται από τις διεθνείς συνθήκες». Δηλαδή, βάσεις για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του λαού της Λιβύης.

Για το ΝΑΤΟ είπε ότι «πράγματι έχει μείνει ένα βήμα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις (...) Πιστεύω συνεπώς ότι η Ελλάδα έχει βρει το σημείο ισορροπίας: Μετέχει στο κεντρικό ρεύμα των δυτικών δυνάμεων και ιδίως των κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ιστορικές φιλικές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο».Πίσω από τις αναφορές του Ε. Βενιζέλου βρίσκονται οι επιδιώξεις της ελληνικής πλουτοκρατίας να πάρει κομμάτι από τη λεία την επόμενη μέρα του πολέμου.

Την ίδια στιγμή και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε: «Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης (...) η συμμετοχή μας έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα».

ΔΗΣΥ
Χειροκροτεί την επέμβαση

Αθλιες συκοφαντίες για το ΚΚΕ

Υπέρ του βομβαρδισμού του λιβυκού λαού από τα αεροπλάνα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών τάσσεται αναφανδόν η Δημοκρατική Συμμαχία. Ταυτόχρονα εξαπολύει άθλια συκοφαντική επίθεση στις δυνάμεις εκείνες που καταδικάζουν κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπαθώντας με άθλια υπονοούμενα με χρεώσει στο ΚΚΕ την υπεράσπιση του καθεστώτος Καντάφι, με το οποίο η Ντ. Μπακογιάννη, σαν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, διατηρούσε εξαίσιες σχέσεις.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία χαιρετίζει την έστω και καθυστερημένη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη. Κακοποιώντας βάναυσα την πραγματικότητα και ζητώντας τα ρέστα, χαρακτηρίζει «υποκριτική» και «φιλο-ολοκληρωτική» τη στάση «των κομμάτων της Αριστεράς», γιατί όπως υποστηρίζει «σε άλλες περιστάσεις, τα δύο κόμματα της άκρας Αριστεράς απαιτούσαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τώρα που υπάρχει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητούν να μην εφαρμοστεί. Τι επιθυμούν; Ο λιβυκός λαός να σφαγιασθεί;».

Σκόπιμα το ΔΗΣΥ προσπαθεί να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ στις δυνάμεις που ψάχνουν άλλοθι για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ποτέ δεν επικαλέστηκε το ΣΑ του ΟΗΕ, όργανο και αυτό του «δικαίου» των ιμπεριαλιστών, όπως με συνέπεια αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική του, είτε αυτή εκφράζεται με τα όπλα, είτε όχι. Αυτήν την πολιτική υπερασπίζεται το κόμμα Μπακογιάννη, που για μια ακόμη φορά στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, ενάντια στο συμφέρον του λαού.

Υποκριτές

Αυτοί που σήμερα σηκώνουν κουρνιαχτό για το καθεστώς Καντάφι, είναι οι ίδιοι που για χρόνια υπηρετούσαν τα ντόπια μονοπώλια, οικοδομώντας θερμότατες σχέσεις μαζί του. Μνημειώδεις είναι οι σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με το καθεστώς της Λιβύης, τόσο του Α. Παπανδρέου, όσο και του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όπως και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του '70, το ΠΑΣΟΚ και το καθεστώς Καντάφι, το οποίο να σημειωθεί ότι απαγορεύει διά ροπάλου την ύπαρξη Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λιβύη, συμμετείχαν από κοινού στα «σοσιαλιστικά φόρουμ» της περιοχής. Το 1984, ο Α. Παπανδρέου επισκέφτηκε τη Λιβύη σαν πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τον Καντάφι «συνταγματάρχη ελευθερωτή» και «μεγάλη φυσιογνωμία της εποχής». Ο Καντάφι τον αντιφώνησε ως «μεγάλο λαϊκό ηγέτη».

Το 1985, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ξανά τις εκλογές, ο Καντάφι έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Α. Παπανδρέου για να επαναβεβαιώσει τον κοινό στόχο για «την τελική νίκη του σοσιαλισμού»! Οπως και οι σύμμαχοί του στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Ομπάμα), έτσι και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχασε την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Λιβύη τον περασμένο Ιούνη, με στόχο να κλείσει επιχειρηματικές συμφωνίες για λογαριασμό ελληνικών πολυεθνικών ομίλων. Μαζί του είχε και μια φωτογραφία του Α. Παπανδρέου από τη συνάντηση με τον Καντάφι στην Ελούντα, την οποία επιδείκνυε με καμάρι στις κάμερες. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε ιδρύσει ο Καντάφι. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται υπέρμαχος του «εκδημοκρατισμού» της Λιβύης και της εκδίωξης ενός καθεστώτος το οποίο λιβάνιζε επί δεκαετίες.

Ο ιμπεριαλισμός, είτε εκφράζεται σε καθεστώτα τύπου Καντάφι, είτε από τις κυβερνήσεις των «δυτικών» κρατών, είναι εχθρός του λαού. Σ' αυτή τη βάση οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις οργανώνουν τις κολλεγιές και εξελίσσονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τον πόλεμο. Είναι όμως τουλάχιστον υποκριτικό και πρόκληση για το λαό να προσπαθούν σήμερα να πείσουν για τις αγνές προθέσεις τους απέναντι στο λαό της Λιβύης. Αυτός είναι που υποφέρει δεκαετίες τώρα από το ντόπιο καθεστώς, δική του και μόνο δική του υπόθεση είναι να καθορίσει την τύχη του. Ο πόλεμος ενάντια στη Λιβύη είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και σαν τέτοιος πρέπει να καταδικαστεί.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ