ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ «ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ»
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής

Εκκρεμότητα με «Siemens», στη Βουλή η δικογραφία για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα

Κατατέθηκε τελικά χτες στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο η πρόταση 85 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητείται να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα «δομημένα ομόλογα». Η Εξεταστική Επιτροπή, με το πόρισμα της πλειοψηφίας, προτείνει τη συνέχιση της έρευνας, με σύσταση της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ, Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη.

Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια χρειάζεται να το ζητήσουν με αίτησή τους 60 βουλευτές, γεγονός που χρονοτριβούσε αδικαιολόγητα μέχρι και χτες. Μετά τη συζήτηση και προκειμένου να συσταθεί η λεγόμενη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, πρέπει να το ζητήσουν με αίτησή τους 30 βουλευτές και να εγκριθεί από την Ολομέλεια με μυστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία (151) των βουλευτών.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της «ΖΗΜΕΝΣ», καθώς ακόμα δεν έχει κατατεθεί η απαραίτητη πρόταση 60 βουλευτών για να συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με το σκάνδαλο. Χτες, εξάλλου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης, διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία για την υπερτιμολογημένη μίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, ενώ ο φάκελος με τα υποβρύχια τύπου «214» που προμηθεύτηκε η χώρα από τη Γερμανία, απεστάλη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στη Βουλή.

Η πρώτη υπόθεση αγγίζει τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκη, καθώς και τον νυν γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρ. Τασούλα, για τον οποίο έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη. Η υπόθεση των υποβρυχίων αφορά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Α. Τσοχατζόπουλου, που θήτευσε στο υπουργείο στο διάστημα 1998-2002. Στις προμήθειες των τεσσάρων υποβρυχίων φέρεται να εμπλέκονται και άλλα 37 πρόσωπα, που έχουν κληθεί για σήμερα στην Εισαγγελία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κηδεύτηκε ο σ. Μιχάλης Τσαρουχάς

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ για το θάνατό του

«Εφυγε» την Τρίτη από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο σύντροφος Μιχάλης Τσαρουχάς και χθες το μεσημέρι έγινε η πολιτική του κηδεία στα κοιμητήρια Θεσσαλονίκης στη Θέρμη, παρουσία συγγενών, συντρόφων και φίλων. Τον επικήδειο εκφώνησε το στέλεχος του ΚΚΕ, Μιχάλης Σπυριδάκης. Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Μιχάλη Τσαρουχά, η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο σύντροφος Μιχάλης γεννήθηκε στο Παλαμούτι Μικράς Ασίας το 1917 και με τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1922, εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στο Δρινοχώρι Σερρών. Στη διάρκεια της Κατοχής, το χωριό του κάηκε από τους Βούλγαρους φασίστες και η οικογένεια Τσαρουχά εγκαταστάθηκε στην Καρπερή Σερρών. Τα τρία αδέρφια Γιώργης, Κώστας και Μιχάλης οργανώνονται στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και έδρασαν στην περιοχή του Νομού Σερρών.

Για την αντιστασιακή του δράση, ο σύντροφος Μιχάλης πιάστηκε το 1945 και βασανίστηκε άγρια στις φυλακές των Σερρών. Λόγω των βασανιστηρίων νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες. Πέρασε από το κακουργιοδικείο (δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα τα στρατοδικεία) και καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέρασε από τις φυλακές Επταπυργίου, Λευκάδας και Αμφισσας, ενώ έμεινε τέσσερα χρόνια στο στρατόπεδο της Γιούρας. Συνολικά φυλακίστηκε δεκαεννέα χρόνια.

Με την απόλυσή του επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στην ΕΔΑ, όπου και αναλαμβάνει διάφορες ευθύνες. Η χούντα των συνταγματαρχών τον συλλαμβάνει ξανά και κρατείται μαζί με την σύντροφό του Στέλλα στις νέες φυλακές Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες. Μετά την πτώση της χούντας εντάσσεται και δουλεύει μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Τα άλλα δύο αδέλφια του σύντροφου Μιχάλη έπεσαν στον αγώνα. Ο Κώστας Τσαρουχάς, διμοιρίτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Λαγκαδά και μαχητής του ΔΣΕ στο Βερτίσκο, σκοτώθηκε το 1947. Ο Γιώργης Τσαρουχάς, στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτής της ΕΔΑ, βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από τη χούντα. Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Στέλλα και την οικογένειά του».

Διαψεύδει το «Wikileaks» η Π. Λάμψα

Προσπαθεί να καλύψει το ΠΑΣΟΚ για τα περί «μυστικής διπλωματίας» που περιγράφονται σε τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ

«Αποκύημα νοσηρής φαντασίας», που «εξυπηρετούν την ατζέντα όσων τα έγραψαν», χαρακτηρίζει με χτεσινή της δήλωση η Π. Λάμψα, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, τα όσα της αποδίδονται στο τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, που αποκάλυψε το «Wikileaks» και δημοσίευσε προχτές η «Καθημερινή».

Το δημοσίευμα παρουσίαζε τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ, που περιγράφει συνάντηση της Π. Λάμψα με αξιωματούχους της αμερικάνικης πρεσβείας το Δεκέμβρη του 2009, όταν ο Γ. Παπανδρέου εκτελούσε και χρέη υπουργού Εξωτερικών. Η συνεργάτιδα του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στο ρόλο του Αλεξ Ρόντου, και σύμφωνα με το τηλεγράφημα, που έχει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, εμφανίζεται να λέει τα εξής:

«Ο Αλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου μακριά από το προσκήνιο και έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου». Η Π. Λάμψα σημειώνει ακόμα ότι υπάρχει πάρα πολλή «μυστική διπλωματία μέσα στην κυβέρνηση» και πως «πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο ΥΠΕΞ δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα».

Σε μια προσπάθεια να καλύψει το κόμμα της, η Π. Λάμψα ισχυρίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως αντίθετο με πρακτικές "μυστικής διπλωματίας". Ολες οι επαφές και δραστηριότητες του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ γίνονται πάντα σε θεσμικό πλαίσιο και στη βάση των αρμοδιοτήτων του».

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Σήμερα Πέμπτη, κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ μαζί με την βουλευτή του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου θα περιοδεύσουν στο Νοσοκομείο του Κιλκίς.
  • Οι ΚΟΒ Λαυρίου - Μαρκοπούλου - Καλυβίων - Κερατέας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου. Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη, την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
  • Η Αχτίδα Περιστερίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» την Πέμπτη 31 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου 1). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σκευωρία καταγγέλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική σκευωρία και προβοκάτσια σε βάρος του κόμματός του κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, χτες το μεσημέρι. Αφορμή στάθηκαν τόσο οι επιθέσεις του Θ. Πάγκαλου, όσο και η πλήρης κάλυψη που του παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος μάλιστα ζήτησε απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει προκαταβολικά επεισόδια που τυχόν γίνουν την 25η Μάρτη!

Για «βήμα παραπέρα στον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τον Γ. Πεταλωτή και συμπλήρωσε πως «από τα συστηματικά ψεύδη πέρασε στην προαναγγελία προβοκάτσιας, προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, εις βάρος της αριστεράς, εις βάρος του λαϊκού κινήματος». Ο ίδιος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ζήτησε «να εγκαταλείψει σχέδια για ευρείας κλίμακας προβοκάτσιες».

Επίσκεψη Παμπούκη στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Ελληνας υπουργός είχε χτες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην οποία συζήτησαν το Κυπριακό και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή. Ωστόσο, οι συναντήσεις Παμπούκη με επιχειρηματικούς κυρίως φορείς, καθώς και η χτεσινή του ομιλία σε εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου επιβεβαιώνουν ότι αντικείμενο της επίσκεψης ήταν οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, με δεδομένα τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ.

Συλλυπητήρια

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και οπαδός του ΚΚΕ Γιάννης Τζαβάρας, πατέρας του Δημήτρη Τζαβάρα, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Δημήτρη Τζαβάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ