ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επιδιώκει χρονοδιάγραμμα στις διευθετήσεις

Διμερής συμφωνία 'ή προσφυγή στη Χάγη, μετά τις εκλογές του Ιούνη στην Τουρκία

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το θόρυβο που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά και να προετοιμάσει το κλίμα για παραπομπή του συνόλου των διευθετήσεων στο Δικαστήριο της Χάγης, επιχείρησε, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Κάνοντας τον ανήξερο δήθεν για τις τουρκικές αξιώσεις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως «η δήλωση του Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Ελληνα». Ο ίδιος χαρακτήρισε το casus belli της Τουρκίας για τα 12 μίλια «ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ, που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας», αναρωτώμενος αν «με αυτόν τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Εξωτερικών, με έμμεσο τρόπο, έθεσε το χρονοδιάγραμμα στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, λέγοντας ότι «μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πρέπει ή να υπάρξει μία λύση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα». Αυτό που δεν είπε ο Δ. Δρούτσας είναι το τι θα γράφει το συνυποσχετικό της προσφυγής, αφού εκεί θα πρέπει να ορίζονται ζητήματα σχετικά με τα χωρικά ύδατα, δηλαδή τα σύνορα.

Φανερώνοντας τον πραγματικό καημό της κυβέρνησης, ο Δ. Δρούτσας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι με τις τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, η ελληνική πλευρά δυσκολεύεται να πείσει τον ελληνικό λαό για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα: «Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα; Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο, τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο Νταβούτογλου στη μειονότητα στη Θράκη να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική της ταυτότητα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα (...) Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο, θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη, στις 10 π.μ., στο εργοστάσιο της ΕΒΟ, στο Αίγιο.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
  • Εκδήλωση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και καπιταλιστική κρίση» διοργανώνεται αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Κάτω Αιγάλεω (Αλατσάτων & Λευκάδας). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα περιοδεύσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και οι θέσεις του ΚΚΕ»αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα Περιστερίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» την Πέμπτη 31 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου 1). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργάνωσης 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και οι θέσεις του ΚΚΕ» την Παρασκευή 1 Απρίλη στις 7 μ.μ. στον πολιτιστικό σύλλογο (Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, Πατησίων 252). Θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Κολωνού - Βοτανικού διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ» την Παρασκευή 1 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων Κολωνού (Αργους 54). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και καπιταλιστική κρίση» προγραμματίζεται τη Δευτέρα 4 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Ανω Ιλιον στο Συνδικάτο Οικοδόμων (οδός Μενελάου & Χρυσηίδος). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821», την Κυριακή 10 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος 1). Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για το ΔΣΕ και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Την Κυριακή, στις 11 π.μ., τα εγκαίνια. Θα μιλήσει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκθεση μνήμης με φωτογραφικό υλικό από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από την Παρασκευή 1 έως τις 15 Απρίλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Απρίλη στις 11 π.μ. στο χώρο της έκθεσης, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελεί το φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή και φιλοξενία των παιδιών της Ελεύθερης Ελλάδας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας την περίοδο 1948 - 1949 καθώς και από την ανοικοδόμηση και τη ζωή στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης». Το υλικό αυτό προέρχεται από τη συλλογή «Ευχαριστούμε Ουγγαρία» της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων στην Ουγγαρία.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στην Κρήτη

«Μελετάμε την Ιστορία μας, βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε ικανότεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης για το Σοσιαλισμό» είναι το θέμα των εκδηλώσεων - βιβλιοπαρουσιάσεων που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Προγραμματικά Ντοκουμέντα», «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956», «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968». Το πρόγραμμα είναι το εξής:

  • Στο Ηράκλειο, αύριο Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην «αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων» της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Κουντουριώτη (Ενετικό Λιμάνι).
  • Στο Ρέθυμνο, την Πέμπτη 31 Μάρτη στις 2.30 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.
  • Και στα Χανιά, την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου στον 4ο όροφο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολιτική επικίνδυνη για τους λαούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συνέντευξη του Δ. Δρούτσα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει: «Η κοινή τοποθέτηση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας αποτελεί την απάντηση στις επικίνδυνες για τους λαούς θέσεις και πολιτική της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ