ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεκδικήσεις για τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων

Ξεκινά σήμερα ο προσχηματικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων

Η βροχή δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Υγείας
Η βροχή δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Υγείας
Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να έχουν ως βάση τις ανάγκες των ασθενών αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων σε αυτά.

Με αυτή την επισήμανση απευθύνθηκε χτες η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στην πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Η πανελλαδική διαμαρτυρία έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στην επαρχία -και την 5ωρη στάση εργασίας στην Αττική - που κήρυξε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ωστόσο, όμως, πρόσθεσε η Λ. Μεθωνιού, η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο αιτημάτων, καθώς δεν αντιστάθηκε και στις ανατροπές που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί είχε υποταχθεί στη λογική της συναίνεσης με την πολιτική τους.

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πήραν μέρος, παρά τη συνεχή βροχή, εργαζόμενοι από αρκετές περιοχές της χώρας και του ΕΚΑΒ. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου σε επίπεδο υπουργού ή υφυπουργού, πράγμα που δεν έγινε δεκτό.

Η συγκέντρωση αυτή, τόνισε σε άλλο σημείο η Λέττα Μεθωνιού, πρέπει να καταδείξει την αντίθεση με την κοροϊδία της κυβέρνησης, αλλά και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τώρα από το ΠΑΣΟΚ και πριν από τη ΝΔ είναι αυτό που περιείχαν στα προγράμματά τους. Και είναι, συνέχισε, αυτά τα πολιτικά προγράμματα που κόβουν τους μισθούς των εργαζομένων και τους λένε ότι «για να σωθούν» πρέπει να κυνηγήσουν τις υπερωρίες και τις αμοιβές -από τις τσέπες των ασθενών- στα απογευματινά ιατρεία. Είναι τα ίδια προγράμματα που οδηγούν στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που τα θέλουν να λειτουργούν σαν καλές επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα να αβαντάρουν τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα.

Το ψήφισμα των Επιτροπών Αγώνα των Σχολών Υγείας μετέφερε στη συγκέντρωση ο Ιάσονας Οικονόμου, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής. «Χωρίς καμιά καθυστέρηση οργανώνουμε την κοινή ενιαία πάλη για το δικαίωμα στην υγεία», τονίζεται στο ψήφισμα. «Καμιά συρρίκνωση, συγχώνευση, κλείσιμο νοσοκομείου. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος, χωρίς δικαιώματα, καμιά πληρωμή των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Τέλος στο ψήφισμα καταγράφεται η αντίθεση των Επιτροπών σχολών υγείας «σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης, συγχώνευσης και το κλείσιμο των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων "Αιγινήτειου" και "Αρεταίειου"», καθώς θα σημάνει «απολύσεις, κατάργηση οργανικών θέσεων για τους εργαζόμενους και πέταγμα των ασθενών στο δρόμο».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς και ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Ερ. Κασσές και Μιχ. Γιαννάκος, αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, στην Αριστοτέλους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων. Επίσης, καμία μείωση αποδοχών, να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να μην καταργηθούν κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία και καμία μονάδα του ΙΚΑ.

Κατήγγειλαν ότι ήδη έκλεισε η Β' ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, ουσιαστικά έκλεισε το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο και από την 1η Ιούνη θα αρχίσουν και οι συγχωνεύσεις - κλείσιμο νοσοκομείων.

Ολοταχώς στις συγχωνεύσεις

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά ο διαβόητος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τις οποίες χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -για να αμβλύνει τις αντιδράσεις- τις παρουσίασε ως συνεργατικότητα και συνεργασίες των υγειονομικών μονάδων. Χτες, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, έπρεπε να παρουσιαστεί το αρχικό σχέδιο της Επιτροπής υπό τον καθηγητή Λ. Λιαρόπουλο, για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ομως η Επιτροπή αυτή πήρε παράταση για μετά το Πάσχα.

Σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις» θα βοηθήσει στην αύξηση της δωρεάς οργάνων, υποστήριξε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το προσχέδιο νόμου, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας μετατρέπονται σε δυνητικούς δότες. Μέχρι τώρα τώρα βασική προϋπόθεση για τη δωρεά οργάνων ήταν η συγκατάθεση των συγγενών. Πλέον αυτό που θα ισχύει - αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου - είναι: εάν κάποιος δε θέλει να είναι δότης θα πρέπει να το δηλώνει εγγράφως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όσο είναι εν ζωή.

Με τις διατάξεις του προσχεδίου επιχειρείται μια - εκ πρώτης όψεως - μεταβολή των δεδομένων στις αυξημένες ανάγκες των μεταμοσχεύσεων που δεν επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Κυρίως επιχειρώντας να αυξηθεί με τεχνητό τρόπο η αύξηση των δωρητών οργάνων.

Αυτό πάντως που είναι κύριο σε μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη υπόθεση, όπως αυτή των μεταμοσχεύσεων, είναι πρώτα απ' όλα ότι η αφαίρεση των οργάνων θα γίνει από αποδεδειγμένα νεκρό δότη. Επιπλέον, βασικό στοιχείο είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση, που μπορεί να γίνει από ένα Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που θα μπορεί να αναπτύσσει τέτοια προγράμματα ενημέρωσης, στα σχολεία, στο στρατό, στους χώρους εργασίας και άθλησης. Αύξηση των δωρητών, με πολύ άμεσα αποτελέσματα θα μπορούσε να γίνει μέσω των περιστατικών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ομως, οι ΜΕΘ στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες και δεν είναι κατάλληλα στελεχωμένες από ειδικούς (ψυχολόγους, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς). Ετσι, δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τελικά, δηλαδή, η αύξηση των μεταμοσχεύσεων σχετίζεται άμεσα με την πάλη για την καταπολέμηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Κύριο είναι ο αποκλεισμός με οποιονδήποτε τρόπο της οικονομικής συναλλαγής και η διαδικασία απόδειξης του εγκεφαλικού θανάτου να είναι πλήρως επιστημονικά κατοχυρωμένη.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές όσον αφορά τη συγγενική σχέση δοτών και ληπτών, που αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές συζητήσεις και αντιρρήσεις. Συνολικά το προσχέδιο νόμου έχει 44 άρθρα και όπως αναφέρεται θα αποτελέσει αντικείμενο του διαβόητου κοινωνικού διαλόγου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αυτοχρηματοδότηση μέσω των περικοπών

Με τον πέλεκυ των άγριων περικοπών στις παροχές υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία ευελπιστεί η κυβέρνηση να πετύχει την αυτοχρηματοδότησή τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, το πρώτο δίμηνο του 2011 οι συνολικές δαπάνες για υλικά και υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 17%, σε σχέση με το 2010. Μάλιστα όσον αφορά τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό, τα ορθοπεδικά υλικά και τα αντιδραστήρια, οι μειώσεις ανήλθαν σε 26% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010. Την ίδια στιγμή, υπήρξε αύξηση της επισκεψιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία κατά 6%, με ταυτόχρονη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων 5,4%. Μέσα από αυτά τα στατιστικά στοιχεία η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνεπής στους στόχους των περικοπών που έχει θέσει κατά 250 εκατ. το 2011 στις προμήθειες και κατά 150 εκατ. ευρώ στα φάρμακα, σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2010.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο υπουργός παραδέχτηκε χτες ότι δεν «αποτελεί οικονομία» να μην υπάρχουν απαραίτητες παραγγελίες, όπως π.χ. οι πορτοκαλάδες στις μονάδες αιμοδοσίας, καθώς η πορτοκαλάδα είναι απαραίτητη μετά την εθελοντική αιμοδοσία. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επιτεύχθηκε η μείωση των δαπανών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι είναι συνδυασμός της μείωσης των ποσοτήτων αλλά και της μείωσης των τιμών από τους προμηθευτές. Ομως, οι οδηγίες που έχουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων για τη μείωση στις παραγγελίες υλικών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», για 10% σε σχέση με το 2010.

Σύσκεψη χρονίως πασχόντων

Σύσκεψη των χρονίως πασχόντων και συγγενών τους οργανώνει για την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απρίλη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η σύσκεψη θα γίνει στη Χαλκοκονδύλη 37, στο 2ο όροφο. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους από τις μαζικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, θεραπείες, φάρμακα και παροχές, σε συνδυασμό με τους νέους νόμους και μέτρα που εμπορευματοποιούν παραπέρα την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Ακόμα η οργάνωση του αγώνα, «η αντίσταση στη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες και τρόικα ενάντια στα δικαιώματά μας, στην ίδια τη ζωή μας».

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Μπλόκο» στο χαράτσι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων αποφάσισε κινητοποίηση για σήμερα, προκειμένου να μπλοκάρει την πληρωμή των πέντε ευρώ για τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ