ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δυσπιστία και νέες διαδηλώσεις

Μαζική ήταν η χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο
Μαζική ήταν η χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Στην πλατεία Ταχρίρ συγκεντρώθηκαν, και αυτήν την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τη στάση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει τα ηνία της χώρας μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να παραπεμφθούν σε δίκη όλα τα πρόσωπα - κλειδιά της ηγεσίας Μουμπάρακ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, να απομακρυνθούν από τον κρατικό μηχανισμό και κάθε θέση της δημόσιας διοίκησης όλοι όσοι συνδέονται με το κόμμα του Μουμπάρακ, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, και να κατασχεθούν περιουσίες των προσώπων αυτών. Επίσης, κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών παραμένει η διαφύλαξη όλων των φακέλων που βρίσκονταν στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας, η αποκατάσταση των θυμάτων και η τιμωρία των βασανιστών, προοπτική που δε φαίνεται να είναι κοντά.

Η δυσπιστία απέναντι στη στρατιωτική ηγεσία και τη μεταβατική κυβέρνηση αυξάνεται μέρα με την ημέρα, καθώς είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι καταβάλλουν διαρκείς προσπάθειες εκτόνωσης και χειραγώγησης της λαϊκής οργής. Αγανάκτηση φέρεται να έχει προκαλέσει, κυρίως, τόσο η σύλληψη, ο βασανισμός και η κράτηση χιλιάδων διαδηλωτών και από το στρατό, καθώς και η επεξεργασία νομοθεσίας που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και ποινές φυλάκισης για συμμετέχοντες σε απεργίες και διαδηλώσεις «που προκαλούν φθορές σε περιουσίες».

ΛΙΒΥΗ
Καλλιεργείται το έδαφος και για επιλογή διχοτόμησης

Μαχητικά του Κατάρ στη βάση της Σούδας, από όπου εφορμούν για να σπείρουν το θάνατο στο λιβυκό λαό
Μαχητικά του Κατάρ στη βάση της Σούδας, από όπου εφορμούν για να σπείρουν το θάνατο στο λιβυκό λαό
TΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέα δεδομένα έθεσαν στο «τραπέζι» χθες οι εκπρόσωποι του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βεγγάζη, τα οποία, αναμφιβόλως, «ρίχνουν» λίγο περισσότερο φως στα σχέδια που απεργάζονται ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη με το λιγότερο δυνατό κόστος από το αιματοκύλισμα στη Λιβύη. Οπως, λοιπόν, δήλωνε δίπλα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αμπντέλ Ιλάχ Χατίμπ, ο επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι, Αμπντέλ Τζαλίλ, το Συμβούλιο «είναι έτοιμο για συμφωνία εκεχειρίας, όπως προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ, αρκεί οι δυνάμεις του Καντάφι να αποσυρθούν από την περίμετρο των πόλεων που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις».

Η τοποθέτηση αυτή, μάλιστα, συνέπεσε με την ανακοίνωση, από τον οικονομικό «υπεύθυνο» του Συμβουλίου, τον Αλί Ταρχούμι, ότι «κλείστηκε» συμφωνία ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και στο Κατάρ, προκειμένου η αραβική χώρα, που, όπως και το Παρίσι, έχει αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως μοναδικό εκφραστή του λιβυκού λαού, να διευκολύνει, σε πρώτη φάση, την πώληση του πετρελαίου που έχει, ήδη, διυλιστεί και παραμένει αποθηκευμένο στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Στόχος της κίνησης, κατά τον Ταρχούμι, είναι να διασφαλιστούν χρήματα για ν' αγοραστούν από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις «φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα, αλλά και εξοπλισμός». Αφέθηκε, επίσης, να εννοηθεί ότι σε ένα δεύτερο επίπεδο δεν αποκλείεται το Κατάρ να αναλάβει την ενεργειακή τροφοδοσία των αντικαθεστωτικών σε περίπτωση που για μακρό χρονικό διάστημα ακόμη δεν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων των ανατολικών περιοχών της Λιβύης.

Ο συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων εξελίξεων οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθούν ως τα δύο πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης μιας διχοτόμησης της χώρας, και εννοείται του φυσικού της πλούτου, ενδεχόμενο που, κατά πληροφορίες, ούτε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά ούτε και οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη φέρονται ν' αποκλείουν κατηγορηματικά, παρά τις διάφορες, περί του αντιθέτου, δηλώσεις.

Διπλωματικές πιέσεις και «μάχες»

Την επιμονή τους στην εξεύρεση «πολιτικής λύσης», άμεσα, επανέλαβαν, χθες, σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας - Γερμανίας. Αντίθετα, την έγκριση του Κοινοβουλίου (με 240 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 5 αποχές) έλαβε η σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να αποστείλει 8 μαχητικά να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά εδώ και 48 χρόνια!

Την απόφασή της για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη, με αφορμή πάντα τη δήθεν προστασία των αμάχων και την ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε η ΕΕ με γραπτή ανακοίνωση για την επιχείρηση EUFOR LIBYA, επαναβεβαιώνοντας την πρόθεσή της για ενεργότερο ρόλο στην επέμβαση. Η στρατιωτική δύναμη που διαθέτει η ΕΕ θα δράσει εφόσον ζητηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, με στόχο, όπως αναφέρεται, «να παρέχει ασφαλή μετακίνηση των αμάχων πληθυσμών και βοήθεια στις δραστηριότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και το BBC μετέδιδαν ότι στενός συνεργάτης της οικογένειας Καντάφι, που βρέθηκε στο Λονδίνο για «οικογενειακές υποθέσεις», μεταφέρει στον συνταγματάρχη «ισχυρό μήνυμα από το Λονδίνο, του οποίου το νόημα είναι ένα: Θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία». Ο Μουχάμαντ Ισμαήλ, στενός φίλος του γιου του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ, φέρεται να επέστρεψε στην Τρίπολη.

Από την άλλη, παρά την κλιμακούμενη φιλολογία περί «μαζικών αποσκιρτήσεων» από το καθεστώς Καντάφι, μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε επιβεβαιωθεί τίποτε σχετικό.

Συγκρούσεις και η CIA

Στο πεδίο των συγκρούσεων, πάντως, η κατάσταση περιγράφεται και από τις δύο πλευρές ως εξαιρετικά σκληρή. Ενώ οι μάχες στη Μιζράτα και στην Μπρέγκα μαίνονταν ανηλεώς, με την πρώτη αργά το βράδυ να φέρεται ότι τέθηκε, τελικά, υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, νέες πληροφορίες, πέραν των καταγγελιών του Καντάφι, για αιματοκύλισμα αμάχων από τις ΝΑΤΟικές, πλέον, αεροπορικές επιδρομές έρχονται στο φως. Τελευταίο περιστατικό στην Ζάουια ελ Αργκομπ, κοντά στην Μπρέγκα, όπου επλήγη κομβόι μεταφοράς εξοπλισμού μέσα σε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 7 πολίτες, κυρίως παιδιά, και να τραυματιστούν 25.

Στην Τρίπολη έχει μεταβεί αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις απώλειες, ενώ στις ανατολικές περιοχές αγνοούνται περίπου 400 άνθρωποι εδώ και έξι βδομάδες που έχουν αρχίσει οι συγκρούσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος Jamestown, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών έχει τεθεί ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του Καντάφι Xαλίφα Χέφτα, ο οποίος μέχρι το 1987 υπήρξε στενός συνεργάτης του καθεστώτος και είχε στηρίξει το κίνημα του Καντάφι. Από το 1987 ζούσε στις ΗΠΑ και, όπως αναφέρεται, τον είχε «πλησιάσει η CIA».

ΣΥΡΙΑ
Τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εκρυθμη ήταν η κατάσταση και χθες, σε πολλές πόλεις της Συρίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι, όπως φαίνεται, βγήκαν στους δρόμους μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί υπό την επωνυμία «Ημέρα τιμής στους Νεκρούς» των προηγούμενων διαδηλώσεων. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, αναφέρονται 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Διαδηλώσεις με αιτήματα περί εκδημοκρατισμού έγιναν στην παραλιακή πόλη Λατάκεια, στην Ντεράα και στη Σαναμέιν στο νότο, στην Ντούμα, δίπλα στη Δαμασκό, αλλά και στην Μπανιάς βορειοδυτικά και στην Καμίσι, βορειοανατολικά. Στην ίδια την πρωτεύουσα μεταδιδόταν ότι πολλά τεμένη έλαβαν εντολή να μη λειτουργήσουν για να μη χρησιμοποιηθούν ως τόπος συγκέντρωσης για διαδηλωτές.

Στην πόλη Χομς, όπου χθες βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για να ελέγξει μια πυρηνική εγκατάσταση που βρίσκεται εκεί, πληροφορίες ανέφεραν ότι υποστηρικτές του Προέδρου Ασαντ και αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούονταν επί ώρες στους κεντρικούς δρόμους.

Μέχρι το βράδυ, οι συριακές αρχές, επισήμως, είχαν επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις «υπέρ των μεταρρυθμίσεων», αλλά δεν έδιναν άλλη πληροφορία.

ΥΕΜΕΝΗ
«Αντίπαλες» διαδηλώσεις με στρατό εκατέρωθεν

ΣΑΝΑ'Α.--

Εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ήταν η κατάσταση και χτες σε όλη τη χώρα καθώς στην πρωτεύουσα, σε πόλεις αλλά ακόμη και χωριά, χιλιάδες Υεμενίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ από την εξουσία μετά από 32 χρόνια. Η Σάνα'α, ουσιαστικά, κόπηκε στα δύο καθώς στη μία πλευρά της πόλης, προς το Προεδρικό Μέγαρο, συγκεντρώθηκαν οπαδοί του καθεστώτος στους οποίους απευθύνθηκε ο Σάλεχ με μια ομιλία γεμάτη από αποστροφές «ότι θα δώσει το αίμα του για το περήφανο αυτό έθνος», από την οποία δεν έβγαινε κανένα συμπέρασμα ότι έχει κάποια διάθεση αποχώρησης από τη διακυβέρνηση.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, κοντά στο Πανεπιστήμιο, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διατράνωσαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στον Σάλεχ φωνάζοντας «Φύγε προδότη», ενώ σε μια πρωτοφανή, για τη χώρα, κίνηση έκλεισαν πολλά τεμένη και οι ιεροδιδάσκαλοι κάλεσαν τους πιστούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Στο πλευρό των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, σε διάφορες πόλεις, πέρασαν σημαντικές δυνάμεις του στρατού που ακολούθησαν τον υποστράτηγο Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ, στην αλλαγή «στρατοπέδου» στην οποία προχώρησε εγκαταλείποντας τον Σάλεχ μετά από δεκαετίες υποστήριξης, πριν από δύο βδομάδες. Η κατάσταση παρέμενε τεταμένη μέχρι αργά το βράδυ καθώς κυκλοφόρησε η είδηση ότι συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας στενός συνεργάτης του υποστράτηγου.

ΙΡΑΚ
Λαϊκή οργή κατά των δύο μεγάλων κουρδικών κομμάτων

BΑΓΔΑΤΗ.--

Ενταση επικράτησε, και χτες, στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε για πολλοστή ημέρα στο κέντρο της Σουλεϊμανίγια ενάντια της «καταπίεσης και του αυταρχισμού με τον οποίο καταφέρνουν να συνεχίζουν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή τα δύο μεγάλα κουρδικά κόμματα», όπως τονίζουν διαδηλωτές, και στην «εκτεταμένη διαφθορά που χαρακτηρίζει τις πολιτικές τους επιλογές». Χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, στις αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, του προέδρου της χώρας Ταλαμπανί, και στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του προέδρου της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, Μπαρζανί.

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν, και χτες, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, 16 αστυνομικοί, ένας δημοσιογράφος και ένας διαδηλωτής, καθώς το πλήθος άρχισε να λιθοβολεί τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές ζητούν, επίσης, να προσαχθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι για το θάνατο 3 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων, στην πρώτη, τέτοιου είδους, διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ