ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Παρασκηνιακά παζάρια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Λύση - πακέτο μέσω Χάγης επιδιώκει η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες της εκλογής της

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, επιβεβαιώνεται ότι η προοπτική της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το αν θα «νομιμοποιηθεί» με απευθείας συμφωνία ή με προσφυγή στη Χάγη

Associated Press

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, επιβεβαιώνεται ότι η προοπτική της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το αν θα «νομιμοποιηθεί» με απευθείας συμφωνία ή με προσφυγή στη Χάγη
Την πρόθεση της κυβέρνησης να παραπέμψει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης την επίλυση των διαφορών της με την Τουρκία στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε θετικός στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Οι σχετικές αποκαλύψεις από τον ιστότοπο του WikiLeaks αποτελούν κόλαφο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν έχει καμία σκέψη για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο τηλεγράφημα (δημοσιεύεται στην «Καθημερινή»), ελάχιστες μέρες μετά την εκλογή του, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρ. Ερντογάν στις 9 Οκτώβρη του 2009 στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη Διάσκεψη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να παραπεμφθούν τα πάντα στη Χάγη «εκτός της εθνικής κυριαρχίας».

Τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση περιγράφει σε τηλεγράφημα που έστειλε στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντ. Σπέρχαρντ, με ημερομηνία 14 Οκτώβρη 2009. Σημειώνεται ότι ο τότε Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Brookings, Στρομπ Τάλμποτ, στις 12 Οκτώβρη 2009.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Γ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων στον Ρ. Ερντογάν: «Εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν» (!) Αμέσως μετά, αναφέρεται: «ο Παπανδρέου πιστεύει ότι θα πρέπει να φέρουν αυτά τα θέματα σε ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, όπως η Χάγη, για να αποφασίσει μια δίκαιη λύση, ενώ θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν σχεδόν τα πάντα, εκτός της εθνικής κυριαρχίας. Απέρριψε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", για την οποία πιστεύει ότι υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια ως πολιτικός ελιγμός και δεν εδραιώνεται σε καμιά νομική βάση. Ωστόσο, ακόμα και γι' αυτό άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι ενώ η Ελλάδα θα απορρίψει με σφοδρότητα οποιονδήποτε ισχυρισμό θίγει την εδαφική ακεραιότητα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια χώρα από το να φέρει όποιο θέμα επιθυμεί στη Χάγη».

Ο Ντ. Σπέκχαρντ, όπως αναφέρει σε σχόλιό του το οποίο ακολουθεί, διαβλέπει στις τοποθετήσεις Παπανδρέου διαφοροποίηση της ελληνικής θέσης: «Πρόκειται για σημαντική μετακίνηση, εάν ισχύει. Στο παρελθόν, ενώ οι Ελληνες ήταν ανοιχτοί σε προσφυγή στη Χάγη για τις οικονομικές ζώνες, εμφανίζονταν απρόθυμοι να προσθέσουν όλο το φάσμα των θεμάτων του Αιγαίου, από φόβο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν τα διεθνή νομικά δικαιώματα που πιστεύουν ότι έχουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες συνθήκες, μέσα από ένα τουρκικού τύπου παζάρι», επισημαίνει με αποκαλυπτικό τρόπο.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ζητήματα έχει χρονικό ορίζοντα. «Είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς πίστευε ότι είχε περιθώριο ενός χρόνου, το πολύ δεκαοκτώ μηνών, για να επιτύχει κάτι, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα του δέσει τα χέρια πολιτικά, καθώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Συντηρεί το σενάριο για προσφυγή στη Χάγη

Σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

Η Ελλάδα δε θέλει αναπαραγωγή της έντασης με την Τουρκία και είναι έτοιμη να εφαρμόσει συμφωνημένα ή και νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη. Για κερασάκι στην τούρτα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και με όρους έξω από το διεθνές δίκαιο, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δε θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με το ιταλικό πλοίο «Εxrlorer», που έκανε εργασίες για την πόντιση οπτικής ίνας μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ και παρενοχλήθηκε από τουρκικό πλοίο, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε το απροκάλυπτο «γκριζάρισμα» μιας ακόμα περιοχής του Αιγαίου, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών «συμμάχων».

Οπως είπε, αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα προς την Τουρκία και ήρθε σε επαφή με την ιταλική πλευρά, ενώ στην επιστροφή του, χωρίς να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές που του είχαν δώσει την άδεια για τις εργασίες, το ιταλικό πλοίο ζήτησε και πήρε άδεια από τις τουρκικές αρχές, που δε διαθέτουν σχετική δικαιοδοσία. Κατά τον Γ. Παπανδρέου, κατά την επιστροφή του πλοίου περιπολούσε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να εμφανιστεί τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ακολούθως, οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες διεξαγωγής εργασιών που είχαν χορηγηθεί στο ιταλικό πλοίο και έκαναν σχετικά διαβήματα προς τις ιταλικές αρχές. Τις ίδιες ακριβώς μέρες που εξελισσόταν η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ νότια της Καρπάθου, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, λεοντάριζε με θράσος ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στη Λιβύη, για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης - Λιβύης απέναντι στην Τουρκία!

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα μετέχει «με υπευθυνότητα και δημιουργική διάθεση στους κύκλους διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», με βασική θέση ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα γίνει τελικά μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εφόσον δεν προκύψει λύση από τις διμερείς επαφές. Η Ελλάδα, είπε, προτείνει σε όλες τις γειτονικές χώρες της στη Μεσόγειο την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, όπως έγινε και με την υπό κύρωση σύμβαση με την Αλβανία.

O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του είπε ότι τα όσα έγιναν με το ερευνητικό ιταλικό πλοίο δημιουργούν ντε φάκτο συνθήκες διεκδίκησης ΑΟΖ από την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη νήσο Ζουράφα, στο βόρειο Αιγαίο.

Συμπληρωματική δικογραφία για τα υποβρύχια

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή, νέα δικογραφία που αφορά σε τυχόν ευθύνες αρμόδιων υπουργών για την υπόθεση των υποβρυχίων με τις εταιρείες HDW και «Ferrostall», την περίοδο 2002 - 2009. Οι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος «έπεσαν πάνω» σε ονόματα υπουργών που διατέλεσαν υπουργοί Εθνικής Αμυνας, όπως οι Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Β. Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοιχεία είναι από την έρευνα του ΣΔΟΕ και αφορά στις τροποποιήσεις που έγιναν στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εμπλέκονται και άτομα που δεν είναι πολιτικοί. Από τις εν λόγω συμβάσεις φέρεται ότι το δημόσιο υπέστη μεγάλη ζημιά, αφού δεν ενεργοποιήθηκαν οι ποινικές ρήτρες που προβλέπονταν από τη στιγμή που δεν εκτελέστηκαν τα αντισταθμιστικά οφέλη της σύμβασης, υπήρξαν κακοτεχνίες αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοση των υποβρυχίων.

Συγκέντρωση της ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ

Η ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση αύριο, Κυριακή, 3 Απρίλη, στις 12 μ., στην παραλία Σαράντι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ