ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΜΗΣ ΧΑΛΙΩΤΗΣ
ΜΙΜΗΣ ΧΑΛΙΩΤΗΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ. Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που σ' αποχαιρετήσαμε για το τελευταίο σου ταξίδι, σύντροφέ μου. Σα να μην πέρασε μια μέρα, Τάκη μου. Εφυγες πολύ νωρίς. Ομως, θα είσαι πάντα παρών. Στη μνήμη μας, στη ζωή μας, στο Είναι μας. Μας άφησες πλούσια κληρονομιά. Είναι η διδαχή και προσταγή, της αγωνιστικής και ανιδιοτελούς στάσης σου, που πορεύτηκες στο διάβα της σύντομης, αλλά γεμάτης, ζωής σου με οδηγό τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Είμαστε περήφανοι για σένα.

Στη μνήμη σου, η γυναίκα σου Κατερίνα, τα παιδιά μας, Δώρα και Βασίλης, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στο ΠΑΜΕ.

***

ΦΩΤ.

Εξήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο φιλόλογος καθηγητής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και από τους πρωτεργάτες της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης στην Κρήτη, με τους συντρόφους και συναγωνιστές του: ΑΕΡΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ, ΤΕΡΖΙΔΑΚΗ ΝΙΚΟ και ΓΙΩΡΓΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Ηταν στις 31 Μάρτη 1944, στη θέση "Γκιουμπρά" στη Μέση Ρεθύμνου, που έπεσαν μαχόμενοι, όταν η ομάδα του ΕΛΑΣ έδωσε μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
Στην μνήμη των ηρώων της μάχης στην "Γκιουμπρά" , ο δημοσιογράφος Μανώλης Μαθιουδάκης, γιός του Γιάννη Μαθιουδάκη, προσφέρει 100 ευρώ στο "Σπίτι του Αγωνιστή".

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της ΜΑΥΡΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, συζύγου του συντρόφου μας Γιώργου Παπαδημητρίου, μέλους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Αιγάλεω, η οποία στάθηκε αλύγιστη δίπλα του στα καλά και στα δύσκολα, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Σπυρίδωνα - Νταμαράκια.

Οι σύντροφοι της ΚΟΒ

***

2 ΦΩΤ.

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σκοτώθηκε στις 25 Ιούνη 1944. Η γυναίκα του, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΝΑΒΑ, εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1949, στο Μεζούρλο Λάρισας. Στη μνήμη τους η κόρη τους Αχιλλεία και τα εγγόνια τους Φανή και Ακης προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ρ».

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας η γυναίκα αγωνίστρια, η πολύτιμη και αγαπημένη σύζυγος, μάνα και στοργική γιαγιά ΘΕΟΥ ΒΕΡΓΕΝΑΔΑ. Θα ζεις πάντα μέσα στις καρδιές μας.

Στη μνήμη της, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ο σύζυγος, Θέος Στέφανος

τα παιδιά: Κωνσταντίνα - Βαγγέλης - Ευθύμιος

ο γαμπρός, Πολυχρόνης Δημήτρης

ο εγγονός, Θάνος Πολυχρόνης

***

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εκπαιδευτικός, ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ, από τη Σκοπιά Ελασσόνας, και αισθανθήκαμε πολύ μεγάλο κενό από την απουσία του. Αγωνίστηκε και πάλεψε ακούραστος, με συνέπεια, σεμνότητα και εργατικότητα, σ' όλη του τη ζωή και την εκπαιδευτική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της απόλυσής του από τη χούντα στάθηκε παλικάρι. Θα παραδειγματιζόμαστε πάντοτε από την προσωπικότητά του και θα τον θυμόμαστε όλοι οι μαθητές του, που αγαπούσε πάρα πολύ. Ολοι οι καθηγητές και ο λαός της Ελασσόνας με άπειρη αγάπη, εκτίμηση, σεβασμό, θαυμασμό και περηφάνια εμείς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ελασσόνας του ΚΚΕ, 50 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Μίχου Νατάσα, εκπαιδευτικός - Ελασσόνα

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου τους αδελφού, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, που το 40ήμερο μνημόσυνό του γίνεται σήμερα 3.4.2011, οι Κώστας και Γιάννης Κυπραίος προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ανω Καισαριανής του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Με τη συμπλήρωση 34 χρόνων από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η οικογένειά του προσφέρει, στη μνήμη του, 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ευγένειας του ΚΚΕ.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΜΕΤΑΞΑ - ΑΡΜΟΔΩΡΟΥ ΜΕΤΑΞΑΓΓΕΛΟΥ, που πέθανε στις 6.3.2011, σταθερός πάντα στις ιδέες του σοσιαλισμού και κομμουνισμού, προσφέρουμε 100 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου, πατέρα και παππού, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, εκπαιδευτικού, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και επί 41 χρόνια πολιτικού πρόσφυγα. Για 32 χρόνια δίδασκε στα Ελληνόπουλα την πλούσια ιστορία μας και την ελληνική γλώσσα. Και όμως, η πολυετής διαπαιδαγωγική του δράση δεν αναγνωρίστηκε ούτε στο ελάχιστο από το ελληνικό κράτος, γεγονός που τον πίκρανε πολύ. Η σύνταξη που του έδωσαν ήταν η κατώτερη του ΙΚΑ (όλο κι όλο 411 ευρώ!).

Στη μνήμη του η γυναίκα του και οι κόρες του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας. Στις 30.3.2011 έκλεισαν 6 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας.

Σοφία Ζαχαριάδου και οι κόρες του

***

ΦΩΤ.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ η σύζυγός του, Κυριακούλα, και τα παιδιά του, Θανάσης και Μαριάνθη, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤ.

Στις 28 Μάρτη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή του τιμημένου ΚΚΕ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουν η γυναίκα του Ροδή και η κόρη του Εφη 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βυζαντίου (Καλαμαριά).

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια απ' όταν, στις 26 Μάρτη 1986, πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Γκρίμποβο Ιωαννίνων το 1917. Απ' τα εφηβικά του χρόνια οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Ηρθε στην Αθήνα και δούλευε αρτεργάτης. ΕΑΜίτης στην Κατοχή πιάστηκε τον Απρίλη του 1944 στο χώρο της δουλειάς του, απ' τους Γερμανούς. Βασανίστηκε, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και απ' εκεί, όμηρος στα γερμανικά στρατόπεδα Νταχάου και Μπράουσβαχ. Επέστρεψε στην πατρίδα το 1945. Στον Εμφύλιο εκτοπίζεται στη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη.

 ΣΦΥΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΦΥΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Στη μνήμη του τα ανίψια του πρόσφεραν στον «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στις 28 Μάρτη 2011 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΚΟΥΡΤΗΣ (Πάστρας) από την Εγκλουβή Λευκάδας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύντροφός του Χρυσαυγή προσφέρει 100 ευρώ στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στη Φαλάνη Λάρισας το 1924. Πήρε μέρος στον ΕΛΑΣ και το ΔΣΕ. Είχε ενεργό δράση στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαλάνης. Μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στη μνήμη του η ΚΟΒ Φαλάνης του ΚΚΕ προσφέρει 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή ΜΗΤΣΟΥ ΣΦΥΡΟΥΔΗ, από την Καβάλα, που συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατό του, η γυναίκα του Ζηνοβία προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Ο ΒΑΣΟΣ ΣΩΚΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΣ (1913-2005), γιος του Σωκράτη και της Ζηνοβίας, γεννήθηκε στις 19 Σεπτέμβρη 1913, στο Σελεγούδι Γυθείου. Τελειώνει τη Μέση Εμπορική Σχολή στο Γύθειο, το 1929, και την Ανώτατη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα. Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρετεί στο αντιαεροπορικό σύνταγμα στην Αθήνα. Εντάσσεται στο ΕΑΜ, το Σεπτέμβρη του 1941, και αρχίζει την αντιστασιακή δράση στην περιοχή της Λακωνίας. Με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Λακωνίας, ορίζεται στις αρχές του 1943 μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Γυθείου. Μετά την πτώση του Μουσολίνι και για να αποφύγει τη σύλληψη από τους Γερμανούς, βγαίνει στο βουνό, το 1943, όπου συνεχίζει την ΕΑΜική δράση. Κορυφαία αγωνιστική στιγμή υπήρξε η εκλογή του, το 1944, ως εθνοσυμβούλου Γυθείου και η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο, στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, το Μάη του 1944.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Ορίζεται διοικητικός αντιπρόσωπος Γυθείου, το φθινόπωρο του 1944, και ασκεί την πολιτική εξουσία στην περιοχή, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως διευθυντής του υποκαταστήματος της ΑΤΕ. Την άνοιξη του 1945, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο βουνό, για να γλιτώσει τη ζωή του από ένοπλους αντιδραστικούς, που ασκούσαν μεταδεκεμβριανή τρομοκρατία. Τον Αύγουστο του 1946, συλλαμβάνεται από την Αστυνομία στα Χανιά και απολύεται με βούλευμα. Παντρεύεται την Ισμήνη Παπαχατζή, στην Αθήνα, το Δεκέμβρη 1946, με την οποία αποκτά τρία παιδιά, τον Γιώργο, την Υβόννη και τον Δημήτρη.

Επί δικτατορίας των συνταγματαρχών και ενώ κατείχε τη θέση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Προμηθειών της ΑΤΕ, εξαναγκάζεται σε παραίτηση, λόγω των φρονημάτων και του αντιστασιακού παρελθόντος του. Πολύ αργότερα, αναγνωρίζεται η αντιστασιακή δράση του και, το 1985, του απονέμεται το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης και, το 1986, το μετάλλιο του Εθνικού Συμβουλίου. Φεύγει από τη ζωή, πλήρης ημερών, στις 5 Δεκέμβρη 2005, στα 92 του χρόνια, αφήνοντας ως παρακαταθήκη την αγωνιστική του διάθεση, την πίστη στα ιδεώδη, την προσήλωση στο καθήκον, τον ανθρωπισμό προς τους άλλους και την αγάπη του προς τη φύση.

Με τη συμπλήρωση πενταετίας από το θάνατό του και για να τιμήσουμε τη μνήμη του πατέρα μας, Βάσου Σωκρ. Γιαννακούρου, στελέχους του ΕΑΜ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε το ποσό των 120 ευρώ για τις ανάγκες του «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) προσφέρει στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Λευκάδας, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μου φίλης, ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, που μας «έφυγε» πρόσφατα, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στην Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

 ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Νάκη Μάρκου

***

φωτό (κω. 17566)

Πέρασαν 15 χρόνια χωρίς εσένα, αγαπημένε μου σύντροφε ΜΙΜΗ (ΧΑΛΙΩΤΗ).

Στη μνήμη σου διαθέτω 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Χαλανδρίου - Ψυχικού.

Τασία Χαλιώτου - Μακρώνη

***

ΦΩΤ.

Εφυγε από τη ζωή την 1η Φλεβάρη 2011 ο σύντροφος ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΓΑΝΙΑΣ. Γεννήθηκε στο Δίστρατο Κοζάνης το 1933. Από μικρός, μαζί με όλη την οικογένειά του, εντάχθηκε στο κίνημα και το Κόμμα. Από το 1948 μέχρι το 1981 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη και μετά στην Τασκένδη, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, έκανε οικογένεια και απέκτησε 2 παιδιά. Παρέμεινε ασυμβίβαστος αγωνιστής και ανυποχώρητος στις αρχές και τα ιδανικά του, μέχρι την τελευταία του πνοή.

Η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟ Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης 100 ευρώ, στη μνήμη του.


ΘΕΟΥ ΒΕΡΓΕΝΑΔΑ
ΘΕΟΥ ΒΕΡΓΕΝΑΔΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΝΑΒΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΝΑΒΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΙΛΛΙΠΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΙΛΛΙΠΟΥ

ΒΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΣ
ΒΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΚΟΥΡΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΚΟΥΡΤΗΣ

ΜΑΥΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΑΥΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΓΑΝΙΑΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΓΑΝΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ

ΜΕΤΑΞΑΣ - ΑΡΜΟΔΩΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΕΤΑΞΑΣ - ΑΡΜΟΔΩΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ