ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Ενας είναι ο λαός μας, σε ένα σχολείο πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά του»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ σε ενημέρωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «νέο σχολείο»

Οι προσαρμογές στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο «μπούσουλας» για το περίφημο «νέο σχολείο» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης για το θέμα που παρείχε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ως εκσυγχρονισμό θέλησε να παρουσιάσει η υφυπουργός τις κυβερνητικές προθέσεις. Υποστήριξε ότι με το σχεδιασμό του «νέου σχολείου» καταργείται ο αναχρονισμός των μονοθέσιων σχολείων με λίγα παιδιά, με στόχο «να πάμε εκεί που οι συνθήκες επιτρέπουν περισσότερα 6θέσια και 12θέσια δημοτικά σχολεία», ενώ έκανε λόγο για κατακερματισμό στις λυκειακές μονάδες. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάθε μαθητής που προστίθεται σε μία τάξη «αυξάνει τη δυναμική της ομάδας». Τέλος, η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι νέες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για το περιεχόμενο των μαθημάτων θα οδηγήσουν στον περιορισμό της παραπαιδείας.

Την κυβερνητική υποκρισία κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα μόλις ένας στους 4 ή 5 μαθητές κατευθύνονται στο τεχνικό επαγγελματικό λύκειο και το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αποφάσεις της ΕΕ. Αυτό είναι που θέλετε να αλλάξετε» είπε, σημειώνοντας ότι «θέλετε να στρέψετε τη μάζα των μαθητών προς την ψευτοκατάρτιση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε πως «εμείς είμαστε αντίθετοι και στο γενικό λύκειο το οποίο είναι ένα θεωρητικό σχολείο της παπαγαλίας, το οποίο εσείς φτιάξατε», προσθέτοντας ότι «είμαστε υπέρμαχοι του ενιαίου σχολείου γιατί ένας είναι ο λαός μας και σε ένα σχολείο πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά του». Συνέχισε μιλώντας για ένα σχολείο «υποχρεωτικό, 12χρονης εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν με κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου στο Λύκειο, όπως και κατάργηση των κατευθύνσεων».

Τέλος, απαντώντας στις κυβερνητικές αναφορές περί περιορισμού της παραπαιδείας, θύμισε ότι τα ίδια λέγονταν και για τον νόμο - Αρσένη όμως «αντίθετα η παραπαιδεία εκτινάχθηκε και αυτό θα γίνει και τώρα» κι αυτό επειδή «θα ανέβει το άγχος της εργατικής λαϊκής οικογένειας και πολύ περισσότερο θα κοπεί το δικαίωμα των φτωχών παιδιών να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις

Κινητοποιήσεις σε Στερεά, Εύβοια και Λέσβο

Από την προχθεσινή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Από την προχθεσινή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στους νομούς της Στερεάς Ελλάδας συγχωνεύονται 142 σχολικές μονάδες, ενώ 13 καταργούνται. Στο νομό Εύβοιας συγχωνεύονται: 17 νηπιαγωγεία σε 8, 44 δημοτικά σε 17 και 3 γυμνάσια σε 1.

Τις αντιδράσεις τους συνεχίζουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Βατώντα Νέας Αρτάκης, κόντρα στη συγχώνευση του δημοτικού σχολείου με το 4ο Δημοτικό Ν. Αρτάκης.

Εντονα αντιδράνε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μακρυκάπας του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και άλλοι φορείς της περιοχής, που εναντιώνονται στην απόφαση για συγχώνευση του σχολείου τους με αυτό των Καθενών. Οι γονείς μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο έχουν μαζέψει 400 υπογραφές και η Επιτροπή Αγώνα που δημιουργήθηκε έκανε κινητοποίηση στο Δημαρχείο στα Ψαχνά. Στον αγώνα τους συμπαραστέκεται το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ενάντια στην κατάργηση του σχολείου τους (Γυμνάσιο) τάχθηκε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ασπρων Σπιτιών.

Σε κατάληψη βρίσκονταν και το Γυμνάσιο Πολυδρόσου Φωκίδας για να μη συγχωνευτεί με της Γραβιάς.

Ψήφισμα εναντίωσης στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των: 1ου, 2ου, 3ου Δημοτικών Σχολείων Ιτέας, δημοτικού σχολείου Κίρρας, δημοτικού σχολείου Δελφών, δημοτικού σχολείου Σερνικακίου, δημοτικού σχολείου Ευθυμίας, δημοτικού σχολείου Χρισσού, δημοτικού σχολείου Δεσφίνας και 2ου Γυμνασίου Αμφισσας.

Στη Μυτιλήνη

Δυναμική κινητοποίηση με αίτημα αιχμής να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις έγινε προχτές και στη Μυτιλήνη, ενάντια στις συγχωνεύσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη προβλέπεται η συγχώνευση τάξεων στα δημοτικά σχολεία Μανταμάδου, Μεσαγρού, Πελόπη, Λισβορίου. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέσα από την κεντρική αγορά, η οποία κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου όπου παραδόθηκαν ψηφίσματα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τις επιτροπές αγώνα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε ρόλο προστάτη πολυεθνικής εταιρείας η ΠΑΣΠ

Την οδό του τραμπουκισμού και των επιθέσεων ακολουθεί όπως φαίνεται η ΠΑΣΠ, όταν ξεμπροστιάζεται στους φοιτητές η στήριξή της στην πολιτική διόδου των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτό δείχνει η προχτεσινή της «δράση» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο κατά τη διάλεξη της πολυεθνικής TUV-REINLAND για συστήματα ISO, HACCP που οργάνωσε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Θυμίζουμε πως στο συγκεκριμένο ίδρυμα, η AGRINO που συμμετέχει στη Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου, είχε ζητήσει στο παρελθόν το 40% των τεχνικών υποδομών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων, για την πιστοποίηση του ρυζιού της...

Στην προχτεσινή διάλεξη, μέλη της ΠΑΣΠ που παραβρέθηκαν στο «μάθημα» της πολυεθνικής ενοχλήθηκαν από την παρέμβαση δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που μοίραζαν προκηρύξεις στο χώρο της διάλεξης, απαιτώντας «να φύγουν οι εταιρείες από τις σχολές». Παίρνοντας ως φαίνεται θάρρος και από έναν καθηγητή που καλωσόριζε ως θετική την είσοδο των επιχειρήσεων στις σχολές, οι ΠΑΣΠίτες ανέλαβαν ρόλο προστάτη της πολυεθνικής και τραμπούκισαν φοιτητές του ΜΑΣ, με αποτέλεσμα ένας φοιτητής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ράμματα. Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ, για ακόμη μια φορά, δίνει τα διαπιστευτήριά της!

«Οχι» στο κλείσιμο του Ειδικού Σχολείου Κωφών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Απρίλη, στις 2 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, στο τρίγωνο Αμπελοκήπων (Ζαχάρωφ 1). Στη συγκέντρωση, καλούν η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Ενωση Κωφαλάλων Ελλάδας, το Σωματείο Κωφών Πειραιά και Νήσων, η Ενωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

«Οι συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων έχουν σαν στόχο το σχολείο και το νοσοκομείο - επιχείρηση. Θέλουν τα παιδιά μας άβουλα γρανάζια να δουλεύουν για να βγάζουν κέρδος στους κεφαλαιοκράτες και η υγεία μας πολλών ταχυτήτων και πολλών ποιοτήτων για κάθε βαλάντιο στη "βιτρίνα" των εμπορομάγαζων του συστήματός τους. Σαπίλα, μπόχα και αποφορά. 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες είναι εκτός ειδικής αγωγής. 600 κωφά - βαρήκοα πήγαιναν σε ειδικά σχολεία πριν 25 χρόνια. Σήμερα, πηγαίνουν μόνο 250 από τα 2.000 τουλάχιστον που έχουν ανάγκη την ειδική εκπαίδευση και θέλουν να κλείσουν το ένα από τα τρία ειδικά δημοτικά σχολεία της Αθήνας, το πιο παλιό και πιο ιστορικό. Είναι λίγα τα 110 δισ. ευρώ που χάρισαν στις τράπεζες τα 2 τελευταία χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αθωώθηκαν οι 30 μαθητές

Αθώοι κρίθηκαν και οι 30 μαθητές του 3ου και 4ου Λυκείου Χαλκίδας, που δικάστηκαν χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 2009. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, το κατηγορητήριο κατέρρευσε και παρά τη συνεχιζόμενη βροχή, μαθητές σχολείων μαζί με γονείς συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο προαύλιο των δικαστηρίων. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών μετέφεραν εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από το ΤΕΙ Χαλκίδας, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας και του ΠΑΜΕ Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ