ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αγρίεψε ο καιρός...

Η πρώτη ποιητική συλλογή «Αφύλακτη διάβαση» (εκδόσεις «Αιώρα») του ηθοποιού Αγγελου Αντωνόπουλου παρουσιάζεται, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στις 7.30 μ.μ. Ποιήματα, εκτός από τον Αγγελο Αντωνόπουλο, θα διαβάσουν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Ο Αγγελος Αντωνόπουλος έρχεται - με φωνή πλούσια σε γνώση κι εμπειρία και έχοντας αφομοιώσει με ευαισθησία την Ιστορία, την Ποίηση, το Θέατρο, τη Φιλοσοφία και την προέκτασή τους στην καθημερινότητα - να φανερώσει ως ποιητής τις βιωματικές αλήθειες της δημιουργίας, της απώλειας και του έρωτα. Με ύφος επικολυρικό, μεστό και βαθιά ανθρώπινο, αναζητά το νήμα που συνδέει τη μνήμη και τη σύγχρονη πραγματικότητα. «Αγρίεψε ο καιρός / κι οι θύελλες μας φέρνουν φτερά αγγέλων και περιστεριών / και στον επόμενο τόνο η ώρα είναι μηδέν και ένα λεπτό / και σκοτώνουνε τον Λόρκα / και στον επόμενο τόνο η ώρα είναι μηδέν και δύο λεπτά / και σκοτώνουνε τον Τσε Γκεβάρα / και στον επόμενο τόνο η ώρα είναι τρία λεπτά και σκοτώνουν τον Λούθερ Κινγκ / αγρίεψε ο καιρός και λιώνουν οι πάγοι / και ουρλιάζουν οι αρκούδες / και καίνε τα δάση / και ο χρόνος ζητάει ταξιδιωτικά έγγραφα / ελπίζει ότι κάπου θα βρει έναν λόφο / που θα έχει ακόμη δέντρα και γρασίδι να ξαναχτίσει τον θρόνο του / ελπίζει ότι θα βρει ένα ποτάμι με καθαρό νερό / γιατί έχει χρόνια να λουστεί / γιατί ο Αλφειός είναι μολυσμένος / Αγρίεψε ο καιρός»...

Αβε Μάγια...

Εχει χαρακτηριστεί ως η απόλυτη μπαλαρίνα συγκρινόμενη μόνο με τη μεγάλη Αννα Πάβλοβα. Ο λόγος για την μπαλαρίνα - θρύλο Μάγια Πλισέτσκαγια, η οποία έρχεται στην Αθήνα, συμμετέχοντας στο μεγάλο διήμερο γκαλά προς τιμήν της, στις 14 και 15 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για την μπαλαρίνα που στα 22 της χόρεψε το διπλό ρόλο της Οντέτ/ Οντίλ στη «Λίμνη των Κύκνων», ερμηνεία που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη που υπήρξε ποτέ, και για τη μεγάλη της προσφορά στο μπαλέτο, θα χορέψουν μεγάλα αστέρια από συγκροτήματα με τα οποία συνδέθηκε: Μπολσόι, Μαριίνσκι, Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Οπερα του Παρισιού, συγκρότημα του Κάρλος Σάουρα. Θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από πασίγνωστα μπαλέτα, όπως «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Κουρσάρος», «Ζιζέλ», επιδείξεις τεχνικής «Αρτεμις και Ακτέων», νεοκλασικά αριστουργήματα «Τσαϊκόφσκι pas de deux» του Μπαλανσίν, «Κάρμεν» (Αλόνσο) κ.ά. Επίσης, θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και τις εμφανίσεις της, ενώ μεγάλη στιγμή του προγράμματος - στο κλείσιμο - είναι η εμφάνιση της Μ. Πλισέτσκαγια στη σκηνή του Μεγάρου, όπου θα παρουσιάσει το ειδικά χορογραφημένο γι' αυτήν έργο του M. Μπεζάρ «Ave Μaya».

Μελοποιημένο «Πρωινό άστρο»

Μελοποιημένα αποσπάσματα από το ποίημα «Πρωινό άστρο» του αξέχαστου ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου, περιλαμβάνονται στη νέα δισκογραφική δουλειά του Σαράντη Κασσάρα, με γενικό τίτλο «Carmina Graeca», που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Lyra). Με μεγάλη ευαισθησία και με μουσικές συνθέσεις που ταιριάζουν στην αισθητική του ποιητικού έργου, ο Σ. Κασσάρας καταθέτει μια αγκαλιά τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν οι Μανώλης Μητσιάς, Τζένη Δριβάλα, Σοφία Μιχαηλίδου, Μπάμπης Τσέρτος, Καλλιόπη Βέττα, Νίκος Ανδρουλάκης, Τάκης Φάβιος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Θόδωρος Πάντσιος, Απόστολος Σωτηρούδης, Αλέξανδρος Τζιοβάνης. Καθοριστική στο κομμάτι της ερμηνείας είναι η συμβολή τριών χορωδιών: Της Παιδικής Χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου, της Χορωδίας «Γιάννης Ρίτσος» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρίζες» Μονεμβασιάς και της Χορωδίας του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης. Συμπράττουν οι σολίστ: Σαράντης Κασσάρας - πιάνο, Χάρης Χατζηγεωργίου - βιολί, Μανόλης Ανδρουλιδάκης - κιθάρα και λαϊκή ορχήστρα. Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Σαράντης Κασσάρας.

Με το έργο του, το οποίο μάλιστα το είχε παρουσιάσει και ενώπιον του Γ. Ρίτσου το 1978, ο Σ. Κασσάρας αποδίδει την ουσία και τις βαθιές έννοιες που διέπουν το ποίημα - ισχυρή απόδειξη της πανανθρώπινης φιλοσοφίας του Γ. Ρίτσου το οποίο το έγραψε όταν γεννήθηκε η κόρη του Ερη. Υπέροχες μελωδίες «συνδιαλέγονται» με τα αισθήματα τρυφερότητας και στοργής που πλημμυρίζουν τον ποιητή, αλλά και με την αγωνία και το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο.

«Μέθοδος Γκρόνχολμ» στη Θεσσαλονίκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τις προηγούμενες θεατρικές σεζόν η παράσταση «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» του Τζόρντι Γκαλθεράν, το Θέατρο Τέχνης την παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο «Ανετον», στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 17 Απριλίου.

Ο Καταλανός συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δραματικό, και, με έξυπνους διαλόγους, μας μεταφέρει στο σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών. Το έργο έχει αποσπάσει περισσότερα από είκοσι βραβεία. Εχει επίσης γυριστεί και σε ταινία, της οποίας τη διασκευή υπογράφει ο ίδιος ο Γκαλθεράν, το 2003 - με τίτλο «El Metodo». Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του καλύτερα διασκευασμένου σεναρίου.

Μετάφραση: Γιώργος Καραμίχος και Μαρία Τσατσαρώνη. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.

Η Αυστριακή Ορχήστρα Μπαρόκ της Βιέννης, το πιο γνωστό μουσικό σύνολο μπαρόκ της Αυστρίας, δίνει συναυλία στις 11 Απριλίου (8 μ.μ.) στην Aίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής. Θα παρουσιάσει μοναδικά αριστουργήματα μουσικής του Χέντελ, αλλά και έργα για φλάουτο και ορχήστρα του Βιβάλντι και Σαμαρτίνι, συνοδεία σπάνιων χειροποίητων οργάνων εποχής (τσέμπαλο, φλάουτο μπαρόκ, όργανο, βιολί και βιόλα μπαρόκ, κ.α.). Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο μουσικός και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λιντς της Αυστρίας Μάικλ Ομαν, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους δεξιοτέχνες του Μπαρόκ Φλάουτου.

Τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου, 10.30 - 11.30 π.μ., στο Ιδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιείται το διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Ο μικρός σεισμολόγος» που διοργανώνει η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος. Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με αρχές, έννοιες και εφαρμογές από διάφορους τομείς της επιστήμης, μέσα από σύνθετες και ευχάριστες δοκιμασίες.

«Κατσαρίδα»... τέλος

Η «Κατσαρίδα», έξι χρόνια μετά τη γέννησή της και την επιτυχία της σε Ελλάδα και Κύπρο, ολοκληρώνει τις πολυετείς παραστάσεις της στο θέατρο «BADMINTON» (7-10/4). Παίζουν οι δημιουργοί και πρώτοι ερμηνευτές της, Βασίλης Μαυρογεωργίου και Κώστας Γάκης.

Η «Κατσαρίδα» περιπλανιέται στα τρίσβαθα των υπονόμων, σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά μέσα σε δαιδαλώδεις αεραγωγούς, γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά και ανθρώπους (απ' την καλή κι απ' την ανάποδη), αλλά διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο όνειρο. Αυτή άλλωστε είναι και το μόνο μέσο που διαθέτει για να το πραγματοποιήσει...

Κείμενο - σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική Κώστας Γάκης. Κοστούμια Γεωργία Μπαμπαλού. Φωτισμοί Γιώργος Φακούρας.

«Πράξη χωρίς λόγια»

Το Θέατρο της Σιωπής και το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζουν στον προαύλιο χώρο της Σχολής «Καλών Τεχνών» (Πειραιώς 256), το έργο «Πράξη χωρίς Λόγια» του Σάμουελ Μπέκετ. Σκηνοθεσία: Ασπασία Κράλλη. Μετάφραση: Θανάσης Νιάρχος. Σκηνικά - κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζει ο Μάνος Καρατζογιάννης (Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη στις 20.30, τηλέφωνο κρατήσεων: 6985.865.456, από 17.00 έως 20.00).

Στο βαθιά υπαρξιακό αυτό έργο πρωταγωνιστής είναι ο EVERYMAN, ο Καθένας, ο κάθε άνθρωπος, που ριγμένος από μια αόρατη ανώτερη δύναμη σ' έναν ερειπωμένο χώρο, προσαρμόζεται σε οτιδήποτε ελάχιστο του προσφέρεται, αισιοδοξώντας σταδιακά. Με κύριο συμβολισμό μια κανάτα δροσερό νερό που ποτέ δεν κατορθώνει να φτάσει (άμεση αναφορά στο μύθο του Τάνταλου), όπως ποτέ δεν κατορθώνει να φτάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του, ο καθένας, μένει στο τέλος αυτάρκης, με μοναδικά και μόνο δικά του εργαλεία το μυαλό και τα χέρια του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ