ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΙΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ
Σχέδιο για χοντρά «ανεμοκέρδη»

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, παρατρεχάμενων για το καταστροφικό έργο των 706 MW, με ανεμογεννήτριες 150 MW στη Χίο

«Με νύχια και με δόντια» προωθεί ο άτυπος αλλά υπαρκτός «συνασπισμός» των οπαδών της «πράσινης ενέργειας» σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, το ενεργειακό σχέδιο - μαμούθ της ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA για ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις τοπικές αντιδράσεις οι οποίες βασίζονται στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους έργου. Πρόσφατα, το σχέδιο παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά στη Χίο, από τους εκπροσώπους της ΡΟΚΑΣ, με τη στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή της: «Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, μέσα από ημερίδες και φανφαρονισμούς ορκίζονται στην προώθηση και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσιογνωμίας του νησιού, την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους επενδυτές της "Ρόκας-Iberdrola" προκειμένου να προωθήσουν την επένδυσή τους. Ρόλο πλασιέ της επένδυσης ανέλαβαν ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδης με το πρωτοκλασάτο στέλεχός τους Μάρκο Μεννή και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μουσουρούλης, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία λειτουργούν ως Πέμπτη φάλαγγα για την κοινωνία της Χίου».

Οι «γαλαζοπράσινοι» υποστηρικτές του έργου, βουλευτές, πολιτευτές και εκλεγμένοι στα όργανα της τοπικής διοίκησης, υπέρμαχοι του καπιταλιστικού κέρδους, επιμένουν να στηρίζουν το έργο, που έχει λάβει και τις απαραίτητες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, για 28 αιολικά πάρκα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται η ανάπτυξη εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ σημειώνει: «Αποδεδειγμένα μια τόσο μεγάλη επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Για του λόγου το αληθές, η ονομαζόμενη «Αιγαία Ζεύξη», με προϋπολογισμό 1,850 δισ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη 75 ανεμογεννητριών στη Χίο, συνολικής ισχύος 150 MW, με τις 10 από αυτές να τοποθετούνται στην περιοχή Αμανή και άλλες 65 στο οροπέδιο Αίπος. Πρόκειται για περιοχές με πολύμορφη ιστορική, περιβαλλοντική και αγροτική σημασία στις οποίες θα υψωθούν ανεμογεννήτριες 70 μέτρων! Ο σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση των μελετών έως το τέλος του 2013, έναρξη εργασιών αρχές του 2014 και έναρξη λειτουργίας το 2016, ενώ οι άδειες παραγωγής έχουν 25ετή διάρκεια. Η σκοπιμότητα του έργου είναι απλή: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των τριών νησιών και εγγυημένη πώληση - μέσω της διασύνδεσης - της παραγόμενης ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη. Η ίδια η εταιρεία εκτιμά - μέσω των υπολογισμών της για τα «ανταποδοτικά» τέλη - ότι θα έχει κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από το συνολικό σχέδιο!

Τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης διανθίζονται με ύμνους στην «πράσινη ενέργεια» και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κάλυψη των τοπικών αναγκών στη Χίο δεν απαιτεί τόσες ανεμογεννήτριες, ενώ η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και οικονομικότερη τροφοδότησή της με ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ και η ΔΕΗ, που θα αναλάβει το έργο της διασύνδεσης εφόσον προχωρήσει η επένδυση, κινούνται μονόπλευρα υπέρ της εξυπηρέτησης των κερδών της πολυεθνικής, εξαρτώντας εκβιαστικά τη διασύνδεση με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου! Η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η ανάπτυξη του νησιού δεν περνά μέσα από την καταστροφή της φυσιογνωμίας του, οι ενεργειακές του ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων του δε σχετίζονται με επενδύσεις τύπου "Iberdrola", αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, μιας πολιτικής που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί να εφαρμοστεί. Με βάση αυτή την πολιτική το ενεργειακό πρότυπο από τη λογική της κατανάλωσης αντιστρέφεται στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας. Εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα φίλτρα το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Προωθούνται πολιτικές χρήσης μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε οικιακή βάση και με δημόσια δωρεάν επιδότηση».

Προσθέτει ότι «η προοπτική της ένταξης του νησιού και των νησιών μας μελλοντικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα αφορά επένδυση και υποχρέωση του δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δε συνδέεται με την οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση». Για να καταλήξει: «Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καταγγέλλουμε τη συνδιαλλαγή τους με τον επίδοξο επενδυτή και καλούμε τις μαζικές οργανώσεις, τις ταξικές δυνάμεις του νησιού στην τοπική διοίκηση και στα σωματεία, τις ανένταχτες προσωπικότητες που εξακολουθούν να μη βολεύονται στη σημερινή σαπίλα, να συσπειρωθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής για το νησί μας επένδυσης».

3,06 δισ. ευρώ το έλλειμμα το Γενάρη

Στα 3,06 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το Γενάρη του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα - προκύπτει μετά την αφαίρεση των τόκων αποπληρωμής του κρατικού χρέους από το ταμειακό έλλειμμα - διαμορφώθηκε στα 2,694 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης (στη γενική κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα υπουργεία, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία) στο τέλος του Γενάρη ανήλθαν στα 4,06 δισ. ευρώ, έναντι 4,96 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το Δεκέμβρη του 2010, εμφανίζοντας έτσι σημαντική μείωση.

Συνεχίζεται πάντως το πρόβλημα της μη αποστολής στοιχείων για την οικονομική τους κατάστασης, φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο, στοιχεία για το Γενάρη απέστειλαν:

-- 320 από τους 369 φορείς των ΟΤΑ

-- 133 από 134 Νοσοκομεία

-- 36 από 61 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης

-- 195 από τα 328 λοιπά Νομικά Πρόσωπα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ «ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ»
Νέα «πακέτα» 3 δισ. ευρώ για το 2011

Με πρόσχημα και τις ...«αστοχίες» της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάζει πλώρη για τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που θα παρθούν μέσα στο 2011 και για ποσά που φτάνουν σε 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον και για τα «ρίσκα» του 2011 έχουν ήδη προβλέψει και νέο πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή εκτοξεύουν τον αντιλαϊκό πήχη σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ πάνω από τις προδιαγραφές του φετινού προϋπολογισμού.

Το γεγονός αυτό παραδέχεται πλέον και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώθηκε χτες στην Ιταλία, δήλωσε ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος θα κλείσει τελικά σε ψηλότερα επίπεδα. Τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στην κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ), για τις περαιτέρω «επεξεργασίες», και πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος του Απρίλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ελλείμματα φτάνουν στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ σχεδόν μισή εκατοστιαία μονάδα πάνω από την μόλις προηγούμενη επίσημη εκτίμηση. Ταυτόχρονα, τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών καταφθάνουν την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν την κοπτοραπτική γύρω από την εμφάνιση των ελλειμμάτων, αξιοποιώντας, κατά τα συμφέροντα τους, τα οικονομικά στοιχεία φορέων και ασφαλιστικών ταμείων για τα οποία, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πάρει «ενημέρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ