ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους

Συνεχίζεται για 4η μέρα, σήμερα, η κατάληψη του δημαρχείου

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν έως την πλήρη δικαίωσή τους είναι οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, οι οποίοι συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα την κατάληψη στο δημαρχείο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη σταθερή και μόνιμη δουλειά και απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να αποσυρθεί οριστικά, ως θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, η προκήρυξη εκατοντάδων θέσεων συμβασιούχων στο δήμο (με συμβάσεις μέχρι 8 μήνες).

Χτες το πρωί, λίγο πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, της ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπων από τα σωματεία του Δήμου Αθηναίων, στην οποία ο Γ. Καμίνης ενώ δέχθηκε να παγώσει προσωρινά τις προσλήψεις νέων συμβασιούχων, ωστόσο αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Επιπλέον, με σκοπό να στρέψει τους μονίμους υπαλλήλους ενάντια στους συμβασιούχους, απείλησε με παύση πληρωμών των μονίμων υπαλλήλων αν δεν σταματήσει αμέσως η κατάληψη στο χώρο του δημαρχείου, τονίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να πάρει έγκριση για τον προϋπολογισμό. Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου του δημαρχείου λόγω του πολύ κόσμου που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα με ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει στο χώρο της κατάληψης για τον προϋπολογισμό. Η κινδυνολογία της δημοτικής αρχής για τα χρονικά όρια της ψήφισής του, για τις απειλές περί παύσης πληρωμών, πρέπει να πέσουν στο κενό. Στο ερώτημα που κυριαρχεί στη σκέψη σας "μπορούμε να νικήσουμε;", η απάντηση βρίσκεται στη δική σας απόφαση και θέληση, στο συμπέρασμα που βγάζετε από τη δική σας πείρα και λέει ότι οι νόμοι αλλάζουν όταν επιβάλεις με τον αγώνα το δίκιο σου».

Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με αίτημά τους προς τη δημοτική αρχή, ζητούν άμεσα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να επιβεβαιωθεί ομόφωνο ψήφισμα προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (2/12/2010), που αποφάσισε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Στο πλευρό των εργαζομένων

Χτες, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ από σωματεία των δήμων της Αττικής, καθώς και το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αθήνας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην τρομοκρατηθούν, να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί και με τους άλλους συμβασιούχους για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μήνυμα συμπαράστασης απηύθυναν στους εργαζόμενους δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δήμο της Αθήνας. Μηνύματα έστειλαν ακόμα το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, παραρτήματα της ΟΓΕ κ.ά.

Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση μίλησε ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθήνας (ΣΕΔΑ), ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι το θέμα των συμβασιούχων θα λυθεί με παρεμβάσεις των εργαζομένων στην κυβέρνηση για την «τακτοποίησή» τους, εμμένοντας στη λογική της μοριοδότησης και των πάγιων και διαρκών αναγκών, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά για μόνιμη και σταθερή εργασία, ακολουθώντας πιστά την πολιτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή το κλείσιμο της ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Να παλέψουν και να διεκδικήσουν να μην κλείσει η Β' ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό, η ΚΟΘ του ΚΚΕ και να αντιπαλέψουν την πολιτική που καταργεί το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη.

Στην ανακοίνωση της ΚΟΘ επισημαίνεται:

«Ακόμη ένα επεισόδιο στο γκρέμισμα στου δημόσιου συστήματος Υγείας αποτελεί η ανακοίνωση για κλείσιμο της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Αποδεικνύεται ξανά ότι η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και συνταξιούχων, υποβαθμίζοντας την υγειονομική περίθαλψη.

Αυτή η πολιτική ενισχύει τα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας, αλλά δημιουργεί και ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που λειτουργεί με βάση το κέρδος, στο πλευρό των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας, των φαρμακοβιομηχανιών, των μονοπωλίων που προμηθεύουν τα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και παλιότερα της ΝΔ, με τους νόμους που ψηφίζουν, τις αποφάσεις που παίρνονται στην ΕΕ, το μνημόνιο, προκαλεί την τραγική έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων στα νοσοκομεία. Γι' αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 150 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά και τώρα κλείνουν και τη Β' ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, ενώ η Α' ΜΕΘ (ΜΕΘΑ) υπολειτουργεί. Γι' αυτό παρουσιάζονται βασικές ελλείψεις σε απαραίτητο υγειονομικό υλικό, που ακυρώνει ακόμη και προγραμματισμένες εγχειρήσεις.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ διεκδικεί:

  • Να μην κλείσει η Β' ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και οι δύο ΜΕΘ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες της Υγείας, της Πρόνοιας και στα Νοσοκομεία με πλήρη και σταθερή εργασία. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (stage, συμβασιούχοι, επικουρικοί) και άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής έρευνας και διάθεσης φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Στο επίκεντρο αυτού του αγώνα, σημειώνεται, πρέπει να βρίσκεται η διεκδίκηση ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, καθώς μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που ικανοποιεί τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες».

Χρειάζεται ανυποχώρητος αγώνας

Από τη συζήτηση της βουλευτή του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση της βουλευτή του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους
Τη συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων στο Δήμο Αθηναίων εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, μιλώντας στους ίδιους τους συμβασιούχους μέσα στην υπό κατάληψη και κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεκαθάρισε ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι η διεκδίκησή του απαιτεί μακρύ, δύσκολο και ανυποχώρητο αγώνα. Τόνισε την ανάγκη να κρατηθούν ενωμένοι, να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από τις συκοφαντίες και να συντονίσουν τη δράση τους και με τους άλλους εργαζόμενους.

Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα από τη δράση των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων, να καταδικάσουν με τον αγώνα τους και να έρθουν σε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της. Αποκαλύπτοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται οι συμβασιούχοι από την κυβέρνηση, ότι ενώ τους αρνούνται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την ίδια στιγμή δαπανούν ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μήνυμα συμπαράστασης της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στηρίζει τον αγώνα των εκατοντάδων συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων.

Με ανακοίνωσή της, τονίζει: «Στηρίζουμε την απόφασή τους για κατάληψη του Δημαρχείου μετά την επιμονή της Δημοτικής Αρχής να μην αποσύρει την προκήρυξη νέων θέσεων συμβασιούχων, τη στιγμή που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες. Είναι πολύ σημαντικό το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ανασφάλεια, η τρομοκρατία, η ανεργία, η δουλειά με ημερομηνία λήξης, αποδιοργανώνουν όχι μόνο τη ζωή της γυναίκας, αλλά και ολόκληρης της λαϊκής οικογένειας. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Κινητοποίηση στα διόδια

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της δράσης για την κατάργηση όλων των διοδίων και την ακύρωση της ληστρικής - αποικιοκρατικής σύμβασης που παρέδωσε στα ντόπια μονοπώλια τους δρόμους της χώρας, καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο άνοιγμα των διοδίων της Λεπτοκαρυάς, σήμερα Πέμπτη στις 4.30 μ.μ. Η αυτοκινητοπομπή για τα διόδια της Λεπτοκαρυάς θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ., μπροστά από τον «Μασούτη» στην έξοδο της Κατερίνης.

  • Κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων διοργανώνει σήμερα από τις 4 το απόγευμα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και καλεί τον εργαζόμενο λαό να συμμετάσχει απαιτώντας την κατάργηση όλων των διοδίων.

Τις μπάρες διοδίων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης ανοίγουν, σήμερα, οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Νομού Λάρισας, που συγκροτούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, Ενωση Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαιτώντας την κατάργηση του χαρατσιού. Η αναχώρηση για τα διόδια θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα, από την πλατεία Λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ