ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ
Την Τετάρτη 6 Απρίλη η διεθνιστική συγκέντρωση

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στις Ομοσπονδίες, στα συνδικάτα, στις επιτροπές αγώνα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επιτυχία της

Κάλεσμα για ένταση των προσπαθειών και με στόχο την επιτυχία της συγκέντρωσης, την Τετάρτη 6 του Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο στάδιο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Φάληρο, απευθύνει το ΠΑΜΕ στα διοικητικά συμβούλια των συνδικάτων, των ομοσπονδιών, στις επιτροπές αγώνα και τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Η μεγάλη διεθνιστική συγκέντρωση θα «ανοίξει» τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 6 έως τις 10 του Απρίλη και στο οποίο παίρνουν μέρος πάνω από 800 αντιπρόσωποι από τις χώρες και των πέντε ηπείρων.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ έχεις ως εξής:

«Η καρδιά της παγκόσμιας εργατικής τάξης χτυπάει στην Αθήνα. Το 16ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας είναι για το ΠΑΜΕ ένας ακόμα σημαντικός αγώνας. Είναι ένα διεθνιστικό γεγονός μεγάλης αξίας για την ισχυροποίηση του παγκόσμιου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων, των ομοσπονδιών, τις επιτροπές αγώνα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια με ευθύνη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 6.30 το απόγευμα στο στάδιο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ. Να καλέσουν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση.

Είναι χρέος του ΠΑΜΕ, χρέος του κάθε συνδικάτου να υποδεχτούμε τους 800 και πλέον συνδικαλιστές απ' όλο τον κόσμο με παλμό, περηφάνια, με τη θέρμη και τη ζωντάνια που διακρίνει τις μεγάλες μας αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Πολλοί από τους επικεφαλής των ξένων συνδικάτων έδωσαν και δίνουν μάχη για να καταφέρουν να φτάσουν στην Αθήνα, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ορθώνουν οι κυβερνήσεις των χωρών που βλέπουν σαν αγκάθι το θέριεμα του συνδικαλιστικού κινήματος, που κυνηγούν, φυλακίζουν, σκοτώνουν και κρατούν στην παρανομία τους συνεπείς αγωνιστές.

Το ΠΑΜΕ δίνει μάχη για να ξεπεραστούν και τέτοιου είδους δυσκολίες.

Ολοι και όλες την Τετάρτη 6 Απρίλη στην έναρξη του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΟ στο στάδιο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στις 6.30 το απόγευμα».

ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία

H 30ή Μάρτη για όλους τους Παλαιστινίους αποτελεί μια σημαντική μέρα. Συμβολίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ. Με αφορμή αυτήν τη μέρα, το ΠΑΜΕ μαζί με την Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και θυροκόλλησε το παρακάτω ψήφισμα:

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους Ιμπεριαλιστές που τη στηρίζουν για το συνεχιζόμενο εποικισμό στα εδάφη της Παλαιστίνης και τη γενοκτονία του λαού της.

Το ΠΑΜΕ που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας εκφράζει την αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων, για να καταστραφεί το «Τείχος της Ντροπής» που έφτιαξε η κυβέρνηση του Ισραήλ και να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων στον αγώνα τους για ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΛΑΡΙΣΑ
Κατήγγειλαν τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών

Συνέντευξη Τύπου του Εργατικού Κέντρου και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης

Τις τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), για τη συνδικαλιστική δράση τους και τη συνέπειά τους στην αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του ΕΚΛ και της τοπικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Κάλεσαν, δε, τους φορείς της πόλης και του νομού (Δημοτικές αρχές, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δικηγορικό Σύλλογο, συνδικαλιστικούς φορείς, Συλλόγους και Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, αγροτών) να πάρουν άμεσα θέση.

Οι συνδικαλιστές διώκονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που έγιναν, πριν δύο χρόνια, κατά της άδικης και προκλητικής απόλυσης του Ν. Νικολόπουλου από την εργοδοσία του «Τζάμπο». Πρόκειται για τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ, Θ. Βάιο και Π.Λιόλιο, καθώς και τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας Β. Σταμουλάκη. Χαρακτηριστικό για την «πρεμούρα» που έχει καταλάβει τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Λάρισας, για το χειρισμό αυτού του ζητήματος είναι και το ότι στα δυο τελευταία κλητήρια θεσπίσματα που εκδόθηκαν περιλαμβάνεται και το όνομα του αείμνηστου Τάκη Τσιόγκα.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Βάιος «το τελευταίο διάστημα, μαζί με τη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, πληθαίνουν τα, διαφόρων ειδών, νομοθετήματα, οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικαστικές αποφάσεις που στρέφονται ευθέως κατά των λαϊκών ελευθεριών, οι οποίες απειλούνται με απόλυτη συρρίκνωση και εξαφάνιση». Και υπογράμμισε: «Διαπιστώνουμε ότι η νομοθεσία γίνεται όλο και πιο αντιδραστική απέναντι σε όσα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες έχουν ακόμη απομείνει για το λαό, ενώ η Δικαιοσύνη μεροληπτεί απροκάλυπτα υπέρ των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, σε βάρος των εργαζομένων και της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Θα κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μας μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λαϊκή ασπίδα περιφρούρησης των κατακτημένων με αγώνες και θυσίες λαϊκών ελευθεριών και διεύρυνσής τους μέχρι την πλήρη δικαίωση των λαϊκών συμφερόντων».

Μιλώντας ο Γ. Μπαλασούλης, μέλος της Γραμματείας Λάρισας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, ανάμεσα στ' άλλα επεσήμανε: «Δυστυχώς, οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του "ελευθέρως συναθροίζεσθαι", βαπτίζεται "διατάραξη κοινής ειρήνης" και σέρνονται ως κοινοί εγκληματίες στα ποινικά δικαστήρια πρωτοπόροι αγωνιστές του ταξικού εργατικού κινήματος. Είναι γνωστή άλλωστε η εγκύκλιος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία χαρακτήριζε, εκ των προτέρων, εγκλήματα τους νόμιμους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Ωστόσο την επίθεση αυτή στα συλλογικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες μπορεί ο λαός να την αποτρέψει. Για να γίνει αυτό πρέπει να αντισταθεί και να δυναμώσει τον αγώνα του για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που καταπατά τα δικαιώματά του».

Εκδήλωση τιμής στον Τάκη Τσιόγκα

Εκδήλωση στη μνήμη του Τάκη Τσιόγκα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, διοργανώνει, την ερχόμενη Τρίτη 5 Απρίλη, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Τάκη Τσιόγκα» του ΕΚΛ.

Ηταν χαράματα της 5ης Απρίλη του 2010, όταν μετά από σύντομη, σκληρή μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή, ο Τάκης Τσιόγκας, που διατέλεσε πρόεδρος του ΕΚΛ επί 11 χρόνια, από το 1999 μέχρι το τέλος της ζωής του, υπήρξε υπόδειγμα αδιάλλακτου και αφοσιωμένου υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης, ως γνήσιο τέκνο της.

Η πρόωρη απώλεια του αταλάντευτου κομμουνιστή, του ακούραστου συνδικαλιστή, του ανυποχώρητου λαϊκού αγωνιστή προκάλεσε λαϊκή οδύνη και θλίψη. Ως συνδικαλιστής, από τις θέσεις της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας, ως μέλος της ΚΕ και ως βουλευτής του ΚΚΕ, ως λαϊκός αγωνιστής, δεν έλειψε από κανένα λαϊκό αγώνα, από καμιά ταξική μάχη. Ετσι τίμησε την τάξη του, την εργατική τάξη, αλλά τιμήθηκε και απ' αυτήν.

Με την πρωτοπόρα δράση του, με την καθημερινή αγωνιστική στάση του, έγινε πρότυπο αγωνιστή που υπηρετούσε και καταξίωνε τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης, τα ιδανικά και τα οράματα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εξορμήσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς που αφορούν κλάδους της Παιδείας και της Υγείας συνεχίζεται στη Βορειοδυτική Ελλάδα η καμπάνια του ΠΑΜΕ για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στο Δημόσιο και με αιχμή το νέο μισθολόγιο.

Χθες έγιναν συναντήσεις και ομιλίες με εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Αρτας, ενώ σήμερα κλιμάκια του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στα Γιάννενα στο ΙΚΑ και στο Ασυλο Ανιάτων και στην Κέρκυρα σε Περιφέρεια και γυμνάσια της πόλης.

Εκδήλωση για τη Γυναίκα

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας καλεί σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 101 χρόνων από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας το Σάββατο 2 Απρίλη, στο «Stretto cafe» (πρώην Μήλια), στην οδό 28ης Οκτωβρίου, στο Αργος. Θα προβληθεί DVD με θέμα «ΠΑΜΕ και Γυναίκα». Θα ακολουθήσει ομιλία από στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ