ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑμΕΑ
Προς εξαφάνιση με ευθύνη της πολιτείας

Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ειδικού αθλητισμού μιλάει στον «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου ποδοσφαίρου Τυφλών ΚΕΡΑΥΝΟΣ, Νίκος Δαπόλας

«Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τον ειδικό αθλητισμό», τονίζει στον «Ρ» ο Νίκος Δαπόλας

Sportidea

«Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τον ειδικό αθλητισμό», τονίζει στον «Ρ» ο Νίκος Δαπόλας
Στιγμές του 2004 θυμίζουν πλέον σε αρκετές περιπτώσεις τα όσα συμβαίνουν με αφορμή τη διοργάνωση από την Ελλάδα των αγώνων SPECIAL OLYMPICS (διοργάνωση που αφορά τα άτομα με διανοητική υστέρηση) τον Ιούνη του 2011. Οπως και πριν από τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, οι μεγαλοστομίες από αρμόδιους και κυβερνητικούς παράγοντες δε λείπουν και θα 'λεγε κανείς ότι όλα μοιάζουν ιδανικά. Είναι ομως έτσι; Την ώρα που συμβαίνουν αυτά το σίγουρο είναι ότι ο λεγόμενος ειδικός αθλητισμός στην Ελλάδα, που αφορά τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), κινδυνεύει να μαραζώσει και να υπάρχει μόνο στα λόγια. Επτά χρόνια μετά το 2004 και παρά τα τότε μεγάλα λόγια η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώθηκε αλλά έγινε χειρότερη. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν μεσολαβήσει από τότε μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν ποτέ επί της ουσίας με τα προβλήματα του χώρου αλλά τον άφησαν και στη μοίρα του εφαρμόζοντας πλήρως τη ...λογική πως ό,τι δεν πουλάει... εξαφανίζεται. Από την άλλη, όμως, με αφορμή μια διοργάνωση ετοιμάζονται πάλι οι αρμόδιοι να δείξουν την... ευαισθησία τους. Μόνο που όπως και τότε έτσι και τώρα η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Η τραγικότητα της κατάστασης, που έχει φέρει τα περισσότερα αθλητικά σωματεία των ΑμεΑ να δίνουν μάχη επιβίωσης, οδήγησε το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία του αθλητικού σωματείου ποδοσφαίρου Τυφλών ΚΕΡΑΥΝΟΣ. Σήμερα ο «Ρ» συνομιλεί με τον πρόεδρο του σωματείου, Νίκο Δαπόλα, ο οποίος μας αποκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα, την υποκρισία των υπευθύνων, αλλά και την πίστη που έχουν κάποιοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην άθληση.

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του σωματείου ΚΕΡΑΥΝΟΣ κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος Γκόλμπολ
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του σωματείου ΚΕΡΑΥΝΟΣ κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος Γκόλμπολ
-- Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ερχόμενη διοργάνωση από την Ελλάδα των φετινών SPECIAL OLYMPICS στην Αθήνα, τον Ιούνη, ακούμε από αρμόδιους και κυβερνητικούς παράγοντες αρκετές κουβέντες σχετικά με τον αθλητισμό στα Ατομα με Αναπηρία. Το σκηνικό θυμίζει ίσως τις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τελικά πόσο κοντά στην αλήθεια είναι όλα αυτά;

-- Καταρχήν να γίνει μια απαραίτητη διευκρίνιση... Η ιστορία των Special Olymcics είναι μια αμαρτωλή ιστορία. Πρόκειται για μια εμπορική διοργάνωση όπου εξ αρχής κυριαρχούσαν τα κέρδη για τους χορηγούς που την συνοδεύουν. Τα λεφτά που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής για τη διοργάνωση του Ιούνη του 2011 στην Αθήνα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από την πολιτεία για να γίνει μια αναβάθμιση του πραγματικού αθλητισμού των ΑμεΑ.

-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον λεγόμενο ειδικό αθλητισμό;

-- Η κατάσταση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, για να μην πούμε και χειρότερα, πριν το 2004, με ανύπαρκτη υποδομή, απαξίωση από την πολιτεία, έλλειψη του αθλητισμού στα λεγόμενα ειδικά σχολεία, που και αυτά τείνουν να γίνουν ανύπαρκτα. Τα πάντα μπορούν να χαρακτηριστούν τραγικά. Για παράδειγμα, στα δύο αθλήματα που ειδικεύεται ο σύλλογός μας, το ποδόσφαιρο τυφλών και το γκόλμπολ, θα λεγε κανείς ότι βρισκόμαστε στο σημείο 0. Στο απόλυτο τίποτα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας χώρος ούτε για προπόνηση ούτε καν για να πραγματοποιηθούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα των αθλημάτων. Πέρσι για το πρωτάθλημα γκόλμπολ πήγαμε στο Λουτράκι, φέτος βρήκαμε τη Δάφνη τελευταία στιγμή. Για να προπονηθούμε εμείς, ως σωματείο ΚΕΡΑΥΝΟΣ, αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στο Νταμάρι της Νίκαιας. Τα ίδια συμβαίνουν και στο ποδόσφαιρο των τυφλών. Μας έχουν παραχωρηθεί κάποια γήπεδα 5Χ5 του Δήμου Αθηναίων στα οποία όμως δεν υπάρχουν (ούτε έχουν μπει) τα απαραίτητα προστατευτικά που χρειάζονται για την πραγματοποίηση του αθλήματος. Αποτέλεσμα είναι κάθε φορά να υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας.

-- Με τις επιχορηγήσεις τι γίνεται;

-- Το θέμα των επιχορηγήσεων έχει γίνει σίριαλ. Δεν έχουμε πάρει χρήματα ούτε για τα έτη 2008-2009-2010 εκτός από ένα ποσό που το βάφτισαν 50% της επιχορήγησης του 2010. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα βγει και ένα ποσό της τάξεως των 350.000 σαν έναντι για το 2011. Στην ουσία όμως τα προβλήματα δε λύνονται. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, τα περισσότερα σωματεία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες και το μέλλον τους είναι θολό.

-- Ο ρόλος της Ομοσπονδίας των Αθλητών με Αναπηρία;

-- Η ΕΟΜ ΑμεΑ δεν έχει παίξει το ρόλο που θα έπρεπε κανονικά να έχει απέναντι στα προβλήματα των σωματείων. Αλλωστε, η ίδια έχει πάρει λεφτά για τις επιχορηγήσεις της, έστω και αν όχι όλο το ποσό αλλά κάποια χρήματα τα έχει πάρει. Από την άλλη η ίδια δεν κάνει καμιά κουβέντα ούτε βάζει ποτέ καμία διεκδίκηση που να αφορά γενικότερα τις υποδομές και την αλλαγή πλαισίου που αφορά τον ειδικό αθλητισμό των ΑμεΑ.

-- Οι κινήσεις σας από δω και πέρα ποιες θα είναι;

-- Εμείς σαν σωματείο τον τελευταίο καιρό έχουμε ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί και το τι πρέπει να κάνουμε. Εχουμε κάνει εκδηλώσεις, κάποιες κινητοποιήσεις προκειμένου να παρουσιάσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Πρόσφατα καλέσαμε σε σύσκεψη σωματεία απ' όλα τα αθλήματα για να συντονίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, τα σωματεία τα ίδια θα πρέπει να καταλάβουν ότι όλη αυτή η κατάσταση καίει τα ίδια περισσότερο απ' όλα. Εμείς δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ